ads

Khamis, 5 September 2013

12 di bukit raja - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di bukit raja - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit raja</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Aug 2013 11:32 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit raja</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Aug 2013 11:25 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit raja</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Jul 2013 11:26 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Suara Generasi Baru » Pembelian Tanah <b>Di Bukit</b> Kiara: <b>Raja</b> Nong <b>...</b>

Posted: 19 Jul 2013 02:28 AM PDT

KUALA LUMPUR: Ketua Umno Bahagian Lembah Pantai Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin memfailkan saman terhadap anggota Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar dan dua lagi atas dakwaan menerbitkan kenyataan fitnah berhubung pembelian tanah di Bukit Kiara.

Bekas Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar itu memfailkan saman itu di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi Sivil pada 17 Julai lepas melalui Tetuan Raja Riza & Associates.

Beliau menamakan Nurul Izzah, yang juga Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat, Mkini Dotcom Sdn Bhd, pemilik portal berita Malaysiakini dan wartawan Malaysiakini Lu Wei Hoong, sebagai defendan.

Media memperoleh writ saman itu pada Jumaat.

Peguam M.Reza Hassan memberitahu pemberita bahawa kes itu ditetapkan untuk pengurusan kes pada 19 Ogos ini di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Datin Yeoh Wee Siam.

Dalam pernyataan tuntutannya, Raja Nong Chik, 60, mendakwa Nurul Izzah, 33, telah mengeluarkan kenyataan fitnah serta palsu berhubung pembelian tanah itu pada sidang akhbar di Bangunan Bakti, Taman Tun Dr Ismail di sini, sehari sebelum hari pengundian pada pilihan raya umum ke-13 (PRU13).

Raja Nong Chik mendakwa kenyataan Nurul Izzah itu telah diterbitkan di laman web Malaysiakini pada hari sama iaitu 4 Mei lepas.

Beliau memohon perintah injunksi agar defendan-defendan sama ada melalui dirinya atau ejen-ejennya dihalang daripada mengeluarkan atau menerbitkan perkataan sama yang menfitnah dirinya.

Beliau juga memohon ganti rugi am, teruk, teladan, satu perintah supaya defendan menerbitkan satu permohonan maaf, faedah, kos dan lain-lain relif yang difikirkan wajar oleh mahkamah.

Katanya akibat penerbitan kenyataan itu, reputasi dan maruahnya sebagai ahli politik, bekas menteri dan senator yang dihormati di negara ini telah terjejas teruk.

Pada PRU13, 5 Mei lepas, Nurul Izzah menewaskan Raja Nong Chik dengan majoriti 1,847 undi.
BERNAMA

12 di kuala selangor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di kuala selangor - Google Blog Search


BUAYA &#39;GERGASI&#39; - Ceciter Misteri

Posted: 25 Jul 2013 10:15 AM PDT

Seekor buaya 'gergasi' yang pada mulanya disangka kayu, ditemui ditepi sungai di Jeti Jalan Tok Empat Masjid, Kampung Bukit Belimbing, Kuala Selangor

Penduduk tempatan cuba menguis buaya dengan menggunakan pendayung dan mendapati ia tidak bergerak lagi. Setelah buaya ini disahkan mati, mereka cuba memeriksa sebab-sebab kematian buaya itu tetapi hanya mendapati gigi dan kukunya sudah tiada.

Namun penduduk menyatakan itu bukanlah pertama kali melihat buaya sebesar ini, kerena mereka pernah terjumpa buaya tembaga yang lebih besar namun haiwan spesis ini tidak mengganggu dan mengganas apabila terserempak.

Buaya yang ditemui ini diserahkan kepada Perhilitan Selangor untuk tujuan bedah siasat. Maklumat tentang punca kematian, umur, jantina dan saiz sebenar bakal diperoleh setelah proses bedah siasat selesai.

TERKINI : HASIL BEDAH SIASAT BUAYA 'GERGASI'

26 Julai 2013 (Jumaat) - Hasil siasatan daripada bedah siasat buaya gergasi yang dijumpai oleh penduduk tempatan di Kampung Belimbing Kuala Selangor mendapati buaya itu mati disebabkan kebuluran.

Buaya yang telahpun berusia 70 tahun, giginya yang didapati tertanggal adalah atas faktor usia dan mati secara mengejut kerana sudah tidak mampu untuk mencari makanan sendiri.

Organ-organ dalaman buaya itu telah dihantar ke makmal Pusat Konservasi Hidupan Liar Sungai Dusun, Hulu Selangor untuk siasatan lebih terperinci.

Segalanya Kekal MISTERI Sekiranya Tidak Mengkaji

...
Ceciter - Apa Pon Boleh
http://fb.me/ceciterceciter


12 di ampang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di ampang - Google Blog Search


BEN ASHAARI: KL1FF : Bersantai <b>di</b> Matic , Jalan <b>Ampang</b> .

Posted: 03 Sep 2013 09:20 AM PDT

Dulu sewaktu aku berkhidmat di Kementerian Pelancongan Malaysia ( sekarang dah tambah dan Kebudayaan ) , Matic ni adalah tempat aku suka pergi. Kenapa ? Ia membawa kenangan aku sewaktu kecil dulu. Aku ingat lagi bapak aku bawak aku ke sini berjalan jalan. Di sini aku mula berminat mengenai pelancongan dalam negeri kita .. hehee ..

Kali ni , aku kembali lagi. Bukan sebagai staff Kementerian tetapi sebagai blogger yang ingin bersantai bersama sama rakan rakan blogger yang lain di sini .. hehehe ..

Tujuan hari tu adalah untuk memeriahkan lagi sambutan Hari Kemerdekaan yang diadakan di Matic . Dengan tema Merdeka , Merdeka , kitorang join Merdeka Hunt 2013 untuk julung julung kalinya ! Heheheh ..

Merdeka Hunt kali ini dimeriahkan oleh pelbagai bangsa, jantina dan usia. Memang best !! Tak sangka mereka yg join ni pon sporting ..Memang santai abis la kat sini .

Merdeka Hunt ni , para peserta dikehendaki selesaikan 10 soalan dan perlu buat 10 ujian fizikal ! Hehehehe.. Serius , mencabar mental dan fizikal .. hahaha ..

Silapnya , kitorang 'mentah' dan tak tau strategi !

Dapat laaa saguhati .. Ok la tuuuu .. Nanti ada lagi aktiviti gini di Matic ! Memang rajin la pihak Matic buat aktviti begini .. Selain Merdeka Hunt , ada pertandingan melukis untuk kanak kanak ..

Dan sebelah petang setiap Sabtu pula , bermulalah KL1FF atau Kuala Lumpur Family Fest yang menyediakan pelbagai aktiviti dan acara menarik untuk pengunjungnya .. Antaranya nyanyian , persembahan kebudayaan , jualan dan macam macam lagi .. Leh rujuk pada entri aku yang lepas di KL1FF @ MATIC : Jom ke sana !! ni haaa ..

Aku yang ada di sana petang tu , mmg terasa bahang kemeriahannya KL1FF yang diadakan setiap hari Sabtu , sepanjang tahun !

Deretan booth yang bakal dipenuhi dengan pelbagai jualan di kala malam hari ! Tunggu apa lagi kan ? Jom la ajak kengkawan lepak sini .. Aku plan nak buat gathering blogger kat sini satu hari nanti !

Published with Blogger-droid v2.0.10

12 di port klang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di port klang - Google Blog Search


Indeks Jerebu <b>Pelabuhan Klang</b> dan Sri Manjung terus catat IPU <b>...</b>

Posted: 25 Jun 2013 06:34 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]KUALA LUMPUR 25 Jun – Kualiti udara di Pelabuhan Klang, Selangor dan Seri Manjung, Perak kekal pada kategori paras bahaya apabila Indeks Pencemaran Udara (IPU) masing-masing mencatat 452 dan 322, setakat 2 ...

12 di bukit lanjan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di bukit lanjan - Google Blog Search


SEKOLAH KEBANGSAAN <b>BUKIT LANJAN</b> (ASLI): SELAMAT <b>...</b>

Posted: 21 Aug 2013 07:08 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Sedih rasanya meninggalkan SKBL setelah lebih 20 tahun mencurahkan bakti di sini... namun atas tuntutan tugas terpaksalah saya keluar mencari pengalaman dan cabaran baru. Kepada semua warga SKBL dan ...

12 di sungai tenggi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sungai tenggi - Google Blog Search


Apabila Ombak <b>Tinggi</b> Melanda <b>Sungai</b> Qiantang (16 <b>...</b> - Blog Serius

Posted: 02 Sep 2013 09:01 PM PDT


Dayyum!

Seramai 30 orang penonton yang ingin melihat fenomena aneh "water backflow" di Sungdai Qiantang tercedera apabila ombak laut yang dilanda taufan Trami melanda dan memecahkan pagar penghadang. Fenomena back flow berlaku apabila ombak dari laut menolak air yang keluar dari kuala sungai. Penduduk setempat yang ingin melihat fenomena yang jarang dilihat ini berkumpul di tebing sungai untuk melihatnya dengan mata sendiri. Malang bagi yang hadir secara tiba-tiba ombak setinggi 6.6 meter datang dan memberikan mereka the biggest surprise wet t shirt party. Bad luck!

Laporan asal ChinaSmack

12 di jenjarom - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di jenjarom - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Aug 2013 03:30 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Jul 2013 03:10 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Jun 2013 03:22 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Ketua Wanita UMNO <b>Jenjarom</b> 1 maut kemalangan | Malaysia Edition

Posted: 11 Jun 2013 10:10 PM PDT

KUALA LANGAT – Hasrat Ketua Wanita UMNO cawangan Jenjarom untuk membuat pemeriksaan darah di Klinik Kesihatan Jenjarom di sini tidak kesampaian apabila dia maut selepas motosikal yang ditunggang dirempuh sebuah motosikal lain kelmarin.

Nor Asmah (kanan) bergambar bersama menantu dan cucunya, pada hari berkempen sempena pilihan raya lalu di Kampung Jenjarom, Banting. Foto -BH

Dalam kejadian pada pukul 7.30 pagi di hadapan Klinik Kesihatan Jenjarom itu, Nor Asmah Paniti, 52, yang menunggang motosikal Modenas seorang diri dilanggar dari belakang oleh motosikal jenis EX5.

Penunggang motosikal EX5 ialah seorang remaja lelaki berusia 18 tahun.

Kejadian itu dikatakan berlaku ketika Nor Asmah mahu membelok ke kanan untuk masuk ke kawasan klinik kesihatan.

Akibat rempuhan kuat, Nor Asmah terjatuh daripada motosikal menyebabkan kepalanya cedera parah manakala kaki dan tangan kanannya patah menyebabkan dia tidak sedarkan diri.

Mangsa kemudiannya disahkan meninggal dunia pada pukul 9.30 malam di Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang (HTAR) selepas 14 jam menerima rawatan.

Remaja terbabit pula patah tangan kiri selain mengalami luka-luka di badan dan dirawat di Hospital Banting.-kosmo

Aku Budak Telok: Mari Kenali Sejarah TPG: Telok, Kampung Medan <b>...</b>

Posted: 12 Jun 2013 08:32 AM PDT

Salam buat kengkawan semua. Apa khabar waris
 (warigh, kata orang Nogori Sembilan)? Moga-moga sihat semua..
Sebut pasal warigh, teringat aku lagu rapper Negeri Sembilan tu...
 (Aku tukar sikit liriknya)

                                    Melayu Telok..where you at?

                                    Jawa Sijangkang...where you at?,
                                    Melayu/ Jawa  Kg. Medan...where you at?,
                                    Jawa Kebun Baharu...where you at?
                                    Jawa Jenjarom...Where you at?
                                    Sakai Telok Gonjeng...where you at?
                                    Semua ada berapa?
                                    Beribu-ribu. (Hahaha...Amekkau!)

Sebut pasal Telok Panglima Garang, sebenarnya kita bercakap pasal

 kampung dan mukim menggunakan nama yang sama. Mukim Telok ini 
terletak dalam daerah Kuala Langat. Di dalamnya ada banyak kampung
 tradisional, kampung baru dan taman-taman perumahan yang sedang 
rancak naik macam cendawan lepas hujan. Aku sengaja masukkan
 dalam entri ini sejarah kg. Jenjarom.Walaupun Jenjarom berada dalam
 mukim yang lain ( Mukim Tanjong Dua Belas), namun hubungan erat 
penduduk telah terjalin sejak sekian lama. Dulu klinik kerajaan, dewan 
orang ramai, ,balai polis, pejabat pos hanya ada di Sg. Jarom. 
Jadi, Jenjarom penting bagi orang-orang di Telok.

 Korang tengok jer peta di bawah ni, korang akan get the picture,

 kata cikgu omputeh aku dulu.


Jadi, hari ini, aku nak bawa tuan-tuan, puan-puan, adik kakak ke mukim kami
 yang tercinta ini. Bukan citer pasal lanskapnya, tapi sejarah gemilangnya.
 Semoga anak-anak dapat belajar asal usul tempat tumpah 
darah datuk nenek , ayah emak kamu sekalian. Begini ceritanya.....

Kampung Telok Panglima Garang

Nama asal Kampung Telok Panglima Garang adalah Nibong Dengkil
 dan terletak di telok sungai di mana didiami oleh kaum orang asli.
 Disebabkan kedudukannya yang strategik, ramai pedagang-pedagang Aceh
 datang dan mula membuat penempatan di hilir sungai sehingga kawasan
 tersebut dipanggil Beting Pak Aceh.
Apabila segolongan mereka mengetahui bahawa terdapat Orang Asli
 tinggal di Nibong Dengkil, maka pedagang Aceh ini mudik ke hulu 
untuk mengambilalih dan menguasai Nibong Dengkil. Sewaktu itu terjadi
 pergaduhan di antara mereka dan menyebabkan Orang Asli melarikan diri
 ke Bukit Tampoi di Dengkil. Di sepanjang perjalanan Orang Asli
 yang menyusuri sungai hingga ke Bukit Tampoi, Dengkil mereka telah
 berpesan kepada penduduk yang ditemui dengan kata-kata :

"JAGA BAIK-BAIK DI TELOK ADA PANGLIMA GARANG"


Sebagai bukti terdapat penduduk di kalangan penduduk asli di Bukit Tampoi, 

Dengkil mendakwa dan mengaku bahawa mereka berasal dari Telok 
dan menetap di sini setelah dihalau oleh pedagang Aceh yang 
amat handal dan garang. Begitulah asal-usul nama
 Kampung Telok Panglima Garang manakala
 lambang harimau diambil di atas keberanian dan sifat pedagang Aceh 


Kampung Sijangkang
Kampung Sijangkang merupakan salah satu kampung yang terletak
 di daerah Kuala LangatSelangorMalaysia. Kampung Sijangkang
 terletak lebih kurang 12 km dari arah Klang ke Banting di Kuala Langat. 
Pusatnya pekan Sijangkang.Nama Sijangkang berasal dari sejenis pokok
 yang menyamai pokok getah. Ia adalah sejenis pokok hutan yang
 menyebarkan biji-biji dengan cara ltupan sendiri.
 Nama pokok itu adalah pokok Jangkang. Pokok ini terdapat di
 sebahagian tempat di Indonesia.
Masih berkaitan dengan pendapat pertama juga. Pokok Jangkang itu mati
 di sebuah anak sungai yang kemudiannya diberi nama sungai Jangkang
 iaitu anak Sungai Langat. Dalam bahasa Cina, mati disebut 'si'.
 Maka timbul nama 'Si Jangkang' yang akhirnya bertukar menjadi 'SIJANGKANG'.
Adalah dianggarkan kampung ini mula dibuka dalam lingkungan tahun 1907.
 ia diteroka dari arah Sungai Jangkang. Sebahagian dari penduduk kampung
 ini adalah berasal dari Indonesia iaitu Pulau Jawa, manakala yang
 lainnya berasal dari kampung-kampung lain yang lebih lama dibuka
 seperti Kampung Beting Tengah dan Kampung Pendamar.
 Mereka mendarat dari Sungai Jangkang dari pengkalan-pengkalan kecil
 yang terdapat di tepi sungai. Ini bermakna kampung Benting Tengah
 dan Kampung Pendamar adalah lebih tua dari Kampung Sijangkang.
Tanah perkuburan yang pertama terletak hampir dengan sungai dan
 ketika ini dipercayai sudah terhakis oleh air sungai tersebut. Wakaf perkuburan
 yang ada sekarang asalnya adalah tapak masjid lama 
dan Sekolah Melayu lama (dibuka pada tahun 1911).Pada masa dulu tanah dari
 tepi sungai hingga ke perkuburan sekarang adalah di bawah Geran Bebas
 (Geran Putih) iaitu boleh dibeli oleh orang asing. Peneroka Kampung Sijangkang
 yang awal menjualnya kepada orang Cina untuk menambah pembiayaan
 menunaikan fardhu haji. Sebab itulah hingga sekarang, orang Cina
 masih mempunyai kebun di situ. Bagaimanapun dalam lingkungan tahun 1925,
 ada beberapa sekatan dan pindaan kanun tanah dari Geran Putih ke Geran Merah. 

Pada tahun 1930-an, kemudahan asas iaitu jalan raya mula dibina 

menghubungkan satu tempat ke satu tempat. Pekan (kedai-kedai termasuk pasar)
 Kampung Sijangkang yang awal adalah terletak di Batu 8
 (jaraknya 8 batu dari Klang = 12.8 km). Kemudian selepas zaman darurat,
 selepas orang-orang Cina dipindahkan ke kampung-kampung baru,
 Pekan Kampung Sijangkang dipindahkan ke Batu 1. 
Tanaman hasil utama di Kampung Sijangkang ketika itu ialah getah dan kopi.
Pulau Carey
Pulau Carey merupakan sebuah pulau yang terletak di dalam negeri Selangor,
 Malaysia. Ia terletak di selatan Pelabuhan Klang dan utara Banting.
 Pulau Carey merupakan pulau lembangan mendatar yang besar
 terletak di daerah Kuala Langat, Selangor, Malaysia. Walaupun secara teknikal 
ia merupakan sebuah pulau, namun pada hakikatnya tanah pulau ini 
hanya dipisahkan dari tanah besar disebabkan oleh kehadiran Sungai Langat
 diantara keduanya. Pulau Carey mendapat nama dari seorang pegawai British
 yang juga merupakan pengusaha ladang kopi dan getah bernama Valentine Carey,
 beliau dilihat arif dalam aktiviti pertanian dan kesuburan tanah pertanian yang
 telah digunakan melebihi 100 tahun. Pulau Carey juga pernah dikenali dengan
 nama seperti Pulau Bangsar dan Telok Gonjeng

Pulau Carey cukup sinonim dengan kewujudan penempatan awal

 masyarakat Orang Asli, Mah Meri yang terkenal di Malaysia.
 Mah Meri merupakan salah satu dari 18 buah puak Orang Asli
 yang wujud di Malaysia. Jarak Pulau Carey dengan bandaraya Kuala Lumpur 
ialah sekitar 50 kilometer. Di sini terdapat enam buah penempatan
 masyarakat Mahmeri iaitu di Kampung Sungai Judah, Kampung Bumbun, 
Kampung Sungai Rambai, Kampung Kepau Laut, Kampung Sungai Jugra
 dan Kampung Sungai Kurau (Shaiful Bahri Md. Radzi, 2002a).
Komuniti Mah Meri di sini cukup ramai bilangannya mencapai 1400 orang,
 yang terkenal dalam aktiviti pembuatan boneka kayu dan topeng.

Kampung Jenjarom

Menurut catatan sejarah, Kampung Jenjarom mula diterokai oleh
 sekumpulan orang Melayu pada tahun 1926 bersamaan 1346 Hijrah
 dalam Kalendar Islam. Kumpulan peneroka kebun ini diketuai oleh 
Tuan Haji Masrek Haji Narang yang juga berketurunan Banjar.
 Pada asalnya, tanah di Kampung Jenjarom hanya diusahakan
 sebagai kawasan perkebunan. Antara tanaman yang mereka usahakan
 ialah nanas, pisang, ubi kayu dan banyak lagi. Setelah selesai berkebun, 
kumpulan peneroka ini akan pulang ke rumah masing-masing yang
 terletak berhampiran Kampung Jenjarom seperti di Sungai Jarom,
 Sungai Buaya dan Kampung Sijangkang.
Jenjarom dibahagikan kepada dua kawasan, iaitu Sungai Jarom
 dan Kampung Jenjarom. Nama Kampung Jenjarom berasal dari sejenis
 tumbuhan yang dikenali sebagai Rumput Purun. Pada masa dahulu,
 rumput ini banyak tumbuh di sekitar kawasan Kampung Jenjarom. 
Bentuknya yang tirus, tajam dan tersusun seperti jarum memberi ilham
 kepada peneroka kampung untuk menamakan kampung ini sebagai
 Kampung Jenjarom.
 Ia dibahagikan mengikut kawasan-kawasan tertentu, bermula dari
 Kawasan Satu hingga Kawasan 12. Setiap kawasan ditandakan 
dengan sebuah papan tanda.




12 di bangi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di bangi - Google Blog Search


Teguh Gembira: Membuat Kolam Ikan <b>di Bangi</b>

Posted: 23 Aug 2013 04:32 PM PDT

Baru-baru ni TGSS telah berjaya membina sebuah kolam ikan bersaiz sederhana di Bandar Baru Bangi. Walaupun ianya dimulakan pembinaanya diawal Ramadhan tetapi dengan kepakaran sahabat kami 'Mat Kolam' ianya berjaya disiapkan seminggu sebelum raya.
Di bawah kami sertakan beberapa keping gambar proses pembuatan kolam ikan. Kerja-kerja pembinaan kolam dimulakan dengan membersih kawasan dan menggali tanah dan diikuti dengan mengikat batu-bata sebagai kolam. Kemudian kerja-kerja membuat batu-batan dimulakan, sehinggalah kerja-kerja 'finishing' dilakukan.
Ianya perlu dilakukan dengan cermat dan berhati-hati untuk mendapatkan kolam ikan yang terbaik.
Diantara gambar-gamabr terpilih.


Kami ingin menawarkan kepada sesiapa berminat untuk membuat kolam ikan dan dan Hiasan Taman.
Kami juga menyediakan perkhidmatan dalam membuat pebblewash dan decking serta lanskaping work.
Kami menawarkan harga yang berpatutan dan kerja yang berkualiti.
Sila berikan design yang anda minati atau pilih sahaja design daripada kami untuk sebut harga.
Boleh hubungi Taufik Ghani dengan
telefon/sms/whattsup ke 0193725297 (Taufik)
Perkhidmatan kami meliputi kawasan Bangi, Kajang dan kawasan berhampiran.. 


12 di beranang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di beranang - Google Blog Search


Pok Pek Pok Pek.. Kite: Makan2 <b>di</b> Rumah Parent In Law <b>Beranang</b>

Posted: 09 Jun 2013 11:00 PM PDT

ahad minggu lepas..
kite balik rumah PIL kat beranang..
balik sana sbb ada makan2..
hubby buat makan2..
saja jer..
kebetulan lak..
abg long hubby dtg dari t'ganu balik..
balik dgn menantu pertama..
hari tu masa kenduri kawen anak dia..
kiteorg semua x dpt nak pergi sana..
sbb kenduri dorg buat masa hari kerja..
kan ker cuti t'ganu lain sikit dari sini..
jumaat dorg cuti kite kerja..
kite ahad cuti.. dorg kerja.. yg tgh duduk tu la MIL kite..
kecik jer org nyer..
yg tgh pegang nak ceduk air tu..
kak ipar hubby kite..
yg baru dtg dari t'ganu..
kalau dah namanya org kampung..
kalau time makan..
reramai cam ni..
mmg eloklah duk kat lantai..
lg afdal.. muat sikit..
dari makan atas meja..

yg kawen awal bulan hari tu..
yg pakai cekak putih tu..
yg tu anak buah abg paling tua sekali..
rasa nya beza umur dgn abg..
x sampai pun 15thn..
hubby dia yg sblh kak ipar hubby kite tu..
yg tembam2 sikit tu..
ahhahaha..
suke2 jer panggil dia tembam kan..
ok lah dari pak mertua kite bg gelaran..
the buntal man.. kih3..
gelak jer sume..
masa dorg makan tu..
dah siap masak ayam gulai letak pucuk ubi..
yg ni ayam kite bawak..
ayam gulai gak.. tp letak kentang..
uii.. kalau masak pakai kayu api..
nak2 lak PIL n geng masak..
mau nyer x sedap..
sehingga menjilat jari la jawabnyer..
oh! petua kalau masak ayam gulai ni..
rupanya lg sedap kalau guna..
ayam pencen,,
kalau guna ayam kampung atau bandar..
x best..
manis ayam tu x der..
tu sbb nyer kalau masak lauk ni jer..
kite sker..
haha..
kite saje nak interprem dia..
asyik makanan jer kan..
sesekali masuk sekali gbmr laki lak..
alah.. mmg x hensem pun..
mak kite ckp abg rentung
xpelah rentung pun rentunglah..
tp dia penyayang..
itu penting..
pembersih.. pewangi..
sedap dicium dan dipeluk.. kah3
alah gmbr x bepe nak clear..
biasalahkan.. dah nak makan..
baru nak ambil..
tu pun ambil cpt2 sblm biras lain ceduk..
yg ni ayam masak gulai letak pucuk ubi..
tentu la sedap kan..
masak cara orang minang..
mana x sedapnyer..
kita makan kat dlm rumah..
lps batch pertama makan..
tuk hubby,abg ipar hubby ngan bapak mertua lak..
kite sediakan kar luar rumah..
sbb dorg yg tggu lauk batch kedua masak..
dorg makan blkg rumah bawah pokok..
sambil makan sambil menghirup udara segar..
angin pun bertiup sedap..
nyaman jer rasa..
masa ni kite dah siap makan..
hubby?
huih.. makan tiga pinggan dia kata..
mana tak nyer kan..
kite dah sarapan..
dia dari pagi x makan apa..
tu yg tghari balun smpi tiga pinggan..
masa ni lauk yg kedua dah nak masak..
masak yg kedua ni tuk sape2 nak bwk balik..
biasalah..
dah benda sedap..
kalau x bawak balik mmg  x sah..
kite bungkus dua plastik..
satu tuk makan malam...
satu nyer tuk sahur lak..
nyum3.. berbaloi3 balik..
betul uols.. kalau masak pakai kayu api..
mmg lain rasanya dgn masak pakai dapur gas..
yg seksi tu bapak mertua ku..
yg blkg tulak mak mertua..
yg tgh mencedok x renti2 makan tu..
hubby kite @ abg rentung bak kata mak kite..
hubby selalu kata..
mentang2 lah anak dia ni putih melepak..
dia kata nyer menantu dia ni rentung..
hahhahaha..
mak ayg gurau2 jer yang oiii..
rentung2 pun..
i lap u..

12 di morib - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di morib - Google Blog Search


Ke Gold Coast <b>Morib</b> | Lemprica.Com

Posted: 29 Aug 2013 05:09 PM PDT

Ini kira nya cuti-cuti sekejap selepas ber hari raya hari tu. Rasa nya dalam 7 syawal kami dah berjalan-jalan cuti .

Mulanya plan nak ke arah Johor. Tapi memang tak nak pergi ke Legoland dan seangkatan. Sebab nya, tunggu Harith besar sikit baru syok . And ingat nak ke area Desaru ke apa, tapi bila dah fikir ( and of course kena buat budget, bukan main redah je ) , aku pun dok usha Gold Coast Morib ( GCM ) . Yang penting anak-anak enjoy . So , bila dah decide untuk ke GCM ni , mula lah cari bilik . And macam biasa kita book online je. Tapi bila ke website GCM, tarikh yang aku nak , fully booked. And the package mmg berbaloi. Termasuk tax RM168.Package termasuk – 2 adults wristband untuk ke water theme park , 2 adults breakfast . Berbaloi. So, bila usha segala semua online web, semua package lebih mahal..sampai lah aku teringat Asiarooms.Com . Tap tup , ada bilik and same package . Yeehaaa.Mari kita booking.

So , waktu dah sampai GCM tu , check in was smooth . Manusia? Pergh..ramai . Dah macam waktu kitaorg nak check in bilik kat First World Hotel Genting gayanya. Seramai itu and line panjang. Tapi bahagian receptionist bukak 3 kaunter, so mana yang lambat tu selalunya booking banyak gila bilik . Dah dapat kunci bilik , bukan terus2 leh lepak atas katil. Sebab bilik lom lagi housekeeping kemas and bersihkan. Padahal time tu dah jam 3pm . Tapi sebab kami gi peak time – cuti panjang dek Hari Raya dan cuti sekolah , so memang takyah lah nak bising-bising sangat. Bebudak housekeeping tu pun aku ngk bertungkus lumus kemas. Walaupun dah lambat kemas, diorang tetap mop sental bilik. Terima kasih .

Dalam jam 4pm tu , bilik kami belum lagi di kemas , tapi bebudak dah meresah . Laki ku pun suruh tukarkan baju bebudak ni , biar dia bawak bebudak ni turun ke water theme park . tap tup diorang turun ber empat, aku jaga bilik . Tapi memandangkan till 5.30 pm pun bilik lom siap ( bebudak housekeeping ada mengemas kat level aku tu dari jam 4pm ) so..aku decide to turun join laki ku + anak2 and tinggalkan barang dalam bilik . Mana yang berharga kita masuk safety box .

ini lah bilik di Gold Coast Morib . Bilik kami menghadap water park.

ini lah bilik di Gold Coast Morib . Bilik kami menghadap water park.

Dekat jam 7pm , baru kami naik. Anak-anak dah kecut segalanya. Tu pun masih lagi nak berendam . Heheheheh..Walaupun orang ramai , tetapi keadaan sekitar waterpark memang bersih  . Terjaga sungguh . Memang rasa berbaloi .

meriah.anak-anak enjoy main di sini.

meriah.anak-anak enjoy main di sini.

Oh , di sini , hanya Hanum di kenakan bayaran ( kanak-kanak) untuk masuk ke Water Theme Park dan untuk breakfast . For breakfast dia dikenakan RM18 dan untukwater theme park RM20. Di bawah senarai harga tiket.

harga tiket water park di Gold Coast Morib

harga tiket water park di Gold Coast Morib

Overall memang puas hati di sini. Breakfast spread memang berbaloi banyak . Tapi sila lah turun awal. Luckily kami anak beranak jenis bgn awal , takde masalah nak kejutkan diorang . And bila turun di cafe , orang masih belum ramai.

Lepas makan breakfast , jalan- jalan di sekitar situ . Dapat lah bebudak ni main pasir .

main pasir . laut surut time ni .

main pasir . laut surut time ni .

Anyway , untuk pengetahuan , wristband tu kena pakai sentiasa till check out . Tidur pun pakai tak leh tanggalkan. Sebab ianya valid till the day kita check out . So merasa lah tido pun ada wristband.lol.

Kepada sesiapa yang teringin nak ke sini , rajin-rajin lah usha Streetdeal.com , Groupon.com , LivingSocial.com for good promo or boleh je booking kat web Gold Coast Morib je sebab diorang pun selalu buat promo . Good luck!

12 di klang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di klang - Google Blog Search


Hujan lebat: Trafik perlahan <b>di</b> Lembah <b>Klang</b> – Perak Today

Posted: 01 Sep 2013 04:12 AM PDT

trafik

KUALA LUMPUR – Trafik dilapor bergerak perlahan di beberapa lebuh raya sekitar Lembah Klang petang ini berikutan hujan lebat dan banjir kilat di beberapa kawasan.

Jurucakap Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) memberitahu Bernama, setakat 5 petang, trafik perlahan di Lebuhraya Pantai Baru (NPE) dari PJS2 menuju Maju Jaya serta di persimpangan lampu isyarat Taman Medan kerana banjir kilat.

"Trafik juga dilaporkan bergerak perlahan di Lebuhraya Kesas dari Sri Petaling menuju ke Lebuhraya Lingkaran Tengah 2 (MRR2) disebabkan hujan lebat dan faktor cuti hujung minggu.

"Keadaan sama berlaku selepas Plaza Tol Grand Saga menuju ke Plaza Phoenix serta dari Plaza Tol Sunway menuju ke Lebuhraya Persekutuan," kata jurucakap itu.

Sementara itu, Jurucakap Bomba Kuala Lumpur berkata pihaknya menerima laporan banjir kilat di Jalan Klang Lama kira-kira 4.50 petang dan sebuah jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat Bukit Jalil telah dikerahkan ke lokasi berkenaan.

Jurucakap itu berkata pihaknya menerima beberapa laporan kenaikan paras air di beberapa kawasan di ibu negara akibat hujan lebat, namun telah surut selepas hujan reda.

Dalam pada itu, jurucakap Bomba Selangor berkata pihaknya menerima laporan kejadian pokok tumbang kira-kira 4 petang di beberapa kawasan di sekitar bandar Klang dan Pekan Meru dipercayai berpunca daripada angin kencang serta hujan lebat.

Beberapa jentera dari balai bomba berhampiran telah dikerahkan bagi mengalihkan pokok-pokok berkenaan, katanya.

- BERNAMA

12 di ulu yam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di ulu yam - Google Blog Search


SetiaKekalAbadi *SKA*: Mandi Manda <b>Di Ulu Yam</b>

Posted: 12 Jun 2013 07:30 PM PDT

kali nie mandi manda di Ulu Yam pulak
kami gerak dari rumah pukul 6.30pagi sampai lebih kurang pukul 8pg
tempat nie terletak di Kg. Sg Kalong, Ulu Yam Bharu.. di Resort Restu Ibu
ini sebenarnya kali kedua daku dan family en hubby ke mari..
tiap2 minggu kita orang ke sini..sebabnya syiok mandi dengan air tenang..
tempat pun best..









12 di selayang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di selayang - Google Blog Search


KILANG HARAM <b>DI SELAYANG</b> PUNCA SUNGAI TERCEMAR

Posted: 30 Aug 2013 11:04 PM PDT

KUALA LUMPUR: Anggota penguatkuasa Majlis Perbandaran Selayang (MPS) dengan bantuan polis dan pegawai Jabatan Alam Sekitar (JAS) negeri Selangor pada Sabtu menyerbu sebuah kilang haram di Jalan Batu Arang yang dipercayai menjadi punca Sungai Selangor dicemari tumpahan diesel.

Presiden MPS, Mohd Azizi Mohd Zain berkata pihaknya telah mengeluarkan 14 saman kepada syarikat tersebut yang berjumlah RM34,000 atas pelbagai kesalahan.

"Pemilik kilang itu melakukan pelbagai aktiviti perindustrian berat di atas lot ini, termasuk mengumpul sisa minyak dan melakukan pemprosesan semula minyak tersebut.

"Mereka memunggah sisa minyak itu dari dua pemilik lori yang mengendalikan perniagaan itu," kata Mohd Azizi.

Kilang tersebut terletak 500m dari AEON di Rawang, dekat dengan kawasan kediaman mewah di situ.

Penduduk-penduduk di kawasan itu sering membuat aduan mengenai bau busuk dari kilang tersebut dan menggesa pihak MPS supaya menutup kilang itu.

Namun, kilang itu masih beroperasi.

Pegawai MPS berkata kilang itu pada hari ini bukan saja ditutup tetapi disita dengan beberapa anggota penguatkuasa diarahkan untuk berkawal bagi memastikan ia tidak beroperasi lagi.

Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor, Datuk Mohammed Khusrin Munawi berkata penguatkuasaan oleh pihak berkuasa tempatan telah berkurangan dan pelbagai jabatan - MPS, pejabat tanah Gombak dan JAS - akan diminta untuk menilai kesalahan yang telah dilakukan.

Pemilik lot itu tidak dapat dihubungi oleh pihak MPS apabila mereka menyerbu kilang tersebut.

12 di bandar sunway - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di bandar sunway - Google Blog Search


Tiga Pelajar IPTS Maut <b>Di</b> Lebuh Raya Bukit Jalil – Perak Today

Posted: 01 Sep 2013 07:30 PM PDT

eksiden

KUALA LUMPUR: Tiga pelajar institut pengajian tinggi swasta di Bandar Sunway maut manakala seorang pensyarah cedera parah selepas kereta yang dinaiki mereka terlibat dalam kemalangan di Lebuh Raya Bukit Jalil menghala ke Puchong di sini, Ahad.

Penolong Pengarah Operasi Bomba, Jabatan Bomba dan Penyelamat Kuala Lumpur Azizan Ismail berkata dalam kejadian 6.30 petang itu, kereta Proton Wira yang dipandu pensyarah berkenaan dipercayai terbabas lalu merempuh dua batang pokok di pembahagi jalan lebuh raya itu sebelum masuk ke laluan bertentangan dan melanggar kereta Toyota Estima.

"Pihak bomba menerima maklumat kejadian itu pada 6.48 petang dan tiba ke lokasi bersama dua jentera membabitkan 11 anggota kira-kira 10 minit kemudian.

"Kami dapat mengeluarkan kesemua mangsa yang tersepit di dalam kenderaan itu selepas menggunakan alat khas untuk memotong rangka kereta. Usaha mengeluarkan kesemua mangsa tamat kira-kira 8.30 malam," katanya kepada Bernama pada Ahad malam.

Azizan berkata siasatan awal pihaknya mendapati kereta yang dinaiki empat mangsa berkenaan dipercayai dari arah Bulatan Lumba Kuda menuju ke ke kolej mereka di Bandar Sunway, selepas pulang dari litar Speed City di Seri Kembangan.

Beliau berkata tiga pelajar jurusan automotif itu dikenali sebagai Mohd Nasharuddin, 20; Hafizuddin Nazri, 18; Zul Zyrean Zaharudin, 18; manakala pensyarah yang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) di sini dikenali sebagai Hairiee Mohamad Ali, yang berusia lingkungan 20-an.

Mayat ketiga-tiga mangsa dihantar ke Hospital Kuala Lumpur untuk bedah siasat.

-mStar

 

BLOG SELANGOR

Copyright 2010 All Rights Reserved