ads

Ahad, 13 Oktober 2013

12 di kuala kubu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di kuala kubu - Google Blog Search


Berkelah <b>Di</b> Sungai Chilling, <b>Kuala Kubu</b> Baru - UzairOthman.com

Posted: 10 Jun 2013 11:25 PM PDT

20130608_084619

Sabtu yang lalu, saya bersama rakan-rakan campus berkelah di Sungai Chilling, Kuala kubu baru, Selangor. Lokasi yang terletak berhampiran dengan Bukit Fraser ini mengambil masa perjalanan selama 2 jam dari Kajang. Ketika di perjalanan, kami sempat singgah di empangan Sg.Pertak dimana lokasinya yang cantik dan udara yang nyaman.

20130608_094423

kemudian kami meneruskan perjalanan ke Bukit Fraser untuk sarapan pagi dan mengambil gambar kenangan disini.

20130608_094756

sempat juga saya membeli cenderamata disini dan harganya pun murah

20130608_102629

Setelah itu, saya singgah pula di padang golf mini di bukit fraser ini yang terletak betul-betul di belakang food court bukit fraser dan juga bersebelahan taman permainan. Harga nak main mini golf ini adalah RM 6 iaitu anda akan mendapat sebatan kayu golf dan sebiji bola golf.

20130608_103219

Inilah aksi saya ketika bermain mini golf disini..sangat best permainan ini.

20130608_112113

Sebelum meninggalkan bukit fraser, kami sempat bergambar di jambatan gantung ini dimana menghubungkan sempadan selangor dan pahang. untuk ke sungai chilling, kami perlu menuruni bukit fraser dan menghala ke kuala kubu baru.

20130608_115728

Akhir nya tiba juga di sungai chilling, untuk berkelah atau khemah disini, anda perlu daftar di pejabat ranger hutan.

20130608_121056

Bayaran Masuk :

Harga untuk seorang : RM 1.00

Harga tapak kheman (6 orang) : RM 4.00

Deposit : RM 100 dan akan dipulangkan ketika ingin pulang.

20130608_123106

setelah daftar, kami pun memasang khemah, dan berehat sebentar di dalam khemah.

20130608_135151

Berhampiran tapakh perkhemahan, ia begitu hampir dengan pejabat ranger. jadi tak perlu takut kerana waktu malam disini bercahaya.

20130608_135210

terdapat juga gerai dan surau serta tandas untuk kegunaan pengunjung.

20130608_135243

Inilah peta sungai chilling, disini terdapat air terjun yang cantik untuk anda mengambil gambar. Dari tempat parking kereta ke tapak perkhemahan, anda perlu berjalan kaki selama 15 minit. Dari tapak perkhemahan ke air terjun, anda perlu meredah hutan selama 45 minit untuk sampai ke air terjun. Nampak dalam peta macam dekat. tapi bila dah mula berjalan, memang pancit la..

20130608_153151

Di belakang saya itulah air terjun sungai chilling, memang ramai orang camping kat sini. jadi anda pun patut datang ke sini juga untuk mencuba sendiri melihat keindahan alam. di sungai ini juga terdapat banyak ikan kelah dan anda tidak boleh memancing atau pun menangkapnya. Boleh kene denda dan penjara jika bawa balik ikan kelah tersebut.

20130608_153408

kalau berani, boleh la terjun dari atas tu..saya memang tak berani la..sebab tinggi air terjun ini 50 meter..memang seram ooo..

20130608_183904_1

setelah penat berjalan, tiba la masa untuk BBQ , makan sepuas-puasnya dan berehat. keesokkannya kami pulang seawal pagi dan jangan lupa ambil semula duit deposit yang anda telah bayar di pejabat ranger tersebut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 di ampang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di ampang - Google Blog Search


^AF-aziey^ : Berkampung <b>di</b> KPJ <b>Ampang</b> Puteri - Blogger

Posted: 16 Sep 2013 02:33 AM PDT

Mmg dugaan jd mak ni betul2 menguji ketabahan dan kesabaran aku. Alkisahnya bermula jumaat tadi dlm kul 2.30 ptg...aku dpt call dr rumah. Bibik ckp yg yana nangis teruk dr kul 2 ptg tadi sbb berdarah dlm mulut..maybe jatuh kot..aku minta bibik monitor..10 minit kemudian, bibik call lg kata yana still nangis kuat..bibik x tahu nak pujuk..
1 jam dah berlalu tp yana still nangis..pelik gak sbb setahu aku anakanda nana ni kuat orgnya..
dlm kul 3,  aku jumpa bos minta time off..Thanks bos sbb memahami jiwa seorang ibu.
Sampai rumah, aku tgk yana still merengek..bila check, nauzubillah..rupanya luka dlm mulut nana besar giler, dlm 2 cm gak...ishhh,, x sanggup aku bygkan kesakitan nana..patutler dia nangis teruk...aku terus bw dia gi Klinik Zalfah. Dr kata luka tu besar, maybe kena jahit..so, kena refer ke KPJ Kajang. Aku blk rumah dulu utk tunggu en faiz balik..

Lepas maghrib, kitorang gerak ke KPJ Kajang..tunggu dlm 1 jam, baru dpt jumpa Dr. Dr kata sbb luka tu agak teruk dan melibatkan gusi, so.diorang x berani buat dan kena refer ke dentist specialist..disebabkan xde dentist di KPJ Kajang, so kena refer lak ke KPJ Ampang Puteri...Disebbkan letih, aku pun blk rumah, dan terus pengsan ngan yana...Alhamdulilah, yana okay je cuma dia xnak makan n minum langsung..sbb sakit kot...
Masa tgh tunggu giliran di KPJ Kajang..macam org tak sakit kan..
Esoknya, dlm kul 6 pg, yana bangun n dia minta susu..en faiz tlg buatkan susu 4 oz je sbb takut dia minum..nnt bazir lak mcm smlm...masuk je botol dlm mulut, yana merengek kata sakit..tapi, maybe sbb lapar sesangat kot dek x makan minum sejak kejadian smlm, dia minum habis susu tu...Alhamdulilah
Then, kami bersiap utk ke KPJ Ampang Puteri..sampai hospital dlm kul 9 pg..lepas register, masa menunggu tu yana request susu lg..dia minum dlm 2 oz..Sampai turn, kitorang jumpa Dr Majinah, pakar dental kat situ..
Dr kata mmg kena jahit.. tp disbbkan luka tu kat hujung gusi n involve bhgn pipi, Dr Majinah x sanggup nak buat..so, Dr call pakar bedah kanak2, Dr Wan Usamah utk tgk kes ni..

Lps direfer ke klinik Dr Wan, Dr Wan inform yg utk jahit luka tu, dia kena tidurkan yana sepenuhnya sbb proses tu amik masa lbh setengah jam gak...Disbbkan nana kena puasa 6 jam b4 masuk OT n last dia minum kul 9 pg td, so proses tu just boleh buat on 3 pm..
Then, nana dimasukkan ke wad..klu ikut kelayakan insuran Prudential, nana dpt wad 2 katil. Tp, nurse inform yg wad penuh dan hanya wad 3 katil yg available..aku okay je, lgpun semalam je stay kat wad..
Walaupun sempit sikit, tp not bad ler bilik dia... tambahan lak aku sorang je dlm bilik tu..so, mmg terlebih selesa le ..
Anak2 pun seronok melepak, mcm rumah sendiri lak gayanya..org dtg melawat pun selesa..
En Faiz tgh uruskan pendaftaran masuk wad
Ni ler bilik wad utk nana..3 katil tp luas le jugak
Buka je pintu bilik terus nampak playground ni...so, anak2 pun keluar masuk bilik sesuka hati je ke playground ni...
Nak tunggu kul 3  tu seksa giler bagi aku sbb nana asyik merengek nk susu..sian giler kat dia..mesti dia lapar sgt sbb x mkn dr kejadian smlm..huhuhu..
Dlm kul 3, nurse dtg bw baju utk masuk OT..lps tukar baju, aku n faiz bw nana turun ke OT.
Nana ikut je sbb aku kata nak amik susu dia..sampai bilik OT, aku sorang je yg bo teman nana..dkt 30 min gak tunggu Dr Hashim, pakar bius sampai. Bila semua dah ready, aku bawa nana ke bilik bedah dan baringkan dia..pakar bius terus bg gas utk tidurkan nana..mula2 nana melalak sbb takut kot, tp x sampai 20 saat hidu gas tu, nana terus pejam...Dr terus suruh aku keluar sbb diorang nak start proses... aku pun lepak kat tmpt menunggu...
Jalan-jalan mencari susu...siannya dia...
Dlm kul 4.30pm, nurse panggil aku masuk sbb prosedur dah selesaii.. sebaik masuk recovery area, aku nampak yana atas katil sambil 2 nurse tgh kejutkan nana.. nurse inform yg nana x sedar lg sbb kesan ubat tidur n ubat tahan sakit..so, nurse minta aku kejutkan sbb normally patient akan respon bila mother yg kejutkan...
Dlm 15 min gak, lastly nana bg respons tp still tidur n mamai..lepas Dr check, diorang benarkan nana naik ke wad.. dlm kul 7, nana bangun dan dia request air n nasi..aku bg air masak dulu takut dia muntah..lepas nampak dia okay sket, aku bg dia makan bubur nasi..maybe sbb lapar sgt kot, nana terus rampas bubur tu dan dia makan sendiri sambil terketar2..laju giler dia makan mcm tak sakit langsung jahitan td. Maybe x rasa sakit sbb ubat bius tu masih ada lg kot...sedih giler aku tgk keadaan dia yg mcm org kebuluran...tersentuh jiwa seorang ibu sambil bergenang gak air mata aku ....huhuhu, emosi ke plak...
Gaya budak kebulur..huhuhu
Lepas bertenaga sket, nana main ngan abg n kakak dia...dlm kul 9 lebih, nana tidur balik, maybe sbb kesan ubat tidur tu lg..dlm kul 10.30mlm, en faiz bw amar n meera balik rumah.tinggal le aku n nana..seram gak tinggal sorang2 dlm bilik besar tu..  
Esoknya dlm kul 6 pg, nana request susu. Alhamdulilah, nana mng anak yg kuat..dia minum susu mcm xde masalah je mulut dia tu...Then, dia melantak bubur lak...Dlm kul 9 pg, Dr Wan dtg check n dia kata nana bo kuar wad...hooreyy!!!! 
Breakfast sambil melukis...xde gaya org kena jahit kan..
Nana dah ready nak balik..selamat tinggal katil 618..
Semoga nana sembuh segera...thanks a lot pd semua yg dtg melawat dan yg sudi mendoakan kesihatan nana.

12 di salak tinggi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di salak tinggi - Google Blog Search


<b>Bandar Baru Salak Tinggi</b> • View topic - Rumah Lelong/Subsale di <b>...</b>

Posted: 15 Aug 2013 06:23 PM PDT

Salam Perkenalan/Aidilfitri,

Saya merupakan freelance agent untuk hartanah lelong dan subsale. Saya mempunyai banyak maklumat tentang rumah lelong di sekitar kawasan Salak tinggi/ Bandar Seriemas/ Enstek.

Lelongan terbaru di Bandar Seriemas

Double Storey Semi D,
No 35, Jalan Laman Kemboja,
Kota Seriemas
RP 400K
Auction Date 3/9/2013

Lelongan Terbaru Di Putra Nilai

Single Storey End Lot
No 248, Jalan Indah 24
Desa Indah Seri Inai,
Putra Nilai
RP 145K
Auction Date 24/08/2013

If Interested call Zack 0126478021

jika ada sesiapa ingin menjual rumah tapi tak dapat buyer lagi , saya boleh membantu anda. Komisen hanya 2% dari harga rumah.

12 di tanjung karang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di tanjung karang - Google Blog Search


Ali Pancing: Haruan <b>TANJUNG KARANG</b> - Edisi RENTUNG!

Posted: 01 Oct 2013 07:26 PM PDT

Trip Tanjung Karang lagi... kali ni bertiga dengan Saudara Azizi dan anak lelaki aku yang sulung, si Alip. Seperti biasa bila memancing haruan ni aku akan bermati-matian guna umpan tiruan sebab aku geli nak mampos dengan katak hidup ni... bab ni tak boleh salahkan aku, sebab aku mewarisinya dari ayah yang alergik dengan katak ni...
Trip balik hari ni kitorang mancing sambil main panas je, kebetulan pulak orang rumah Azizi baru lepas bersalin. Tanjung Karanglah menjadi tempat operasi kami. Selain dari jaraknya yang dekat dengan Kolumpo ni, stok haruannya masih boleh dikatakan banyak juga.

Tumpuan kami pada hari tu adalah parit atau tali air di tepi jalan atau sawah padi, dengan memegang prinsip 'di mana ada air, di situlah ada ikan' atau 'kalau ada anak haruan, mesti ada mak bapaknya'. Yang bestnya mancing kat sini ialah kiri kanannya port haruan. Seperti biasa aku masih berdegil dan masih mengharapkan gewang-gewang katak tipu aku tu disergap sang haruan.

Azizi mencuba di satu tali air bersebelahan sawah. Ni time pagi lagi sekitar pukul lapan. Tak terasa lagi panasnya. Boleh la berhuya huyahooo sambil menikmati keindahan alam...
Si Alip first time casting haruan guna katak hidup (Azizi yang tolong cangkuk). Asyik terlepas je, sekali sentap melambung haruan tu tapi tak lekat. Maklumlah, selalu aku ajar guna umpan tiruan. Guna umpan tiruan ni senang sikit nak strike haruan sebab bila dia sergap je confirm mata gewang/katak tiruan tu tertancap kat rahang haruan tu. Guna katak hidup ni nak kena tunggu beberapa saat bila umpan dah dikemam sang haruan, lepas tu baru sentap...

Azizi dapat lesen dulu... banyak strike tak lekat disebabkan saiz haruan yang kecik...
AKU: "Ntah kenapa aku tengok ko hari ni hensem sangat dengan baju Rapala tu..."
AZIZI: "Sekarang ni ko nak guna gewang buruk ko ke atau nak guna katak hidup ni, cakap terus terang je kalau nak mintak tolong cangkuk..."
AKU: "Tolong cangkukkan tuan... kihkihkih..."
Bila dah tengok asyik dia je yang dapat, aku mula ngendeng kat dia tolong cangkukkan katak kat aku... hihihiiiii... tapi kena bahan dulu la! Ntah camana katak yang aku beli tu macam anak katak puru je aku tengok. Kalau katak yang jenis ada muncung selalu orang bagi makan ikan kelisa tu aku tak geli sangat (Ceh! Alasan padu!)

Haa... dah dapat sekor. Kecik je tapi best jugak guna katak hidup ni... Azizi ajar lepas haruan tangkap umpan tu, biar dulu dia bawak tali... agak-agak tiga hingga lima saat baru sentap! Aku sentap bagai nak rak! Nak melambung jugak haruan tu. Nasib baik aku guna set ringan je... sekarang masalahnya, aku nak kena repair balik katak tu macam memula tadi... eeiiiii...

 Si Alip dapat sekor. Ni pun satu hal jugak nak kena betulkan balik katak tu...
Lepas tu kami pun berpesta haruan dalam persekitaran yang semakin panas ni. Yang best mancing kat sini haruannya sentiasa aktif dari pagi sampai petang. Waktu tengahari cam gini paham-paham je la... Presiden Zambia pun tak berani nak berjemur lama-lama macam kami ni.... time tengahari jugak la dia galak makan!
 Akhirnya aku terpaksa menerima hakikat yang haruan pada hari tu tak mau layan gewang atau umpan tiruan seperti trip sebelum ini. Selepas bertukar kepada katak hidup barulah dapat merasa strike yang kasar sikit...

 Time ni kami dah start pakai topi. Panasnya mencicit-cicit ubun kepala. Kalau tak tahan boleh demam dibuatnya... aku tengok Alip cool je, tak merungut panas la... dahaga la... lapar laaa... mungkin dia teruja sebab ni la trip paling jauh aku pernah bawak dia memancing...

 Azizi dengan haruan terbesar hari tu... nak kepit dengan lip grip pun tak boleh sebab rontaannya mematahkan lip grip tersebut... menggelupur atas rumput...

 Layan haruan sebesar ni dengan set ringan camni memang best la. Guna kekili Abu Cardinal 1000, tali sulam 6 paun dengan perambut kejutan 10 paun. Joran aku guna fenwick Eagle Claw yang halus tu...

 Parit atau tali air sekitar kawasan ni masih banyak dihuni haruan lagi. Kami main terjah sahaja mana-mana tali air atau parit yang dirasakan berpotensi. Lepas 10 balingan dibuat jika tiada strike kami akan berpindah port lain pulak...

 Hasilnya kadang-kadang luar dugaan jugak...

 Sebahagian hasil, ada yang kecik ada yang besar. Syukurlah buat hilangkan gian dan mengisi masa lapang... 

Kami menamatkan sesi pancingan pada pukul 5 petang sebab badan dah berbalam-balam dimamah mentari di samping perut yang meronta-ronta minta diisi nasik. Kami singgah makan kari sembilang yang terkenal di Tanjung Karang ni... Kari Sembilang? Emm... kena cuba ni... tapi tangan rasa nak casting je parit depan kedai makan tu... haruannya mesti bergumbira kat dalam tu sebab takde orang peduli...

 Kari sembilang sedang dimasak!

 Kami order 3 pot. Dua kepala, satu badan. Tunggu sehingga menggelegak...

 Aku pekena kepala sembilang. Karinya melekat sebab tak guna santan. Bahan rempahnya digiling dengan cara tradisional. Pekerja kat situ la bagitau aku masa aku melilau kat dapur amik gambar...

 Nyam... nyam... habih licin...

 Kalau korang lalu kat Tanjung Karang, korang kena cuba kari sembilang ni... 

 Pada hari tu memang tak sempat la nak pancing belut. Belut pun banyak jugak kat area ni. Cuma sekarang harganya dah naik sikit tak macam dulu. Mungkin disebabkan permintaan yang terlalu tinggi... atau stoknya yang semakin berkurangan...

 Belut pun salah satu makanan kegemaran aku... rasanya yang ekspendables dan kaya dengan omega 3 membuatkan aku tak teragak-agak untuk membelinya jika singgah di Tanjung Karang...

 Siap digoreng haliakan... nyam... nyam...

Dalam perjalanan balik terserempak dengan kereta kecik ni... punyalah cantik Mini Club Man ni... berdesup kat Highway LATAR... apa-apa pun Tanjung Karang memang indah dan meriah dengan haruan-haruannya... jika ada kelapangan kami pasti ripit lagi...

12 di bukit lanjan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di bukit lanjan - Google Blog Search


Hujan Lebat Akibatkan Kesesakan Teruk <b>Di</b> Lembah Klang | n9kini.net

Posted: 10 Oct 2013 06:00 AM PDT

Sebuah kereta terpaksa meredah banjir kilat susur masuk lebuh raya Besraya berhampiran Kampung Malaysia Tambahan menghala Kuala Lumpur setelah hujan lebat sejak awal petang Khamis. Foto IHSAN: UTUSAN/KOSMO

Ribut petir disertai hujan lebat yang turun lebih kurang satu jam bermula pada pukul 4 petang Khamis menyebabkan banjir kilat di beberapa kawasan di sekitar Lembah Klang.

Jalan berhampiran Tugu Negara menghala ke Padang Merbok menghala ke Bank Negara tidak dapat dilalui ekoran ditenggelami banjir.

Banjir kilat turut dilaporkan berlaku di Jalan Cheras dihadapan Leisure Mall dari arah Kuala Lumpur ke Kajang, Taman Wahyu dan bulatan Sungai Besi ke TUDM.

Di NKVE, satu kemalangan berlaku di KM.20 arah Bukit Lanjan ke Kota Damansara di laluan kecemasan menyebabkan trafik bergerak sangat perlahan.

Di laman twitter, Chee Yih Yang, melaporkan kawasan pembinaan MRT bertentangan dengan Phileo Damansara di Seksyen 16, Petaling Jaya telah menyebabkan banjir lumpur di laluan jalan menghala ke Kuala Lumpur.

Dia berkata pokok tumbang di laluan kiri LDP sebelum KDU berhampiran Damansara Jaya menyebabkan kesesakan bagi pengguna yang mahu ke Kepong.

Menurut tweet Lembaga Lebuhraya Malaysia pada pukul 6.05 petang, trafik di LDP secara keseluruhannya bergerak perlahan di kedua-dua arah.

Satu lagi tweet pada pukul 6.15 petang, LLM berkata semua lebuh raya BESRAYA, NPE, SILK dibuka selepas insiden banjir kilat yang berlaku sebelum ini.

Bagaimanapun keadaan trafik dilaporkan masih bergerak perlahan.

Pada pukul 6.33 petang, satu lagi tweet LLM melaporkan, trafik di lebuh raya ELITE dari Shah Alam/NKVE menghala ke USJ dan dari Putrajaya ke USJ juga bergerak perlahan.

PLUS pula melaporkan trafik bergerak perlahan dari tol Subang menghala ke Glomac dan dari Putrajaya menghala ke Putra Heights.

PLUS berkata keadaan trafik turut bergerak perlahan dari Jalan Duta ke Bukit Lanjan dan Subang ke Bukit Lanjan.

12 di jenjarom - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di jenjarom - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Sep 2013 03:09 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Sep 2013 03:17 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Aug 2013 03:30 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Jul 2013 03:10 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Jun 2013 03:22 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Ketua Wanita UMNO <b>Jenjarom</b> 1 maut kemalangan | Malaysia Edition

Posted: 11 Jun 2013 10:10 PM PDT

KUALA LANGAT – Hasrat Ketua Wanita UMNO cawangan Jenjarom untuk membuat pemeriksaan darah di Klinik Kesihatan Jenjarom di sini tidak kesampaian apabila dia maut selepas motosikal yang ditunggang dirempuh sebuah motosikal lain kelmarin.

Nor Asmah (kanan) bergambar bersama menantu dan cucunya, pada hari berkempen sempena pilihan raya lalu di Kampung Jenjarom, Banting. Foto -BH

Dalam kejadian pada pukul 7.30 pagi di hadapan Klinik Kesihatan Jenjarom itu, Nor Asmah Paniti, 52, yang menunggang motosikal Modenas seorang diri dilanggar dari belakang oleh motosikal jenis EX5.

Penunggang motosikal EX5 ialah seorang remaja lelaki berusia 18 tahun.

Kejadian itu dikatakan berlaku ketika Nor Asmah mahu membelok ke kanan untuk masuk ke kawasan klinik kesihatan.

Akibat rempuhan kuat, Nor Asmah terjatuh daripada motosikal menyebabkan kepalanya cedera parah manakala kaki dan tangan kanannya patah menyebabkan dia tidak sedarkan diri.

Mangsa kemudiannya disahkan meninggal dunia pada pukul 9.30 malam di Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang (HTAR) selepas 14 jam menerima rawatan.

Remaja terbabit pula patah tangan kiri selain mengalami luka-luka di badan dan dirawat di Hospital Banting.-kosmo

Aku Budak Telok: Mari Kenali Sejarah TPG: Telok, Kampung Medan <b>...</b>

Posted: 12 Jun 2013 08:32 AM PDT

Salam buat kengkawan semua. Apa khabar waris
 (warigh, kata orang Nogori Sembilan)? Moga-moga sihat semua..
Sebut pasal warigh, teringat aku lagu rapper Negeri Sembilan tu...
 (Aku tukar sikit liriknya)

                                    Melayu Telok..where you at?

                                    Jawa Sijangkang...where you at?,
                                    Melayu/ Jawa  Kg. Medan...where you at?,
                                    Jawa Kebun Baharu...where you at?
                                    Jawa Jenjarom...Where you at?
                                    Sakai Telok Gonjeng...where you at?
                                    Semua ada berapa?
                                    Beribu-ribu. (Hahaha...Amekkau!)

Sebut pasal Telok Panglima Garang, sebenarnya kita bercakap pasal

 kampung dan mukim menggunakan nama yang sama. Mukim Telok ini 
terletak dalam daerah Kuala Langat. Di dalamnya ada banyak kampung
 tradisional, kampung baru dan taman-taman perumahan yang sedang 
rancak naik macam cendawan lepas hujan. Aku sengaja masukkan
 dalam entri ini sejarah kg. Jenjarom.Walaupun Jenjarom berada dalam
 mukim yang lain ( Mukim Tanjong Dua Belas), namun hubungan erat 
penduduk telah terjalin sejak sekian lama. Dulu klinik kerajaan, dewan 
orang ramai, ,balai polis, pejabat pos hanya ada di Sg. Jarom. 
Jadi, Jenjarom penting bagi orang-orang di Telok.

 Korang tengok jer peta di bawah ni, korang akan get the picture,

 kata cikgu omputeh aku dulu.


Jadi, hari ini, aku nak bawa tuan-tuan, puan-puan, adik kakak ke mukim kami
 yang tercinta ini. Bukan citer pasal lanskapnya, tapi sejarah gemilangnya.
 Semoga anak-anak dapat belajar asal usul tempat tumpah 
darah datuk nenek , ayah emak kamu sekalian. Begini ceritanya.....

Kampung Telok Panglima Garang

Nama asal Kampung Telok Panglima Garang adalah Nibong Dengkil
 dan terletak di telok sungai di mana didiami oleh kaum orang asli.
 Disebabkan kedudukannya yang strategik, ramai pedagang-pedagang Aceh
 datang dan mula membuat penempatan di hilir sungai sehingga kawasan
 tersebut dipanggil Beting Pak Aceh.
Apabila segolongan mereka mengetahui bahawa terdapat Orang Asli
 tinggal di Nibong Dengkil, maka pedagang Aceh ini mudik ke hulu 
untuk mengambilalih dan menguasai Nibong Dengkil. Sewaktu itu terjadi
 pergaduhan di antara mereka dan menyebabkan Orang Asli melarikan diri
 ke Bukit Tampoi di Dengkil. Di sepanjang perjalanan Orang Asli
 yang menyusuri sungai hingga ke Bukit Tampoi, Dengkil mereka telah
 berpesan kepada penduduk yang ditemui dengan kata-kata :

"JAGA BAIK-BAIK DI TELOK ADA PANGLIMA GARANG"


Sebagai bukti terdapat penduduk di kalangan penduduk asli di Bukit Tampoi, 

Dengkil mendakwa dan mengaku bahawa mereka berasal dari Telok 
dan menetap di sini setelah dihalau oleh pedagang Aceh yang 
amat handal dan garang. Begitulah asal-usul nama
 Kampung Telok Panglima Garang manakala
 lambang harimau diambil di atas keberanian dan sifat pedagang Aceh 


Kampung Sijangkang
Kampung Sijangkang merupakan salah satu kampung yang terletak
 di daerah Kuala LangatSelangorMalaysia. Kampung Sijangkang
 terletak lebih kurang 12 km dari arah Klang ke Banting di Kuala Langat. 
Pusatnya pekan Sijangkang.Nama Sijangkang berasal dari sejenis pokok
 yang menyamai pokok getah. Ia adalah sejenis pokok hutan yang
 menyebarkan biji-biji dengan cara ltupan sendiri.
 Nama pokok itu adalah pokok Jangkang. Pokok ini terdapat di
 sebahagian tempat di Indonesia.
Masih berkaitan dengan pendapat pertama juga. Pokok Jangkang itu mati
 di sebuah anak sungai yang kemudiannya diberi nama sungai Jangkang
 iaitu anak Sungai Langat. Dalam bahasa Cina, mati disebut 'si'.
 Maka timbul nama 'Si Jangkang' yang akhirnya bertukar menjadi 'SIJANGKANG'.
Adalah dianggarkan kampung ini mula dibuka dalam lingkungan tahun 1907.
 ia diteroka dari arah Sungai Jangkang. Sebahagian dari penduduk kampung
 ini adalah berasal dari Indonesia iaitu Pulau Jawa, manakala yang
 lainnya berasal dari kampung-kampung lain yang lebih lama dibuka
 seperti Kampung Beting Tengah dan Kampung Pendamar.
 Mereka mendarat dari Sungai Jangkang dari pengkalan-pengkalan kecil
 yang terdapat di tepi sungai. Ini bermakna kampung Benting Tengah
 dan Kampung Pendamar adalah lebih tua dari Kampung Sijangkang.
Tanah perkuburan yang pertama terletak hampir dengan sungai dan
 ketika ini dipercayai sudah terhakis oleh air sungai tersebut. Wakaf perkuburan
 yang ada sekarang asalnya adalah tapak masjid lama 
dan Sekolah Melayu lama (dibuka pada tahun 1911).Pada masa dulu tanah dari
 tepi sungai hingga ke perkuburan sekarang adalah di bawah Geran Bebas
 (Geran Putih) iaitu boleh dibeli oleh orang asing. Peneroka Kampung Sijangkang
 yang awal menjualnya kepada orang Cina untuk menambah pembiayaan
 menunaikan fardhu haji. Sebab itulah hingga sekarang, orang Cina
 masih mempunyai kebun di situ. Bagaimanapun dalam lingkungan tahun 1925,
 ada beberapa sekatan dan pindaan kanun tanah dari Geran Putih ke Geran Merah. 

Pada tahun 1930-an, kemudahan asas iaitu jalan raya mula dibina 

menghubungkan satu tempat ke satu tempat. Pekan (kedai-kedai termasuk pasar)
 Kampung Sijangkang yang awal adalah terletak di Batu 8
 (jaraknya 8 batu dari Klang = 12.8 km). Kemudian selepas zaman darurat,
 selepas orang-orang Cina dipindahkan ke kampung-kampung baru,
 Pekan Kampung Sijangkang dipindahkan ke Batu 1. 
Tanaman hasil utama di Kampung Sijangkang ketika itu ialah getah dan kopi.
Pulau Carey
Pulau Carey merupakan sebuah pulau yang terletak di dalam negeri Selangor,
 Malaysia. Ia terletak di selatan Pelabuhan Klang dan utara Banting.
 Pulau Carey merupakan pulau lembangan mendatar yang besar
 terletak di daerah Kuala Langat, Selangor, Malaysia. Walaupun secara teknikal 
ia merupakan sebuah pulau, namun pada hakikatnya tanah pulau ini 
hanya dipisahkan dari tanah besar disebabkan oleh kehadiran Sungai Langat
 diantara keduanya. Pulau Carey mendapat nama dari seorang pegawai British
 yang juga merupakan pengusaha ladang kopi dan getah bernama Valentine Carey,
 beliau dilihat arif dalam aktiviti pertanian dan kesuburan tanah pertanian yang
 telah digunakan melebihi 100 tahun. Pulau Carey juga pernah dikenali dengan
 nama seperti Pulau Bangsar dan Telok Gonjeng

Pulau Carey cukup sinonim dengan kewujudan penempatan awal

 masyarakat Orang Asli, Mah Meri yang terkenal di Malaysia.
 Mah Meri merupakan salah satu dari 18 buah puak Orang Asli
 yang wujud di Malaysia. Jarak Pulau Carey dengan bandaraya Kuala Lumpur 
ialah sekitar 50 kilometer. Di sini terdapat enam buah penempatan
 masyarakat Mahmeri iaitu di Kampung Sungai Judah, Kampung Bumbun, 
Kampung Sungai Rambai, Kampung Kepau Laut, Kampung Sungai Jugra
 dan Kampung Sungai Kurau (Shaiful Bahri Md. Radzi, 2002a).
Komuniti Mah Meri di sini cukup ramai bilangannya mencapai 1400 orang,
 yang terkenal dalam aktiviti pembuatan boneka kayu dan topeng.

Kampung Jenjarom

Menurut catatan sejarah, Kampung Jenjarom mula diterokai oleh
 sekumpulan orang Melayu pada tahun 1926 bersamaan 1346 Hijrah
 dalam Kalendar Islam. Kumpulan peneroka kebun ini diketuai oleh 
Tuan Haji Masrek Haji Narang yang juga berketurunan Banjar.
 Pada asalnya, tanah di Kampung Jenjarom hanya diusahakan
 sebagai kawasan perkebunan. Antara tanaman yang mereka usahakan
 ialah nanas, pisang, ubi kayu dan banyak lagi. Setelah selesai berkebun, 
kumpulan peneroka ini akan pulang ke rumah masing-masing yang
 terletak berhampiran Kampung Jenjarom seperti di Sungai Jarom,
 Sungai Buaya dan Kampung Sijangkang.
Jenjarom dibahagikan kepada dua kawasan, iaitu Sungai Jarom
 dan Kampung Jenjarom. Nama Kampung Jenjarom berasal dari sejenis
 tumbuhan yang dikenali sebagai Rumput Purun. Pada masa dahulu,
 rumput ini banyak tumbuh di sekitar kawasan Kampung Jenjarom. 
Bentuknya yang tirus, tajam dan tersusun seperti jarum memberi ilham
 kepada peneroka kampung untuk menamakan kampung ini sebagai
 Kampung Jenjarom.
 Ia dibahagikan mengikut kawasan-kawasan tertentu, bermula dari
 Kawasan Satu hingga Kawasan 12. Setiap kawasan ditandakan 
dengan sebuah papan tanda.




:: CIKGU NORAZIMAH ::: Video Lagu RAYA <b>di</b> KAMPUNG <b>JENJAROM</b>

Posted: 03 Aug 2013 06:43 PM PDT


Mood RAYA semakin menjadi-jadi kebelakangan ni ! Dalam duk layanz lagu raya, tiba2 terjumpa videoklip lagu baru dari artis baru seperti iamNEETA, Najwa Latif, Deanna Hussin & Mimie Haris. Yang SPECIAL nyer video ni dibuat di KAMPUNG JENJAROM tau. Kampung En. Arep tu ! Tiap2 minggu Cikgu Norazimah balik kampung, tak tahu lak ada artis wat videoklip. Tup..tup..kuar kt youtube ! Tu pon anak sedara yang tag kan video tu, kalau tak, memang tak tahu ler..hehe
Cikgu Norazimah tertanya-tanya gak, nape le dorang tak wat shooting kt umah mak mertua yer, lagi old skul tau umah mak mertua Cikgu Norazimah ni. Kalau tak, boleh ler glamer kejab ! Ahaks...

~ Rumah klasik dibuka untuk shooting drama/filem ! Sila PM Cikgu Norazimah yer..hahahaha ~
[p/s: pengsan kalau bapak mertua baca entry ni.. nth paper menantu sorang ni ! wink ]

12 di puchong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di puchong - Google Blog Search


Wanita cuba bunuh diri bersama bayi <b>di Puchong</b> — KL-TODAY.COM

Posted: 24 Sep 2013 07:16 PM PDT

Seorang wanita berbangsa Cina, 35 tahun, yang cuba untuk melompat dari atas sebuah hotel bajet dengan seorang bayi berumur satu tahun telah diselamatkan oleh pihak berkuasa.Wanita, yang dilihat memegang anaknya di tepi tebing di atas bangunan itu, telah dihalang oleh beberapa anggota bomba yang bergegas ke tempat kejadian di Puchong selepas menerima amaran pada pukul 9 pagi di sini semalam.
Adalah difahamkan bahawa wanita itu telah bertengkar dengan suaminya sebelum kejadian itu.

Tempat kejadian menyelamatkan dramatik berlaku hanya beberapa kedai-kedai dari balai polis Bukit Puchong.
Terlaris & Terhebat !!! Kapsul Ubat Kuat Khas Buat Suami Jadi Perkasa… Klik SINI

Leukimia pun boleh sembuh apatah lagi penyakit kronik biasa seperti diabetes, gout dan lain-lain Klik SINI

Puchong Jabatan Bomba dan Penyelamat Pegawai Kanan Sihat Bedol berkata bomba mengambil masa 30 minit untuk merebut ibu dan kanak-kanak untuk keselamatan.

"Apabila kami tiba, polis sudah ada, cuba memujuk beliau untuk tidak melompat. Nasib baik, salah satu daripada sarjan bercakap Cina dan kita berjaya untuk berkomunikasi dengan dia.

"Kami merayu supaya tidak melompat. Pada mulanya, dia sangat agresif dan mengugut untuk melompat dari jika kita mendapat apa-apa lebih dekat dengan beliau.

"Kami juga
bimbang tentang keselamatan bayi kerana dia berdiri betul-betul di tepi tebing," kata beliau.

Wanita itu kemudiannya diserahkan kepada pihak polis. Mereka yang mempunyai masalah boleh menghubungi Befrienders di 04-281 5161 atau 04-281 1108 (Pulau Pinang), 05-547 7933 atau 05-547 7955 (Ipoh) dan 03-7956 8144 atau 03-7956 8145 (Lembah Klang).

12 di ulu kelang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di ulu kelang - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di ulu kelang</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Sep 2013 03:31 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di ulu kelang</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Sep 2013 03:05 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di ulu kelang</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Aug 2013 03:06 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di ulu kelang</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Jul 2013 03:02 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Fire Damages Orphanage In <b>Hulu Kelang</b> - Malaysian Digest

Posted: 28 Jun 2013 07:09 PM PDT

  
Saturday, 29 June 2013 10:09

HULU KELANG: Part of an orphanage in Hulu Kelang, Selangor, was destroyed by fire last night.

A spokesperson from the Selangor Fire and Rescue Department said they received a report on the incident at 9.57pm, several minutes after the fire broke out.

No injuries or fatalities were reported in the fire which was believed to have started on the top floor of the three-storey building, he said.

The cause of the fire and total losses incurred are still being investigated, he added.

The number of orphans residing in the building is yet to be ascertained at press time.

Two fire engines from the Ampang Jaya and Pandan Indah stations were deployed to the scene.

- Bernama

Meraikan Majlis Pembukaan Rangkaian Butik Bak Tailor, Ukay <b>...</b>

Posted: 18 May 2013 03:56 AM PDT

Hulu Kelang, 18 Mei 2013 – Saari telah diundang ke Majlis Pembukaan rangkaian terbaru Butik Bak Tailor yang beralamat di Ukay Boulevard, Jalan Ulu Kelang.

Saari di bawa meninjau hasil jahitan keluaran Bak

Saari di bawa meninjau melihat hasil jahitan keluaran Bak

Pelbagai barangan seperti songkok, kain pelikat, samping, butang baju melayu dan beberapa kelengkapa  lain turut dijual

Pelbagai barangan seperti songkok, kain pelikat, samping, butang baju melayu dan beberapa kelengkapan lain turut dijual

Jamuan ringan turut disediakan kepada pelanggan yang hadir pada majlis pembukaan rangkaian kedai mereka

Jamuan ringan turut disediakan kepada tetamu yang hadir pada majlis pembukaan rangkaian butik mereka

Meninjau Tapak Tanah Yang Dipohon Puan Bachan Kaur | Pusat <b>...</b>

Posted: 06 Aug 2013 09:15 PM PDT

BachanKaur01

Puan Bachan menunjukkan lokasi tapak yang dipohon kepada Saari. Beliau telah menjaga kebersihan tapak ini sejak mulai mendiami rumahnya

Hulu Kelang, 7 Ogos 2013 – Saari telah meninjau tapak tanah tidak bertuan yang dipohon oleh Puan Bachan Kaur di Taman Hulu Kelang(dulu dikenali Ulu Klang Garden), dekat Zooview hari ini. Puan Bachan telah menetap di di taman ini sejak tahun 70-an dan berhasrat untuk memohon tanah yang terbiar di penghujung jalan rumahnya kepada Pejabat Tanah Gombak. Tinjauan ini merupakan langkah biasa yang dilakukan Saari untuk memahami keadaan di tapak sebelum menimbangkan sebarang sokongan.

BachanKaur02

Puan Bachan menunjukkan pelan pembangunan Taman Hulu Kelang yang berada di dalam simpanan beliau

kegagalan cerun - kajian kes di bukit antarabangsa, <b>hulu kelang</b> <b>...</b>

Posted: 13 Jul 2013 03:28 AM PDT


Merupakan fenomena yang kerap belaku di Malaysia adalah dikeranakan iklim Malaysia yang panas dan lembap sepanjang tahun. Hujan yang tinggi melebihi 3000 mm setahun meningkatkan kadar hakisan dan luluhawa yang boleh mempercepatkan pergerakan jisim terutama nya di kawasan cerun bukit curam.
 Bukit Antarabangsa, Hulu Klang, Selangor merupakan kawasan yang bertopografi berbukit bukau, dengan ketinggian di antara 133 hingga 203 meter di atas paras laut. Mempunyai longitud antara 101°46‟ T hingga 101°47‟ T dan latitud antara 03°10.8‟ U hingga 03°11.3‟ U ( Peta 1). Dicirikan oleh iklim yang panas dan lembab sepanjang tahun dan mempunyai jumlah hujan tahunan sebanyak 3000 sehingga 3500 mm. Kegagalan cerun atau tepatnya tanah runtuh merupakan satu kejadian geologi yang melibatkan sebahagian besar pergerakan tanah, jatuhan batuan atau cantuman dari keduanya. Kebanyakkan runtuhan tanah bermula di lereng-lereng cerun dan seringkali dicetus oleh air larian permukaan . Runtuhan tanah berlaku mungkin secara berperingkat dan mungkin berlaku dengan pantas tanpa disedari sewaktu hujan lebat serta bergerak bersamanya bahan bumi yang menggelongsor mengikut tarikan graviti . 
Air yang mengalir di permukaan akan sentiasa menyebabkan hakisan. Kadar hakisan semakin tinggi sekiranya tanah di sesuatu kawasan itu terletak di tempat yang tinggi dan curam seperti di lereng-lereng bukit. Pengaliran air yang teramat deras akan menghakis bunga tanah atau lapisan atas. Berkaitan dengan proses hakisan, runtuhan tanah juga akan berlaku di cerun bukit, terutamanya berlaku semasa hujan lebat. Proses kegagalan cerun  menjadi satu masalah di kawasan di berbukit-bukau seperti Cameron Highlands, Fraser Hill, Genting Highlands di Pahang dan beberapa kawasan tanah tinggi di Malaysia. 
Kebiasaannya kegagalan cerun atau tanah runtuh akan meragut nyawa manusia serta memusnahkan harta benda. Contohnya, beberapa kejadian tanah runtuh besar yang telah berlaku seperti di Highland Tower dan Taman Hillview  di Hulu Kelang (Selangor), Gua Tempurung (Perak), Paya Terobong (Pulau Pinang), persimpangan lebuhraya NKVE, Bukit Lanjan serta beberapa kegagalan cerun bersaiz kecil dan sederhana. Fenomena ini seringkali dikaitkan  dengan musim tengkujuh, di mana sejumlah curahan hujan yang tinggi bertindak sebagai pencetus kepada kegagalan cerun. Keadaan iklim tropika yang panas dan lembab ini juga turut menyebabkan proses luluhawa secara relatifnya adalah lebih tinggi berbanding kawasan beriklim lain . 
Namun begitu, faktor-faktor lain seperti keadaan geologi, geomorfologi & struktur geologi akan berperanan dalam mempengaruhi corak pelemahan batuan. Kawasan kajian yang terletak di Bukit Antarabangsa merupakan kawasan perumahan di lereng bukit di Ulu Klang, Selangor, Malaysia. Bukit Antarabangsa, Ampang adalah sebuah kawasan penempatan awam yang berprofil  pertengahan ke tinggi. Namun begitu, penempatan yang dimajukan sebagai perumahan ini mempunyai keadaan muka bumi yang bercerun dan sama sekali tidak selamat dan tidak stabil untuk diduduki. Kebanyakan projek  pembangunan di sekitar kawasan Bukit Antarabangsa terletak di kawasan cerun bukit. Peristiwa tanah runtuh yang berlaku pada 6 Disember 2008 di Bukit Antarabangsa telah meranapkan 20 buah rumah dan mengorbankan sekurangnya lima orang penduduk dan lebih daripada 2,000 orang pula terpaksa dipindahkan ke tempat yang selamat
Kekuatan cerun yang tidak mampu mengawal dan menyokong kekuatan tapak bagi perumahan tersebut akibat hujan yang berterusan, telah menyebabkan kawasan menjadi tidak stabil dan aliran air berlebihan ini telah menyusup ke bawah permukaan dan menjadikan bahan bumi di bawah permukaan semakin  lemah. Ditambah pula, dengan keadaan cerun yang tidak stabil menyebabkan sejumlah bahan bumi bersama beberapa rumah penduduk yang terlibat runtuh di sepanjang cerun dan dilonggokkan ke beberapa ratus meter dari  tempatnya yang asal. Menurut laporan, 13 Ogos 2008, menunjukkan bahawa kebanyakkan cerun di kawasan  Bukit Antarabangsa berada pada kelas III, iaitu cerun yang berisiko tinggi kerana mempunyai kecerunan 26° - 35°.  

kegagalan cerun - kajian kes di bukit antarabangsa, <b>hulu kelang</b> <b>...</b>

Posted: 13 Jul 2013 03:28 AM PDT


Merupakan fenomena yang kerap belaku di Malaysia adalah dikeranakan iklim Malaysia yang panas dan lembap sepanjang tahun. Hujan yang tinggi melebihi 3000 mm setahun meningkatkan kadar hakisan dan luluhawa yang boleh mempercepatkan pergerakan jisim terutama nya di kawasan cerun bukit curam.
 Bukit Antarabangsa, Hulu Klang, Selangor merupakan kawasan yang bertopografi berbukit bukau, dengan ketinggian di antara 133 hingga 203 meter di atas paras laut. Mempunyai longitud antara 101°46‟ T hingga 101°47‟ T dan latitud antara 03°10.8‟ U hingga 03°11.3‟ U ( Peta 1). Dicirikan oleh iklim yang panas dan lembab sepanjang tahun dan mempunyai jumlah hujan tahunan sebanyak 3000 sehingga 3500 mm. Kegagalan cerun atau tepatnya tanah runtuh merupakan satu kejadian geologi yang melibatkan sebahagian besar pergerakan tanah, jatuhan batuan atau cantuman dari keduanya. Kebanyakkan runtuhan tanah bermula di lereng-lereng cerun dan seringkali dicetus oleh air larian permukaan . Runtuhan tanah berlaku mungkin secara berperingkat dan mungkin berlaku dengan pantas tanpa disedari sewaktu hujan lebat serta bergerak bersamanya bahan bumi yang menggelongsor mengikut tarikan graviti . 
Air yang mengalir di permukaan akan sentiasa menyebabkan hakisan. Kadar hakisan semakin tinggi sekiranya tanah di sesuatu kawasan itu terletak di tempat yang tinggi dan curam seperti di lereng-lereng bukit. Pengaliran air yang teramat deras akan menghakis bunga tanah atau lapisan atas. Berkaitan dengan proses hakisan, runtuhan tanah juga akan berlaku di cerun bukit, terutamanya berlaku semasa hujan lebat. Proses kegagalan cerun  menjadi satu masalah di kawasan di berbukit-bukau seperti Cameron Highlands, Fraser Hill, Genting Highlands di Pahang dan beberapa kawasan tanah tinggi di Malaysia. 
Kebiasaannya kegagalan cerun atau tanah runtuh akan meragut nyawa manusia serta memusnahkan harta benda. Contohnya, beberapa kejadian tanah runtuh besar yang telah berlaku seperti di Highland Tower dan Taman Hillview  di Hulu Kelang (Selangor), Gua Tempurung (Perak), Paya Terobong (Pulau Pinang), persimpangan lebuhraya NKVE, Bukit Lanjan serta beberapa kegagalan cerun bersaiz kecil dan sederhana. Fenomena ini seringkali dikaitkan  dengan musim tengkujuh, di mana sejumlah curahan hujan yang tinggi bertindak sebagai pencetus kepada kegagalan cerun. Keadaan iklim tropika yang panas dan lembab ini juga turut menyebabkan proses luluhawa secara relatifnya adalah lebih tinggi berbanding kawasan beriklim lain . 
Namun begitu, faktor-faktor lain seperti keadaan geologi, geomorfologi & struktur geologi akan berperanan dalam mempengaruhi corak pelemahan batuan. Kawasan kajian yang terletak di Bukit Antarabangsa merupakan kawasan perumahan di lereng bukit di Ulu Klang, Selangor, Malaysia. Bukit Antarabangsa, Ampang adalah sebuah kawasan penempatan awam yang berprofil  pertengahan ke tinggi. Namun begitu, penempatan yang dimajukan sebagai perumahan ini mempunyai keadaan muka bumi yang bercerun dan sama sekali tidak selamat dan tidak stabil untuk diduduki. Kebanyakan projek  pembangunan di sekitar kawasan Bukit Antarabangsa terletak di kawasan cerun bukit. Peristiwa tanah runtuh yang berlaku pada 6 Disember 2008 di Bukit Antarabangsa telah meranapkan 20 buah rumah dan mengorbankan sekurangnya lima orang penduduk dan lebih daripada 2,000 orang pula terpaksa dipindahkan ke tempat yang selamat
Kekuatan cerun yang tidak mampu mengawal dan menyokong kekuatan tapak bagi perumahan tersebut akibat hujan yang berterusan, telah menyebabkan kawasan menjadi tidak stabil dan aliran air berlebihan ini telah menyusup ke bawah permukaan dan menjadikan bahan bumi di bawah permukaan semakin  lemah. Ditambah pula, dengan keadaan cerun yang tidak stabil menyebabkan sejumlah bahan bumi bersama beberapa rumah penduduk yang terlibat runtuh di sepanjang cerun dan dilonggokkan ke beberapa ratus meter dari  tempatnya yang asal. Menurut laporan, 13 Ogos 2008, menunjukkan bahawa kebanyakkan cerun di kawasan  Bukit Antarabangsa berada pada kelas III, iaitu cerun yang berisiko tinggi kerana mempunyai kecerunan 26° - 35°.  
 

BLOG SELANGOR

Copyright 2010 All Rights Reserved