ads

Sabtu, 3 September 2011

12 di kuala kubu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di kuala kubu - Google Blog Search


Bersama puteri melawat pesakit dan sampai sumbangan <b>di</b> Hospital <b>Kuala</b>

Posted: 20 Aug 2011 08:35 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Bersama puteri melawat pesakit dan sampai sumbangan di Hospital Kuala Kubu Bharu. by Dato' Mohamed Idris Abu Bakar · Image. Sent from my iPhone. Tweet. Posted from Kuala Kubu Bahru, Malaysia. Posted from ...

12 di batang kali - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di batang kali - Google Blog Search


Kem-pink <b>di batang kali</b> | aKuaReaL

Posted: 31 Aug 2011 06:06 PM PDT

Hari raya kedua, macam biasa.. Aktiviti kitaorang selama 11 tahun berturut turut kami sekeluarga akan menghabiskan sisa sisa cuti yang ada kat sini.. Tak pernah miss… 32 orang kesemuanya.. Kat sini lah tempat untuk aku release tension aku… Lupa segala masaelah kat tempat kerja.. Ikutkan hati, nak jer aku off phone nie, tapi kesian lak kat staff2 aku.. Diaorang mesti 'rindu' ngan aku.. Mesti nak call aku tiap tiap hari..

image

Kitaorang bertolak dari puchong jam 11 pagi dan sampai kat sini dalam kol 1.30 ptg.. Sampai jer, aku terus cari bag kemah dan pasang.. Ryan, makcik dia bawa pergi mandi.. Bukan main seronok dia mandi.. Sampai menggigil kesejukan aku tengok dia.. Sejuk gila air kat sini.. Aku kesian kat dia, ajak naik tapi dia tanak.. Berbaloi bawa dia taun ni.. Tak macam tahun lepas, melalak time nak masuk air.. Biasanya kitaorang akan bertapak kat sini dalam 3-4 hari.. Jadi, kalu korang takde plan rime cuti, korang buleh la bawak family korang datang sini.. Lokasinya berhampiran dengan genting highland.. Sure korang suke nye.. Punnnn.. Okey, nak g cari makanan jap, lapor lak.. Babai….

image

image

12 di tanjung karang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di tanjung karang - Google Blog Search


Satay Hut!! Terbaik <b>di Tanjung Karang</b>… | shakiddo.com

Posted: 20 Dec 2010 03:54 AM PST

[unable to retrieve full-text content]terbaikk di Tanjung Karang!! Sate biasa 6o sen, yang besar secucuk RM1.10 BESSSAAARRR punya!!! Naaaaaahhhh.. ambikkk.. Telur itik pun ada? Sedap buat masak lemak.. perrghhhhhh… dengan nasik putih.. panas2… ...

12 di bukit lanjan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di bukit lanjan - Google Blog Search


sinarraudah.com: Lokasi Speed Trap <b>di</b> musim perayaan ini <b>...</b>

Posted: 26 Aug 2011 01:04 AM PDT

The location of Speed Trap!! Take notes drivers ^^
Due to this festive season, this are the place where the speed trap are locate..
Plus North Highway ( From K.L )
  1. Km 197.1 , Km 198.8 & Km 204.3 selepas exit Kemunting
  2. Km 208 & Km 214.8 sebelum exit Kemunting
  3. Km 271 berdekatan exit Ipoh Selatan
  4. Km 274.4 berdekatan exit Ipoh Utara
  5. Km 286.9 berdekatan exit Simpang Pulai
  6. Km 296 berdekatan exit Gopeng
  7. Km 352.6 selepas exit Sungkai
  8. Km 373 berdekatan exit Slim River
  9. Km 241.9 berdekatan exit Kuala Kangsar
  10. Km 308.6 selepas exit Gopeng
  11. Km 252 masa turun bukit selepas Terowong Menora
  12. Km tak pasti tapi betul² di R&R Gurun
  13. 2 Km after tol juru ( 90 km/j )
  14. 5 kamera di atas jambatan Pulau Pinang ( So slow je la dekat situ )
  1. Km 289 sebelum exit Nilai Selatan
  2. Ada 3 kamera antara Km 255 - Km 249 ( persimpangan Seremban- Senawang )
  3. Km 253 selepas exit Senawang
  4. Km 213.9 selepas exit Alor Gajah
  5. Betul² di exit Jasin
  6. Km tak pasti tapi selepas hentian sebelah Tangkak
  7. Km juga tak pasti tapi jambatan pertama selepas exit Yong Peng Utara
  8. Km 97.3 selepas exit Air Hitam
  9. Betul² di exit Sedenak
  1. Km 456 selepas exit Sungai Buloh
  2. Betul² di exit Bukit Lanjan
  3. Betul² di bawah Restoran Jejantas Sungai Buloh
  4. Km 302.8 berdekatan exit Kajang
  5. Km 296.5 & Km 297 brdekatan exit Bangi
  1. 300 meter sebelum tol Jalan Duta ( 60km/j )
  2. Sebelah cabang jalan ke tol Jalan Duta ( 80km/j )
  3. Betul² di exit Damansara
  4. Km 11.2 berdekatan rel keretapi
  5. Betul² di exit Shah Alam ( jaga² )
  1. Km 44.8 berdekatan exit LDP
  2. Berhadapan Endah parade
  3. Betul² di exit Hicom
  1. Km 4.8 selepas exit Batu 3
  2. Km 2- Km 4 atas jambatan berdekatan makro
  3. Betul² kat bawah Restoran Jejantas USJ
  4. Km 10 sebelum exit USJ
  1. Bersebelahan Mint Hotel
  2. Berdekatan Esso kat exit Salak Selatan
  3. Berhadapan dengan Istana Negara
  4. Berhadapan dengan Muzium Negara
  5. Kawasan turun bukit selepas Pekan Raub ( menghala Kuala Lipis )
  6. 2 Km sebelum Pekan Maran ( arah Kuantan )
  7. Selepas exit ke Bentong ( mengahla LPT )
  8. Area Paya Bungor ( arah Kuantan )
  9. Jalan Gambang- Kuantan ( turun bukit selepas Matrikulasi Pahang )
  10. Berhadapan dengan Mini Malaysia Melaka ( 70km/j )
  11. Berhadapan Zoo Melaka ( 70km/j )
  12. Bawah jambatan dari Banting ke KLIA (80km/j )
  13. Berhadapan dengan kolej INTI Nilai
  14. Persimpangan sg Manggis menghala ke Klang ( 60km/j )
  15. Berhadapan Tesco Klang ( 70km/j )
  16. Jambatan berdekatan rumah MB Selangor kat Pasir Panjang ( 70km/j )
  17. 2km selepas sempadan Perak - Selangor di jln Sabak Bernam berdekatan kilang kelapa sawit
  18. Laluan bertingkat antara USM ke Bayan Lepas
  19. Jelutong Expressway berdekatan tesco Pulau Pinang
  20. MRR2 antara simpang SImpang Melawati & wangsa Maju
  21. MRR2 berhadapan Makro Cheras
  22. MRR2 ke Damansara antara Batu Cave ke Bandar Baru Selayang

12 di dengkil - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di dengkil - Google Blog Search


Kerja Kosong as Pengasuh Taska diperlukan <b>di Dengkil</b> – Putrajaya <b>...</b>

Posted: 21 Aug 2011 03:44 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Dengkil, Selangor – Putrajaya – Calon yang penyayang, sukakan kanak2, penyabar, menjaga kebersihan diutamakan. Sesiapa yang ... Posts Related to Kerja Kosong as Pengasuh Taska diperlukan di Dengkil - Putrajaya ...

12 di sungai tenggi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sungai tenggi - Google Blog Search


Blog Felda: felda <b>sungai tengi</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Jun 2011 12:00 AM PDT

LAWATAN BIRO MASYARAKAT FELDA PKR KE NEGERI JOHOR

Bersama Haji Suhaimi Said, Pengerusi Biro Masyarakat Felda PKR Pusat, Sdr T. Kumar (Peguam), Timbalan Pengerusi, SdrRTebin Birham, Setiausaha bersama Pimpinan PKR Negeri Johor Datuk Chua Jui Meng, Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Negeri Johor, Sdr Hasan Karim (Peguam), Naib Pengeusi, Sdr Gurmit Singh Hullon (Peguam), Pengerusi Biro Guaman PKR Johor.

1. Tarikh: 5hb Jun 2011 (Ahad)

1.1: Lawatan ke Ladang Peneroka dan sesi dialog Isu Felda Setempat,

Masa: 2.30 petang .

Tempat: Felda Sg Mas, Pengerang

1.2: Ceramah dan Pelancaran Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR Negeri Johor

masa: 9.00 malam

Tempat: Felda Adilla, Pengerang

2. Tarikh: 6hb Jun 2011 (Isnin)

2.1: Dialog Bersama Peneroka

Masa: 2.30 petang

Tempat: Felda Dengga, Sembrong

2.2: Ceramah Isu Felda dan Politik Semasa

Masa: 9.00 malam

Tempat: Felda Bukit Batu, Kulai

3. Tarikh: 7hb Jun 2011 (Selasa)

3.1: Dialog bersama Peneroka

Masa: 2.30 petang

Tempat: Pejabat PKR Sekijang

3.2: Ceramah isu Felda dan Politik Semasa

Masa: 9.00 malam

Tempat: Felda Maokil, Pagoh

Selepas Negeri Johor, Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal akan bertandang ke Negeri Perak, dan Pengerusi PKR Negeri Perak, akan membuat jadual lawatan.

Lawatan Ke Negeri Sembilan: Tarikh 31 Mei 2011

3.00 petang: Perasmian Papan Tanda Ranting bagi PKR Felda Palong 14, 15 dan 16.

4.00 petang: Pelancaran Kempen "Mansuhkan Felda Plantation" di Palong 9 oleh Dato Fauzi Abdul Rahman, Pengerusi MPN PKR Pahang, turut hadir Dato Kamarul Baharin Abas, Pengerusi MPN PKR Negeri Sembilan.

8.00 malam: Perasmian Bilik Gerakan PKR DUN Serting di Felda Serting Hilir 2.

9.00 malam: Ceramah Isu Felda dan Isu Semasa di Felda Serting Hilir 2.

Penceramah: Dato Fauzi Abdul Rahman, Dato Kamarul Bahrin Abas, Haji Suhaimi Said, Rebin Birham

Lawatan Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal ke Negeri Pahang. Tarikh 9hb Jun 2011

Kawasan Rompin:

2.30 petang: Felda Keratong 1

4.30 petang: Felda Keratong 8

8.30 malam: Gugusan Felda Selancar.

Kawasan Temerloh } Akan ditetapkan oleh Cabang berkenaan.

Kawasan Bentong }

Lawatan Ke Felda Gedangsa, Sungai Tengi Selatan, Sungai Tengi dan Suharto di Hulu Selangor ditetapkan pada 21hb Jun 2011:

1. 9.00 pagi - di Felda Sungai Tengi Selatan

2. 10.30 pagi - di Felda Sungai Tengi

3. 12.00 t.h - di Felda Suharto

4. 3.00 petang - di Felda Gedangsa

Terlibat dalam lawatan:

YB Elizabeth Wong

Haji Suhaimi Said

T. Kumar

Rebin Birham

Zabidie Abas

Man Kadir (Pak Jabit)

Pimpinan Biro Masyarakat Felda Negeri Selangor.

Lawatan ke rancangan Felda Perlis sedang diatur oleh Pengerusi MPN PKR Negeri Perlis.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Blog Felda: felda <b>sungai tengi</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Jun 2011 12:00 AM PDT

LAWATAN BIRO MASYARAKAT FELDA PKR KE NEGERI JOHOR

Bersama Haji Suhaimi Said, Pengerusi Biro Masyarakat Felda PKR Pusat, Sdr T. Kumar (Peguam), Timbalan Pengerusi, SdrRTebin Birham, Setiausaha bersama Pimpinan PKR Negeri Johor Datuk Chua Jui Meng, Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Negeri Johor, Sdr Hasan Karim (Peguam), Naib Pengeusi, Sdr Gurmit Singh Hullon (Peguam), Pengerusi Biro Guaman PKR Johor.

1. Tarikh: 5hb Jun 2011 (Ahad)

1.1: Lawatan ke Ladang Peneroka dan sesi dialog Isu Felda Setempat,

Masa: 2.30 petang .

Tempat: Felda Sg Mas, Pengerang

1.2: Ceramah dan Pelancaran Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR Negeri Johor

masa: 9.00 malam

Tempat: Felda Adilla, Pengerang

2. Tarikh: 6hb Jun 2011 (Isnin)

2.1: Dialog Bersama Peneroka

Masa: 2.30 petang

Tempat: Felda Dengga, Sembrong

2.2: Ceramah Isu Felda dan Politik Semasa

Masa: 9.00 malam

Tempat: Felda Bukit Batu, Kulai

3. Tarikh: 7hb Jun 2011 (Selasa)

3.1: Dialog bersama Peneroka

Masa: 2.30 petang

Tempat: Pejabat PKR Sekijang

3.2: Ceramah isu Felda dan Politik Semasa

Masa: 9.00 malam

Tempat: Felda Maokil, Pagoh

Selepas Negeri Johor, Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal akan bertandang ke Negeri Perak, dan Pengerusi PKR Negeri Perak, akan membuat jadual lawatan.

Lawatan Ke Negeri Sembilan: Tarikh 31 Mei 2011

3.00 petang: Perasmian Papan Tanda Ranting bagi PKR Felda Palong 14, 15 dan 16.

4.00 petang: Pelancaran Kempen "Mansuhkan Felda Plantation" di Palong 9 oleh Dato Fauzi Abdul Rahman, Pengerusi MPN PKR Pahang, turut hadir Dato Kamarul Baharin Abas, Pengerusi MPN PKR Negeri Sembilan.

8.00 malam: Perasmian Bilik Gerakan PKR DUN Serting di Felda Serting Hilir 2.

9.00 malam: Ceramah Isu Felda dan Isu Semasa di Felda Serting Hilir 2.

Penceramah: Dato Fauzi Abdul Rahman, Dato Kamarul Bahrin Abas, Haji Suhaimi Said, Rebin Birham

Lawatan Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal ke Negeri Pahang. Tarikh 9hb Jun 2011

Kawasan Rompin:

2.30 petang: Felda Keratong 1

4.30 petang: Felda Keratong 8

8.30 malam: Gugusan Felda Selancar.

Kawasan Temerloh } Akan ditetapkan oleh Cabang berkenaan.

Kawasan Bentong }

Lawatan Ke Felda Gedangsa, Sungai Tengi Selatan, Sungai Tengi dan Suharto di Hulu Selangor ditetapkan pada 21hb Jun 2011:

1. 9.00 pagi - di Felda Sungai Tengi Selatan

2. 10.30 pagi - di Felda Sungai Tengi

3. 12.00 t.h - di Felda Suharto

4. 3.00 petang - di Felda Gedangsa

Terlibat dalam lawatan:

YB Elizabeth Wong

Haji Suhaimi Said

T. Kumar

Rebin Birham

Zabidie Abas

Man Kadir (Pak Jabit)

Pimpinan Biro Masyarakat Felda Negeri Selangor.

Lawatan ke rancangan Felda Perlis sedang diatur oleh Pengerusi MPN PKR Negeri Perlis.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di kapar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di kapar - Google Blog Search


SSDE Malam Ini <b>Di Kapar</b>…. | warisan2057 | Hidup UMNO Barisan <b>...</b>

Posted: 23 Jun 2011 05:36 PM PDT

Leave a Reply

12 di bangi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di bangi - Google Blog Search


Kenapa ramai berbuka puasa <b>di Bangi</b>? | shakiddo.com

Posted: 16 Aug 2011 02:48 AM PDT

Kenapa ramai berbuka puasa di Bangi? Dan juga Kajang. Sebab ramai blogger tinggal di bangi.. atau kat bangi banyak pilihan kedai berbuka puasa? Buffet ramadhan di bangi yang murah menyebabkan ramai yang mencarinya dan nak mencubanya.

Rasanya sebab ramai nak cari buffet berbuka puasa murah di bangi. Ni pun tips SEO. penggunaan perkataan anda mesti jelas, terang dan nyata. Elakkan guna shortform. Sekali sekalai boleh laa.. tapi jangan setiap entry nak buat shortfom nanti enjin pencarian tidak dapat mencari dengan betul. Skema tak ayat aku ini?

Sekian, terima kasih. Aku nak rehat jap yea..

12 di sungai panjang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sungai panjang - Google Blog Search


Johor Akan Terus Teroka Sumber Air

Posted: 01 Sep 2011 01:55 AM PDT

MUAR – Kerajaan negeri Johor akan terus meneroka sumber bekalan air baru sebagai persediaan jangka panjang bagi memenuhi keperluan penduduk dan industri termasuk industri petroleum yang akan dibangunkan di Teluk Ramunia, Kota Tinggi, kata Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman.

Beliau berkata langkah terbaru ialah penerokaan sumber air dari Sungai Sedili Besar di Kota Tinggi.

"Ini adalah sebahagian daripada rancangan kerajaan negeri menyediakan bekalan air melangkaui jangka masa panjang untuk keperluan penduduk dan industri di negeri ini," katanya kepada pemberita pada majlis rumah terbuka di kediamannya di Sungai Mati di sini hari ini.

Kira-kira 20,000 orang daripada pelbagai kaum menghadiri majlis tersebut.

Abdul Ghani berkata sebuah syarikat jururunding sudah dilantik untuk menjalankan kajian terhadap kemungkinan membina sebuah loji rawatan air di Sungai Sedili Besar.

Pada masa yang sama katanya, kerajaan negeri juga bercadang untuk meningkatkan kapasiti loji air di Sungai Tebrau apabila usaha meningkatkan kualiti air di sungai tersebut berjaya dilakukan kelak.

Loji air di Sungai Johor akan turut dibesarkan bagi memenuhi keperluan jangka panjang, katanya.

Abdul Ghani berkata bekalan air di Gunung Pulai agak terhad tetapi dapat meningkatkan bekalan air bagi kawasan sekitar terutama daerah Kulai.

Kerajaan negeri juga bersedia untuk meluaskan penyaluran air mentah antara satu sungai ke satu sungai yang lain untuk menampung keperluan loji air, katanya.

Beliau berkata setakat ini langkah seumpama itu telah dijalankan dengan membina saluran paip dari Sungai Bekok ke Loji Penapis Air Parit Raja, Batu Pahat.

"Loji penapis air di Parit Raja tidak dapat memproses air apabila hujan lebat turun kerana kandungan asid pada air di kawasan tersebut begitu tinggi apabila hujan lebat," katanya. – BERNAMA

Related posts:

12 di bandar sunway - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di bandar sunway - Google Blog Search


BMW Euro Spec Euro Plate Frame - Zerotohundred.com

Posted: 02 Sep 2011 02:11 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]BMW Autohaus Munchen M-Power Plate Frame Suitable for all BMW Model RM200/pair. Location:Bandar Sunway Nationwide delivery via Skynet available upon buyer request. Please call/sms for info/order: Faizal 016- ...

Skunk 2 480gm Shift Knob - Zerotohundred.com

Posted: 02 Sep 2011 01:10 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Faizal 016-3282294. Autocraze Location:Bandar Sunway Nationwide delivery available via Skynet upon buyer request. Attached Thumbnails. Click image for larger version Name: IMG00887-20110813-1226.jpg Views: ...

12 di shah alam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di shah alam - Google Blog Search


Oh! Umar™ Bukan Sekadar Blog!: Cerita Rumah Sewa Berhantu <b>...</b>

Posted: 02 Sep 2011 07:48 AM PDT

cite ni panjang die memang macam laha*** tapi berbaloi-baloi sebab memang seram, lu baca memang tak rugi wehh, boleh la suruh m daud kilau buat wayang pasal ni, tak pun suruh abg seekers tu buat wayang pasal ni plak, boleh dia kelentong kita lagi ekekkekee....

TRUE STORY?

Huhuhuhu seram juga cerita nih.

9 tahun lepas aku dapat sambung belajar di UiTM Shah Alam. Jadi perkara pertama yang perlu difikirkan adalah tempat tinggal sebab aku tidak dapat hostel. Oleh sebab kerajinan & keprihatinan aku dan kawan-kawan,maka dapatlah kami rumah sewa, berdekatan seksyen 2. Berhampiran dengan Wet World [kalau korang tahu la].

Rumah tu banglo 2 tingkat 4 bilik. 3 bilik dekat atas dan 1 bilik dekat bawah. Kami semua berlapan,kiranya 2 orang untuk 1 bilik lah. Aku ringkaskan sajalah, kami masuk rumah tu dengan perasaan berbelah bahagi; gembira, suka, pelik, rimas, takut semua ada.

Pertama,tuan umah hanya kutip rm50 saja sebagai deposit dan sewa pertama hanya bayar bila masuk bulan kedua kami duduk rumah tu. Kiranya bulan pertama percuma lah....[?]

Kedua,tuan rumah tak bagi kami bawa barang banyak-banyak sebab nanti penat nak angkat balik, terangnya...

Ketiga,pokok ara tepi umah tu sangat besar sampai dahannya boleh masuk tingkap bilik atas.

Malam pertama duduk rumah tu kami tidak tidur sebab sibuk punggah dan kemas barang serta layan serta layan dvd korea. Cerita seramnya berlaku semasa hari kedua. Tak payah nak tunggu malam, siang-siang pun kami dah kena kacau. Azmi "dagu" orang pertama kena.

Masa tu baru pukul 10.30 pagi [anggaran aku la], si Azmi ni bangun nak buang air besar. Jadi dia pergilah bilik air di bawah tu tapi ada orang di dalam [sebab pintu tertutup]. Bilik air atas rosak, tuan umah kata nanti dia akan betulkan. Tunggu punya tunggu, tak keluar-keluar orang dalam tandas tu. Jadi Azmi ni memekik la suruh cepat sikit keluar sebab dia tak tahan. Akibat jeritan si Azmi ni, habis satu rumah bangun pergi tengok apa hal. Yang peliknya, kami berlapan semua ada, habis siapa dlm tandas ni? Pintu tandas berkunci siap ada bunyi orang flush jamban lagi. Dalam ramai-ramai ni,Lan seorang saja yg berani sikit [mungkin fasal dia ni keturunan bugis], dia rentap pintu tandas tu sampai terbuka. Tak ada orang tapi daripada kesan yang ada,pintu tu memang dikunci daripada dalam. Akhirnya Azmi tak jadi berak, mungkin sebab takut.

Malam tu kami kena lagi teruk.

Masa aku nyenyak tidur malam tu tiba-tiba ada orang tarik kedua-dua belah kaki aku sampai aku terjatuh katil. Kepala aku terhentak dulu di lantai! Apa lagi,angin la aku sebab ingat budak-budak nak main-mainkan aku tapi bila bangun tak nampak orang pulak. Yang ada cuma Lan yang tengah membuta dekat katil atas. Aku tak rasa Lan yang buat sebab mesti dia tidur mati. Bila aku keluar bilik, aku dengar budak-budak tengah ketawa. Rupanya diaorang tengah layan DVD dekat hall bawah. Aku pun masuk bilik balik sebab masih bingung tapi baru ak perasan masa aku tengah jengah ke bawah tadi aku perasan Lan ada!! Bukan ke tadi aku nampak dia tengah membuta dalam bilik? Ahh sudah. Dengan perasaan berani-berani takut aku tengok atas katil Lan ada bonjol bawah selimut,kiranya macam ada orang lah. Aku tarik kain selimut tu and guess what? Ada batu nisan yang dah retak dan secara automatik bilik aku diselubungi bau hapak dan hanyir yang menusuk.

Masa ni jangan tanya aku lah apa aku buat sebab kalau benda ni jadi dekat korang pun takkan nak tinggal dalam bilik tu lagi betul tak? Aku rasa kaki aku dah tak jejak tanah sebab lari laju sangat. Aku lari keluar bilik tu dan pergi ke hall sebab nak beritahu kawan-kawan aku tapi yang macam haram jadahnya tak ada seorang pun ada dekat hall. Nak tahu man diorang pergi? Semua dah duduk dekat luar rumah! Rupanya awal-awal lagi diorang dah kena kacau. Yang laknatnya, tak ada seorang pun nak kejutkan aku....taik betul diorang ni.

Lepas diorang tenangkan aku, kami berbincang nak buat apa sebab sekarang sudah pukul 3 pagi. Nak minta tolong tok imam,rumah tok imam pun kami tak tahu. Nak minta tolong jiran, kiri kanan rumah kami cina. Akhirnya Salleh ajak lepak restoran Hakim sampai pagi. Bunyinya macam senang tapi masing-masing semua tak pakai baju dan pakai boxer dengan kain pelekat saja. Mahu tak mahu terpaksalah kami masuk rumah tu balik sebab nak ambil seluar, dompet dan kunci motor.

Oleh sebab bilik Bob dan Naim saja yang ada di bawah, maka kami ambil keputusan nak pinjam baju n seluar mereka. Masing-masing takut nak naik tingkat atas. Dompet pun aku tinggal. Masing-masing berpakat guna duit Naim dahulu. Nasib baik kunci motor kami sangkut dekat dinding [tempat penyangkut]. Masa nak keluar dari rumah tu, Wak perasan ada budak perempuan dekat pintu dapur tengah senyum sambil lambai tangan dekat dia. Aku pun terperasan budak tu juga lepas aku tengok muka Wak bertukar pucat lesi. Senyuman budak tu buat aku rasa macam nak terkincit dalam seluar. Kepala lutut aku menggigil sampailah dekat restoran Hakim!

Lepas sampai restoran Hakim, masing-masing sibuk buka cerita termasuk aku sekali lah. Mula-mula Wak cerita, malam tu lebih kurang pukul 12 lebih,dia sibuk download lagu tiba-tiba ada bunyi macam orang baling batu dekat tingkap bilik dia. Bila dia jengah,dia nampak ada seorang perempuan duduk dekat atas pokok kayu ara sebelah rumah tu, pakai baju putih kekuningan dan koyak-koyak dengan rambut panjang. Yang sadisnya,perempuan hodoh tu boleh senyum dekat dia pulak. Wak ni apa lagi terus tutup tingkap dan keluar pergi bilik dia n terus pergi bilik aku lah kononnya. Malangnya, lagi seekor hantu pulak duduk dekat depan pintu bilik dia tapi kali ni hantu budak. Jadi dia ambil keputusan terjun tingkap bilik dia ke bawah. Akibatnya, kaki dia terkehel. Nasib baik tak patah.

Azmi "dagu" pula cerita dia nampak ada budak perempuan lambai tangan dekat dia [yang ini, aku pun kena juga ok]. Aku pasti budak itu bukan manusia sebab dia tak ada kaki! Sam pula cerita dia nampak hantu tu dekat siling umah! Bila buka saja mata, hantu itu betul-betul "eye to eye" dengan dia. Kiranya semua kena kacau lah ni. Dan aku orang akhir sekali cerita. Aku cakap lah dua-dua kaki aku kena tarik masa tidur sampai kepala aku terhentak dekat lantai. Lepas itu aku cakap lah yang aku nampak diorang tengah layan dvd dekat Hall tapi Azmi tiba-tiba menyampuk "Bila masa pulak kami tengok dvd ?". Rupa-rupanya tiada seorang pun yang tengok dvd pagi tersebut! Jadi, siapa yang aku nampak?! Haru betul.....kaki aku yang dari tadi menggigil makin bertambah kuat gigilnya.

Tengah sibuk berborak,aku terbau sesuatu yang kurang enak. Kawan-kawan aku yang lain pun terbau juga. Rupanya Azmi ni tadi dah terkencing dalam seluar sebab takut sangat. Nasib baik malam tu tak ramai sangat orang dekat Restoran Hakim tu. Malu betul! Aku pulak ternampak Sam pakai selipar sebelah lain. Daripada sibuk-sibuk bercerita seram terus jadi cerita kelakar pulak.

Tengah ketawa, baru kami perasan Salleh dengan Naim tak ada bersama kami. Yang ada cuma kami berenam. Aku, Azmi Dagu, Sam banjar,Wak, Bob dengan Lan. Dalam ramai-ramai tu cuma Bob seorang yang bawa HP, jadi kami cuba telefon Naim tapi tak ada orang angkat. Telefon Salleh pula, sama juga tak ada orang angkat. Kemudian Lan ambil HP Bob tu, dia baca apa entah agaknya lepas tu tahu apa jadi? Dengar suara perempuan menggilai! Gila-gila punya ngilai sampai meremang bulu roma aku. Kami berenam terus terdiam. Akhirnya kami sepakat akan tunggu sampai pagi esok baru balik rumah itu semula dan cari Naim dengan Salleh. Lepas dengar suara perempuan menggilai dalam HP tu, tiada seorang pun yang buka mulut sehinggalah subuh!

Pukul 7.30 pagi baru kami blah dari Hakim. Hati aku masih lagi kuat berdebar-debar. Yang lain-lain aku tahulah. Sampai dekat depan rumah, aku tengok pintu rumah dengan pagar terbuka seluas-luasnya. Kalau pencuri masuk ni, memang dia akan kaya sebab laptop, wallet dengan HP kami semua dibiarkan macam itu saja. Bulu tengkuk aku masih lagi meremang. Tak ada seorang pun berani masuk rumah itu dahulu Aku ingat, ada lah 20-30 minit kami duduk tercangak-cangak dekat depan rumah sebab tak berani masuk. Entah macam mana agaknya HP Bob berbunyi.
Hati aku da x sedap. Jangan la kata hantu tu yang telefon masuk umah. Lan angkat. Sebenarnya dalam ramai-ramai, Lan lah yang paling berani tapi kadang-kadang penakut juga lah. Pihak hospital telefon, katanya Naim ada di wad kecemasan hospital Klang. Kemalangan katanya. Pihak hospital kata, ada miss call dari nombor hp Bob, sebab itu dia telefon nombor Bob. Oooo baru aku faham. Yang peliknya Naim kemalangan?

Masing-masing serba salah jadinya. Bingung pun ya juga. Tak tahu sama ada nak melawat Naim di hospital Klang atau cari Salleh yang hilang. Akhirnya kami telefon tuan rumah untuk tengok apa yg patut. Aku dengan Sam pulak pergi hospital Klang tengok keadaan Naim. Kalau memang tenat sangat, aku akan beritahu yang lain suruh datang. Yang lain aku suruh cari Salleh keliling umah, takut-takut dia kena sorok. Kami masing-masing hanya bertawakal. Masa dalam perjalanan ke hospital Klang, aku pun tak tahu Sam pecut sampai berapa tapi hati aku masih lagi kuat mengatakan bahawa perkara ini belum habis lagi.

Sampai hospital,aku terus cari Naim. Sebak sungguh hati aku tengok keadaan Naim yang parah. Kaki dia teruk. Doktor kata kena lenyek dengan kereta atau sesuatu. Kes langgar lari. Naluri aku kuat mengatakan bahawa umur Naim ni tak panjang sebab darah keluar membuak-membuak. Sam tak sanggup tengok, air mata dia berjurai-jurai keluar. Doktor pun cakap Naim ni sudah nyawa-nyawa ikan, tak dapat nak tolong banyak. Aku duduk tepi Naim, dia boleh bercakap lagi tapi sangkut-sangkut. Dia mintak maaf sebab menyusahkan kami. Berulang-ulang kali dia minta maaf tapi aku masih lagi tak dapat tangkap apa yang dia cakap. Akhirnya dia meninggal juga. Aku gagahkan hati aku telefon kawan-kawan yang lain beritahu kematian Naim. Aku tengok Sam terduduk tepi balkoni dengan mata merah sebab nangis banyak sangat. Tak lama lepas itu keluarga Naim datang. Aku tak anggup nak tunggu lagi dan ajak Sam balik Shah Alam.

Sampai dekat rumah, aku tengok ramai gila orang tengah cari Salleh tapi tak jumpa-jumpa. Habis satu umah digeledah. Akhirnya ada orang tua dekat situ minta tolong dengan seorang ustaz. Aku tak ingat apa nama ustaz itu tapi lepas Asar baru kami jumpa Saleeh duduk dekat atas busut belakang rumah. Yang hairannya, sudah 5,6 kali orang cari tapi tak ada pula jumpa dia dekat situ. Tak kisahlah janji dapat jumpa balik Salleh. Kami semua ambil keputusan pindah dari rumah hari itu juga. Kebetulan dekat seksyen 7 [pintu belakang UITM] ada satu rumah untuk disewa, jadi kami pindah situ lah. Barang-barang Naim kami angkut sekali. Terus terang aku cakap, memang aku angin gila tengok muka tuan rumah sebab tak beritahu yang rumah ini "keras".patut lah dia suruh bayar rm50 saja dulu dan tak bagi bawa barang banyak-banyak. Chisss......

Aku demam 3 hari.

Jenazah Naim selamat dikebumikan di Raub,Pahang.

Seminggu lepas Itu,keadaan sudah ok sikit cuma Salleh saja yang sakit-sakit badan. Akhirnya mulut aku tergerak nak tanya Salleh apa yang berlaku sebenarnya sebab sebelum Naim meninggal dia ada cakap dekat aku suruh tanya Salleh satu rahsia. Rupanya masa hari pertama kami masuk rumah tu, Naim dengan Salleh sudah buat hal. Dia cangkul busut dekat belakang rumah tu. Naim pula kuis-kuis dengan kaki dia. Mungkin sebab itu lah kaki dia parah [dalam hati aku lah]. Kemudian Salleh cerita,kn ada malam yg kitorg satu uma kena kacau tu dia dengan Naim pun kena juga. Tapi hantu tu siap kejar diorang sampai dekat jalan. Diorang punya la cuak sampai lari ke tengah jalan. Entah mana datangnya kereta tiba-tiba hentam mereka. Naim tercampak tengah jalan, dia pulak dekat tepi jalan. Datang kereta lain terus lenyek kaki Naim. Lepas tu, Salleh kata dia terus tak sedar apa-apa sampailah kami jumpa dia atas busut tu. Yang peliknya,macam mana dia boleh duduk atas busut sedangkan dia kata dia lari dekat tengah jalan besar? Kenapa Naim seorang yang kena teruk?

Akhirnya aku dapat jawapan sebenar. Tak lama lepas Salleh cerita dengan aku, dia jatuh sakit. Tak tahulah sakit apa tapi 3 bulan kemudian dia meninggal. Keluarga dia sendiri kebingungan sebab doktor pun tak tahu sakit Saalleh. Tapi aku yakin, kes ni ada kaitan dengan busut yang diorang gali tu. Aku dengan geng-geng aku yang lain sempat ziarah arwah Salleh. Paling tak boleh tahan Bob sebab dia roomate dengan Naim. Memang aku tau dia sedih sangat. Yang tak boleh lupa, kami semua menangis masa angkat jenazah Salleh. Rasa sedih sangat masa tu..

Aku, Azmi Dagu, Sam banjar,Wak, Bob dan Lan, semua sekali selamat habiskan pengajian di UITM. Buat Naim dan Salleh, kami tetap akan ingat korang sampai bila-bila. Al- fatihah

Ops..Rumah banglo dekat seksyen 2 itu sampai sekarang ada lagi [agaknya]. Tiap kali aku lalu kawasan situ mesti aku rasa sedih sangat. Lagi satu,masa hari terakhir kami di rumah tu, Wak tertinggal hp dia dekat bilik atas. Jadi pada siapa-siapa yang berani, boleh lah ambil hp tu tapi itu pun kalau korang berani la...nokia 3310

12 di balakong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di balakong - Google Blog Search


Dr Shafie Abu Bakar: Rumah Runtuh <b>Di Kajang</b> Baru Akibat <b>...</b>

Posted: 17 Aug 2011 05:36 PM PDT

Bukit Kajang Baru, Kajang, 17 Ramadhan = 17 Ogos (Rabu):

Apa yang dibimbangi penduduk Taman Kajang Baru selama ini petang ini benar-benar terjadi, Rumah dua tingkat milik Encik S.K.Lim berhadapan dengan jalan keluar masuk lori-lori Syarikat Perumahan Ridge View benar-benar terjadi - runtuh. Beliau dan keluarga yang tinggal di sini sejak 15 tahun lepas berada di dalam keadaan damai dan selamat bersempadankan bukit dan pokok menghijau sebelum wujudnya Syarikat Perumahan berkenaan. Sejak Syarikat berkenaan beroperasi di sini beliau berada di dalam keadaan bimbang oleh kerana rumah beliau mengalami kegegaran dengan lalu lalang lebih 100 buah lori sehari melintasi rumah beliau dan rumah jiran berhadapan dengannya iaitu rumah milik Puan Lau. Keruntuhan rumah En. Lim adalah serius. Benteng setinggi 30 kaki bagi menahan kawasan rumah En. Lim dan tanah rubuh menyebabkan sebahagian rumah En. Lim tergantung dan mengundang runtuh lebih teruk jika tidak diambil tindakan segera,

Sebelum itu Adun Bangi yang baru pulang bertarawih di Surau Al-Hidayah, Lembah Mewah, Kajang sebaik tiba di rumah jam 11.00 malam dan sebelum mematikan enjin Hilux menerima telefon memaklumkan kepada Adun tentang kejadian tanah runtuh dan rumah rubuh di Kajang Baru. Adun menukar pakaian dari jubah ke seluar keluar berseorangan jam 11.00 malam itu setelah menelefon Sdr. Azizi mengajaknya keluar kembali, turut menyertai kami saudara Azmi Ahmad. Ketibaan kami menyaksikan kerosakan yang serius. Tiba dalam masa berdekatan ialah En Haris Tuan Pegawai Daerah Hulu Langat, En. Zulkifli Timbalan YDP MPKj, Pegawai Polis Kajang S I Rosli bersama dengan beberapa pegawai Polis dan orang ramai yang berada di lokasi lebih kurang 20 orang. Turut hadir kemudian ialah YB Dr. Che` Rusli Che` Mat Ahli Parlimen Hulu Langat dan saudara Adram Musa Ahli MPKj.

Keluarga En. Lim Pertama yang Adun dapat jumpa ialah Dr Loh menantu En, Lim yang tiggal bersamanya (15 orang dalam keluarganya) menurut Dr. Loh dia merasa hairan bagaimana pihak MPKj boleh membenarkan kawasan hijau diteroka dan dijadikan kawasan perumahan. Beliau menyebut banyak complain terhadap MPKj yang beliau buat, tetapi tindakan yang diambil menguntunkan pihak pemaju dan tidak ada pembelaan terhadap rakyat.`Adun juga menyebut beberapa kali pertemuan Persatuan Penduduk dan Rukun Tetangga yang antaranya Adun hadir. Dari desakan bahkan protes penduduk, biasanya pihak Syarikat menghentikan kerja untuk beberapa hari, tetapi kemudian mula bekerja balik.

Di atas keizinan En. Lim, Adun dan pengiring –pengiring masuk ke dalam kawasan rumah En. Lim melihat dari atas kawasan dan bahagian rumah yang runtuh, Menurut En. Lim rumahnya dipasang dua meter letrik. Pada bahagian runtuh memang tiada letrik dan terputus, tetapi meter kedua tidak terjejas, sebab itu masih ada api di bahagian kiri dan ruang tamu. Keluarganya berada pada bahagian kiri yang belum runtuh dan juga pada bahagian hadapan. Apabila Adun bertanya, adakah Encik Lim mengambil ansuran perumahan, beliau menjawab `Tidak`!`

Apabila ditanya adakah En. Lim yang sudah dalam umur bersara itu akan menggunakan peguam bagi membuat tuntutan kepada yang berkenaan ? Beliau menjawab,

`Saya mau rumah saya dipulih secara segera.`` Adun bertanya `Adakah En. Lim mempunyai rumah yang lain, jika dikehendaki pindah bagi keselamatan ? Beliau menjawab ` saya tidak mempunyai sebarang rumah yang lain.`` Adun menawarkan sedikit bantuan kewangan segera. Beliau berterima kasih dan menyatakan tidak perlu buat setakat ini.

Sementara itu jiran berhadapan rumah En. Lim, iaitu Puan Lau, bahagian depan rumahnya berhadapan dengan jalan masuk ke projek rosak teruk dan tidak selamat dari lumpur, habuk dan kebisingan. Beliau mempersoalkan, mengapa pintu pagar projek dibina berhampiran dengan rumah beliau, tetapi tidak ke dalam berdekatan dengan projek, Setahu beliau ada dua keping tanah kosong sebelum ke projek, mengapa tidak dibuat pintu pagar lebih ke dalam, Mengapa Iklan perumahan juga di tepi pagar beliau. Puan Lau mahu kawasan hadapan rumah beliau dibaiki sebagaimana sediakala.

Sebelum Adun memohon diri setelah sejam berada dilokasi, kami bersetuju soal rumah runtuh akan di bawah ke pihak atasan dan usaha hendaklah dilakukan segera bagi memulihkan bangunan rumah En, Lim.

Adun kembali ke rumah bersendirian jam 1.00 tengah malam selepas menghantar saudara Azizi ke rumahnya.

Sekian.

12 di batu caves - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di batu caves - Google Blog Search


Mengunjungi Dewa Murugan <b>di Batu Caves</b> « sepatu merah

Posted: 14 Jun 2011 08:33 AM PDT


Batu Caves

Sabtu 11 Juni lalu, saya dan dua orang teman dari KBR68H menyempatkan diri untuk mengunjungi Batu Caves, sebuah kawasan kuil Hindu di daerah Selangor, 13 kilometer dari Kuala Lumpur. Kami berangkat dengan kereta komuter/KTM  dari KL Sentral. Harga tiket 1 RM atau sekitar 2.800 rupiah. Perjalanan hanya menempuh waktu 20 menit dan berhenti di stasiun Batu Caves.

Sampai disana, hal yang langsung menarik perhatian saya adalah adanya patung Hanoman berwarna warni yang tingginya tak kurang dari 15 meter. Selain itu, suara musik dan nyanyian dari dalam kuil uga tedengar indah. Tapi itu belum apa apa, karena kita belum sampai di tempat utama. Di depan gerbang menuju kuil dalam gua, ada sebuah patung Dewa Murugan berwarna emas dengan tinggi 43 meter.

Dewa Murugan adalah Dewa Hindu yang terkenal di kalangan orang Tamil di negara bagian Tamil Nadu di India, dan Sri Lanka. Dia juga dikenal dengan berbagai nama, seperti misalnya Murugan, Kumara, Shanmukha, Skanda dan Subramaniam. Dia merupakan Dewa perang dan pelindung negeri Tamil. (Sumber: wikipedia)

Kuil di dalam gua

Setelah menikmati keindahan patung dewa Murugan, kita harus berjalan menaiki 200 lebih anak tangga untuk menuju kuil utama yang terletak di dalam gua. Lumayan panjang perjalanan yang harus ditempuh apalagi cuaca cukup panas. Tapi dengan perlahan namun pasti akhirnya kami tiba juga di dalam gua, tempat kuil utama berada. Selain itu hampir di setiap sudut di dalam gua, terdapat kuil kuil kecil atau patung patung dewa. Meskipun bukan pada hari besar, kuil ini tetap ramai dikunjungi oleh para umat yang ingin berdoa.

Kalau ingin merasakan suasana istimewa di Batu Caves, kita bisa datang pada bulan Februari, tapi sayang saya tak tahu tanggal pastinya. Tapi yang jelas, pada bulan Februari kita bisa menyaksikan perayaan Thaipusam. Pada saat itu, ramai orang yang datang untuk berdoa dan melihat berbagai macam atraksi.

Jalan-jalan Ke <b>Batu Caves</b> Kuala Lumpur | StephenLangitan.com

Posted: 10 Oct 2010 06:03 AM PDT

10 Oktober 2010. Bisa jadi kunjungan SL.com ke Malaysia khususnya hari Sabtu 9 Oktober 2010 adalah hari yang cukup melelahkan. Hal ini bukan karena lelah akibat naik motor, tapi karena ada banyak tempat wisata yang perlu dikunjungi bersama rombongan "Malaysia Brotherhood Rider 2010" atau MBR  2010.

Lagi pula, kedatangan SL.com ke Malaysia memang atas undangan resmi dari Malaysian Tourism Promotion Board dimana seluruh tiket pesawat dan akomodasi sudah diatur oleh Kantor Kedutaan Malaysia di Jakarta. Artinya disini, SL.com hanya tinggal pergi dan ikut saja seluruh program acara yang sudah disusun, termasuk berkunjung ke Batu Caves yaitu tempat suci umat Hindu di Kuala Lumpur. Loh.. emang ada apa sih sampai harus berkunjung ke tempat suci umat Hindu di Batu Caves? Apa yang menarik disana?

Pertanyaan ini sempat terlontar oleh SL.com ketika lagi berada di dalam bus yang mengantarkan rombongan MBR 2010 jalan-jalan keliling Kuala Lumpur, apalagi pada hari itu udara lagi panas, walaupun bus sudah pakai AC yang cukup dingin. Rasanya males banget mau keluar bus, karena terik matahari yang menyengat.

Walah.. ternyata ketika sampai di lokasi Batu Caves yang terletak di negara bagian Selangor, sekitar 13 km dari kota Kuala Lumpur, ternyata baru sadar ada anak tangga yang konon jumlahnya sebanyak 272 yang harus dilewati untuk sampai ke lubang gua sebagai tempat ibadah suci umat Hindu di Malaysia.

Mau tak mau dengan rasa penasaran SL.com berjalan seorang diri menaiki tangga sebanyak 272 ini. Rasa capek tentu saja ada, tapi semangat dan penasaran jauh lebih kuat ketimbang rasa capek.

Pemandangan pertama yang paling menarik adalah melihat patung Dewa Murugan yang menjulang tinggi sekitar 43 meter. Kabarnya patung Dewa Murugan ini merupakan patung dewa Hindu yang tertinggi di dunia dimana setiap tahun sekali pada bulan Februari biasanya diadakan festival Thaipusam di Batu Caves. Jangan tanya soal acara festival tahunan ini.

Menurut cerita, biasanya pada saat acara festival Thaipusam, cukup menyeramkan, karena ada beberapa atraksi yang cukup aneh, seperti orang dalam keadaan kesurupan, serta orang yang ditempel semacam paku dibadannya dan ditarik-tarik.

Tak itu saja, bahkan juga ada orang yang ditancap dengan panah mukanya tembus dari pipi kiri ke pipi kanan. Pada saat festival ini berlangsung, Batu Caves akan menjadi lautan orang.

Ketika sudah masuk kedalam Batu Caves, disana terlihat ada gua utama dan satu gua kecil.  Rupanya titik akhir perjalanan belum berakhir dan harus masuk kedalam gua dan disana masih ada sejumlah anak tangga yang harus dilewati. Namanya juga mencari pengalaman, maka SL.com meneruskan perjalanan ini sampai bosan selama di dalam gua Batu Caves ini.

Kesimpulannya, Batu Caves sangat menarik dan ajaib karena bisa melihat lempengan batu gua yang mana ribuan orang juga bisa masuk kedalam gua. Ini merupakan gua besar dan dipakai sebagai tempat suci bagi umat Hindu. Yang bikin heran, siapa sih orang yang pernah menemukan Batu Caves ini?

Sepanjang perjalanan menaiki 272 tangga, ada banyak monyet yang berkeliaran dengan bebas. Mendadak seorang turis asal Jepang berteriak minta tolong, dan rupanya botol minuman soft-drink-nya telah dijambret oleh seekor monyet. So,  pesannya, jangan bawa makanan atau minuman atau barang berharga karena bisa dijambret oleh monyet.

Jika anda lagi melancong ke Kuala Lumpur, silahkan dicoba berkunjung ke Batu Caves. Lumayan buat olah-raga mendaki tangga sekaligus mencari pengalaman baru. Yang mau bertapa disana juga boleh.

Pemandangan dari Batu Caves ke arah bawah

PHOTO GALLERY

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

BLOG SELANGOR

Copyright 2010 All Rights Reserved