ads

Selasa, 5 November 2013

12 di sungai tenggi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sungai tenggi - Google Blog Search


Semangat UMNO Kedah <b>Tinggi</b> Menjelang PRK <b>Sungai</b> Limau <b>...</b>

Posted: 21 Oct 2013 12:24 AM PDT

alt

YAN 21 Okt - Kepimpinan UMNO negeri semakin melonjak menjelang Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Limau demi merampas kembali kerusi yang dikuasai PAS setelah sekian lama.

Ahli Majlis Tertinggi UMNO Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, sungguhpun Pengerusi Perhubungan UMNO negeri Datuk Mukhriz Mahathir gagal dalam pemilihan naib presiden parti ianya tidak menjejaskan semangat jentera parti menjelang PRK itu nanti.

"Saya melihat ini sebagai ujian dan cabaran untuk kerajaan negeri..ia memberi semangat untuk membuktikan kita bekerja bersungguh-sungguh bagi menghadapi PRK ini.

"Saya baru bercakap dengan Datuk Mukhriz melalui telefon dan beliau juga berpesan bahawa kita akan bersungguh-sungguh membuktikan perpaduan kita bagi menggerakkan jentera kita," katanya kepada pemberita di sini, semalam.

Jamil Khir ditemui pada majlis penyampaian bantuan Program Kebajikan Rakyat 1Malaysia (KAR1SMA).

Mengulas lebih lanjut mengenai Mukhriz, Jamil menjelaskan anak kepada mantan Perdana Menteri itu sebagai aset dan ikon kepada generasi muda serta mempunyai masa depan cerah dalam arena politik.

"Kekalahan tak semestinya suatu pengakhiran, apatah lagi ini adalah percubaan Datuk Mukhriz yang pertama," ujarnya lagi.

Mengenai program KAR1SMA, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) telah memperuntukka kira-kira RM3.8 juta kepada 1,682 penerima bagi Parlimen Jerai.

Jelas Jamil Khir, Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Limau yang berada dibawah Parlimen tersebut memperoleh RM1.9 juta daripada program tersebut dengan memperuntukkan dana kepada 710 penerima.

Parlimen Jerai meliputi DUN Sungai Limau, DUN Guar Chempedak dan DUN Gurun.

Last Updated on Monday, 21 October 2013 18:37

12 di sungai buloh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sungai buloh - Google Blog Search


Usrah Fitrah - Artis Tunai Ibadah Korban <b>di Sungai Buloh</b>

Posted: 17 Oct 2013 07:30 PM PDT

Usrah Fitrah - Artis Tunai Ibadah Korban di Sungai Buloh | Semalam, kumpulan gabungan artis dan penggiat seni tanah air yang menggelar diri mereka Usrah Fitrah telah pun menunaikan ibadah korban dengan kerjasama Masjid Jamiul Ehsan, Kampung Kubu Gajah, Sungai Buloh.
Ibadah korban kali ini merupakan kali kedua ia dilakukan kumpulan tersebut selepas pertama kali dilakukan tahun lalu di Bandar Baru Ampang dan membabitkan dua ekor lembu.
Menurut Yatt Hamzah, objektif ibadah ini jelas iaitu untuk berkorban sebahagian kecil daripada harta yang dimiliki ke jalan yang diredhai.
"Selain itu, melalui ibadah ini kita juga dapat membina hubungan baik antara artis dan masyarakat setempat," katanya kepada pihak akhbar.
Antara artis yang turut hadir termasuklah Aida Khalida, Heliza Helmi, Siti Nordiana, Salima Habibi dan Zoey Rahman.

Yatt Hamzah kini aktif dalam bidang perniagaan yang melibatkan pakaian muslimah menerusi laman fan page dan instagram beliau. Admin doakan yang terbaik buat Yatt Hamzah dunia dan akhirat.

Artikel Menarik

sumber
http://www.utusan.com.my/utusan/Hiburan/20131017/hi_07/Artis-artis-tunai-ibadah-korban-di-Sungai-Buloh#ixzz2i0VdMG1n 
http://instagram.com/sucibyyatthamzah

12 di bangi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di bangi - Google Blog Search


!~ Life 101: Meredah Jem Selama Sejam hanya <b>di Bangi</b> !! - Blogger

Posted: 30 Oct 2013 07:46 PM PDT

Assalamualaikum....
Balik kerja semalam, elok je lepas tol Puchong, 
aku nampak jem dari mula² nak masuk susur ke Bangi/Kajang....
jem yang tak bergerak pulak tu!!! pehhh...
ligat otak aku fikir alternative route...
aku tak masuk simpang tu, aku terus hala ke Cyberjaya...
then lalu kut Putrajaya and keluar kut Marriot Hotel...
jauh sikit la perjalanan....
aku tak guna GPS or apps Waze pun!
aku dah biasa lalu jalan² tu....hahaha
nasib baikkkk otak aku bagi kerjasama yang sangat memberangsangkan semalam...
buatnya aku blur memang stress + meroyan aku ngadap jem lama²...
lagipun aku tak tahu panjang mana jem tu....
hehh tak suspen la kalau takde 'tapi' dalam sesuatu cerita....muahaha~
bila nak keluar dari Putrajaya ke highway Silk, jem lagi !
orang keje Putrajaya mesti paham jem macam mana...
so aku u-turn kat junction Marriot Hotel....
tapi kat situ je dah jem teruk!!!
aku fikir mungkin sebab hujan...
hujan dan eksiden memang susah nak dipisahkan...hermm~
biasanya ada eksiden pun idak la teruk macam ni jem....
mesti eksiden yang super dahsyat kukira...
biasanya kalau aku dari arah bertentangan (Puchong-Bangi),
bila jem teruk area situ,
aku akan potong ikut Hospital Serdang...
orang tempatan je tahu nak potong² jem ni...kihkih~
tapi sebab aku keluar dari simpang Marriot,
mana dan nak masuk sepital Serdang...
kalau nak lalu hospital pun kena u-turn jauhhhh...malas la aku...
lagipun tak sangka jem hazab macam ni....adoiii~  T__T
laju² call dak encem suruh amek Zafirah dari taska...
aku cakap la jem teruk...
tak mungkin sampai rumah 6.30pm...
aku dengar Mix.fm traffic info...
dia cakap ada treler eksiden near Hospital Serdang...
oke aku dah boleh bajet kat mana treler tu eksiden...
bila sebut treler aku dah bayangkan benda² dahsyat!
kemungkinan ada kemalangan jiwa....
dari simpang Marriot ke simpang keluar hospital Serdang tu tak jauh pun!
tapi aku stuck kat situ nak dekat sejam!!
dah boleh makan 3 bungkus nasi lemak dalam kereta *tiba²*
dak encem pun dah call banyak kali....
sebab Zafirah dah mula cari² mama yang tak balik²...adeyy...
bersabarlahhh wahai hati....
ni lah treler tu (ihsan gambar dari wassap dak encem)
separuh highway tu dia landing!
no wonder la jem macam tuttttttttt!!! -.-'
masa aku sampai kat lokasi kejadian aku tengok treler baru dialihkan....
kenapa lambat nau alihkan treler???
korang buat apa dari petang tadi?? huwaaa!
sori la aku duk salahkan pihak berkuasa....
cuma aku rasa dorang ni kurang efficient...
sampai menyebabkan jem yang super hazab!! adoyaiiii  T_T
 satu² nya kenderaan yang terkena tempias treler tadi....
Alhamdulillah driver kereta cuma mengalami patah tangan....
sebab kalau tengok keadaan kereta mesti macam lebih teruk kecederaan dia...hermm~
Aku sampai rumah dalam pukul 7.10pm gitu...
kemain seronok Zafirah tengok muka mama terpacak depan pintu...
satu perasaan bahagia yang tiada tandingannya!
hilang terus stress aku mengadap jem tadi...hihi~
tapi kaki aku menggeletar sebab tahan brek lama²....tsktsk
mujur ada encik suami yang memahami...
gigih dia massage kaki aku....
tenkiu tenkiu! ♥ ♥ ♥
pagi tadi dak encem wassap video macam mana treler tu terbalik...
bagus betul mamat ni rekod...
motif dia rekod nak tunjuk betapa lajunya treler ni bawak!
dah jadi viral pun video ni di laman sosial...
aku je baru tengok pagi tadi...hikss~   ^_^


seram kan tengok cara dia terbabas???
kalau jadi depan mata aku mau fobia naik kereta seminggu!! pffttt~
ya Allah....kau lindungilah aku dan keluargaku dari sebarang malapetaka dan bencana yang dahsyat yang boleh mendatangkan kemudaratan kepada kami....amin~

p/s:  amalkan baca doa masuk kenderaan...insyaAllah perjalanan kita akan dilindungiNya...

 Terima kasih sudi membaca!

12 di morib - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di morib - Google Blog Search


Bergembira <b>di</b> gold coast <b>morib</b> - celebration of LOVE - Blogger

Posted: 31 Oct 2013 06:00 PM PDT

Yeah.. siap meng"edit" gambo...
Banyak sangat gambo ai amik...
Da lama sangat pakai hp lama... 
Asal ada benda menarik je...
Ok tutup tutup cerita hp. 
Kang ada yang kata nak show off...
Tak payah la kata gitu...
Kami pergi Gold Coast Morib ni amik pakage birthday. 
As lin mention in previous entry tu...
D pun excited tau g sana..
Excited nak berendam dalam air dengan anak bujang dia.
Bulan mengambang... pfffffttt...
Mandi jacuzzi pun tak boleh...
Kalau bukan sebab kena pergi masa hari besday...
Mesti lin tangguh kan dlu. 
Ai pun nak berendam gak kan...
Lepas check in, lin simpan barang2 dalam bilik...
Gambar bilik nanti lin up ye..
Sekarang nak share gambar kegumbiraan kami masa kat sana je... 
Perut ni da dondang sayang habis da...
D boleh plak lepak2 kat balkoni...
Pas tu lin tunjuk protes makan coklat banyak2..
D tengur, amboi... makan macam nak habis kan semua...
Lapar tahu tak?? ajak makan wat dekk je...
Bila D da tengok bini dia da jadi pelahap camtu, barula dia ajak g makan...
Kat morib ni kan kawasan kampung.
So, banyak la kedai makan tepi jalan tu. 
Lin prefer makan kat kawasan tepi pantai tu. 
sebab lin nampak macam banyak kedai je.
Nak tak nak.. kena la ikut driver kan...
Dia nak g makan tepi jalan tu. huhuh
Lepas lunch kitorang plan nak rehat dulu...
Petang baru turun mandi... 
Lain jadinya... Harris mengamuk ngamuk nak tidur..
So lin pun baring la kat katil sambil DF harris...
Si hafidh ni plak golek2 kat bawah dengan D. 
Bila harris da tidur, Hafidh mengamuk2..
Lin da start berangin ni... Harris baru je tidur...
Kang dia jaga apa pun tak boleh... 
Baru ingat nak tidur dengan harris...
Da kena pujuk si hafidh ni...
Lin bawa hafidh lepak kat balkoni bilik...
Dari bilik lin boleh nampak taman tema air tu...
Bising la mulut dia nak pergi main air tu...
Bila lin masuk bilik tengok D sedap je tengah tidur dengan Harris. 
Ermm.. lin pun tak sampai hati nak kejut kan...
Makin lama makin melasak... sampai keluarkan kaki kat pagar balkoni tu...
Ni da tak boleh tunggu sangat ni... 
Kang keluar lambat, dapat mandi kejap je pulak... 
Bila keluar je dari bilik... 
Perggghhh... Hafidh la orang paling excited.
Terkedek kedek... dia berlari...
Macam tahu je nak pergi mandi. 
apa lagi mandi sakan la dorang ni... 
mummy ngn harris jadi pemerhati... 
2 kali gak la hafidh tenggelam...
dia terjatuh.. hope tak terminum la air tu kan...
bukan bersih sangat pun. 
Kitorang bawa pelampung sendiri...
So, tak payah sewa kat sana..
Mahal tau... deposit RM10, sewa RM10 total RM20...
Kat situ ada orang boleh pumpkan...
Da tak pasal2 D tiup guna mulut dia...
Jom naik atas... kang malam ada dinner plak... 
Naik je atas.. lin mandikan harris...
D mandi dengan hafidh dalam jacuzzi...
Pastu DF harris.. sampai tertidur...
Hafidh pula, lepas bagi susu...
Cepat turun.. cepat naik...
Gambar masa dinner xde...
Kan kena dukong harris. 
D pula kena control si abam Hafidh tu. 
Tahu2 je la perangai hero sorang tu... 
Masa dinner D dapat teddy bear...
Ramai gak yang celebrate besday hari tu...
Makanan not bad.. sedap je... 
boleh la masuk perut... 
layanan pekerja kat situ pun ok...
Xde la pula yang kurang ajar or menyakitkan hati... 
Lepas kenyang apa lagi naik tidur la.. 
Esoknya pula... lepas breakfast sambung mandi manda lagi...
Tak puas2 si abam ni mandi. 
Lepas mandi, naik bilik bagi susu tidur keletihan... 
Bangun tidur... jom la kita check out... 

12 di sungai panjang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sungai panjang - Google Blog Search


dairishare: <b>Sungai</b> Bawah Tanah Paling <b>Panjang Di</b> Dunia

Posted: 09 Sep 2013 11:30 PM PDT

Sungai bawah tanah di Terbesar Dunia ,Taman Negara Puerto Princesa sungai bawah tanah, adalah sebuah Tapak Warisan Dunia UNESCO yang terletak kira-kira 50 kilometer ( 30 batu) ke utara pusat bandar Puerto Princesa, Palawan , Filipina. Mengandungi Sungai bawah tanah yang terkenal , yang dianggap paling lama dilayari sistem sungai bawah tanah di dunia.

Puerto Princesa Underground River National Park adalah kawasan biodiversiti yang paling penting Filipina. Ia mempunyai landskap kars dan batu kapur yang menakjubkan yang terdiri daripada 8.2 km sungai bawah tanah. Aspek menakjubkan sungai ini adalah bahawa ia akan mengalir terus ke dalam laut dan bahagian bawah air sungai adala air masin dan tertakluk kepada pengaruh pasang surut.

Kawasan ini menandakan persekitaran penting untuk perbualan biodiversiti. Ia mempunyai gunung penuh kepada ekosistem laut dan melindungi hutan yang penting di Asia. Puerto Princesa sungai bawah tanah adalah yang terbesar di dunia.

Mesti -lihat untuk pelawat kali pertama dan pelancong di Palawan. Sungai bawah tanah terpanjang dan dikatakan sungai bawah tanah yang paling indah di dunia. Tarikan utamanya adalah 8.2 kilometer panjang sungai bawah tanah sebelum terus ke Laut China Selatan.

Di mulut gua, lagun yang jelas dirangka oleh pokok-pokok purba berkembang betul ke tepi air. Monyet , biawak monitor yang besar, dan tupai mencari niche mereka di pantai berhampiran gua. Pengunjung juga boleh memerhati burung, trekking, dan meneroka bahagian yang lebih dalam hutan.

Menyusuri sungai yang indah di bawah tanah adalah salah satu daripada perkara-perkara yang di lakukan pengunjung ke Taman Negara Puerto Princesa sungai bawah tanah boleh menikmati. Melihat hidupan liar, melakukan aktiviti meredah hutan, dan melepak di pantai adalah beberapa pilihan lain. Sebuah perjalanan ke sungai bawah tanah di Pulau Palawan adalah kemestian ketika melawat wilayah Palawan. Satu kempen tempatan bertujuan mewujudkan sungai sebagai salah satu daripada tujuh keajaiban baru dunia.




12 di shah alam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di shah alam - Google Blog Search


Setiap Pondok Tol <b>Di Shah Alam</b> Akan Dikenakan Bayaran Lesen <b>...</b>

Posted: 30 Oct 2013 08:53 PM PDT


Aku baru terbaca satu berita neh. Korang bayangkan ek, pondok tol, tahu tak pondok tol? Hah pondok tol tue sekarang dah dikenakan bayaran lesen. Tahu tak apa itu bayaran lesen? Hah kalau taktau meh amek tahu dulu.

Yang aku baca tadi ;

Majlis Bandaraya Shah Alam akan menguatkuasa syarat baru bagi pemegang konsesi lebuh raya supaya membayar lesen perniagaan bagi pondok tol bawah seliaan kawasan perbandaran tersebut bermula 1 Januari.

Ia akan membolehkan MBSA mengutip sekurang-kurangnya RM218,000 setahun dalam bentuk kutipan bayaran bagi lesen pondok tol.
 

Laporan Sinar Harian yang memetik kenyataan Datuk Bandar MBSA Datuk Mohd Jaafar Mohd Atan menyebut, langkah itu melibatkan sepuluh plaza tol dan 218 pondok kutipan bayaran tol.

"Sepuluh lokasi plaza tol berkenaan ialah konsesi Lebuh raya Kemuning-Shah Alam (LKSA), Lebuh raya Shah Alam (Kesas), Lebuh raya Utara Selatan (Plus) dan Lebuh raya Koridor Guthrie (Guthrie)," katanya seperti dipetik dalam laporan itu.

Beliau menjelaskan, kadar itu meliputi bayaran lesen RM1,000 untuk setiap pondok bagi tempoh setahun, RM150 untuk iklan bercahaya tidak melebihi 8 meter persegi dan RM15 untuk setiap meter persegi tambahan.

Tambahnya, kadar lesen untuk iklan tidak bercahaya dengan keluasan tidak melebihi 8 meter persegi ialah RM200 dan RM20 untuk setiap tambahan meter persegi.

Beliau dilaporkan berkata demikian dalam mesyuarat bulanan MBSA kali kesepuluh tahun ini.


MBSA neh bukan bawah kerajaan negeri Selangor ka beb? Kalau ini bawah negeri Selangor apakah pentadbiran PR alert mengenai tindakan oleh MBSA ini? Aku tahu la korang sesama penjawat kerajaan pun konflik atas dasar perbezaan politik tapi hujah macam tue tak cukup kuat untuk dijadikan asas bahawa kerajaan negeri Selangor tak boleh berbuat apa2 berhubung isu neh beb.

Faham dulu apa yang aku nampak ;

1. Ko kenakan bayaran lesen untuk setiap pondok tol yang wujud.

2. Bayaran lesen satu hal + bayaran iklan lagi.

3. Then syarikat konsesi tol kena la bayar secara berkala kat ko setiap tahun bagi lesen. Itu tak masuk bab iklan. Depa kira lain.

4. Then ko rasa syarikat konsesi tol neh akan goyang kaki huhu haha dan tak heran dengan perkara2 ini? Jangan harap. Depa mesti akan alihkan beban tersebut kepada rakyat dengan mula mendesak2 kerajaan akan naikkan kadar tol.

5. Yang diharapkan oleh aku ialah bagaimana MBSA boleh memastikan bahawa syarikat konsesi tol tidak akan bertindak menaikkan kadar tol sekaligus tak pasal2 pengguna pula kena kat sini, betul tak?

6. Dan apakah MBSA tidak tahu bahawa BN boleh gunakan isu neh dengan mengeluarkan hujah bahawa bayaran pampasan kepada syarikat konsesi tol semakin tinggi kerana usul mereka untuk menaikkan kadar tol akibat terbeban dengan bayaran lesen di Shah Alam tidak mendapat kelulusan? Maksudnya, samada naikkan kadar tol = rakyat bayar secara direct ataupun tidak naikkan kadar tol = rakyat bayar secara pampasan, bayar tetap bayar walaupun menggunakan cara yang berbeza.

7. Khalid Samad wakil rakyat Shah Alam. 

8. Minta cuba tengok2 perkara neh.

9. Secara jujurnya benda neh takde effect pada aku sebagai rakyat. Aku tak heran langsung bab lesen kepada pondok tol neh hah. Dorang untung berjuta beb.

10. Tapi apakah kaedah yang akan digunapakai untuk memastikan perkara ini akhirnya tidak menyusahkan rakyat kembali. Itu je. Faham2 aje la sang kapitalis neh. Dorang bukan nya tak untung. Untung jek. Tapi bila untung bersusutan sikit mereka claim rugi. Macam HARAM.

Kalau la satu jaminan dapat diberikan bahawa bayaran lesen ini tidak membabitkan rakyat dalam apa jua bentuk itu yang sebaik2nya.

Aku tahu syarikat tol untung banyak. Tiap2 tahun di umumkan keuntungan BERSIH mereka. Tapi aku juga tahu. Dorang neh pantang tercuit. Kalau untung kurang rm1.00 pun depa bising rugi. Inikan pula 218,000 sekurang2nya. Mao melompat. Tak caya tengokla.

Oke bai.

Rujukan : http://www.malaysiakini.com/news/245435


IKLAN TEXT DISINI


Nak Melancong?Lihat Pakej2 Menarik Ini.


P-A-N-A-S-S-S !! ... Rahsia 'BESAR' Suami Saya...(KLIK SINI)

.: Sungai Limau tidak sehangat <b>di</b> stadium <b>Shah Alam</b> - MsO - Blogger

Posted: 02 Nov 2013 10:08 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Memasuki ke Sungai Limau dari simpang Gurun menerusi Guar Chempedak kita akan dihadangi dek satu pemandangan indah gunung Jerai (yang setinggi 968 meter daripada paras laut) yang terlentang tenang di keliling ...

12 di sungai pelek - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sungai pelek - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di sungai pelek</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Oct 2013 03:28 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di sungai pelek</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Sep 2013 03:21 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di sungai pelek</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Sep 2013 03:10 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di sungai pelek</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Aug 2013 03:26 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di sungai pelek</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Aug 2013 03:04 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di sungai pelek</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Jul 2013 03:15 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di sungai pelek</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jul 2013 03:05 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di sungai pelek</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Apr 2013 03:12 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

N56 - Tuan AB Manap Calon Bebas - <b>Sungai Pelek</b> - People Against <b>...</b>

Posted: 20 Apr 2013 01:13 AM PDT


Calon Bebas yang akan bertanding pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU) kelak mungkin bukan menjadi pilihan utama pengundi di Selangor kerana mereka dilihat tidak signifikan 'berperang' dengan dua parti dominan ketika ini. Penganalisis politik, Prof Madya Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff berpendapat, ini kerana trend pengundi sekarang dilihat lebih cenderung kepada parti, sama ada Barisan Nasional (BN) atau Pakatan Rakyat (PR).Beliau berkata, calon Bebas itu bagaimanapun boleh bertanding dalam pilihan raya, asalkan mempunyai karisma, pesona dan kriteria lain untuk menambat hati pengundi.
Laporan Sinar Harian - 2 March 2013
Dun Sg Pelek bakal menjadi medan mencuba nasib bagi seorang calon Bebas iaitu - Tuan AB Manap yang berasal dari Sg Pelek. Berumur 68 tahun dan pada PRU 12 yang lepas beliau merupakan calon Bebas yang bertanding di DUN yang sama. Apa yang menarik tentang calon BEBAS - Tuan AB Manap ini adalah, beliau merupakan penyokong Barisan Nasional. Aktivis politik ini yakin dan percaya bahwa beliau masuk bertanding bagi memastikan calon Barisan Nasional -  ( Ng Chok Sin ) tidak kalah dan tidak mahu DUN Sg Pelek jatuh ke tangan pembangkang terutamanya DAP. Temuramah BLOG People Against Opposition dengan beliau di PWTC minggu lepas memaparkan satu usaha murni lagi ikhlas dari aktivis veteran ini yang sedih melihat keadaan anak bangsa yang ditindas disebabkan politik "divide and conquer" yang direncanakan oleh Pakatan Rakyat telah menjadikan parti-parti Melayu dalam Pakatan Rakyat menjadi tidak dominan. Beliau turut menjelaskan bahwa tujuan beliau bukanlah untuk menang di DUN Sg Pelek tetapi sekadar membantu calon BN menentang calon DAP. Beliau yakin bahwa BN dapat membawa kemakmuran dan perubahan di Dun Sg Pelek serta membawa perpaduan kepada rakyat berbilang kaum. Perjuangan beliau sangat mudah dan bersahaja. 
"Jika kita benarkan Pakatan Rakyat berkuasa di Malaysia maka negara kita akan ditimpa malapetaka besar akibat daripada bencana yang bakal dibawa oleh falsafah kebencian yang dipelopori oleh kepimpinan Pakatan Rakyat. Dari sudut pandangan beliau yang telah lama menjadi aktivis politik, Tuan Manap menerangkan bahwa ; "Pakatan Rakyat bukanlah sebuah pertubuhan politik berdaftar sepertimana Barisan Nasional. Ianya merupakan satu pakatan sahaja yang bersetuju bekerjasama semata-mata untuk menjatuhkan Barisan Nasional. Aspirasi parti-parti komponen dalam Pakatan Rakyat jelas mempunyai motif politik yang berbeza. DAP memperjuangkan agenda Malaysian Malaysia dan berusaha untuk menjatuhkan kuasa majoriti orang-orang Melayu. PKR jelas hanya mahu menjadikan Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri manakala PAS masih bermimpi di siang hari dengan agenda HUDUD yang telah diganti dengan Negara Kebajikan"
Apabila di tanya soalan apa yang akan berlaku jika beliau menang sebagai ADUN Sg Pelek maka Tuan Manap menjawab sebagai pemegang amanah beliau akan memulangkan amanah kepada yang memberikan amanah tersebut kepadanya. Insya Allah. 

DIALOG RAKYAT: Kaji semula penutupan JPN, imigresen <b>Sg Pelek</b>

Posted: 05 Aug 2013 01:00 AM PDT

 
SEPANG: Ahli Parlimen Sepang Hanipa Maidin menuntut kerajaan mengkaji semula penutupan Jabatan Imigresen dan Jabatan Pendaftaran Negara Cawangan Sungai Pelek, di sini sejak 1 Ogos lalu.

Menurutnya, tindakan penutupan itu telah menimbulkan kesusahan kepada penduduk untuk berurusan dalam perkara-perkara berkaitan seperti pembuatan atau pembaharuan passport, pendaftaran sijil kelahiran, sijil kematian, pendaftaran kad pengenalan dan sebagainya

"Saya difahamkan penutupan kedua-dua pejabat Kerajaan itu dilakukan kerana isu penamatan sewaan. Saya difahamkan kedua-dua jabatan tersebut tidak dapat menyambung perjanjian pelanjutan penyewaan ruang pejabat kedua-dua jabatan berkenaan kerana tiada penyelesaian dapat dicapai berhubung perjanjian baru yang disediakan oleh jabatan-jabatan tersebut dan pihak Tuan Tanah.

"Saya berpendapat adalah tidak munasabah kedua-dua jabatan tersebut tidak dapat menyelesaikan masalah teknikal dan remeh tersebut hingga mengakibatkan penutupan kedua-dua pejabat berkenaan yang sekaligus mendatangkan kesusahan yang amat besar kepada para penduduk. Penutupan ini adalah bertentangan dengan janji Barisan Nasional kononnya rakyat didahulukan.," katanya dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily.

Sehubungan itu, beliau memohon pihak kerajaan mengkaji semula keputusan penutupan kedua-dua jabatan tersebut dan seterusnya membuka semula kedua-dua jabatan tersebut di lokasi yang sama bagi memudahkan para penduduk menjalankan urusan dengan kedua-dua jabatan sepertimana sebelumnya

"Sekiranya permintaan aduan penduduk tidak didengar pihak saya akan membawa perkara ini ke Parlimen dalam sidang Parimen pada bulan September ini", katanya.

BLOG SELANGOR: 12 <b>di sungai pelek</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Oct 2013 03:06 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di sungai pelek</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Oct 2013 03:13 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di sungai pelek</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Oct 2013 03:29 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Posted:

[unable to retrieve full-text content]

12 di kelana jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di kelana jaya - Google Blog Search


TPPA Forum on 7/11/2013, 7.30pm, <b>Petaling Jaya</b> - Charles Hector

Posted: 03 Nov 2013 06:58 PM PST

Malaysia is currently part of the countries discussing, agreeing and signing the Trans-pacific Partnership Trade Agreement (TPPA). What the agreement is all about is 'SECRET' and all we know about the contents of this agreement is what has been 'leaked'. One major concern is that this agreement between countries gives an unacceptable power to corporations (not just corporations but even the investors including shareholders) to 'SUE' countries like Malaysia not in Malaysia but in some arbitration tribunal in the US -  this is covered by the section on Investor-state Dispute  Settlement (ISDS) mechanism. This upcoming forum will give us a greater understanding about this.

Now, in this TPPA process, apparently once matters have been agreed that is it - makes one wonder what Malaysia has already agreed to and is stuck. One condition for any new country joining in the TPPA process is that they have no choice but must agree to all that has already been agreed. 

We have the WTO(World Trade Organisations) agreements, which is fairer and/or more just for smaller countries because everyone is involved in the process - but now some of the 'big boys' want to move away by entering Bi-Lateral Trade Agreements (FTAs) and now the TPPA which are even more unjust for the peoples of small and/or developing countries like Malaysia. Malaysia talks about ASEAN but why is ASEAN not involved as an entity which definitely will give Malaysia greater bargaining power? Is the TPPA really an attempt by US and the West to 'curtail or attack' China, India and Russia the growing other economic powers in our region?  

The Anti-FTA coalition is organizing a public forum on ISDS. There will be 3 international experts speaking on this issue:


1. Mr. Pablo Salon – former free trade negotiator with the Bolivian government and current Executive Director of Focus on the Global South.
2. Ms. Cecelia Olivet – an established political scientist specializing in international investment regime. She is currently with Transnational Institute (TNI) and is also a member of the Ecuadorian Commission, established by Presidential decree, to audit Ecuador's bilateral investment treaties (BITs) and investment arbitration cases.
3. Prof. Gus Van Harten –associate professor  at York University, specializing  in International Investment Law, Administrative Law, and Public Inquiries. He has written various books and journal articles on international arbitration, and will be presenting recent empirical research about how the core arbitrators have used their power.
Venue: MBPJ Civic Centre, PJ
As you know, Malaysia is part of the Trans-pacific Partnership Trade Agreement (TPPA) negotiations. It is widely reported that the negotiations will be concluded as soon as the end of the year.

One of the key are of concern in the TPPA is the Investor-state Dispute  Settlement (ISDS) mechanism, which allows corporations to sue governments under a flawed arbitration system that is pro-corporate, unfair, and not transparent.
Some cases are a direct attack on human rights, e.g. on how tobacco giant Phillip Morris is suing the Australian government under the ISDS system for introducing cigarette packaging regulations to promote public health.
 
 (Health) Philip Morris v. Australia: tobacco giant Philip Morris is suing over anti-smoking laws on compulsory warning labels on cigarette packs. The company argued that this prevented it from effectively displaying its trademarks, causing a substantial loss of market share. Interestingly, Phillip Morris is pursuing this case even after the High Court in Australia has ruled in favour of the government.
 (Environment) Vattenfall v. Germany – The German Government is sued for €3.7 billion for lost profits related to two of its nuclear power plants. The case followed the German government's decision to phaseout nuclear energy after the Fukushima nuclear disaster
 (Affirmative Action) Piero Foresti and others v. South Africa: In 2007, Italian investors sued South Africa over its Black Economic Empowerment Act which aims to redress some of the injustices of the apartheid regime.
 (Labour, policy space) Veolia v. Egypt – The French company launched a case against Egypt for "breach of investor protection" to maintain "equilibrium". e.g. fluctuations in the exchange rate between France and Egypt, changes in population levels, and increased labour costs (following Egypt's minimum wage introduction in 2011).
(Public Regulation) Ethyl Corporation v. Canada – In 1997, the Canadian government had to reverse its ban on MMT (a known human neurotoxin) and pay US$13 million in compensation to Ethyl Corporation after the company Ethyl filed a NAFTA investor-state claim. Ethyl Corporation, an energy giant, argued that the ban on MMT would affect its profits.
 

BLOG SELANGOR

Copyright 2010 All Rights Reserved