ads

Selasa, 29 Oktober 2013

12 di semenyih - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di semenyih - Google Blog Search


Cik Bulat: Pengalaman <b>di</b> Sungai Tekala, <b>Semenyih</b>

Posted: 20 Sep 2013 11:37 PM PDT

Terakhir kali aku mandi di sungai masa habis tingkatan lima, itu pun sebab ikut rombongan kawasan perumahan di Jeram, Kuala Selangor. Rasa teringin nak mandi sungai tu dah lama aku simpan sejak habis sekolah, masuk kolej dan semalam adalah saat yang indah. Hehe.
Orang lain berhibur selepas final exam, aku dengan classmate memang gemar berhibur sebelum final exam sebab habis je final exam, masing-masing dah sibuk nak balik bercuti ke rumah masing-masing. Heh, jadi semalam terlaksana sudah hajat nak bermandi-manda di sungai.
Pada mulanya kami nak pergi Sungai Gabai. Sungai Gabai ni masuk dalam lagi dari Sungai Tekala, kiranya memang akan jumpa Hutan Rekreasi Sungai Tekala dulu dari Sungai Gabai, tapi rezeki kami bukan di situ. Sungai Gabai ditutup kerana ada tanah runtuh. Nak tak nak, kami patah balik dan terus ke Sungai Tekala.
Nevermind. Still eksaited ! ^_^ 
Perjalanan menuju ke sungai yang lebih dalam adalah dengan menaiki tangga yang boleh mengeluarkan rembesan peluh yang tak terkata, penatnya ! Dah lama tak mendaki tempat tinggi-tinggi macam ni T______T
Tapi kepenatan tu hilang bila nampak air terjun yang menggoda, rasa nak terjun tiruk tapi mujur masih ingat jantina sebagai perempuan. Hahaha :p
Ya Allah, nikmatnya mandi sungai.. Subhanallah! T__________T
Lepak tempat cetek dulu demi menemani Iera yang sopan ni. wwkwkwkw.. 
Okay, acara rendam tubuh. Gaduh dalam air, rebut bergambar bermula.. :D
Mujur tempat yang kami pilih tak ada orang, kami sampai orang nak balik. Lagi-lagi golongan lelaki, al-maklumlah.. Pergi hari Jumaat, kaum lelaki pun nak kena sibuk menyiapkan diri untuk Solat Jumaat. Asal nampak lelaki lalu-lalang, otomatik semua duduk diam. Terendam elok. Zzzz..
Mandi sungai, badan aku asyik tak stabil je. Banyak kali juga pegang baju kawan untuk stabil. HAHAHAHA. Lama sangat tak mandi sungai sampai tak tahu macam mana nak duduk diam-diam dalam sungai. Dah la kepala asyik kena tenggelam, minum air sungai banyak kali. Ai iz kena bully. Blerfghh! Tobat taknak menakal lagi untuk akan datang. heeee :p
Marilah kita bergambar di pintu masuk sebelum meninggalkan kawasan perairan. Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar cuma sekali-sekala aku diuji dengan pelbagai cara. Tapi semuanya selesai dengan baik. Lepas ni kalau ada rezeki, nak pergi Sungai Gabai pula. Bawa pelampung agar tak tenggelam. HIKS.

Respeks Group: RG2011... Tanah dikehendaki segera <b>di Bangi</b> <b>...</b>

Posted: 22 Sep 2013 06:33 PM PDT

Assalam dan salam sejahtera.
Saya mencari tanah di Bangi atau kajang atau semenyih dalam 150 ekar.  Mohon owner atau pemegang option berurusan dgn saya.

12 di bukit raja - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di bukit raja - Google Blog Search


Motosikal, Awie tunggu anda <b>di</b> AEON, <b>Bukit Raja</b> | Berita Tempatan

Posted: 28 Sep 2013 12:53 PM PDT

KUALA LUMPUR – Pelbagai hadiah menarik, termasuk sebuah motosikal Modenas dan barangan elektrik menanti pemenang cabutan bertuah peringkat akhir Kejohanan Sepaktakraw KFC-Utusan yang julung kalinya diadakan… …read more

Berita Penuh: Sukan Utusan Malaysia

12 di jeram - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di jeram - Google Blog Search


Istirehat Keluarga <b>di</b> Pantai <b>Jeram</b>, Kuala Selangor - (3)

Posted: 24 Oct 2013 10:10 PM PDT

Story on October 20, 2013 - Whole Sunday
started from Pantai Indah Seaview Resort to Sungai Burong Tanjung Karang
Pepagi lagi i dah teruja..hee..hee.. teruja  tu.. ye lah. teruja memetik punat my camera. merakan sang rembulan. semalam agak dini hari. tapi hari ni.. sang rembulan kesiangan. amboii.. sakan ayat i.. memang seronok memang ke langit sambil telinga dijamu bunyi ombak menghempas pantai. cewah.. air laut tengah pasang pagi ni.. memang best sangat.. 
masa ni dah 6.30am.. cantik kalau dapat dilihat dengan mata kepala sendiri. jom ke sana.. 
ini dah pukul 7.00am.. tup - tup Hubby ajak pegi cari breakfast. kami dah ada favorite place for breakfast kalau jenjalan dan stay over nite  area Kuala Selangor ni.
kami ke sini. Warung Wak Minan, pakcik Hubby.. nak tau kat mana? keluar dari area apartment, tuju ke arah Kuala Selangor. tiba traffic light area Kampung Assam Jawa (Simpang Tiga), turn right. then straight je till you meet simpang empat.. landmark kat situ, after simpang empat you akan jumpa petrol pam, CALTEX..sebelah CALTEX tu Warung Cendol Bakar..(Ini landmark tau).. jadi bila tiba simpang empat, turn right lagi. kat situ nampak dah Warung Wak Minan. Bawah pokok besar tau.. memang ramai kat situ esp waktu pagi Ahad. 
macam - macam ada di sini. esp Nasi Lemak. RM1.00 je tau. yang penting sedap..cerita Wak Minan, setiap pagi esp Sabtu Ahad, warung dia menjual sebanyak 800 bungkus nasi lemak.. ada gak Roti Canai di sini.... Jangan lupa mencuba ya.. anda pasti tak kaciwa. 
kitarang pulun di sini dulu. hee.. i ngap 2 bungkus Nasi Lemak and Iced Nescafe.. wowww//sodappp..after that, terus balik,.. sian orang yang ada di apartment tu.. ehhh.. takk we all singgah kejap di Pasar Sungai Buloh. Hubby nak lepas gian.. beli Soto.. the best ever bagi kitarang. 
tiba je apartment, semua menjamu selera.. bersarapan. NekCik pun tambah dengan Nasi Goreng dan ada lebihan food malam tadi. 

 bila mengadap food, nak kena panggil baru depa menoleh. heee..heee.. kurang 4 orang kat sini. semua ada 20.
tengok tu memacam ada. Soto ada, Nasi Lemak ada, Nasi Goreng ada, kuih - muih.. Terlanjur dah banyak food tu, kami terus mengisytiharkan lunch kat apartment je... pandai - pandai lah memasing isi perut sebelum checked out. in fact we all delay checked out lagi. tambah je, RM10 tiap sejam.. then we all pakat keluar at 2.30pm.
see.. punya lah banyak barang yang perlu diangkut ke kereta memasing. ini baru satu unit. unit sebelah lagi tu.. hee.. penuh kereta yang 7 bijik tu.  dasat kan..kenapa yang banyak sangat barang tu ek?? ye lahh.. dah orang nya pun ramaikan.. 20 orang semuanya termasuk si paling kecik tu..jom tengok ahli rombongan nya pulak. 

photography session pulak. memula di balcony.. kat sini lah boleh nampak pantai. pantai lumpur tau. bukan pantai pasir. so dari balcony ni boleh lah tengok orang tengok ambik siput gitu lahh..


 kat dalam unit pulak. he..hee.. sakan semua.. 

haahh.. ada lagi.. di luar unit pulak. kat sini 19, tambah sorang tukang amik gambar.. 
Lepas siap semua barang dimasukkan ke dalam boot kereta, we all pun gerak menuju ke Tanjung Karang. Cuaca memang agak baik. kejap panas kejap redup. just dua'a kekal cam tu je sampai kami berjimba di tepian sawah.. otw tu ternampak gerai jual dodol. i asked Hubby to stop.. then dia lak terus ke gerai sebelah.. ada lemang rupa - rupanya.. boleh makan di tepi sawah nanti. cam tu lah plan nya.. 


warung lemang ni rasa - rasanya baru je dibuka.. masih cantik dan bersih lagi. teratur.. 


lepas kami singgah, ramai lak yang singgah. PELARIS gitu..kedai dodola sebelah tu je. tak lama lepas tu kami sambung balik menuju ke Tanjung Karang. dan langsung tiba di sini..





seronok semuanya bila tiba di sini. panas ke apa ke dah tak perduli. seronok sakan dengan kawasan di sini. 


kami sambung lagi. masuk kat jalan - jalan yang kecil.. meneroka alam.. akhirnya sampai ke sini..


nampak warung ni macam ok je. langsung singgah. ada roti canai. apa lagi.. semuanya mengorder lah.. makan lemang pun kat situ. suka sangat service depa ni. sangat cepat. kat mana gerai ni.. pegi je laluan sejalur dengan jalan besar tapi sebelah sungai lah.. nampak je pintu air besar "REGULATOR SUNGAI BURUNG', di situ lah gerai makan ni. 
sambil diarang amik order, i verangan kejap....hee..jom makannn..




sakan betul kami kat sini. makan siang akhir nya dalam masa teatime. heee.. sebab tu makan tak hengat dunia. sedap saje.. sambung balik lah. dah agak petang dah ni.. kami ke laluan utama.. nak singgah kat tepi jalan tu. nak beli bawak balikk.

kids suka kan Jagung Cawan, Air Mangga, dan Jagung Rebus. 

Jagung segar ni pun boleh dibeli kat sini. 
ada yang beli keladi lah, ada yang beli sukun..selesai semua maka kami bertolak balik lah. Hari dah makin gelap dah.. singgah lah mana yang patut dulu sebelum sampai rumah. selesailah activity kami pada hari ni.. dah sakan bercuti dan menjelajah.. dalam hujan panas gamaknya.. seronok sangat.. semoga dipanjangkan umur boleh kami berkumpul lagi.. AMEEN.

12 di batang kali - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di batang kali - Google Blog Search


Hj Shaari <b>Di Batang kali</b> pada 29hb Jun | Makrifat Tok Kenali

Posted: 23 Jun 2013 05:09 PM PDT

Alamat:             Tingkat Satu, No 754, Jln Meranti satu Bandar Utama Batang Kali, Selangor

(Rumah kedai kedai bersebelahan Petronas/ belakang restoren Lan nasi ayam.

Tarikh:             Pada 29hb Jun (sabtu)

Masa:                  Jam 9.00 pagi

Jamuan:             Makan tengah hari disediakan

Kemuskilan:     Sebarang kemuskilan, sila hubungi  talian 0111 5304 445

Peganjur:           Dato' Adnan

12 di dengkil - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di dengkil - Google Blog Search


MatKilauPenang: 3 Sekeluarga Ditemui Mati Dibunuh <b>Di Dengkil</b>......

Posted: 30 Aug 2013 05:52 AM PDT


Tiga sekeluarga ditemui mati disyaki dibunuh di sebuah rumah di Taman Dengkil Jaya, Selangor, siang tadi.
Salah seorang mangsa adalah kanak-kanak perempuan berusia dua tahun.
Kejadian disedari salah seorang ahli keluarga mangsa yang baru pulang dari tempat kerja kira-kira jam 2.30 petang.
Dia bagaimanapun terkejut apabila menemui tiga mangsa yang berlumuran darah.
Perkara itu dimaklumkan kepada jirannya dan polis.
Ketua Polis Daerah Sepang, Superintendan Imran Abdul Rahman berkata siasatan mendapati kejadian dipercayai berlaku antara jam 11 pagi hingga dua petang.
Pasukan forensik menemui mayat seorang wanita warga emas berusia 64 tahun di ruang tamu rumah.
Mayat seorang lelaki dipercayai cucu wanita itu yang berusia 21 tahun ditemui mati di bahagian dapur.
Pemeriksaan mendapati terdapat kesan hentakan di kepala dan tikaman di badan mangsa.
Manakala mayat kanak-kanak perempuan itu ditemui mati di dalam bilik tidur dengan kesan kelar di leher.
Jelas Superintendan Imran lagi, tiada kesan pergelutan dan geledah ditemui.
Tiada senjata ditemui di tempat kejadian.
Motif sebenar kejadian masih dalam siasatan.
Kesemua mayat dihantar ke Hospital Serdang untuk dibedah siasat.

12 di ulu kelang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di ulu kelang - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di ulu kelang</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Oct 2013 03:25 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di ulu kelang</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Sep 2013 03:05 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di ulu kelang</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Aug 2013 03:06 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di ulu kelang</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Jul 2013 03:02 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Fire Damages Orphanage In <b>Hulu Kelang</b> - Malaysian Digest

Posted: 28 Jun 2013 07:09 PM PDT

  
Saturday, 29 June 2013 10:09

HULU KELANG: Part of an orphanage in Hulu Kelang, Selangor, was destroyed by fire last night.

A spokesperson from the Selangor Fire and Rescue Department said they received a report on the incident at 9.57pm, several minutes after the fire broke out.

No injuries or fatalities were reported in the fire which was believed to have started on the top floor of the three-storey building, he said.

The cause of the fire and total losses incurred are still being investigated, he added.

The number of orphans residing in the building is yet to be ascertained at press time.

Two fire engines from the Ampang Jaya and Pandan Indah stations were deployed to the scene.

- Bernama

Meraikan Majlis Pembukaan Rangkaian Butik Bak Tailor, Ukay <b>...</b>

Posted: 18 May 2013 03:56 AM PDT

Hulu Kelang, 18 Mei 2013 – Saari telah diundang ke Majlis Pembukaan rangkaian terbaru Butik Bak Tailor yang beralamat di Ukay Boulevard, Jalan Ulu Kelang.

Saari di bawa meninjau hasil jahitan keluaran Bak

Saari di bawa meninjau melihat hasil jahitan keluaran Bak

Pelbagai barangan seperti songkok, kain pelikat, samping, butang baju melayu dan beberapa kelengkapa  lain turut dijual

Pelbagai barangan seperti songkok, kain pelikat, samping, butang baju melayu dan beberapa kelengkapan lain turut dijual

Jamuan ringan turut disediakan kepada pelanggan yang hadir pada majlis pembukaan rangkaian kedai mereka

Jamuan ringan turut disediakan kepada tetamu yang hadir pada majlis pembukaan rangkaian butik mereka

Meninjau Tapak Tanah Yang Dipohon Puan Bachan Kaur | Pusat <b>...</b>

Posted: 06 Aug 2013 09:15 PM PDT

BachanKaur01

Puan Bachan menunjukkan lokasi tapak yang dipohon kepada Saari. Beliau telah menjaga kebersihan tapak ini sejak mulai mendiami rumahnya

Hulu Kelang, 7 Ogos 2013 – Saari telah meninjau tapak tanah tidak bertuan yang dipohon oleh Puan Bachan Kaur di Taman Hulu Kelang(dulu dikenali Ulu Klang Garden), dekat Zooview hari ini. Puan Bachan telah menetap di di taman ini sejak tahun 70-an dan berhasrat untuk memohon tanah yang terbiar di penghujung jalan rumahnya kepada Pejabat Tanah Gombak. Tinjauan ini merupakan langkah biasa yang dilakukan Saari untuk memahami keadaan di tapak sebelum menimbangkan sebarang sokongan.

BachanKaur02

Puan Bachan menunjukkan pelan pembangunan Taman Hulu Kelang yang berada di dalam simpanan beliau

kegagalan cerun - kajian kes di bukit antarabangsa, <b>hulu kelang</b> <b>...</b>

Posted: 13 Jul 2013 03:28 AM PDT


Merupakan fenomena yang kerap belaku di Malaysia adalah dikeranakan iklim Malaysia yang panas dan lembap sepanjang tahun. Hujan yang tinggi melebihi 3000 mm setahun meningkatkan kadar hakisan dan luluhawa yang boleh mempercepatkan pergerakan jisim terutama nya di kawasan cerun bukit curam.
 Bukit Antarabangsa, Hulu Klang, Selangor merupakan kawasan yang bertopografi berbukit bukau, dengan ketinggian di antara 133 hingga 203 meter di atas paras laut. Mempunyai longitud antara 101°46‟ T hingga 101°47‟ T dan latitud antara 03°10.8‟ U hingga 03°11.3‟ U ( Peta 1). Dicirikan oleh iklim yang panas dan lembab sepanjang tahun dan mempunyai jumlah hujan tahunan sebanyak 3000 sehingga 3500 mm. Kegagalan cerun atau tepatnya tanah runtuh merupakan satu kejadian geologi yang melibatkan sebahagian besar pergerakan tanah, jatuhan batuan atau cantuman dari keduanya. Kebanyakkan runtuhan tanah bermula di lereng-lereng cerun dan seringkali dicetus oleh air larian permukaan . Runtuhan tanah berlaku mungkin secara berperingkat dan mungkin berlaku dengan pantas tanpa disedari sewaktu hujan lebat serta bergerak bersamanya bahan bumi yang menggelongsor mengikut tarikan graviti . 
Air yang mengalir di permukaan akan sentiasa menyebabkan hakisan. Kadar hakisan semakin tinggi sekiranya tanah di sesuatu kawasan itu terletak di tempat yang tinggi dan curam seperti di lereng-lereng bukit. Pengaliran air yang teramat deras akan menghakis bunga tanah atau lapisan atas. Berkaitan dengan proses hakisan, runtuhan tanah juga akan berlaku di cerun bukit, terutamanya berlaku semasa hujan lebat. Proses kegagalan cerun  menjadi satu masalah di kawasan di berbukit-bukau seperti Cameron Highlands, Fraser Hill, Genting Highlands di Pahang dan beberapa kawasan tanah tinggi di Malaysia. 
Kebiasaannya kegagalan cerun atau tanah runtuh akan meragut nyawa manusia serta memusnahkan harta benda. Contohnya, beberapa kejadian tanah runtuh besar yang telah berlaku seperti di Highland Tower dan Taman Hillview  di Hulu Kelang (Selangor), Gua Tempurung (Perak), Paya Terobong (Pulau Pinang), persimpangan lebuhraya NKVE, Bukit Lanjan serta beberapa kegagalan cerun bersaiz kecil dan sederhana. Fenomena ini seringkali dikaitkan  dengan musim tengkujuh, di mana sejumlah curahan hujan yang tinggi bertindak sebagai pencetus kepada kegagalan cerun. Keadaan iklim tropika yang panas dan lembab ini juga turut menyebabkan proses luluhawa secara relatifnya adalah lebih tinggi berbanding kawasan beriklim lain . 
Namun begitu, faktor-faktor lain seperti keadaan geologi, geomorfologi & struktur geologi akan berperanan dalam mempengaruhi corak pelemahan batuan. Kawasan kajian yang terletak di Bukit Antarabangsa merupakan kawasan perumahan di lereng bukit di Ulu Klang, Selangor, Malaysia. Bukit Antarabangsa, Ampang adalah sebuah kawasan penempatan awam yang berprofil  pertengahan ke tinggi. Namun begitu, penempatan yang dimajukan sebagai perumahan ini mempunyai keadaan muka bumi yang bercerun dan sama sekali tidak selamat dan tidak stabil untuk diduduki. Kebanyakan projek  pembangunan di sekitar kawasan Bukit Antarabangsa terletak di kawasan cerun bukit. Peristiwa tanah runtuh yang berlaku pada 6 Disember 2008 di Bukit Antarabangsa telah meranapkan 20 buah rumah dan mengorbankan sekurangnya lima orang penduduk dan lebih daripada 2,000 orang pula terpaksa dipindahkan ke tempat yang selamat
Kekuatan cerun yang tidak mampu mengawal dan menyokong kekuatan tapak bagi perumahan tersebut akibat hujan yang berterusan, telah menyebabkan kawasan menjadi tidak stabil dan aliran air berlebihan ini telah menyusup ke bawah permukaan dan menjadikan bahan bumi di bawah permukaan semakin  lemah. Ditambah pula, dengan keadaan cerun yang tidak stabil menyebabkan sejumlah bahan bumi bersama beberapa rumah penduduk yang terlibat runtuh di sepanjang cerun dan dilonggokkan ke beberapa ratus meter dari  tempatnya yang asal. Menurut laporan, 13 Ogos 2008, menunjukkan bahawa kebanyakkan cerun di kawasan  Bukit Antarabangsa berada pada kelas III, iaitu cerun yang berisiko tinggi kerana mempunyai kecerunan 26° - 35°.  

Senarai Terkini Gelanggang Futsal Awam <b>di Hulu Kelang</b> | Pusat <b>...</b>

Posted: 24 Sep 2013 02:33 AM PDT

Terdapat 10 buah gelanggang futsal awam di Hulu Kelang yang boleh digunakan bagi aktiviti sukan futsal. Kemudahan ini dibangunkan oleh kerajaan negeri melalui Pejabat Tanah Daerah Gombak, Majlis Perbandaran Ampang Jaya dan ada juga disumbangkan oleh Unit Penyelarasan Perlaksanaan (ICU) Jabatan Perdana Menteri dan Kementerian Belia dan Sukan.

Berikut merupakan senarai gelanggang Futsal awam yang terdapat di Hulu Kelang.

1. Rumah pangsa Taman Keramat AU3

Ketika Majlis Perasmian Gelanggang Futsal Rumah Pangsa Taman Keramat

Ketika Majlis Perasmian Gelanggang Futsal Rumah Pangsa Taman Keramat

2. Jalan AU3/29 Taman Sepakat AU3

3. Jalan AU1A/3E, Taman Keramat

Saari meninjau gelanggang futsal setelah dibaik pulih

Saari meninjau gelanggang futsal AU1A/3E setelah ianya dibaik pulih

4. Jalan AU1B/2 Taman Keramat Permai

Gelanggang futsal di AU1B dilengkapi kemudahan lampu

Gelanggang futsal di AU1B dilengkapi kemudahan lampu

5. Jalan AU4/11, Taman Seri Keramat Tengah

Gelanggang Futsal di Taman Seri Keramat Tengah

6. Jalan AU4/9, Taman Seri Keramat Tengah

Gelanggang Futsal AU4/.9

Gelanggang Futsal Jalan AU4/9

7. Jalan H1, Taman Melawati

Gelanggang Futsal di Dataran Anak Muda, Jalan H1 Taman Melawati

8. Jalan Bunga Ros, Kg Kemensah

Gelanggang Futsal di Kg. Kemensah

9. Lorong Napoh, Kg Klang Gate Baru

Gelanggang futsal Kg Klang Gate

Gelanggang Futsal Kg Klang Gate

10. Jalan Au2C/6, Taman Desa Keramat

Gelanggang futsal AU2C Taman Desa Keramat

Gelanggang Futsal AU2C Taman Desa Keramat

12 di sungai buloh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sungai buloh - Google Blog Search


Me y la Memoria: W.W ~ Senja <b>di Sg</b>. <b>Buloh</b>

Posted: 01 Oct 2013 08:43 PM PDT

Gambar nie diambil pada minggu lepas, waktu pulang dari kerja.. Tanpa menggunakan sebarang touch up atau photo editing.. 
Pemandangan senja di Sg. Buloh
matahari yang kelihatan sangat besar... 

12 di kapar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di kapar - Google Blog Search


Khalis Damia dan Kasih Dania: Sekitar Syawal <b>di Kapar</b> - Bah I

Posted: 26 Aug 2013 09:30 PM PDT

Sabtu, sebelah ayah kakak nak datang. Ayah suh masak nasik jek, buat gulai ketam, goreng sayur, budu, telur masin, ulam petai dan jering, ayam goreng....Makdik sekorga ngan Paklong jek pun datang....tapi boleh tahan gak ramai tuh..he.he... Ibu nih wat keje maklum jek la, sopan santun bagai @ lembab kene le awal2 prepare. bukan ape yang teruk sikit tuh, pinggan mangkuk  bagai sume dlm stor sebab kitorang  2-3 beranak nih jek, keluarkan pinggan setakat yang nak guna jek la. Habis tu, dari pagi le ibu sibuk, ke pasar reramai ngan kakak, kasih dan ayah. sampai umah, punggah stor pulak carik pinggan,  basuh bagai, susun sesiap. Ayah pulak lepas ke pasar terus ke umah lame kitorang kat sri kayan batu tiga tuh pasai nak uruskan moto pakdik yang ayah parking kat situ sekian lame nye, nasib baik tak hilang. Ibu kelam kabut sikit pasai plan nye, petang tuh nak pi school kakak buat rumah terbuka raya.....nak mengejor itu le yg ibu lagi rase panik. Balik takut tah dah kul bape. Ketam yang kitorang beli hidup2 tu, sempat jugak ibu suh ayah "bunuh" dulu sebab ibu nak masak sesiap sebelum ke jamuan raya tuh. Ibu buat jugak puding karamel untuk pembasuh mulut. Kelam kabut betul. Dlm kul 3 camtu dah siap semua, ayam ibu akan goreng mlm, sayur pun....gulai jek masak dulu.

Sekali ayah sampai dalam kul 4 camtu, bawak sepupu kakak, Kak Umairah ngan Alhamrah... Dah camno nak pi jamuan raya, sebab budak berdua tuh tak bawah pulak baju kurung ke apa. Diorang pun pakai track suit jek.....pujuk le kakak, dah ada kawan tuh...pi la mandi kolam ke apa ke.....(Kolam untuk bebudak tuh, takat 3-4 orang boleh le mandi kat depan umah tu). Dengar leh mandi jek, plus dah ada kawan...sonok le kakak. "takpe la ibu, walaupun kakak dah janji nak tunjuk gigi adik kat kwn2 kat school, tapi lain kali le kite pergi ibu"....kakak nih ingat school dia nak ke buat jamuan raya tuh 2 -3 kali..iskkkk ok kan jek la.

Dapat la ibu pun bernafas kejap.....dah tak jadi keluar, boleh releks sikit. Layan gambar le pulak...


12 di sekinchan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sekinchan - Google Blog Search


SUPERMENG MALAYA: Sehijau Padi <b>Sekinchan</b>...

Posted: 23 Oct 2013 09:00 AM PDT

Dalam kehidupan ini, aku rasa ada 2 benda yang aku sangat takjub.

1. Kapal Terbang
2. Sawah Padi.

Jangan tanya kenapa, aku sendiri pun tak tau sebabnya. Tapi kapal terbang tu buat aku kagum kebolehan burung besi tu terbang di udara.

* baling buku sains belakang rak kasut

Dan sawah padi adalah anugerah Tuhan yang tak ternilai untuk satu kenikmatan perasaan yang hanya aku sendiri boleh rasakan.... Aku suka sebab kaler hijau kot.

Tak perlu ke Longsheng, Tegalalang, Jatiluwih, Banaue mahupun Sa Pa untuk melihat padi. Padi di Malaysia pun tak kurang hebatnya, cuma tak tersusun di lereng lereng bukit macam di tempat sana.

Apa apa pun, sumpah, padi di Sekinchan jugak tak kurang hijaunya......

Walau tidak mampu untuk berteduh, tapi mampu mengisi perut yang memboyak.............

Layan padi di Sekinchan, Selangor.
Segala kisah dalam dirimu
Pengorbanan dan penantian
Hanya terbuang dan sia-sia
Tulus cinta yang kau beri
Pergilah cintaku













Waktu terbaik untuk melawat Sekinchan.
Cepat cepat pegi sebelum warna warna jelapang padi ini bertukar sendu.. 
Jangan biarkan ianya berlalu........

12 di sungai burong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sungai burong - Google Blog Search


hijau sawah: Serangan hawar daun bakteria <b>di Sungai Burong</b>

Posted: 20 Oct 2013 04:51 AM PDT

Hawar daun bakteria (BLB) adalah penyakit bawaan bakteria yang menjadi masalah yang boleh menyebabkan kerugian ekonomi kepada pesawah. Lebih awal serangan berlaku, lebih teruk kesan kerosakan dan kerugian yang akan dihadapi. BLB boleh mengakibatkan kerugian hasil sehingga 60 peratus. Serangan di peringkat pengisian padi akan menjejaskan kualiti padi kerana kecacatan pembentukan biji padi, mengurangkan berat biji dan menyebabkan banyak beras patah apabila dikilangkan. Jika serangan berlaku pada peringkat hampir masak, kehilangan hasil tidak begitu ketara. Kawalan yang disyorkan ialah menggunakan varieti padi yang resistan. Kawalan secara kimia menggunakan sebatian kuprum (tembaga) dan antibiotik tidak lagi berkesan. Bagi mengawal penyakit ini, kebersihan ladang amat penting. Rumpai, padi batat, tunggul padi dan benih padi yang berpenyakit perlu dihapuskan sebaik sahaja selesai menuai.

Gambar serangan BLB di Taliair 3 Sungai Burong (klik pada gambar untuk paparan lebih jelas)

12 di balakong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di balakong - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di balakong</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Oct 2013 07:19 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di balakong</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Oct 2013 07:06 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di balakong</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Sep 2013 07:20 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di balakong</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Aug 2013 07:06 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di balakong</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Jul 2013 07:29 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di balakong</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Jul 2013 07:20 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

PEMBEKAM WANITA <b>DI BALAKONG</b> KAJANG ~ Bekam | Mukjizat <b>...</b>

Posted: 18 Jun 2013 07:20 PM PDT

ASSALAMUALAIKUM WAROHMATULLAH....

BAGI KAUM WANITA YANG TINGGAL BERDEKATAN DAERAH KAJANG, BALAKONG, SUNGAI BESI, SERI KEMBANGAN, SERDANG, UPM DAN YANG SEWAKTU DENGANNYA, JIKA INGIN MENDAPATKAN RAWATAN BEKAM SUNNAH BOLEHLAH MENGHUBUNGI CHE ZILA DI NO. 019-380 3719
ALAMAT BELIAU DI NO J-12 JALAN SINARAN 4,TAMAN SINARAN, 43300 KAJANG SELANGOR. (boleh cari lokasi kat google map yer).


WAKTU PERKHIDMATAN : 9 PAGI - 10 MALAM
BUKA SETIAP HARI KECUALI HARI RABU TUTUP.
KHUSUS UNTUK WANITA SAHAJA.
SILA BUAT TEMUJANJI AWAL.

 "Berubatlah wahai hamba-hamba Allah SWT, sesungguhnya Allah tidak menciptakan sesuatu penyakit kecuali menciptakan ubat baginya... diketahui oleh yang mengetahuinya dan tidak diketahui oleh yang tidak mengetahuinya." (Disahihkan oleh Ibnu Hibban dan Hakim)

BLOG SELANGOR: 12 <b>di balakong</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Apr 2013 07:43 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di balakong</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Apr 2013 08:19 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di balakong</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Jan 2013 07:43 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Nasim buka bilik pameran terbaru Peugeot <b>di Balakong</b> | Arena Kereta

Posted: 20 Jul 2011 07:30 AM PDT

Peugeot Balakong Nasim buka bilik pameran terbaru Peugeot di Balakong

Nasim Sdn Bhd, pengedar rasmi kenderaan Peugeot di Malaysia, hari ini telah melancarkan pembukaan bilik pameran terbarunya di Balakong. Ketua pegawai operasi Nasim, Dato' Samson Anand George berkata, bilik pameran terbaru itu akan menampung permintaan pelanggan di kawasan Balakong, Cheras Selatan, Kajang, Semenyih, Seri Kembangan, Serdang dan Bangi.

"Tahun lepas telah mencatatkan jualan keseluruhan sebanyak 28,444 unit kenderaan. Untuk tempoh lima bulan pertama tahun ini, sejumlah 12,078 unit keseluruhan telah terjual di pasaran ini yang mana telah mencatatkan peningkatan sebanyak 4.5 peratus berbanding tempoh yang sama tahun 2010. "Pembukaan bilik pameran terbaru ini akan meningkatkan lagi jumlah jualan kami memandangkan terdapatnya peningkatan permintaan terhadap kereta buatan Eropah," tambah beliau lagi.

Bilik pameran terbaru Peugeot di Balakong adalah sebahagian daripada proses perluasan pasaran yang dilakukan oleh Nasim di seluruh negara. Syarikat itu baru saja melancarkan pembukaan pusat 3S di Melaka dan melantik pengedar tunggal di Sabah. Dengan pembukaan pusat jualan Peugeot Balakong, kini terdapat 19 pusat pameran dan jualan Peugeot di seluruh negara. Selepas Balakong, Nasim bercadang membuka tiga lagi bilik pameran dan jualan terbaru, menjadikan jumlah keseluruhan kepada 22, membolehkannya berada di setiap pasaran utama di seluruh negara.

Peugeot 207 SV Nasim buka bilik pameran terbaru Peugeot di BalakongDengan pembukaan Peugeot Balakong, syarikat itu kini memiliki 10 pusat jualan di Lembah Klang. "Kami juga bercadang melancarkan pusat 2S di Balakong tahun ini untuk menampung permintaan pelanggan Peugeot sedia ada dan pelanggan berprospek. Pusat 2S ini akan didirikan tidak jauh dari bilik pameran dan jualan dan akan menjadi salah satu pusat selepas jualan Peugeot terbesar di dalam negara," kata Dato' Samson.

Untuk enam bulan pertama tahun ini, Nasim telah menjual sebanyak 3,082 unit kenderaan, mencatatkan peningkatan ketara sehingga 137 peratus berbanding jumlah jualan pada tempoh yang sama tahun lepas. Sementara itu, Nasim juga memperkenalkan Peugeot 207 SV di Peugeot Balakong hari ini. Peugeot 207 SV merupakan varian terbaru sedan 207, tampil dengan kit badan luaran lebih sporty dan kemasan dalaman baru. Model tersebut disasarkan untuk pembeli muda dan pelanggan yang mahukan sebuah sedan lebih menarik dalam segmen-B.


Jawatan Kosong FIG Metal Industries Sdn Bhd <b>di Balakong</b>

Posted: 24 Dec 2012 04:52 AM PST

An established ISO Certified Company in Balakong invites suitable candidates for the following positions:

PURCHASING AND ADMIN CLERK
MARKETING CLERK
BUSINESS DEVELOPMENT
EXECUTIVE
CUSTOMER SERVICE EXECUTIVE
HUMAN RESOURCE CLERK

Requirements for all positions:-
- Qualification: SPM/Diploma/Degree.
- Conversant in English, Bahasa Malaysia and other languages.
- Candidates must have 2 years working experience.
- Preferred age group between 20 to 36 years old.
- Familiar with Microsoft Word, Excel, Power Point & etc.
- Willing to travel outstation / local (Business Development Executive).

Interested, please contact:
No.15, Jalan CJ 1/6A,
Kawasan Perindustrian Cheras Jaya,
43200 Cheras Jaya, Selangor
.
Office: 03-90804060 / 019 3859941
Email: Please Login or Register to apply this job online.

Maklumat Jawatan Kosong Terkini 2012:

Pelakon Hebat Senaman Punggong, Bagi Air <b>Di</b> <b>...</b> - Kelab Greenboc

Posted: 02 Oct 2012 06:31 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Sebelum in i beliau beraksi senaman punggong di rumah Ambiga, selepas itu kami dedahkan tentang pelakon yang dikenalpasti membahagikan air di Balakong, sekarang ia memegang watak utama demonstrasi tuntut air ...

majlis maulidur rasul anjuran pbm, aop dan penduduk orang <b>...</b>

Posted: 26 Jan 2013 01:45 PM PST

 MAJLIS MAULIDUR RASUL ANJURAN PBM, AOP DAN PENDUDUK ORANG BAWEAN DI BALAKONG

Ditulis oleh : Hefny Amany
Media : Kuduk-Kuduk Channels  Balakong / 24 Januari 2013-Kira-kira hampir 500 orang menyertai sambutan Maulidur Rasul anjuran Persatuan Bawean Malaysia (PBM) dan Anak Oreng Pebien (AOP) di Taman setia balakong, kelmarin.

Pengerusi Anak oreng Pebien (AOP), Abang Azroy berkata, program itu yang julung kali diadakan bersama Persatuan Bawean Malaysia (PBM) dan penduduk Taman Setia Ehsan berjaya mengumpul lebih 500 orang pada malam itu.
Walaupun pada majlis itu berada dalam keadaan hujan renyai, ia tidak mematahkan semangat para hadirin yang hadir pada malam itu. Orang ramai tetap menunggu sehingga majlis itu selesai sambil mendarma untuk membantu rakyat Palestin yang sedang di tindas oleh israel laknatullah.
Menurutnya, selain menguatkan persefahaman dan mengeratkan silaturrahim penduduk,  Persatuan Bawean Malaysia (PBM) juga dapat mendekati golongan belia anak orang Bawean di Malaysia iaitu anak muda penduduk perumahan disitu yang mejoritinya orang Bawean dengan aktiviti keagamaan.
Majlis pada malam itu telah dirasmikan oleh Presiden (PBM) iaitu Datuk Hj Abdul Aziz Bin Satar serta ketua-ketua (PBM) lainnya. Turut hadir dalam acara tersebut adalah ketua UMNO bahagian Balakong dan penduduk taman perumahan disitu.
Pada siang harinya, persatuan penduduk perumahan disitu  dengan sokongan dari Anak oreng Pebien (AOP) telah membuat satu program khusus supaya sambutan ini lebih meriah dengan mengadakan pertandingan tarik tali, membaling belon, meniup tepung dan banyak lagi.oleh media Kuduk-Kuduk Channels.

Pejabat Parlimen Serdang Kesan Pengundi Hantu

Posted: 03 Apr 2013 12:51 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]BALAKONG, 3 APR : Pengundi hantu dipercayai antara penyumbang utama kepada pertambahan mendadak pengundi di Dun Balakong dan Bangi selepas...
 

BLOG SELANGOR

Copyright 2010 All Rights Reserved