ads

Rabu, 4 Julai 2012

12 di kuala selangor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di kuala selangor - Google Blog Search


Jabatan Amal <b>Kuala Selangor di</b> Jambori Amal Negeri Selangor

Posted: 02 Jul 2012 05:33 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]MALIM, Jambori Jabatan Amal Negeri Selangor telah diadakan di Lubuk Kawah, Tg. Malim, bermula dari 29 Jun hingga 1 Julai 2012 (3 hari). Jabatan Amal Kuala Selangor tidak ketinggalan menyertai Jambori yang 'sempoi habis' ini dengan ...

12 di tanjung karang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di tanjung karang - Google Blog Search


JENDELA KEHIDUPAN: Seharian <b>di Tanjung Karang</b>

Posted: 29 Jun 2012 01:49 AM PDT

Assalamualaikum

Salam Jumaat untuk semua.

Alhamdulillah dah sampai hari jumaat, umm tapi esok pun kena kerja jugak half day jee.moo man taii laah.

Hujung minggu lepas sabtu pagi-pagi lagi dah keluar rumah menuju ke Tanjung Karang sebab nak kena attend dua kenduri kawin sahabat handai MIL.. Teruja sebab pertama kali dapat pergi ke sana. Memang tak pernah sampai sebelum nih...sebelum sampai kat sana terbayang mesti sawah padi terbentang luas sana-sini..Tapi yang tak syoknyer sekarang bukan musim menanam padi. Bendang tengah dibajak sebelum musim menanam padi bulan 7 nanti..

Wah bila dah sampai sana, daripada jalan besar kena masuk jauh ke dalam lagi ikut jalan kecil yang mana kiri-kanan ada bendang padi yang nun sayup mata memandang. Pastu nampak rumah-rumah orang kampung kat tengah-tengah bendang padi tuhh..Ni yang duk ada dalam drama melayu ni, mesti duk shooting kat sini nih..Angin pun bertiup nyaman jeer..best betul...Terus terbayang kalau ada rumah kat tepi bendang nih, mesti kena tanam pokok kat tepi rumah pastu buat pangkin kat bawah pokok tuu...petang-petang boleh duk melepak kat situ makan goreng pisang kee, makan coleh pauh ker..hahahhahauuhuu, dah start berangan dahhh..sebenarnya bila sampai sini terus teringatkan kampung halaman. Dulu kat depan rumah pun ada pokok pauh pastu kat bawah pokok tu ada pangkin..so petang-petang memang jadi port untuk lepak beramai-ramai sambil makan colek pauh yang di ambik fresh dari atas pokok tuu..hoohoooo, indah betul memori dolu-dolu....

tengok tu betapa luasnya bendang padi, gambar just ambik dari dalam kereta aje..kalau ada padi mesti cantikkan hijau+kuning

Bila dah sampai lebih kurang pukul 11.30 pagi, Alhamdulillah makanan yang dimasak secara rewang dah siap dahh..apalagi terus terjah laa, memang simpan perut dari rumah lagi sebab nak makan kat kenduri nih..Kat sini semuanya dimasak sendiri dan menu dia pun lain daripada catering nih..sooo sedap ada lala goreng, kurma daging, ayam goreng panas-panas, air asam dan banyak lagi lah..Bubur pun ada,oooh tapi sayang tak sempat nak snap makanan dan jugak suasana masa kenduri tu sebab memang tak ingat lansung nak kuarkan kamera,, yang duk ingat dalam kepala nak makan jeer.. pastu sibuk nak gilir-gilir jaga MNAS sebab dia terlebih excited sebab kat depan rumah pengantin tuh ada tali air..MNAS ingatkan swimming pool, so dia apa lagi nak turun daaa...sabar jee laa..berpeluh-peluh duk lari sana-sini duk explore kawasan kampung tuhh..

Lepas dah kenyang dan borak-borak dengan orang kampung maka berangkat lah pula ke rumah yang kedua pulak..Actually rumah ni kerja kawin nya esok hari, tapi dah alang-alang datang hari ni sekali harung jeer lahh..takkan nak datang lagi esok nyee..Walaupun belum sampai harinya lagi tapi makanan dan kuih-kuih dah banyak terhidang untuk tetamu dah..oo rupanyeer adat orang jawa memang gini yaa..bagus-bagus dapat makan lagi..kuikui, makan sesajo..makan lagi seround nasi, tapi sikit aje just ratah lauk-pauk yg ada jee dan makan kuih muih

Ni antara kuih tradisi jawa yang ada, kalau tak salah nama kuih ni adalah LEMPIR

Cer closed up sikit

kuih ni dbuat daripada pulut dan intinya daripada udang dan sambal ikan yaa..kalau tak salah...dap-dap Ni pulak baulu sabut pun sedap jugak, rasanye diorang bakar baulu ni guna sabut kelapa tuu ya..betul kee idok yaa? rumah ditepi sawah bertiang tinggi..so klasik..cantik...kat bawah tuu boleh buat tempat kerja merewang. tema tuan rumah ni pink dan purple...angin betul-betul kuat bertiup..nyaman jeerr Lepas tu bertolak balik, tapi sebelum tu singgah dulu kat rumah sedara kat sini pun kat tepi sawah bendang jugak. paling kagum sebab disekeliling rumah ditanam dengan pokok bunga macam-macam jenis dan jugak pokok-pokok herba..Kiranya kalau nak masak or nak makan ulam tak payah nak beli lah..Bagus betul berbudi pada tanah

Orkid pun ada..

Petang baru bertolak balik kerumah, penat sangat tapi sangat seronok...Nanti lain kali kena pergi masa padi tengah menguning pulak...mesti amazing. Dalam perjalanan balik sempat lagi singah makan cendol durian,,nyummyy..tu next blog laaa...

Selamat berhujung minggu semua

Assalamualaikum

12 di beranang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di beranang - Google Blog Search


Kiki & Rahim, <b>Beranang</b> | acaii jawe

Posted: 03 Jul 2012 06:22 PM PDT

Bismillahirrahmanirrahim

A Thousand Years – Christina Perri

Alhamdulillah dapat juga update entry baru kat blog ni. Kerja-kerja di kantor semakin sibuk dengan kehadiran bulan puncak Ramadan ni. Setiap malam pula kena menyiapkan album-album client. Jadi kurang masa untuk update blog ni. Ketika entry ni ditulis ada 15 hari sahaja lagi sebelum Ramadan menjelang:) Aku tak sabar sangat tunggu Ramadan kali ni.

Kali ni aku nak update majlis perkahwinan antara Kiki & Rahim yang diadakan di Beranang. Dah sampai sempadan Negeri Sembilan:) Aku cover 2 hari dari majlis pernikahan hingga majlis perkahwinan mereka. Ni kali ke 2 aku shoot area belah-belah Semenyih. Sebenarnya Kiki ni adalah akak kepada bekas client aku tahun lepas. Dia memang dah book sejak dari tahun lepas. Terima kasih Kiki :)

Majlis pernikahan beliau diadakan di rumah Kiki. Dah lama tak shoot rumah kampung camni.


Alhamdulillah dengan sekali lafaz, kedua pasangan ini sah menjadi suami isteri. Sebenarnya adik beradik diaorang berdua ramai dan mereka merupakan anak yang last-last. Jadi abang dan kakak mereka tu dah ramai anak dan ada yang hampir bersara pun :) Tapi alhamdulillah kedua dua mak bapa mereka masih sihat lagi. Seronok tengok diaorang ramai2.

Majlis perkahwinan mereka pada keesokkan harinya diadakan di Kolej Kemahiran Tinggi MARA, Beranang tidak jauh dari rumah Kiki. Dewan ni luas dan selesa untuk sebarang majlis seperti ini. Mesti dewan ni sentiasa penuh dengan majlis kahwin sebab aku tak jumpa dewan yang lebih baik dari ni kat area Semenyih/Beranang.


Sesi outdoor sebenarnya buat aku agak pening sebab aku tak biasa area Beranang ni. Ada ladang getah tapi aku tengok tak sesuai sebab agak semak. Tiba2 aku nampak tempat lapang orang bela rumput untuk dijual:) Akupun tak tahu apa nama tempat tu tapi kitorang gamble je masuk je tempat tu walaupun berpagar. Kalau kena halau, keluar jelah :) Layan sikit sesi outdoor tersebut.

Untuk akhirnya aku ucapakan terima kasih kepada Kiki sekeluarga kerana melayan aku dengan baik sepanjang 2 hari bekerjasama. Keluarga korang memang best dan meriah sangat :) Tahniah untuk pasangan yang diraikan. Semoga ikatan ini dirahmati dan berkekalan hingga ke akhir hayat,amin. Jumpa lagi next entry ye.

Nota kaki : Kiki book aku genap setahun lepas :) Sekadar makluman kepada semua memandangkan aku semakin sibuk dan dalam proses mengurangkan jumlah client wedding, bermula tahun 2012 ni aku hanya menerima tempahan dari pasangan yang bertudung insyaallah. Aku juga tiada menyediakan pakej pre-wedding sejak 3 tahun lepas. Terima kasih atas sokongan semua :)

Wassalam.

Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://www..faisalrahim.com/blog
Facebook : http://www.facebook.com/acaiijawephotography
Twitter : http://www.twitter.com/acaiijawe

12 di sungai panjang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sungai panjang - Google Blog Search


UDANG GALAH: TRIP ULANGAN DBKL KE <b>SUNGAI PANJANG</b>

Posted: 13 Jun 2012 04:43 AM PDT

bro lan pitong dan ahli kelab jenggo DBKL memburu jenggo di sungai panjang untuk kali kedua


Dari kiri ke kanan....bro Adib Sa'aer, bro Halim, bro Azmi, bro Bahtiar, bro Nazim dan fotographer Lan Pitong.



 Hasil 6 org penjenggo dr kiri atas bro Azmi yg punya, bro lan pitong yg punya, bro bahtiar yg punya, bro halim yg punya, bro Adib Sa'aer yg punya dan bro nazim yg punya.
 Ini hasil nya Chip....ini sy ajer tak termasuk rakan2 lain.....fikir2kan lah sendiri yer smpi tak cukup umpan naik awal kul 5ptg.  Bro Adib Sa'aer tunjuk taring........  Bersama bro Adib Sa'aer menjenggo di Sg.Panjang Selangor.

12 di shah alam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di shah alam - Google Blog Search


DARUL EHSAN TODAY: Pusat Karaoke <b>Di Shah Alam</b>, Khalid <b>...</b>

Posted: 20 Jun 2012 06:00 AM PDT

Kalau tengok Dari Jauh Nampak macam Tempat Parking Biasa. Tapi bila datang Dekat Rupa-rupanya ada Pusat Karaoke. Tersembunyi di Tingkat Parking dalam Bangunan Giant Sek7, Shah Alam.
Kalau Dahulu Shah Alam terkenal dengan Gelaran Bandar Islamic yang Suci. Tidak Ada Pusat Hiburan, Tiada Pusat Karaoke, Tiada Panggung Wayang.
Tapi Sekarang Tidak Lagi, Dibawah Kepimpinan Kerajaan Pakatan Rakyat semuanya sudah Berubah. Pusat Karaoke Sangat Dekat dengan Rumah Sewa Pelajar UITM dan Juga UITM itu Sendiri.Adakah Ahli Parlimen Shah Alam dari PAS tidak nampak Ataupun Buat-buat Tak Nampak?
Kenapa aku panggil karaoke jamban, pasal besar bilik karaoke tu sama besar macam jamban, sebenarnya orang tak menyanyi sangat dalam karaoke sebesar tu, buat port beromen je...





12 di rawang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di rawang - Google Blog Search


Makan Free <b>di Rawang</b> Berger Bakar, Terbaek Derr..

Posted: 11 Jun 2012 10:10 PM PDT

 So, satu hari dengan tidak sengaja saya telah men'join'kan diri dalam contest simple di FB RBB "share n win"->u win u can eat free maaa! Ater mencubalah nasib. Untungnya share waktu hujan renyai2 ramai lak yang komen kat gambar yang dikongsi. "Shodapnya".."Hujan2 dapat makan berger ni, mesti BEST punya".."Meleleh air liur tengok cheese yang meleleh"--> komen yang takleh blah!, Hahahahaha
Setelah membuat janji ngan PIC iaitu Mr. Roy , kami pun sampai di Gerai RBB Wangsa Maju pada pukul 8.30 malam. Time orang masih tak ramai lagi, tapi tengok pada nombor menunggu dah jejak dah 30 lebih. Pehhh hebat betul perniagaan RBB :)
Pekerja RBB, memang cekap lah. Cam lipas kudung kalah pekerja kat MekDi, hahahaha.Tapi sayuran die memang nampak fresh...
Patties dibuat fresh kat situ lepas tu terus bakaq. Memang nampak meriah cam bakar barbeque belakang umah jer :p
Tunggu takdelah lama mana. Takdelah sampai berjam tapi berminit-minit jugakler. My Amani perangai mantain elok sebab duk ralit minum air limau merah yang terlebey masam.
My Afiqlah duk posing ngan muka macho dier. Hensem tak anak saya wahai my biras Cik Wan Steddy?
Sambil tunggu boleh tengok2 perabot kat seberang jalan. * Takde maknanya mak nak melintas jalan ke seberang  ya, hik hik

Akhirnya berger yang ditunggu-tungu tiba jua...

Valentines :) ada telur separuh masak. Ni Amani punya...
 Bergumbira..lalalala Yana the power puff gurl yang melantaknyer
 Ombak Rindu..Anaqi Aaron punyer
KLCC kot yang ni...ke DOUBLE RIANG, Akid punyerrrr ya...
Hot Shot yang pedas ni Afiq macho punya...
Mummy dan Dedet kena mengecek anaknda2 punya...apadaaa
Tapi memang puas hatilah dengan daging yang tebal penuh rempah ratus...
Bakaq panas2..peh, roti lembut, sos cili istimewa, keju yang melimpah ruah, mayonise yang putih berkrim...dah dah dah over tau, tahulah makan free, hahahaha
Apapun TQ ya RBB, Terutama Mr Roy and team--u guys the best!
And the bergers oso the very vey best!

12 di sungai pelek - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sungai pelek - Google Blog Search


CHARLES HECTOR: Wealth Distribution In Malaysia? What is the <b>...</b>

Posted: 03 Jul 2012 11:29 PM PDT

Top 1% - per capita income?
Top 3% - per capita income?
Top 5% - per capita income?
Top 10% - per capita income?
By not giving the figures for the top 1%, 3%, 5% or even the top 10%, but only the top 20% -  we cannot see the true picture as to whether there just really a few people that are earning very high income in Malaysia. I expect for the top 1%, it may be millions of RM....not RM3124....or even RM10,000...
Also, let us not forget that these are just based on 'income' - not their current ownership....assets, etc. Houses, land, 'swiss accounts'???, etc...  We really need more data...more information...more disclosure ..more transparency for us to be able to see how wealth is currently distributed amongst Malaysians..
And for 2010, 2011.... but what is disclosed in Parliament by this BN government only based on the 2007 and 2009 surveys - surely, in June 2012, they could have given us also maybe, if not final, at the very least interim results of 2012...
The average monthly income per capita for Malaysia derived from the Household Income Survey 2009 came up to RM1168, only a slight increase from the figure of RM1028 in 2007.
For Sarawak, the figure was RM974 per month in 2009 compared to RM899 in 2007. That would translate to RM11688 for the whole of 2009. (Compare that to Sarawak's GDP per person amounting to RM30318 in 2009, based on Department of Statistics reports, making it the 'richest' state in the country in terms of the production of goods and services. So where has all that wealth gone?)
In 2009, the average monthly income per capita for Malaysia was as follows (Sarawak figures in brackets):

Bottom 40 per cent of households – RM404 (RM312)
Middle 40 per cent of households – RM1056 (RM822)
Top 20 per cent of households – RM3124 (RM2600)
These figures are from a written response to a question raised in Parliament on 12 June 2012 by Chong Chieng Jen, the MP for Kuching.
The figures for the top bracket may not reflect the astonishing amounts 'earned' by the corrupt and their cronies, which are in all likelihood under-reported. Then there are the huge leakages out of the country.- Source: anilnetto.com, RM1182 monthly income per capita

12 di petaling jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di petaling jaya - Google Blog Search


Peneroka Maya Business Center

Posted: 26 Jun 2012 11:56 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Perniagaan ini baru bermula di Malaysia pada Januari 2012 dan kini hanya ada SATU flagship Sophie Paris Store di Petaling Jaya, bersebelahan dengan Amcorp Mall. Kos keahlian hanya RM15.00 seumur hidup dan anda boleh mendaftar ...

12 di sepang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sepang - Google Blog Search


Kenduri Kahwin di senawang bertukar menjadi kenduri <b>di Sepang</b>

Posted: 02 Jul 2012 11:16 PM PDT

Aku rase macam dah lame jer tak update blog,memang rase malas plus-plus la nak update, tak tahu ape nak dibebelkan. Even ada banyak benda yang dah jadi. Rasa malas jer nak menaip..tapi rasa best plak aku rase,kalau aku dah tua nanti, cucu cicit aku yang baca(kalau panjang umor..)
this week aku just nak update pasal kenduri kahwin yang aku pergi kat sepang, actually aku nak pergi kenduri kat senawang, kenduri kawan kelas aku..mase skool dulu...mmg plan baik punyer..so segala kelengkapan dah diatur. Dah siap sume. Aku and member aku pun gerak bersama-sama..malang tak berbau. On the way nak ke senawang. Kereta yang dinaiki terlanggar tiang lampu masa nak reverse. Berdentam bunyi nyer..memang aku bajet dah kemek da kereta ni. Tapi,memang ajaib la jugak sebab tak kemek just calar je..so kitaorang bergegas ke bengkel..kasi repair sikit. Alhamdulillah la..better than before..
so jarum jam dah pun menunjukkan pukul 2 petang. Memang kalo sampai pun khemah pon dah tak ada..huhuhu..en.tunang kepada member aku ni..bawak la kitaorg pergi kenduri kahwin dekat sepang. Masa sampai tu pun pengantin dah pun turun pelamin sedang beramah mesra dengan tetamu yang hadir. Cantikkk..pelamin dia..teringin la plak nak bergambar dekat singgah sana indah kat atas pelamin tu. So kitaorg decide nak amik gambar dengan pengantin. Disebabkan aku sorang jer yang tak ada partner so terpaksa duduk bersimpuh dengan suweeeettttttttt nyer di atas pelamin ..kepada pasangan pengantin itu. Selamat pengantin baru..you all looks "gojes" dengan pelamin yang ala-ala alice in wonderland. Dan berwarna baby blue.. so comeyyy..pengantin perempuan pun Nampak comel jer dengan gaun biru..

kepada bakal pengantin yang berada di singgahsana. diharapkan pertunangan kekal sehingga ke tahun depan sebab saya tak sabar nak makan nasi minyk kamu =)

...sesungguhnya biar kita hilang seseorg atau sesuatu demi Allah, daripada demi seseorang atau sesuatu kita kehilangan Allah...

 

BLOG SELANGOR

Copyright 2010 All Rights Reserved