ads

Sabtu, 18 Januari 2014

12 di cheras - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di cheras - Google Blog Search


(Video) Peniaga Mamak <b>di Cheras</b> guna air longkang bersihkan Kuali

Posted: 16 Jan 2014 02:08 AM PST

" ); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/lr.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })();


(Video) Peniaga Mamak di Cheras guna air longkang bersihkan Kuali


Eeeewwwww! Buat penggemar setia restoran mamak, pastinya video rakaman di bawah ini memberikan tamparan yang besar kepada anda yang juga mungkin membuatkan anda merasa jijik untuk menjejak kaki ke mamak sehari dua ini.

Ini kerana seorang penduduk yang tinggal berdekatan dengan lokasi sebuah restoran mamak yang terletak di Cheras ini telah berjaya merakamkan video seorang pekerja yang sedang mencuci kuali dengan air longkang di belakang kedainya itu.
Memang dasar pengotor! Dah takde cara lain ke nak cuci kuali tu? Memang  tak semua pekerja mamak buat perangai sebegini, namun bak kata orang kerana nila setitik rosak susu sebelanga!

12 di kuala kubu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di kuala kubu - Google Blog Search


Kisah Masjid Lama <b>Kuala Kubu</b> Baru yang dikatakan dibina Jin <b>...</b>

Posted: 18 Jan 2014 06:21 AM PST

" ); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/lr.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })();

Kisah Masjid Lama Kuala Kubu Baru yang dikatakan dibina Jin

Pernahkah anda mendengar Jin membina Masjid ? Jika anda pergi ke pekan Kuala Kubu baru, Hulu Selangor. 

Jangan lupa singgah menunaikan solat di Masjid Lama Al-Hidayah yang barada di sekitar taman perumahan Ampang Pecah, kerana disitu lah terletaknya sebuah Masjid Lama yang di bina sekitar tahun 1926.
Jika dilihat Masjid Lama itu nampak seperti masjid biasa,tetapi hakikatnya masjid itu ada mempunyai pelbagai misteri yang tersembunyi malah ada pelbagai kejadian aneh berlaku di masjid Lama ini.
Jika kita melihat dan meninjau struktur masjid ini,bangunan asal masjid ini masih dikekalkan, jika ada penambahan pun hanya di bahagian depan dan belakang termasuk bahagian-bahagian yang rosak. Batu untuk membina masjid ini adalah dari batu konkrit yang pastinya besar dan berat.Jika hanya menggunakan tenaga manusia sahaja tentunya mengambil masa bertahun untuk menyiapkan masjid ini.
Persoalannya,bagaimana masjid ini dapat dibina dalam masa yang singkat ? 
Dipercayai selain menggunakan tenaga manusia,bantuan jin juga turut digunakan bagi membina masjid ini.
Penduduk asal yang telah lama menetap disitu mengatakan masjid lama yang dibina pada tahun 1926 itu telah dibina dengan bantuan jin.
Apabila ada jin yang turut membantu sudah pastinya kerja berat dapat disudahkan dalam masa yang singkat sahaja.
Memang secara dasarnya kedengaran seperti tidak masuk akal dan logik.Bagi saya ianya terpulang pada individu itu sendiri untuk mempercayai atau tidak cerita itu.
Ada cerita penduduk disitu mengatakan pernah ternampak seekor ular sawa didalam masjid ketika lalu dihadapan masjid lama itu, tetapi setelah berpatah balik ular sawa itu telah tiada.
Ada juga penduduk yang terdengar bunyi tapak kaki budak berlari-lari didalam masjid, bila ditinjau tiada seorang pun didalamnya.
Pernah juga yang lalu dihadapan masjid itu lebih kurang pukul dua pagi,tiba-tiba terdengar suara dan tapak kaki budak berlari-lari.
Takkan lahpukul dua pagi ada budak bermain di situ ? 
Semuanya masih menjadi misteri hingga ke hari ini dan sama ada bayangan atau kenyataan Wallahualam.
Satu lagi misteri yang harus dirungkai ialah terdapat sebuah kubur lama yang terdapat didalam masjid Al-Hidayah ini.
Ada penduduk mengatakan kubur ini adalah kepunyaan tuan punya tanah yang mewakafkan tanahnya untuk membina masjid ini dan dipercayai seorang wanita.Wanita ini dikenali sebagai Fatimah yakni isteri kepada Mat Kundur.
Jenazahnya di semadikan disitu mungkin atas sebab wasiatnya ketika hidup.
Namun ada pihak yang tidak bertanggungjawab menjadikan kubur itu sebagai tempat permujaan bagi nombor ekor. 
Penduduk disitu pernah menemui bekas permujaan termasuk lilin yang ditinggalkan di atas kubur itu, terdapat banyak lagi kejadian misteri yang berlaku di masjid berkenaan yang diceritakan oleh penduduk disitu, dan tidak mustahil jika masjid itu benar-benar telah dibina dengan bantuan makhluk halus yakni jin.
Yang paling utama kita harus yakin benda-benda ghaib ini memang wujud.
Cuma ada beberapa penduduk yang rasa terkilan kerana jasa wanita yang mewakafkan tanahnya untuk didirikan masjid tidak dikenang oleh generasi kini.

12 di ampang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di ampang - Google Blog Search


Bom DIY : Lelaki ditahan <b>di Ampang</b> ~ BE DA MAN !!!

Posted: 30 Dec 2013 09:26 PM PST

Heboh cerita pasal bom 2-3 hari kebelakangan ni , terbaru seorang lelaki ditahan polis di Ampang kerana bawa bom buatan sendiri . Polis walau bagaimanapun masih menyiasat motif bom itu dihasilkan termasuk tidak menolak kemungkinan sekiranya ia akan digunakan semasa malam sambutan tahun baru . Dari soal siasat suspek mengaku bom itu dihasilkan untuk tujuan membeli dadah . Jadi kita faham lah ada orang yang mengupah lelaki ini untuk hasilkan bom itu . Cantik pula 'timing' , dah dekat 31 Disember ada pula perkara2 macam ni . Aku tak nak lah menuduh sesiapa , tetapi sendiri fikir lah kemungkinan2 yang ada . Walau bagaimanapun , syabas kepada pihak polis kerana berjaya memberkas lelaki berkenaan . Kalau entah lah apa akan jadi . Dari Agenda News ;


"Polis menahan seorang lelaki bersama objek yang disyaki sebutir bom paip buatan sendiri jenis Jerangkap Letupan Rekaan (IED) di Taman Halaman, Ampang semalam.

Objek berupa paip PVC yang diikat bersama sejumlah mercun botol dirampas daripada suspek semasa sedang menunggang motosikal dalam keadaan mencurigakan pada pukul 10.25 pagi.

Menurut sumber, polis masih menyiasat motif bom itu dihasilkan suspek berusia 51 tahun itu, termasuk kemungkinan digunakan untuk tujuan perhimpunan haram di Dataran Merdeka esok.

"Kita masih siasat (tujuan) bom itu dibuat. Berdasarkan maklumat awal, suspek membuat bom itu di sebuah tokong yang menjadi tempat tinggalnya, sejak sebulan lalu," katanya.

Sumber berkata, hasil semakan mendapati suspek mempunyai sembilan rekod jenayah lampau dan satu rekod dikehendaki berkaitan dadah serta bekerja dalam satu sindiket ah long.

"Suspek mengaku membawa bom itu bertujuan untuk membeli dadah. Justeru, kami juga sedang siasat kemungkinan dia menggunakannya sebagai senjata ketika urus niaga dadah atau untuk tujuan menuntut hutang," kata beliau"

12 di port klang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di port klang - Google Blog Search


Jawatan Kosong di Telok Gong <b>Pelabuhan Klang</b> | Kerja Kosong 2014

Posted: 31 Dec 2013 11:44 PM PST

By on January 1, 2014

An established steel contracting company located at Telok Gong, Pelabuhan Klang, invites candidates with relevant experience for the following positions:

1.ENGINEERING DIVISION

MECHANICAL ENGINEER
- Degree in Mechanical Engineering
- Min 2 years experience in related field

CIVIL STRUCTURE ENGINEER
- Degree in Civil & Structural Engineering
- Min 2 years experience in related field.

SITE SUPERVISOR
- Diploma/ Certificate in Civil Engineering.
- Min 2 years experience in related field.

2.QA/QC

QA/QC SUPERVISOR
- Min Diploma in Quantity Survey with at least 2 years experience in
related field

QA/QC INSPECTOR
- Min Certificate in Quantity Survey with at least 2 years experience in related field

3.LOGISTIC

LORRY DRIVER
- Possess GDL Licence
- Familiar with KL and Klang Valley.

DESPATCH
- Possess own motobike
- Familiar with KL and Klang Valley.

Interested applicants, please contact/ fax/ e-mail your resume for
immediate interview:-
Ms Celyn/ Annie
Tel: 03-3134 1146/ 3285 (H/P) 012-5115 280
Fax: 03-2050 2614
E-mail: Please Login or Register to apply this job online.

Jawatan kosong 2014 : Jawatan Kosong di Telok Gong Pelabuhan Klang.

About Jawatan Kosong

Jawatan kosong ialah peluang kerjaya di Malaysia, ditawarkan oleh syarikat / jabatan, badan-badan berkanun atau badan kerajaan Malaysia, organisasi ataupun persatuan. Jawatan kosong dalam English disebut sebagai Jobs / Vacancies / Opportunities.

Carian kekosongan jawatan terkini 2014:

jawatan kosong pemandu prime mover,jawatan kosong qc inspector,kerja kosong cafe giant ulu kelang,jawatan kosong di teluk gong,senarai kilang di port klang,firma guaman di klang,vacancy for lorry driver,kerja kosong di bandar bukit tinggi klang 2014,kerja kosong di giant ulu klang,kerja kosong di gm klang,kerja kosong di area klang 2014,Kerja kosong di andalas klang,kerja kosong di klang 2014,kerja kosong butik gm klang,jkr klang jawatan kosong terkini,kerja kosong area meru 2014,kerja kosong 99 speedmart,job vacancy in kampung jawa klang,Job/2014 pelabuhan klang,jobs driver lorry 2014,keje kosong di gong badak 2014,kekosongan kerja welding dipuchong,kerani am klang,kerani kedai buku klang,kerja admin butik klang facebook,kerja kosong di taman sri andalas klang 2014,kerja kosong driver lorry,kerja kosong lori driver melaka2014,part time di nsk,pelabuhan gebeng

Your comments on Facebook for this job (jawatan kosong)

12 di bukit lanjan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di bukit lanjan - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Jan 2014 07:12 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jun 2013 07:32 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 24 May 2013 07:23 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 05 May 2013 07:20 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Apr 2013 07:26 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Jan 2013 07:19 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Jadual program dan jelajah Anwar Ibrahim 12 Jan-3 Feb <b>...</b>

Posted: 09 Jan 2013 01:13 AM PST

Berikut jadual program dan jelajah yang akan dihadiri Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim bermula 12 Januari sehingga 3 Februari 2013:

Januari:

12.1: Sabtu- Himpunan Kebangkitan Rakyat

13.1: Ahad- Pulau Pinang

19.1: Sabtu- 1) 5 petang: MeetAnwar Kajang anjuran AIC

2) 9 malam: Makan malam di Petaling Jaya Utara bersama Tony Pua

3) 11 malam: Ceramah di Batu Tiga, Shah Alam

20.1: Ahad- 1) 9 malam: Pongga Lembah Pantai

2) 11 malam: Ceramah di Bukit Lanjan

24.1: Khamis- Sambutan Maulidur Rasul di kediaman Anwar

25.1: Jumaat- Johor

27.1: Ahad- Negeri Sembilan

29.1: Selasa- Tapah dan Perak

Februari:

1.2: Jumaat- Makan malam bersama DAP Pulau Pinang dan di Pokok Sena, Kedah

2.2: Sabtu- Terengganu

3.2: Ahad- Melaka

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=42718

SEKOLAH KEBANGSAAN <b>BUKIT LANJAN</b> (ASLI): MAJLIS <b>...</b>

Posted: 28 Apr 2013 06:20 PM PDT

Pada 27 April yang lalu, satu Majlis Perpisahan sempena pertukaran guru besar Pn. Hajah Nur Ma binti Baharom dan Penolong Kanan HEM Pn. Rosnani binti Mohamed Arus telah diadakan di Dewan Mini SK Bukit Lanjan. Turut hadir dalam majlis tersebut adalah Yang Dipertua PIBG En. Norazman Jamalim dan juga barisan AJK PIBG SK Bukit Lanjan. Pn. Hajah Nur Ma telah bertukar ke SK Bandar Sri Damansara 3 dengan menjawat jawatan guru besar juga manakala Pn. Rosnani bertukar ke SK Damansara Damai 1 dengan memegang jawatan PK HEM. Majlis diselubungi dengan rasa sayu memandangkan Pn. Nur Ma telah berkhidmat di SKBL dengan gigih selama hampir 5 tahun. Pn. Rosnani pula tidak jemu-jemu menabur bakti kepada masyarakat beliau iaitu Orang Asli Bukit Lanjan selama hampir 23 tahun lamanya. Mereka berdua telah menaikkan nama SK Bukit Lanjan sehingga dikenali ramai melalui pencapaian akademik dan kemenjadian muirid. Seluruh warga SKBL akan merasa kehilangan mereka berdua dan berharap mereka akan lebih berjaya meneruskan kecemerlangan di tempat baru. Budi dan jasa mereka akan senantiasa dikenang.

Dari Daik pulang ke Daik,
Pagi-pagi menebang pisang.
Budi baik dibalas baik,
Akan sentiasa dikenang orang.

12 di ulu kelang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di ulu kelang - Google Blog Search


Taman Herba PKM <b>Hulu Kelang</b> Selamat Dilancarkan | Pusat <b>...</b>

Posted: 03 Jan 2014 06:40 PM PST

Hulu Kelang, 4 Januari 2013 – Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Hulu Kelang dengan kerjasama Pertubuhan Kebajikan dan Amal Wanita Selangor (PEKAWANIS) dan Pusat Wanita Berdaya (PWB) Hulu Kelang telah melancarkan Taman Herba Hulu Kelang yang terletak di laman PKM DUN Hulu Kelang, Keramat AU2A.

Sarapan pagi sebelum bermulanya majlis

Aliza dan sukarelawan sarapan pagi bersama sebelum bermulanya majlis

Ucapan aluan dan taklimat oleh Pn Norhayati Jamaluddin, Penyelia PWB Hulu Kelang

Ucapan aluan dan taklimat oleh Pn Norhayati Jamaluddin, Penyelia PWB Hulu Kelang

Timbalan Setiausaha KEhormat PEKAWANIS, Pn Aliza Jaffar menyampaikan ucapan tercetusnya idea menjadikan Taman Herba di Hulu Kelang

Timbalan Setiausaha Kehormat PEKAWANIS, Pn Aliza Jaffar menyampaikan ucapan di mana tercetusnya idea menjadikan Taman Herba di Hulu Kelang

Saari memberi kata-kata semangat dengan menukilkan beberapa peristiwa di mana Nabi Muhammad SAW sangat meraikan pelbagai altelnatif perubatan di zamannya

Saari memberi kata-kata semangat dengan menukilkan beberapa kisah di mana Nabi Muhammad SAW sangat meraikan kepelbagaian rawatan altelnatif perubatan di zamannya termasuk melalui herba

Saari memacak papatan tanda simbolik pelancaran Taman Herba Hulu Kelang

Saari memacak papan tanda simbolik pelancaran Taman Herba Hulu Kelang

Saari di bantu penduduk membersihkan semak di kawasan taman untuk diletak pokok herba

Saari bersama sukarelawan membersihkan semak di kawasan taman untuk mencantikkan lagi kawasan Taman Herba

Selepas selesai pembersihan semak

Selesai pembersihan semak

Kumpulan semaian memotong pokok belalai gajah untuk disemai

Kumpulan yang ditugaskan memotong pokok belalai gajah untuk disemai

Kanak-kanak turut membantu menyediakan poly bag

Kanak-kanak turut membantu menyediakan poly bag untuk diisi dengan tanah baja

Saari memerhatikan sukarelawan memasukkan tanah baja ke dalam polly beg

Saari memerhatikan sukarelawan memasukkan tanah baja ke dalam poly bag

Saari membantu mengangkat polly beg yang  sudah siap disi ke kawasan semaian

Saari membantu mengangkat poly bag yang sudah siap diisi tanah baja ke kawasan semaian

Saari membantu menyemai herba Belalai Gajah

Saari membantu menyemai herba Belalai Gajah

Antara herba yang akan ditanam antaranya Belalai Gajah, Smbung Nyawa/Seribu Hayat, Misai Kucing, Keremek Merak,Hempedu Bumi, Kacang Ma dan beberapa herba lain

Antara herba yang bakal ditanam antaranya Belalai Gajah, Sabung Nyawa/Seribu Hayat, Misai Kucing, Keremek Merak,Hempedu Bumi, Kacang Ma dan beberapa herba lain

Taman Herba Hulu Kelang teletak di Jalan AU2A/14, Taman Seri Keramat AU2A

Taman Herba Hulu Kelang teletak di Jalan AU2A/14, Taman Seri Keramat

12 di jenjarom - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di jenjarom - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jan 2014 03:11 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Dec 2013 03:39 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Aku Budak Telok: Keratan Akhbar tentang <b>Jenjarom</b> Tahun 50-an

Posted: 17 Dec 2013 07:55 AM PST

Assalamualaikum semua. Aku tengah bercuti ini. Tak macam korang, cuti aku macam orang belayar serata dunia. Berbulan-bulan. To be exact, sebulan 16 hari. Ya, betul lah tu...macam kelasi kapal. Tapi aku bukan kerja itu. Kepada yang dah lama mengenali aku, tentu tak payah nak berteka -teki lagi. Yang first time jenguk blog aku ni, mungkin tertanya-tanya..kerja apa sampai lama betul cutinya tu? Untuk tambahkan pening kepala korang, dalam setahun aku bekerja hanya 190 hari. Selebihnya (175 hari) aku goyang kaki. Itu tak termasuk lagi cuti am dan hujung minggu....Hahaha...macam bos, tapi aku kuli je. Nak bagi korang lagi sakit hati kat aku, aku kerja setengah hari tak sampai...Dari pukul 7.30 pagi sampai 1.00 tengah hari..itu sahaja. Dah pening dah? Tak tahu nak teka? Korang pikirlah sendiri. 
Jadi untuk mengisi dan membunuh masa (istilah Inggeris ,To kill time), aku pun belayarlah satu dunia tanpa beralih kerusi. Hmmm...itu pun tak faham...aku surf internet ler...Maka banyaklah yang aku terjumpa...kisah-kisah lama yang berlaku di sekitar Telok termasuk Jenjarom dan Sijangkang. Banyak jugalah berita yang aku dapat, Syiok juga baca surat khabar lama-lama ini. Tapi kebanyakannya dalam bahasa Inggeris. Sebab itu ler Dr. M susah payah suruh kita semua belajar cakap omputeh. ini ler salah satu sebabnya...hahaha...Aku akan translatekan (terjemahkan sedikit intipati berita itu tapi idak ler semua satu perkataan demi perkataan.. Mati ler teman, yeop...Sejak bila pulak orang Telok jadi orang Perak ni? Malaysia boleh..Malaysia Baguuuuz..hihihihi.
 Berita dekat bawah ini tentang Jenjarom tahun 50-an. Lepas itu baru tahun 60-an, 70-an dan 80-an kalau ada, ok? Hek Eleh...Mana berita tentang Telok? Sabor dulu, yeop.. Macam cerita hindustan juga, hero kalah dulu...nak bagi korang saspens dulu..Lepas Jenjarom, Baru ler Telok dan Sijangkang...Lagipun...ikut suka aku ler..hahahaha. Korang bacalah.ya...
Kebanyakan cerita tentang Jenjarom ini kisah komunis dan kampung baru. Berita tentang Jawa di Jenjarom. Takde lah, wak. Nanti bila aku ingat, aku tuliskan nama surat khabar dan tarikh laporan berita, ok? Pleasant reading, everybody.
Pertama, yang ini berita tentang ribut yang telah melanda Jenjarom, Telok dan Sijangkang pada tahun 1953

Kedua, berita tentang demam campak yang membunuh 5 orang kanak-kanak 
 Yang ini pulak tentang komunis simpan duit bernilai RM13,000 dalam hutan.
 Kisah General Templer yang nasib baik tak arwah apabila kereta dia tergolek dog on the way to kampung-kampung baru Cina dengan tujuan untuk memaki hamun Cina dekat situ pasal bantu komunis
 Yang inin pulak tentang Pembantu komunis ditangkap di sekitar Jenjarom...Ramai jugak..27 orang.
 Ini pulak kisah penyamun getah di Jenjarom
 Cerita mahkamah tentang penghantar maklumat kepada komunis dijatuhkan hukuman 6 tahun oleh mahkamah KL.
 Sekolah Cina dibuka di Kampung Baru Jenjarom
 Kisah polis makan rasuah pasal lepaskan Cina masa perintah berkurung..padan muka korang.
 Kemalangan membabitkan seorang berbangsa India di Jenjarom
S

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Dec 2013 03:30 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Aku Budak Telok: Keratan Akhbar tentang <b>Jenjarom</b> tahun 70-an <b>...</b>

Posted: 17 Dec 2013 08:37 AM PST

Kisah tahun 70-an di Jenjarom.....Bunuh dan mati, jenayah...Sekampung samseng...Kita bakor, kita bakor...

 komunis masih ada lagi kat sini
 rompakan van keselamatan

 Padan muka korang, Samseng
 Api nak kena potong? Pengumuman LLN

12 di tanjung sepat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di tanjung sepat - Google Blog Search


TV Selangor - JURNAL BERITA – <b>Tanjung Sepat</b> jadi kawasan <b>...</b>

Posted: 30 Dec 2013 02:54 AM PST

1- Tanjung Sepat jadi kawasan pelancongan baru di Selangor

2- Caruman Wanita Selangor bantu sedia cabaran kewangan masa depan

3- MAPMAS siasat rumah kebajikan guna kanak-kanak kutip derma

4- RM500,000 jaya Program 4P bagi perkasa usahawan Selangor

5- AKTIVITI YB: 150 anak yatim DUN Gombak terima persediaan sekolah

6- 1,000 kanak-kanak DUN Batu 3 terima manfaat program 'Balik Ke Sekolah'

7- AKTIVITI YB: 200 murid gunting rambut percuma di DUN Seri Andalas

8- AKTIVITI YB: Imam muda Astro Oasis beri motivasi SPIES

12 di beranang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di beranang - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di beranang</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Oct 2013 11:10 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

ujang kutik: MITOS <b>BERANANG</b> (SELANGOR) DIRUNGKAI

Posted: 28 Sep 2013 05:42 PM PDT

Sejak saya mengetahui Beranang, sebuah daerah di dalam Negeri Selangor dan juga pintu masuk di sebelah utara Negeri Sembilan, ada dua mitos mengenai Beranang yang pernah hidup subur dalam tanggapan saya. 
Salah satu di antaranya baharu sahaja dapat dicerahkan. Mitos kedua sebenarnya telah lama saya nyahkan tetapi perlu juga dinyatakan sebagai rekod. 
Saya juga yakin bahawa itulah juga persepsi yang menguasai kebanyakkan Orang Negeri Sembilan dan penduduk Melaka di sekitar Masjid Tanah dan Alor Gajah terhadap Beranang. 
Pertamanya, saya beranggapan bahawa semua penduduk Beranang adalah dari keturunan Minangkabau asli - keturunan generasi baru Minangkabau dari Tanah Minangkabau yang berhijrah ke Malaysia berabad-abad selepas gelombang kedatangan pertama Orang Minangkabau ke Negeri Sembilan pada sekitar tahun 1500-an. Komuniti Minangkabau asli di Beranang ini masih bercakap dalam dialek Minang asli dan masih berhubungan dengan saudara mereka di Tanah Minangkabau. 
Saya cuma mengetahui bahawa bukan semua penduduk Beranang adalah dari keturunan Minangkabau asli lebih kurang dua bulan yang lalu. Ceritanya bermula apabila saya bertanya kepada seorang rakan seorganisasi yang berasal dari Beranang mengenai dialek percakapannya adalah dialek Negeri Sembilan ( bukannya dialek Minang asli). 
Dia menjelaskan, " Aku (dia tidak membahasakan dirinya Eden) bukannya orang Minangkabau. Aku adalah 'Orang Negeri Sembilan' . Kedudukkan geografi kampung aku (Beranang) yang bersempadan dengan Negeri Sembilan terletak di dalam Negeri Selangor."
Melaluinya saya baru mengetahui bahawa komuniti Minangkabau asli di Beranang cuma didapati di sebuah kampung sahaja. Selainnya adalah komuniti ' Orang Negeri Sembilan' yang dipisahkan dengan 'saudara kandung' mereka di Negeri Sembilan oleh kanun geografi. Melaluinya saya mengetahui bahawa dialek Negeri Sembilan adalah dialek dominan di kalangan penduduk Beranang.
Saya sebenarnya berat hati hendak menyatakan mitos kedua kerana mungkin boleh mengguris hati  rakan-rakan yang berasal dari Beranang. Ketika berulang alik dari Kuala Lumpur - Rembau dan Rembau-Kuala Lumpur (balik bercuti di kampung) pada zaman remaja, saya diingatkan supaya jangan sekali-kali singgah makan atau minum di Beranang. Kononnya, penduduk Beranang suka bermain santau. Saya patuh sepenuhnya!
Tanggapan kononnya penduduk Beranang suka bermain santau adalah satu tanggapan di tahap ' fenomena' di kalangan penduduk Negeri Sembilan/Melaka (Alor Gajah,Masjid Tanah) suatu ketika dahulu. Mitos ini sama makamnya dengan keyakinan " Orang luar yang berkahwin dengan wanita Negeri Sembilan akan tinggal sehelai sepinggang jika berlaku perkara yang tidak diingini ".
Saya akui baharu sahaja mengetahui ' pengaruh Negeri Sembilan' terutamanya dialek percakapan begitu dominan di Beranang, Selangor. Namun, mitos mengenai santau sebenarnya telah lama tidak saya yakini lagi. Saya dan keluarga selalu singgah makan di warung-warung di sekitar Pekan Beranang ketika dalam perjalanan balik ke kampung atau ketika balik semula ke Ampang, Selangor. Saya juga mempunyai ramai rakan-rakan anak jati Beranang yang saya kenali hati budi mereka.    

12 di ulu yam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di ulu yam - Google Blog Search


Terkini ; Foto Operasi Menyelamat Mangsa Pesawat Cessna <b>...</b>

Posted: 10 Jan 2014 06:08 PM PST


Tiga mangsa sebuah pesawat ringan jenis Cessna milik Kelab Penerbangan Diraja Selangor yang dilaporkan hilang petang semalam dijumpai selamat kira-kira 3.45 pagi ini.

Ketiga-tiga mangsa, Saiful Farid Amin, 40; Syed Haidar, 25; dan Mohd. Saiful Zafiq, 25, dibawa keluar daripada kawasan nahas di Empangan Batu di Selayang di sini pada pukul 5 pagi ini.

Kesemua mangsa kemudian dihantar ke Hospital Selayang dekat sini untuk mendapat rawatan kecemasan.

Seramai 35 anggota pasukan Jabatan Bomba dan Penyelamat terlibat dalam misi mencari dan menyelamat (SAR) ketiga-tiga mangsa nahas berkenaan.

Ketua Bomba dan Penyelamat Selangor, Othman Abdullah berkata, kemalangan tersebut berlaku apabila pesawat berkenaan yang diterbangkan oleh Saiful Farid hilang kawalan apabila cuba mengelakkan seekor burung helang yang melintasi pesawat.

"Pesawat yang hilang kawalan tersebut kemudiannya merempuh pohon buluh dan terhempas," kata Othman pada sidang akhbar di lokasi berhampiran nahas pesawat..

Pesawat Cessna milik Kelab Penerbangan Diraja Selangor itu dilaporkan berlepas dari pangkalan udara Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Sungai Besi dan dilaporkan hilang pada pukul 5 petang di sekitar Batu Caves, semalam.





12 di sungai panjang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sungai panjang - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di sungai panjang</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Jan 2014 09:02 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Radin&#39;s Blog Entertainment: Ngabang <b>di Sungai</b> Asap

Posted: 29 Dec 2013 07:38 PM PST

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
Selamat datang semua

Pada 25 Disember yang lepas, aku dan beberapa orang rakan telah pun dijemput untuk datang ke rumah panjang sempena majlis keramaian sambutan hari natal. Di Sarawak, perayaan Hari natal merupakan sambutan yang besar dan meriah terutama bagi Orang Ulu yang majoriti terdiri daripada kaum Kayan dan Kenyah. Kalau macam di semenanjung, apabila ada satu perayaan, kita akan berziarah ke rumah saudara mara betul? Sama juga di Sarawak, cuma istilah yang digunakan bukanlah ziarah, tetapi adalah Ngabang. Maksud tetap sama iaitu Ziarah/Berkunjung.

Aku pergi ngabang ke dua rumah panjang iaitu Uma Juman dan Uma Balui Ikap di Sungai Asap. Kedua-duanya adalah atas jemputan rakan sekerja aku di Bakun. Pergi pun dah lewat, dalam pukul 2 petang kami bertolak sebab pada waktu pagi mereka masih lagi berada di gereja untuk aktiviti keagamaan. Sambutan perayaan mula meriah pada waktu petang.


Tapi bagi kami, kesempatan pergi ke Sungai Asap digunakan untuk menjamah Roti Canai terlebih dulu.
Almaklumlah, dekat Bakun mana lah ada roti canai... huhu..

Apabila kami sampai ke Sungai Asap, kami terus ke Uma Juman. Ramai juga kawan-kawan dari Sarawak Hidro juga turut ngabang di sini. Tapi aku tak sempat ke banyak rumah sebab tak cukup masa. Apa yang penting ketika ngabang di rumah panjang ini adalah kesempatan untuk mencuba pakaian tradisi lelaki Kayan.
 Bila pakai memang lah terasa macam nak jadi pahlawan kayan. Heh..

Dan selepas itu, kami sempat juga pergi ngabang ke beberapa buah rumah lagi di rumah panjang. Oh ye.. satu lagi ciri menarik di rumah panjang ini adalah ia adalah satu rumah yang amat besar, kemudian terbahagi kepada bilik-bilik untuk kediaman satu unit keluarga, kemudian dibahagi-bahagikan untuk ruangan peribadi pemilik rumah. Nama rumah panjang adalah berdasarkan nama Tuai Rumah. Satu keistimewaan rumah panjang adalah satu ruang lapang di hadapannya yang dinamakan Ruai.  
Ruai adalah satu ruang lapang yang berada di hadapan rumah panjang yang menghubungkan setiap unit kediaman di rumah panjang tersebut. Kalau budak-budak ada, memang puas dorang bergegai-gegai betegar ruai.. huhu
Kalau tiada ruai, rumah panjang ini ibarat rumah teres jer...

Dan satu lagi apabila datang ke rumah panjang, anda dinasihatkan agar menghormati adat resam dan tradisi di rumah panjang. Generasi muda sekarang walaupun ramai beragama kristian, mereka amat menghormati penganut agama lain khasnya penganut Islam dan juga mereka tidak akan menghidangkan arak. Namun, perlu diingat supaya anda jangan mencabar toleransi mereka dengan meminta pula arak.

Sebab, salah satu adat di rumah panjang adalah, apabila anda meminta arak, dan tuan rumah menghidangkannya, si peminta itu wajib minum. Dan adalah dikira sebagai menghina jika anda tidak minum arak yang dihidangkan. 

Mungkin anda rasa anda boleh terlepas. Tapi di rumah panjang, terdapat satu adat atau pantang larang jika anda melanggar adat. Sama seperti konsep Melayu, iaitu siapa yang menderhaka kepada Sultan akan dikenakan Tulah, konsep yang sama juga ada bagi masyarakat Orang Ulu @ Dayak Sarawak di mana melanggar adat mereka akan dikenakan tulah juga, tetapi istilahnya bukan Tulah, tetapi adalah Punik.

 memang aku ada nampak depan mata konsep Punik ni.  

Sebab itulah kebiasaanya, rakan-rakan yang datang ngabang (terutama Islam) akan membawa seorang dua yang boleh meminum arak sebagai 'wakil' untuk minum arak yang dihidangkan (jika ada).
Jadi tolonglah.. janganlah mintak...

12 di sekinchan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sekinchan - Google Blog Search


Blog Ustazah Liana ;): LIA HOMESTAY murah <b>di sekinchan</b>

Posted: 04 Dec 2013 09:31 PM PST

memandangkan kenduri-kendara banyak time cuti sekolah camni,homestay memang sangat laku lagi2 on weekend..rezeki..hehe..selain homestay family saye di KUALA SELANGOR (boleh klik di sini) terdapat 2 unit lagi homestay family saye di SEKINCHAN..baru siap decorate sepenuhnye^^
homestay ini hanya RM150 sehari semalam!!homestay di sekinchan ini dilengkapi 
2 bilik tidur dan 1 bilik air&tandas yang berasingan
sebanyak 2 unit homestay di sekinchan..sebenarnye ade 4 unit rumah..tapi 2 unit rumah yang di tengah tu abah saye jadikan rumah sewa..di corner lot kiri dan kanan tu yg abah saye buat homestay..
yg penyewa sorang tu mama saye cakap macam muke ari wibowo ok^^
ok jom kite tengok homestay yang pertama..RM150 sehari semalam
homestay ini terletak di parit 8 sungai leman,sekinchan,selangor..tepi jalan utama kuala selangor-sabak bernam..30 minit dari kuala selangor,15 minit ke sungai besar,30 minit ke sabak bernam 
jom tengok BILIK TIDUR UTAMA
bilik tidur utama ini dilengkapi;
- peralatan solat (sejadah,telekung,buku yaasin)
- gula,teh,nescaffe3in1,air mineral sebotol
TANDAS & BILIK AIR yang berasingan
ni pule homestay yang ke-2..kalau family ramai campur gn sedare mare lagi bolehla sewa 2 biji homestay ye..same juge harge..RM150 sehari semalam..design dalam pun same..cume warne sofa je lain^^
bilik tidur utama ini dilengkapi;
- peralatan solat (sejadah,telekung,buku yaasin)
saje saye nak bergambar jap..malam ni nak tido sini la..hehe


- gula,teh,nescaffe3in1,air mineral sebotol
TANDAS & BILIK AIR yang berasingan
pemandangan menghala ke jalan besar..keselamatan insyaallah terjamin sebab rumah jiran2 dekat^^rumah family saye pun dekat je..x sampai 2 minit naik kereta
kawasan lapang depan homestay tu pun insyaallah abah saye akan bina homestay juge..masih di dalam perancangan..so,sebelum tu bolehla dijadikan padang bola..haha...
- toto 2 unit (boleh ditambah mengikut keperluan TANPA caj tambahan)

- bantal lebih 2 unit (boleh ditambah mengikut keperluan TANPA caj tambahan)

HOMESTAY MURAH SEKINCHAN!
hanya RM150 sehari semalam!!!
BERMINAT??sila hubungi saye, LIANA ;) mama dengan abah saye pun boleh juge ;)
**kalau nak homestay murah saye di kuala selangor boleh klik di SINI
 

BLOG SELANGOR

Copyright 2010 All Rights Reserved