ads

Sabtu, 7 September 2013

12 di port klang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di port klang - Google Blog Search


Jerebu: Sekolah tutup <b>Pelabuhan Klang</b> bahaya, sangat tak sihat <b>...</b>

Posted: 24 Jun 2013 07:40 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Indeks Pencemaran Udara (IPU) di Port Klang berada di paras bahaya dengan bacaan 487, sementara kualiti udara sangat tidak sihat seluruh Lembah Klang. Bacaan IPU Pelabuhan Klang itu semakin buruk berbanding 314 ...

12 di salak tinggi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di salak tinggi - Google Blog Search


<b>Bandar Baru Salak Tinggi</b> • View topic - DESA SALAK PEKERTI

Posted: 02 Sep 2013 01:23 AM PDT

Kawasan kejiranan lain sekitar Salak Tinggi ie:, Desa Salak Villa, Desa Sri Setia Murni, Taman Bunga Raya, Desa Bestari, Desa Vista, Desa Salak Murni, Kg. Jenderam, Kg. Ginching dll.

Moderator: one_nazrul

Re: DESA SALAK PEKERTI

Postby zhrznl » 03 Sep 2013, 00:23

qaryna wrote:~ Pengumuman Mesra Kejiranan ~

Kepada semua ahli forum Desa Salak Pekerti adalah dialu-alukan untuk join group page (close group) di laman F*

Sekian, terima kasih

Boleh access ke page F*(Kena guna asterick symbol sebab forum ni block word face**ok) kat URL ni: http://goo.gl/6UkwyJ

Setakat ni tak tau macamana nak control siapa yg request jadi member... Hehe... Kalau nak saya invite guna email, sila PM email address ya...

Terima kasih.

ZhrZnl
Kota Warisan

zhrznl
Penduduk Biasa
 
Posts: 25
Joined: 22 Jan 2013, 00:10

Re: DESA SALAK PEKERTI

Postby shahnora » 04 Sep 2013, 16:39

Salam Jiran,
ada sesiapa disini dapat sms pembayaran rumah (bulan yg pertama)...hubby dapat sms suruh buat bayaran duit rumah...
betul ker?

shahnora
Baru Pindah
 
Posts: 7
Joined: 04 Jul 2013, 17:30

qaryna
Penduduk Biasa
 
Posts: 93
Joined: 27 Jul 2010, 12:28

Re: DESA SALAK PEKERTI

Postby shahnora » 05 Sep 2013, 12:37

semalam nak joint f*....Desa Salak Perkerti.......tapi tak ada pon dlm senarai nama....kang lunch kang tengok balik....dah ada ker dlm f*

shahnora
Baru Pindah
 
Posts: 7
Joined: 04 Jul 2013, 17:30

Re: DESA SALAK PEKERTI

Postby qaryna » 05 Sep 2013, 17:25

shahnora wrote:semalam nak joint f*....Desa Salak Perkerti.......tapi tak ada pon dlm senarai nama....kang lunch kang tengok balik....dah ada ker dlm f*

yeke? takat ni kita dah kumpul 7 org ahli hehe.. jomla klik pd join group nti admin akan approve yer

qaryna
Penduduk Biasa
 
Posts: 93
Joined: 27 Jul 2010, 12:28

Re: DESA SALAK PEKERTI

Postby zhrznl » 05 Sep 2013, 23:48

qaryna wrote:

shahnora wrote:semalam nak joint f*....Desa Salak Perkerti.......tapi tak ada pon dlm senarai nama....kang lunch kang tengok balik....dah ada ker dlm f*

yeke? takat ni kita dah kumpul 7 org ahli hehe.. jomla klik pd join group nti admin akan approve yer

;) Terus click kat link ni: http://goo.gl/6UkwyJ

ZhrZnl
Kota Warisan

zhrznl
Penduduk Biasa
 
Posts: 25
Joined: 22 Jan 2013, 00:10



Return to Lain-lain kawasan sekitar

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 0 guests

12 di ampang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di ampang - Google Blog Search


Gaya Peneroka: Kecurian Bernilai RM 10,000 <b>di Ampang</b> Point <b>...</b>

Posted: 25 Jul 2013 01:10 PM PDT

1 Disyaki - Masa: 19:45:41, lelaki berbaju putih dengan jaket biru-hitam dilihat berikutan mangsa.

Disyaki 2 - Masa - 19:45:50, lelaki berbaju putih dengan cermin mata dilihat memasuki tempat kejadian dan berkeliaran mangsa.

Disyaki 3 - Masa - 19:46:06, lelaki berbaju putih dengan objek hitam di tangannya (yang kemudian didedahkan sebagai beg dilipat) dilihat memasuki tempat kejadian dan meletakkan beg itu ke atas dirinya sebaik sahaja dia mendapat dirinya dekat dengan mangsa.

Disyaki 4 - Masa - 19:46:16, seorang lelaki dengan baju hitam dengan 2 jalur di dada dan label pada bahu kiri dilihat memasuki tempat kejadian. Suspek 3 dan 4 lulus satu sama lain dengan dan cuba untuk berkomunikasi dengan bahasa badan. Disyaki 4 telah dilihat cuba untuk mendapatkan lebih dekat kepada mangsa selepas itu, kemudian berjalan keluar dari tempat kejadian.

Disyaki 5 - Masa: 19:46:23, seorang wanita berbaju putih dengan beg yang dilihat memasuki tempat kejadian dan berjalan lalu suspek ke-3.

Time: 19:46:30, suspek 5 berjalan keluar dari tempat kejadian.
Time: 19:46:41, suspek 6, seorang wanita berbaju hitam dengan beg membeli-belah dan beg bahu memasuki tempat kejadian dan berdiri di sekitar kawasan di mana mangsa dan lain-lain suspek berada di.
Time: 19:46:48, 2, suspek 3 & 6 dilihat berkomunikasi dengan bahasa badan untuk satu sama lain.

Time: 19:46:51, Disyaki 4 memasuki tempat kejadian dan cuba untuk menutup muka beliau, mengetahui bahawa kawasan ini adalah di bawah pengawasan CCTV.

Time: 19:46:52, 2, 3, suspek 4 & 6 dilihat di belakang mangsa di tempat kejadian dan 1 suspek dilihat berdiri sedikit di depan kaunter, kira-kira 5 kaki dari mangsa.

Time: 19:48:06, suspek 4 & 6 dilihat bergerak kira-kira di belakang mangsa.

Time: 19:48:13. Suspek 5, dengan dulang di tangannya memasuki tempat kejadian dan berjalan ke arah pelanggan yang duduk di meja yang paling hampir dengan kaunter dan cuba untuk mempunyai perbualan.

Time: 19:48:35 - 5 & 6 (2 wanita) dilihat berkomunikasi dengan bahasa badan dan suspek 3 juga dilihat menutup muka kerana beliau cuba untuk mendapatkan lebih dekat dengan mangsa.

Time: 19:48:41, Mangsa 5 dilihat bergerak ke arah yang bertentangan (di mana mangsa adalah) dengan dulang di tangannya.

Masa - 19:48:51, 1 Disyaki memasuki tempat kejadian sekali lagi, diikuti oleh Disyaki 4 dan suspek ke-7, yang datang dengan kertas tisu di tangannya.

Masa 19:48:52 - Disyaki 7 mendapat dekat dengan mangsa dan tunduk kepada "berpura-pura" untuk memadam sos di kaki mangsa untuk menarik perhatian mangsa kepadanya.

Time: 19:48:53, suspek 3 memasuki tempat kejadian dan bergerak cepat ke arah mangsa dan beg beliau dengan kaunter dan mampu untuk mencuri beg.
Pada masa yang sama, 1 Disyaki telah terletak dirinya di belakang suspek ke-3 untuk menutup ketika dia telah mencuri beg itu, mangsa 6 telah berdiri di antara kaunter dan meja makan yang terdekat untuk menghalang pelanggan daripada menyaksikan kejadian, suspek 4 berdiri di belakang mangsa untuk menghalang jurujual di gerai TM di belakang mangsa untuk menyaksikan tempat kejadian dan suspek 5 telah cuba mengalihkan "gadis ais krim" untuk menghalang beliau daripada menjadi sekitar untuk menyaksikan kejadian. Adalah disyaki bahawa suspek 2 adalah di sekitar kawasan yang ghaib, di dalam kedai.

Time: 19:49:03 - semua suspek mula melarikan diri dari tempat kejadian kerana dompet itu akhirnya dengan mereka.

Sila berhati-hati dan keselamatan barang-barang anda sebagai kegiatan jenayah kini di mana-mana di Malaysia, malah di tempat-tempat awam dan biasanya dilakukan dalam kumpulan.

12 di tanjung karang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di tanjung karang - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di tanjung karang</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Aug 2013 07:08 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

~ Alyssha Shalya ~: Sehari <b>di Tanjung Karang</b>

Posted: 20 May 2013 03:08 AM PDT

Assalam,

K, kita sambung lagi.....

Keesokan harinya 19 Mei 2013, lya n en.asben gi jalan2, merewang-rewang area Tanjung Karang dan sekitarnya.. Tujuan utama datang sini, semata-mata nak pi makan mee udang n cendol durian.. hehehe...

Jarak KL ke Tanjung Karang tak la jauh sangat. anggaran sejam setengah sampai. tu pun drive sambil makan angin ditepi pantai, hehehehe.. nasib baik tak ada orang hon2 di belakang tu..

Sampai Tanjung Karang, konon2 nak cari Mee Udang Banjir yang terkenal tu.. tup2 tempat tu masih belum buka.. Sebab malas nak nunggu lama, lya pun meneruskan perjalanan ke Sabak Bernam.

Dari Tanjung Karang ke Sabak Bernam makan masa setengah jam juga la. mengikut apa yang lya google kat tenet, Mee udang kat tepi pantai Bagan Nakhoda Omar tu pun sedap gak.. so, nak try sana je la..
Rasa not bad la.. bole tahan.. manis udang tu terasa sgt.. al maklumlah udang segar dari laut katenye...

lepas makan, patah balik Tanjung Karang.. pi ke asrama adk ipar lya.. alang2 sampai sane, nak ajak bebudak tu jalan2 cari makan..

so, destinasi ke dua cari cendol durian. katenyeeee, cendol durian borhan cukup terkenal kesedapannya di area sana..

da kenyang makan cendol, terus jalan2 ke pantai remis.. meriah sungguh pantai ni dibanding pantai Bagan Nakhoda Omar tadi.. banyak yang berniaga kat sini..

Dari pantai remis, menghala ke tanjung karang singgah sekejap kat bukit Malawati. menurut sejarah, bukit tu merupakan kubu pertahanan british zaman dulu..

Lepas snap2 gambar ala kadarnya, terus ke Tanjung Karang makan satay hut n nak hantar bebudak tu balik asrama... n then terus balik KL.. penat tapi seronok !! hehehehe..


kbai....

12 di jeram - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di jeram - Google Blog Search


Ain Dzaya: Piknik <b>di</b> Hutan Lipur <b>Jeram</b> Lenang, Kelantan | Entri <b>...</b>

Posted: 02 Sep 2013 10:09 AM PDT

Haiigaisss! menghabiskan masa bersama kawan kawan memang agenda utama ain minggu ini. memandangkan khamis ini ain dah nak berangkat ke Shah Alam untuk sambung degree BSc (Hons) Construction Management *haiii orang shah alam. walaupun idea ni agak kudus buat wanita awal dewasa macam ain ni. ya. akur. sekarang umur dah 21. dah tak boleh nak huha huha macam 12 tahun. dah tak boleh nak kerut dahi sikit, kalau tak jelas kedut kedut kat dahi T_T.
Jeram Linang. dah siap tulis hitam pekat tu. dah siap buat teaser tempek kat instagram. 'Jeram Linang. piknik with buddyz.lep.lep.  ❤'
Hutan Lipur Jeram Linang. memang dah tersemat hebak di otak, Jeram Linang memang menjadi kewajiban lunggukkan manusia datang setiap hari. lebih lebih lagi di hujung minggu, memang terpaksa bersumbat sumbat kalau nak masuk. tapi, hari ini nasibla bukan cuti umum, yang datang pun boleh kira dengan jari. kalau tak, sila parking kereta satu kilometer jauh dari destinasi yang nak dituju. 
pada awalnya, kitorang tak plan pun nak datang kat sini. memandangkan kat Machang ni tak ada tempat best nak lepak lepak, nak gossip girls. makanya, terus tuju destinasi ni. 
hmmm. memang sesuai sangat untuk gossip girls. 
view yang cantik. air sejuk yang jernih. scenaries yang tak nak kalah memang buat ain pengsan seketika. memang teruja nak datang sini bukannya sebab nak air sejuk. setakat air sejuk, cedok telaga belakang rumah je. tapi Ya Allah, tempatknya kemahen cantik. budak budak laki ganas yang datang lepak kat sini tadi pun kemain seghonok mandi air terjun. yang bawa balak, awek datang sini pun celup celup air dalam sungai pun belambak.
pokok pokok balak besar ni , bukan sebarang pokok tahu! macam macam pokok jugaklah ain kenal dari sebesar tapak tangan sehingga segedabak ni. memang banyak khasiat dan memang khazanah malaysia. memanang patut pun kalau Jeram Linang ni di iktiraf sebagai destinasi cuti cuti malaysia taman rekreasi dan air terjun di Kelantan ni.
permandangan hijau dengan kicauan burung macam ni dah cukup buat ain tenang. seghious takmboh balik!
tengok air, jernih kann! memang sepuluh bintang la ain kasi. yang bestnya kat sini, setiap jeram tu ada stag memasing. kalau budak budak nak mandi boleh duduk kat jeram bawah sekali. yang dah dewasa sikit macam ain ni selayaknya duduk jeram atas sikit. so takda masalah lah kalau semua peringkat umur nak mandi.
matahari dah cecah atas kepala. macam faham faham je suruh itew terjun dalam air sekarang.ehew!
port pilihan kitorang! petang tadi memang takda orang, so kitorang concour awal awal jeram yang ni. sebab musababnya, kat sini tak dalam sangat. air pun lebih jernih berbanding jeram yang bawah. 
susur jalan ke puncak bukit. next time, kitorang datang, nak hiking pulak. baru lah lebih mencabar khonn. hari ni tak sempat, pergi pun dah tengah hari. baru celup celup kaki dalam air je, tup tup dah 2 jam.sobs.sobs.
mempersembahkan kawan sejak sekolah rendah, elly. kalau nak cakap dengan dia kena cakap sopan sopan, sebab dia sopan santun.hiks
nak balik saja, terus rasa sayang je nak jalan laju laju. kalau bleh nak mengesot saja,  lambat siket sampai kat kereta. bukan senang nak datang piknik bagai ni dengan buddyz ni. sebab masing masing dah besar, masing masing dah ada komitmen.

apa pun, ain harus menobatkan piknik kali ni, antara piknik yang syok. sebab musabab, seperti yang selalu, ain tak terbatas untuk jadi lupa diri dalam air. menjadi 12 tahun tanpa arahan. otometik eksaited bila dalam air ni. haish.

p/s : jemput jemput la ke Hutan Lipur Jeram Linang di Kelantan.

terima kasih sudi baca :)

12 di puchong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di puchong - Google Blog Search


Fazleyatul Aini (Lya Colours): okey ni last. raya <b>di Puchong</b>

Posted: 03 Sep 2013 01:46 AM PDT

Woih tolonglah tak berkesudahan entry beraya kau ni hoih. Jenuh nak upload. Jenuh orang nak hadap. Hahahaha
Sorry lah ye. Can't help la. Kalau boleh pergi jalan rumah jiran sebelah pon aku nak upload. Haha. amboi jangan ketara sangat jakun tu ye
This was last week. Hari Ahad. Tak berjalan lagi rumah sedara mara rapat kat Puchong. Ish wajib ok beraya saya. Makan sedap-sedap. Huahuahua matik la fikir makan je kan
sebelum gerak. amboi mak aku, lebih pulak. wahahaha dengki. tudung merah dukung budak kecik tu sepupu punya wife. dia stay kat rumah. tak dapat ikut si kecik tu demam. tutup muka dia tu bukan sebab apa, sebab dia actually pakai purdah. tak kan aku suka-suka pulak nak upload pic orang kan
anak buah puchong yang semakin membulat. bagus ni. kita kena kekalkan mutu keluarga kita. tiba-tiba haha


sampai-sampai je, ada roti jala dengan serawa durian. sepupu aku tengah buat tempahan roti jala dengan serawa. apa lagi, tibai la sekali hahaha


kempunan dan kecur liuran tengok. lama dah tak makan kuah kacang ayam. dulu arwah mokteh selalu masak ni kalau kitorang beraya kat Puchong.. kehebatan arwah mokteh memasak diwarisi anak-anak dia. Last makan kuah kacang ayam arwah mokteh masa tu kat KLIA, adik aku yang nombor 2 nak fly balik Egypt. Arwah mokteh datang dengan arwah pokteh, bawak kuah kacang ayam dengan nasi impit. makan ramai-ramai kat KLIA tu haha. Memori sangat. Al-fatihah. Rindu -_-
Lodeh lazats. Matiklah kalau seminggu duduk Puchong naik 10kg makan sedap je kan -_-

makan pagi tak sempat hadam lagi, by 1pm macam tu dorang ajak lunch. Huwaaa nangis ok. Perut kenyang. Tak makan rugi. dasar buruk lantak kau ni.  Tapi tak makan dulu pon. Kenyang. Dalam pukul 3pm baru makan.

siakap sambal serai. bau masa dia goreng sambal tu, 1 rumah. stress tau tak. bergelodak hidung hahaha

sambal tomat. fuhhh wa cakap lu sambal ni memang terbaik sangat. macam sambal ayam penyet AP tu. memang terbaik pedas gila la. ni bibik sepupu masak kan. lupa nak mintak resepi dan mintak tapau hahaha

aku makan ni je. asam rebus keladi lupa snap haha. fuhhh bergelodak deria rasa aku makan. pedas mampuih. tapi cannot stop hahaha. terbaik sangat combination tu. kalau ikutkan hati, bukan banyak tu dah nasi. mau tambah lagi. tapi sebelum korset akak tetas, baik sedar diri. sedap sangat hoih. asam rebus keladi tu best hirup-hirup. fuhhhhhh i wantttttttttttttttttt
sepupu paling cilik. bulatnya mata. gerammmm

okey tu je. habis dah entry raya. raya pon dah nak habis. hehehehe

lets klik !!

12 di jenjarom - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di jenjarom - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Aug 2013 03:30 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Jul 2013 03:10 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Jun 2013 03:22 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Ketua Wanita UMNO <b>Jenjarom</b> 1 maut kemalangan | Malaysia Edition

Posted: 11 Jun 2013 10:10 PM PDT

KUALA LANGAT – Hasrat Ketua Wanita UMNO cawangan Jenjarom untuk membuat pemeriksaan darah di Klinik Kesihatan Jenjarom di sini tidak kesampaian apabila dia maut selepas motosikal yang ditunggang dirempuh sebuah motosikal lain kelmarin.

Nor Asmah (kanan) bergambar bersama menantu dan cucunya, pada hari berkempen sempena pilihan raya lalu di Kampung Jenjarom, Banting. Foto -BH

Dalam kejadian pada pukul 7.30 pagi di hadapan Klinik Kesihatan Jenjarom itu, Nor Asmah Paniti, 52, yang menunggang motosikal Modenas seorang diri dilanggar dari belakang oleh motosikal jenis EX5.

Penunggang motosikal EX5 ialah seorang remaja lelaki berusia 18 tahun.

Kejadian itu dikatakan berlaku ketika Nor Asmah mahu membelok ke kanan untuk masuk ke kawasan klinik kesihatan.

Akibat rempuhan kuat, Nor Asmah terjatuh daripada motosikal menyebabkan kepalanya cedera parah manakala kaki dan tangan kanannya patah menyebabkan dia tidak sedarkan diri.

Mangsa kemudiannya disahkan meninggal dunia pada pukul 9.30 malam di Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang (HTAR) selepas 14 jam menerima rawatan.

Remaja terbabit pula patah tangan kiri selain mengalami luka-luka di badan dan dirawat di Hospital Banting.-kosmo

Aku Budak Telok: Mari Kenali Sejarah TPG: Telok, Kampung Medan <b>...</b>

Posted: 12 Jun 2013 08:32 AM PDT

Salam buat kengkawan semua. Apa khabar waris
 (warigh, kata orang Nogori Sembilan)? Moga-moga sihat semua..
Sebut pasal warigh, teringat aku lagu rapper Negeri Sembilan tu...
 (Aku tukar sikit liriknya)

                                    Melayu Telok..where you at?

                                    Jawa Sijangkang...where you at?,
                                    Melayu/ Jawa  Kg. Medan...where you at?,
                                    Jawa Kebun Baharu...where you at?
                                    Jawa Jenjarom...Where you at?
                                    Sakai Telok Gonjeng...where you at?
                                    Semua ada berapa?
                                    Beribu-ribu. (Hahaha...Amekkau!)

Sebut pasal Telok Panglima Garang, sebenarnya kita bercakap pasal

 kampung dan mukim menggunakan nama yang sama. Mukim Telok ini 
terletak dalam daerah Kuala Langat. Di dalamnya ada banyak kampung
 tradisional, kampung baru dan taman-taman perumahan yang sedang 
rancak naik macam cendawan lepas hujan. Aku sengaja masukkan
 dalam entri ini sejarah kg. Jenjarom.Walaupun Jenjarom berada dalam
 mukim yang lain ( Mukim Tanjong Dua Belas), namun hubungan erat 
penduduk telah terjalin sejak sekian lama. Dulu klinik kerajaan, dewan 
orang ramai, ,balai polis, pejabat pos hanya ada di Sg. Jarom. 
Jadi, Jenjarom penting bagi orang-orang di Telok.

 Korang tengok jer peta di bawah ni, korang akan get the picture,

 kata cikgu omputeh aku dulu.


Jadi, hari ini, aku nak bawa tuan-tuan, puan-puan, adik kakak ke mukim kami
 yang tercinta ini. Bukan citer pasal lanskapnya, tapi sejarah gemilangnya.
 Semoga anak-anak dapat belajar asal usul tempat tumpah 
darah datuk nenek , ayah emak kamu sekalian. Begini ceritanya.....

Kampung Telok Panglima Garang

Nama asal Kampung Telok Panglima Garang adalah Nibong Dengkil
 dan terletak di telok sungai di mana didiami oleh kaum orang asli.
 Disebabkan kedudukannya yang strategik, ramai pedagang-pedagang Aceh
 datang dan mula membuat penempatan di hilir sungai sehingga kawasan
 tersebut dipanggil Beting Pak Aceh.
Apabila segolongan mereka mengetahui bahawa terdapat Orang Asli
 tinggal di Nibong Dengkil, maka pedagang Aceh ini mudik ke hulu 
untuk mengambilalih dan menguasai Nibong Dengkil. Sewaktu itu terjadi
 pergaduhan di antara mereka dan menyebabkan Orang Asli melarikan diri
 ke Bukit Tampoi di Dengkil. Di sepanjang perjalanan Orang Asli
 yang menyusuri sungai hingga ke Bukit Tampoi, Dengkil mereka telah
 berpesan kepada penduduk yang ditemui dengan kata-kata :

"JAGA BAIK-BAIK DI TELOK ADA PANGLIMA GARANG"


Sebagai bukti terdapat penduduk di kalangan penduduk asli di Bukit Tampoi, 

Dengkil mendakwa dan mengaku bahawa mereka berasal dari Telok 
dan menetap di sini setelah dihalau oleh pedagang Aceh yang 
amat handal dan garang. Begitulah asal-usul nama
 Kampung Telok Panglima Garang manakala
 lambang harimau diambil di atas keberanian dan sifat pedagang Aceh 


Kampung Sijangkang
Kampung Sijangkang merupakan salah satu kampung yang terletak
 di daerah Kuala LangatSelangorMalaysia. Kampung Sijangkang
 terletak lebih kurang 12 km dari arah Klang ke Banting di Kuala Langat. 
Pusatnya pekan Sijangkang.Nama Sijangkang berasal dari sejenis pokok
 yang menyamai pokok getah. Ia adalah sejenis pokok hutan yang
 menyebarkan biji-biji dengan cara ltupan sendiri.
 Nama pokok itu adalah pokok Jangkang. Pokok ini terdapat di
 sebahagian tempat di Indonesia.
Masih berkaitan dengan pendapat pertama juga. Pokok Jangkang itu mati
 di sebuah anak sungai yang kemudiannya diberi nama sungai Jangkang
 iaitu anak Sungai Langat. Dalam bahasa Cina, mati disebut 'si'.
 Maka timbul nama 'Si Jangkang' yang akhirnya bertukar menjadi 'SIJANGKANG'.
Adalah dianggarkan kampung ini mula dibuka dalam lingkungan tahun 1907.
 ia diteroka dari arah Sungai Jangkang. Sebahagian dari penduduk kampung
 ini adalah berasal dari Indonesia iaitu Pulau Jawa, manakala yang
 lainnya berasal dari kampung-kampung lain yang lebih lama dibuka
 seperti Kampung Beting Tengah dan Kampung Pendamar.
 Mereka mendarat dari Sungai Jangkang dari pengkalan-pengkalan kecil
 yang terdapat di tepi sungai. Ini bermakna kampung Benting Tengah
 dan Kampung Pendamar adalah lebih tua dari Kampung Sijangkang.
Tanah perkuburan yang pertama terletak hampir dengan sungai dan
 ketika ini dipercayai sudah terhakis oleh air sungai tersebut. Wakaf perkuburan
 yang ada sekarang asalnya adalah tapak masjid lama 
dan Sekolah Melayu lama (dibuka pada tahun 1911).Pada masa dulu tanah dari
 tepi sungai hingga ke perkuburan sekarang adalah di bawah Geran Bebas
 (Geran Putih) iaitu boleh dibeli oleh orang asing. Peneroka Kampung Sijangkang
 yang awal menjualnya kepada orang Cina untuk menambah pembiayaan
 menunaikan fardhu haji. Sebab itulah hingga sekarang, orang Cina
 masih mempunyai kebun di situ. Bagaimanapun dalam lingkungan tahun 1925,
 ada beberapa sekatan dan pindaan kanun tanah dari Geran Putih ke Geran Merah. 

Pada tahun 1930-an, kemudahan asas iaitu jalan raya mula dibina 

menghubungkan satu tempat ke satu tempat. Pekan (kedai-kedai termasuk pasar)
 Kampung Sijangkang yang awal adalah terletak di Batu 8
 (jaraknya 8 batu dari Klang = 12.8 km). Kemudian selepas zaman darurat,
 selepas orang-orang Cina dipindahkan ke kampung-kampung baru,
 Pekan Kampung Sijangkang dipindahkan ke Batu 1. 
Tanaman hasil utama di Kampung Sijangkang ketika itu ialah getah dan kopi.
Pulau Carey
Pulau Carey merupakan sebuah pulau yang terletak di dalam negeri Selangor,
 Malaysia. Ia terletak di selatan Pelabuhan Klang dan utara Banting.
 Pulau Carey merupakan pulau lembangan mendatar yang besar
 terletak di daerah Kuala Langat, Selangor, Malaysia. Walaupun secara teknikal 
ia merupakan sebuah pulau, namun pada hakikatnya tanah pulau ini 
hanya dipisahkan dari tanah besar disebabkan oleh kehadiran Sungai Langat
 diantara keduanya. Pulau Carey mendapat nama dari seorang pegawai British
 yang juga merupakan pengusaha ladang kopi dan getah bernama Valentine Carey,
 beliau dilihat arif dalam aktiviti pertanian dan kesuburan tanah pertanian yang
 telah digunakan melebihi 100 tahun. Pulau Carey juga pernah dikenali dengan
 nama seperti Pulau Bangsar dan Telok Gonjeng

Pulau Carey cukup sinonim dengan kewujudan penempatan awal

 masyarakat Orang Asli, Mah Meri yang terkenal di Malaysia.
 Mah Meri merupakan salah satu dari 18 buah puak Orang Asli
 yang wujud di Malaysia. Jarak Pulau Carey dengan bandaraya Kuala Lumpur 
ialah sekitar 50 kilometer. Di sini terdapat enam buah penempatan
 masyarakat Mahmeri iaitu di Kampung Sungai Judah, Kampung Bumbun, 
Kampung Sungai Rambai, Kampung Kepau Laut, Kampung Sungai Jugra
 dan Kampung Sungai Kurau (Shaiful Bahri Md. Radzi, 2002a).
Komuniti Mah Meri di sini cukup ramai bilangannya mencapai 1400 orang,
 yang terkenal dalam aktiviti pembuatan boneka kayu dan topeng.

Kampung Jenjarom

Menurut catatan sejarah, Kampung Jenjarom mula diterokai oleh
 sekumpulan orang Melayu pada tahun 1926 bersamaan 1346 Hijrah
 dalam Kalendar Islam. Kumpulan peneroka kebun ini diketuai oleh 
Tuan Haji Masrek Haji Narang yang juga berketurunan Banjar.
 Pada asalnya, tanah di Kampung Jenjarom hanya diusahakan
 sebagai kawasan perkebunan. Antara tanaman yang mereka usahakan
 ialah nanas, pisang, ubi kayu dan banyak lagi. Setelah selesai berkebun, 
kumpulan peneroka ini akan pulang ke rumah masing-masing yang
 terletak berhampiran Kampung Jenjarom seperti di Sungai Jarom,
 Sungai Buaya dan Kampung Sijangkang.
Jenjarom dibahagikan kepada dua kawasan, iaitu Sungai Jarom
 dan Kampung Jenjarom. Nama Kampung Jenjarom berasal dari sejenis
 tumbuhan yang dikenali sebagai Rumput Purun. Pada masa dahulu,
 rumput ini banyak tumbuh di sekitar kawasan Kampung Jenjarom. 
Bentuknya yang tirus, tajam dan tersusun seperti jarum memberi ilham
 kepada peneroka kampung untuk menamakan kampung ini sebagai
 Kampung Jenjarom.
 Ia dibahagikan mengikut kawasan-kawasan tertentu, bermula dari
 Kawasan Satu hingga Kawasan 12. Setiap kawasan ditandakan 
dengan sebuah papan tanda.




12 di bandar sunway - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di bandar sunway - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di bandar sunway</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Aug 2013 07:12 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bandar sunway</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Jul 2013 07:05 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bandar sunway</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Jun 2013 07:23 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bandar sunway</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Jun 2013 07:13 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bandar sunway</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2013 07:41 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bandar sunway</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Apr 2013 07:09 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bandar sunway</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Mar 2013 07:10 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Pengalaman Bersama Little Caliphs <b>Bandar Sunway</b> | Selamat <b>...</b>

Posted: 22 Nov 2012 08:52 AM PST

Syukur, diberi peluang untuk membantu sepasang usahawan. Suami dan isteri yang mengusahakan Tadika Islam berjenama Little Caliphs di Bandar Sunway. Nama khususnya ialah Tadika Khalifah Mentari berlokasi di Bandar Sunway.

Sangat hampir dengan Sunway Pyramid dan Sunway Lagoon. Saya rasa kalau jalan kaki tak sampai 10 minit pun. (^_^)

Ini merupakan kali kedua saya dapat bantu pihak Little Caliphs.

Pertama di Little Caliphs  Lavender Heights… milik kepada Puan Norafidah

http://www.facebook.com/pages/Little-Caliphs-Lavender-Heights/130678760339714?fref=ts

kedua di Little Caliphs Bandar Sunway milik kepada Tuan Abdul Razak dan Puan Sharifah

http://www.facebook.com/littlecaliphs.bandarsunway?fref=ts

Di Little Caliphs Lavender Heights saya diminta untuk menjadi pengacara majlis dan sekaligus berkongsi sedikit motivasi keibubapaan serta bernasyid.

Di Little Caliphs Bandar Sunway pula saya dijemput untuk menjadi pengacara majlis.

Syukur, saya dapat bantu menjayakan majlis ini bersama mereka.

Saya agak kagum dengan pasangan suami isteri yang mengusahakan Little Caliphs Bandar Sunway ini. Dimaklumkan mereka berdua sudah berhenti bekerja sepenuh masa dari tempat kerja lama mereka dan kini mengusahakan tadika ini sepenuh masa.

Bukan mudah untuk bergantung pada perniagaan sendiri secara tiba-tiba. Namun saya percaya mereka tentu sudah mempunyai perancangan yang tersendiri. Saya doakan mereka akan berjaya memartabatkan Tadika Islam di arena Bandar Sunway sekaligus menjadi usahawan yang sukses !!!

Salam kejayaan buat Little Caliphs Bandar Sunway dan Little Caliphs Lavender Heights.

Bersama Tuan Haji Roslan Nordin, CEO Little Caliphs Program. Selepas  selesai majlis. Beliau menghampiri saya dan berbisik "Bagus… professional done!!"

Pengasas & CEO Little Caliphs Program, Puan Hajah Sabariah Faridah.

<b>Bandar Sunway</b> - jawatan kosong 2013

Posted: 02 Jan 2013 03:22 AM PST


MONASH UNIVERSITY has a bold vision - to deliver significant improvements to the human condition. Distinguished by its international perspective, Monash takes pride in its commitment to innovate research and high quality teaching and learning.
Our campus at Bandar Sunway in Petaling Jaya strives to be a premier private research-intensive university, contributing to Malaysia and Asia. Due to our rapid growth and expansion, we are seeking suitably qualified individuals to join our dynamic team.


Lecturer/Assistant Lecturer and Program Coordinator of the DHES (Education-focused) - SASS

(Selangor - Bandar Sunway)


Responsibilities:

Education-Focused Level A academic staff duties will have an emphasis on:‎


  • reviewing teaching activities and identifying and implementing strategies designed to improve ‎outcomes for students;‎
  • developing, applying and reviewing strategies through consideration of disciplinary and or learning ‎and teaching research, and through effective collaboration with other staff at school level; ‎
  • working to disseminate disciplinary or educational innovations in documented, peer-reviewed ‎activities and potentially participating in applications for competitive funding;‎
  • undertaking a range of activities that contribute to maintaining currency with disciplinary and learning ‎and teaching innovation;
  • demonstrating efficient performance in allocated roles;‎
  • taking on some responsibilities and contributing outcomes within school committees; and
  • onset in developing external contributions to the community or to the discipline/profession.‎



Education-Focused Level B academic staff duties will have an emphasis on:
  • a developing record in the dissemination of peer-reviewed disciplinary or educational innovations;
  • taking an active role in obtaining funding to support such activity and engage in individual or collaborative projects;
  • playing a role in curriculum design and review at school or department level; 
  • potentially engaging in the effective collaborative design or implementation of cross-faculty or cross-campus teaching activities or projects;
  • undertaking a range of activities that contribute to maintaining currency with the discipline and with learning and teaching innovation; and
  • having some involvement in Honours and (where appropriate) Research Higher Degree supervision would normally be expected.

Requirements:

This one-year course provides intensive learning opportunities in problem-solving, analytical, and research skills that will prepare students for the challenges of tertiary level academic studies. Once they have successfully completed the DHES, they can proceed to second year study at an Undergraduate degree.

The successful applicant will be teaching the two core units of the Diploma, namely Academic Literacies and Learning in Higher Education. The position is also expected to assume the role of DHES Program Coordinator. The role encompasses course planning, course design and development. The position also involves providing help and advice to students on the content of the course.

The appointee will be expected to make significant contributions to teaching and research and supervision of honours and postgraduate research students along with other professional activities within the school. Expertise compatible with the education/research strengths of the School within the broad area of South East Asia Studies is preferred.
Interested candidates are required to send their application to the University or email to recruit_sass@monash.edu by 14 January 2013

The Human Resources Department
Monash University Sunway Campus
Jalan Lagoon Selatan
46150 Bandar Sunway
Selangor Darul Ehsan, Malaysia

Monash University Sunway Campus reserves the right to delay or not to proceed with an appointment for the above position. Only short listed candidates will be notified.

Interested candidates please send application online to the University.




KP(JPS)/5195/US/595(16) KPT/JPT/DFT/US/B 04 Co. No. 458601-U (Date of Establishment: 20 March 2000)

12 di hulu selangor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di hulu selangor - Google Blog Search


Bekalan Air <b>Di Hulu Selangor</b>, Kuala Langat, Kuala Selangor Pulih <b>...</b>

Posted: 01 Sep 2013 09:07 PM PDT

water queue

KUALA LUMPUR: Semua kawasan yang terlibat dengan gangguan air di Hulu Selangor, Kuala Langat dan Kuala Selangor akibat pencemaran Sungai Selangor telah pulih sepenuhnya pada petang Ahad.

Penolong Pengurus Besar Jabatan Komunikasi Korporat dan Hal Ehwal Awam Syarikat Air Selangor (Syabas) Priscilla Alfred berkata hanya beberapa kawasan di wilayah Petaling, Kuala Lumpur, Klang/Shah Alam dan Gombak masih mengalami gangguan bekalan air termasuk tekanan air rendah.

"Pencapaian ini hasil usaha berterusan dari pihak Syabas di dalam memantau dan mengendali urus program pemulihan bekalan air termasuk mendapatkan kerjasama dari operator loji rawatan air bagi menentukan rawatan air ke tahap maksimum," katanya dalam kenyataan di sini, Ahad.

Berikutan itu, jumlah akaun pengguna yang terjejas telah menurun kepada 194,949 iaitu 13 peratus daripada 880,00 akaun.

Bagi membantu kesulitan yang dihadapi pengguna Syabas, Priscilla berkata Syabas menggerakkan kesemua sumber yang ada bagi menghantar bekalan air melalui lori tangki dan tangki statik.

"Setakat ini, sebanyak 316 penghantaran lori tangki telah digerakkan, manakala sejumlah 176 tangki air statik pula diletakkan di lokasi-lokasi yang strategik di empat buah wilayah yang terganggu," katanya.

Namun, katanya Syabas tidak dapat menyediakan sumber yang mencukupi bagi memenuhi keperluan semua pengguna terlibat kerana jumlah pengguna yang sangat ramai.

Bantuan bekalan air lebih ditumpukan kepada premis-premis dan keperluan seperti hospital dan pusat perubatan, pusat-pusat dialisis, masjid-masjid dan majlis kematian untuk pemandian jenazah.

-BERNAMA

Bermandi manda <b>di</b> air terjun Serendah <b>Hulu Selangor</b> | AkuBiomed

Posted: 02 Sep 2013 07:52 AM PDT

Hari Sabtu lepas saya bawa adik ipar bermandi manda di air terjun Serendah. Air terjun Serendah ini terletak di Hulu Selangor, Rawang. Bermandi manda ini tidak ada kaitan dengan masalah sumber bekalan air disebabkan tumpahan diesel.

air terjun serendah

Trip adik ipar hendak datang berjalan Raya dirumah saya tertangguh 7 hari kerana saya terlibat dengan pelancaran Astro Celebrates Merdeka Ur Malaysian Is Showing di MidValley Mega Mall. Kebimbangan saya cuaca tidak menentu memungkin pelan bermandi manda di air terjun Serendah mungkin tidak kesampaian.

berenang

buat empang

main perang perang pancutan air

main perang perang pancutan air

main perang perang pancutan air

main perang perang pancutan air

Adik ipar bertolak seawal pagi dari kampung pada pagi hari Sabtu dan kami pula sediakan lauk pauk seperti Nasi Lemak, Roti John, Nasi Impit, Nugget, Sausage dan air teh untuk makan di tempat perkhemahan. Kami bertolak awal kerana mahu mendapatkan tapak khemah berdekatan dengan tempat mandi.

tapak perkhemahan

Rasa selamat bermandi di air terjun Serendah ini terutama untuk kanak-kanak kerana mempunyai pengawal selain kemudahan bilik air untuk salin pakaian dan mandi. Airnya tidaklah terlalu dalam dan deras.

abang koning

baby aslah

kemudahan awam

air sungai

pepatung

sumpah

Ini adalah trip kali ke 2 untuk kami bermandi manda di air terjun Serendah Rawang ini.

 

BLOG SELANGOR

Copyright 2010 All Rights Reserved