ads

Selasa, 7 Januari 2014

12 di semenyih - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di semenyih - Google Blog Search


....Diari hatiku: picnic <b>di</b> sungai tekala, <b>semenyih</b>

Posted: 05 Jan 2014 03:57 PM PST

Assalamualaikum

Salam isnin..aku takde monday blues pun.ok je dtg kerja.takde rasa malas mcm selalu.biasalah baru masuk 2014 dan azam nak semangat g kerja pon masih baru kan.keh3..aku akan sedaya upaya tak nak el tak nak mc tahun ni.nak zero mc.dan zero el.cayok yana!dan aku hrp aku dapat tukar ke putrajaya dlm masa terdekat.amin...

Hari sabtu kami bwk anak2 pi picnic.saja nak bagi depa mandi sungai.kalau laut ni aku tak brp suka sebab ayaq masin.satgi ipan naik gatai2 satu badan.dia ada eczema jadi kulit agak sensitif.lepas kemas rumah mendobi bagai aku masak nasi goreng dan siap2 lah nak keluar dlm pkl 11.30.sg tekala ni dekat ja dgn umah aku.dlm 20 minit ja.nak pi congkak jauh lak kena pusing.jalan yg blh tembus ke langat masih blom bukak sejak tanah runtuh thn lepas.kami sampai tu tak ramai org pun.pi beli makanan sket lagi pastu menapak naik tangga ke atas.sampai2 ja anak2 aku biasalah tak sabar nak terjun.ayaq punya sejuk, aku pun tak rasa teringin nak mandi.heehehe..dlm sejam lepak hujan rintik2 pulak.terus kemas barang dan beransur pulang.tu pun ipan zarif melalak nak andi sungai lagi.jari kedut habis ada hati nak mandi lagi.kui3..jom layan gambar.

Jauh berjalan.naik tangga lagi.anak2 aku tetap steady.aku yg mengah.hehe

Nasi goreng jela yg mampu aku siapkan untuk picnic kami.keh3..

Aku dan hubby makan nasi suap suap sambil tgk anak2 main air ahaks

Syoknya depa...aku tgk ja.malas nak mandi sebab pyh nak tukaq baju.tempat tukaq baju tak terjaga.kotor.

Anak-anak gembira aku pun sama turut gembira.antara peranan ibu bapa ialah menggembirakan hati anak2 dan in shaa Allah bila mrk besaq nti mrk akan ingat betapa baiknya layanan ibu bapa mereka.menggembirakan anak2 juga memperoleh pahala dan tertulis di dalam Al Quran.jangan merungut kalau anak nakal dan tak dgr kata.mereka hanya seorang anak.kita yg tua lah yg mencorak mereka.bukan mengherdik dan menghukum anak.mereka perlu dididik dgn kasih syg dan penghargaan.

Kenit ni nampak ja brutal tapi dlm ayaq tak brani mcm kakak dia.takut2 nak jalan pastu panggil kakak dia 'ayaaa unggulah adik..' 

Nyawa aku.kesayangan aku dunia akhirat.syukur alhamdulillah.semoga bahagia ini berpanjangan.kita hanya merancang.tapi ingatlah rencana Allah itu lah yg terbaik tanpa kita sedari.amin..

12 di jeram - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di jeram - Google Blog Search


Just 40: Fabulously young at hearts: Makan <b>di</b> Aroma ikan Bakar <b>jeram</b>

Posted: 28 Dec 2013 09:10 AM PST

Posting ni pasal makan makan lagi. Kali ni kami makan ramai ramai kat Aroma Ikan Bakar di Jeram. Sebelum ni aku dgn fis pernah pergi sekali dengan kawan kawan Fid some time last year. Mula mula kena la tepek gambar tuan tanah dulu kan, buat penyeri.
Geng ronggeng sebenarnya plan nak makan ramai ramai kat sini dah lama dah. Tapi setiap kali plan terpaksa di cancel oleh sebab sebab tertentu. Akhirnya menjadi kenyataan masa cuti x'mas baru baru ni.
Kami buat check point kat R&R sg buloh. Aku yg lead our konvoi ni guna waze. We went 4 kereta. 13 dewasa dan 5 kanak kanak. Nak ke Jeram ni senang je sebab kami ikut Latar highway. Dari lebuhraya plus utara selatan tu exit kat Rawang Selatan terus ikut sign board Latar. Exit kat Ijok. X jauh lepas exit tu ada cendol bakar yg femes tu. Terus sampai penghujung jalan kat T junction ambik kiri. Beberapa km dari situ ada trafic light yg ada sign board Medan Ikan Bakar Jeram masuk kanan and follow je sign board. Senang sangat.
Kami sampai awal. Meja dah siap reserved cuma sms yg kami sent untuk pesan order orang tu kata tak sampai kat dia. So we ordered our food again. Sementara nak tunggu makanan siap, kami ke pantai untuk posing posing. Sebaiknya sebelum datang buat booking dulu and pesan order sekali. X lama la menunggu nanti.
Pantai kat sini x boleh mandi sebab tanah selut. Lagi pun masa kami sampai air tengah surut. Ada la beberapa orang datang kutip baby lala. Ramai jugak customer kat pantai posing posing sementara tunggu food siap.jom layan gambar makanan pulak.
Kami order ikan macam ni 4 ekor size sedang. 2 masak 3 rasa dan 2 lagi masak sweet sour.
Ketam pulak kami ordered 12 ekor untuk 4 hidangan. 2 masak cili dan 2 sweet sour. Sedap A plus untuk ketam cili ni.
Lala masak lada hitam 2 set mcm ni. Kami nak order pepahat masak hamluk tapi pepahat xde pulak hari tu.
Tom yam ni kami ordered 2 set. Selain dari food yang ada dalam gambar ni kami ordered sotong goreng tepung 500 g per plate kami ordered 5 plates. Udang goreng butter kami ordered 4 set 400g per set. Yang lain lain tu kami ordered telur dadar 3 set untuk size 3 org makan, kailan Ikan masin 2 set. Air pulak kami ordered 3 jug ice lemon tea, 1 jug sirap dan 2 jug air suam. Total kami kena bayar rm759. So seorang dewasa kena rm54 la  lebih kurang.
Nuar lepas makan dok kata x puas sebab xde order ikan bakar. Nama kedai pun ikan bakar tapi kami x order pun ikan bakar. Bijak bijak. Nanti kalau ada repeat ke sini ken make sure order ikan bakar. 
Masa otw tu kami ada singgah minum cendol bakar. Punya la ramai orang kat cendol bakar tu.
Sedap sangat sampai posing pegang tiang. Ha ha ha. Kat cendol bakar ni ada lempeng bakar, cucur udang, nasi ayam dan lain lain. Kiranya kalau ke Jeram ni boleh la kill 2 birds with 1 stone.
Ok. Tu je nak citer pasal makan. 

Bantuan MES <b>di</b> DUN <b>Jeram</b> berjalan lancar | Selangorkini

Posted: 22 Dec 2013 08:51 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Oleh : Afeeqa Afeera. SHAH ALAM, 23 DIS : Penyerahan bantuan yang disediakan Kerajaan Negeri melalui program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) di Dewan Undangan Negeri (DUN) Jeram berjalan lancar sehingga kini sejak ...

Pahang Daily Online: Air <b>Di</b> Sungai <b>Jeram</b> Dekat Bukit Ibam Kian <b>...</b>

Posted: 29 Dec 2013 05:18 PM PST

BUKIT IBAM - Penduduk Kampung Buluh Nipis, di sini, gempar dengan penemuan ikan-ikan di Sungai Jeram yang seperti sudah tidak bermaya dan boleh ditangkap dengan senang serta keadaan air sungai yang berwarna kemerahan. Keadaan sungai yang kotor dan penemuan ikan-ikan yang tidak bermaya itu disedari ketika beberapa orang penduduk termasuk Tok Batinnya, Mohsonie Hassan, 42, pergi melihat jaring ikan yang ditahan di sungai tersebut. Menurut Mohsonie, pada pagi Sabtu lalu ketika pergi menahan jaring dengan rakan-rakannya, keadaan air sungai masih lagi seperti biasa dan tiada kelihatan ikan-ikan yang tidak bermaya itu. "Waktu tengahari Sabtu itu, saya dengan rakan yang lain pergi ke sungai untuk melihat ada atau tidak ikan yang lekat di jaring, kami terkejut kerana melihat air telah berubah menjadi keruh seakan berwarna merah semacam bercampur dengan lumpur. "Tambah mengejutkan kami, banyak ikan yang pelbagai jenis dan saiz di sungai ini yang timbul dalam keadaan tidak bermaya berhampiran dengan tebing sungai," katanya. Menurutnya, ikan-ikan yang timbul di permukaan air itu seperti sukar untuk bernafas dan begitu mudah ditangkap. "Kami cuba menangkap ikan-ikan tersebut dan ia begitu senang kerana tidak ia lari. Selepas ditangkap, kami lihat insang ikan tersebut dipenuhi dengan lumpur. "Antara ikan-ikan yang ditemui dan ditangkap oleh penduduk seperti ikan tapah, belida, kaloi, baung, udang serta banyak lagi," katanya. Dalam pada itu, oleh sebab bimbang dengan keadaan air sungai dan penemuan ikan yang tidak bermaya itu, Mohsonie telah melaporkannya kepada pihak berkuasa yang berkenaan. "Sebelum ini pernah jadi sebanyak dua kali tetapi tidak seteruk ini, saya telah lapor kepada pihak yang berkenaan supaya dapat menjalankan siasatan mengenai punca berlakunya pencemaran begini. Ada penduduk mendakwa terdapat bau diesel pada badan ikan yang ditangkap. "Dua orang wakil dari Unit Perikanan Darat, Jabatan Perikanan Pahang telah pun datang membuat siasatan semalam dan memaklumkan bahawa siasatan awal mendapati air sungai memang tercemar," katanya. Menurutnya, Jabatan Alam Sekitar juga telah maklum akan kejadian ini tetapi setakat ini (tengahari semalam) masih belum datang menyiasat. #sumber

12 di batang kali - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di batang kali - Google Blog Search


Lelaki India Kena Tetak <b>Di</b> Shell <b>Batang Kali</b> 4 Julai 2013

Posted: 06 Jul 2013 09:25 AM PDT

[Image: 245383_569468176438097_569467373104844_1...amp;jq=100]
Seorang lelaki India kena tetak di Shell Batang Kali, Selangor pada 4 Julai 2013. Tangan mangsa putus akibat ditetak oleh sepasukan gangster dan motif pergaduhan adalah kerana dendam yang menjadi punca kepada insiden tersebut. Mangsa Shankar Nadeson, 35, telah disahkan meninggal dunia ditempat kejadian sebelum dibawa ke Hospital Kuala Kubu Bharu. Kumpulan gangster yang dipercayai terlibat ialah kumpulan Gobi(0Glasses Kalompang, Selangor dan Kumpulan Santhana(36) Kalompang, Selangor.

Pejabat Pusat Khidmat Adun <b>Batang Kali</b> | kujie2.com

Posted: 08 Dec 2013 09:55 PM PST

pusat khidmat dun batang kali

Pejabat Pusat Khidmat Adun Batang Kali telah berpindah ke Laluan Utama, Batang Kali. Sebelum ini Pejabat Pusat Khidmat Adun Batang Kali berada di Taman Emas,Batu 30, Hulu Yam Lama.

Lokasi Pejabat Khidmat Adun Batang Kali berhadapan di seberang jalan Balai Polis Batang Kali berdekatan Public Bank dan Stesen Komuter Batang Kali.

Waktu Urusan Pejabat Khidmat Dun Batang Kali

  • Isnin – Khamis – 9.00 pagi – 5.00 petang
  • Sabtu – 9.30 pagi – 2.00 petang
  • Ahad dan cuti umum – tutup
  • YB akan berada di pejabat pada setiap hari Khamis sahaja.

Dua tiga minggu ini saya sedang memproses permohonan  Skim Tanam Baru  Sawit Pekebun Kecil jadi  memang berurusan dengan beberapa pejabat kerajaan – Pejabat MPOB, Pejabat Tanah & Galian dan Pejabat Khidmat Adun kawasan.

Pagi tadi ke Pejabat Khidmat Dun Hulu Bernam, Kampung Titiwangsa , Kelumpang.  Malangkan YB tiada dipejabat kerana turun ke Kuantan membantu mangsa banjir.

Kalau tak berurusan, memang tak pernah ambil peduli. Hanya lalu dan pandang.  Sesekali kena mencari, kalut juga nak tahu lokasi sebenar.  Kalau ringan mulut bertanya, InsyaAllah akan ada yang membantu.

Seorang penumpang cedera parah bas terbalik <b>di</b> Jalan <b>Batang Kali</b> <b>...</b>

Posted: 10 Nov 2013 04:13 PM PST

KUALA LUMPUR: Seorang cedera parah apabila bas yang membawa 22 penumpang terbalik di Jalan Batang Kali menghala Genting Highlands dalam nahas pada jam 5 pagi tadi. …read more

Berita Penuh: Utama Mutakhir Berita Harian

12 di bukit lanjan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di bukit lanjan - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Dec 2013 07:07 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Oct 2013 07:29 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Oct 2013 07:26 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Sep 2013 07:27 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Aug 2013 07:32 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Aug 2013 07:18 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Jul 2013 07:11 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Jun 2013 07:09 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Apr 2013 07:41 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Feb 2013 07:24 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Senarai dan Lokasi Perangkap Laju / Speedtrap | Isu Halal Terkini

Posted: 14 Aug 2012 12:24 AM PDT

Automated Enforcement System (AES): Berhati-hati,beratus kamera akan menjadi "mata" anggota polis sebaik anda memulakan perjalanan.

Aidilfitri datang lagi,semua perantau akan pulang beraya di kampung masing-masing.Elakkan tragedi,pandu berhati-hati,bila mengantuk berhenti.Jangan pandu laju-laju,ingat orang tersayang,ingat jugak saman…kah!kah!kah!

Sebagai panduan,berikut adalah senarai lokasi pemasangan sistem baru perangkap hadlaju yang telah dipasang oleh pihak PDRM:

PLUS Arah Utara

■ Di bawah jambatan di 456km, Sg Buloh simpang.
■ Di bawah jambatan di 459km, Bukit Lanjan interchange.
■ Di bawah restoran overhed di Sg Buloh.
■ Di bawah jambatan terakhir sebelum tol Sg Besi pada 309.2km.
■ Di bawah jambatan di 296.5km, Bangi persimpangan.
■ Di bawah jambatan baru dibina di 289.0km, selepas simpang Utara Penilaian.
■ Di bawah jambatan di 286.5km, Penilaian Utara simpang.

PLUS Arah Selatan

■ Di bawah papan tanda di 454.6km dan 455.2km, Sg Buloh layby.
■ Di bawah jambatan selepas Subang persimpangan di 11.3km.
■ Di bawah jambatan di 22km, Bukit Lanjan simpang.
■ Di bawah jambatan sebelum Mint hotel, Sg Besi Tol. 80km / h sahaja!
■ Di bawah jambatan di 302.8km, Kajang simpang.
■ Mengenai 1km selatan persimpangan Bangi, kedua-dua selatan dan utara terikat luar lorong
■ Pada 296.5km dan 297km, Bangi simpang.
■ Di bawah jambatan yang baru dibina di 289.0km, sebelum simpang Utara Penilaian.
■ Pada 285.5km dan 285.8km, Penilaian Utara simpang.
■ Pada pembahagi pusat di 251.8km dan 253km selepas Senawang simpang.
■ Selepas simpang Alor Gajah di 213.9km, bersebelahan dengan taman tema air.
■ Di sebalik halangan nahas tangan kanan di 198.4km.

Lebuhraya Elite Perhubungan Timur Tengah / Utara

■ Pada sebelah kiri di 4.8km selepas Batu Tiga / Shah Alam keluar
■ Di bawah restoran overhed di persimpangan USJ / Hicom kira-kira 8.5km. 90km / h zone!
■ Di bawah jambatan sebelum simpang USJ / Hicom di 10.5km.

Lebuhraya Elite Perhubungan Barat Tengah / Selatan

■ Di bawah restoran overhed di persimpangan USJ / Hicom kira-kira 8.5km. 90km / h zone!
■ Di bawah jambatan sebelum simpang USJ / Hicom di 10.5km.
■ Selepas keluar dari tol KLIA ke lapangan terbang, di bawah Jalan Pekeliling flyover.90km. / H

NKVE Arah Timur / Utara

■ 300m sebelum tol Jalan Duta, 60km / h!
■ Di sebalik penghadang jalan di sebelah kiri apabila pergi ke arah tol Jalan Duta, di 24.9km, 80km / h!
■ Di bawah jambatan di Damansara Junction, 17.5km

NKVE Arah Barat / Selatan

■ Di sebalik penghadang jalan di sebelah kiri apabila keluar dari tol Jalan Duta dari KL, pada 25.3km dan 25.7km, 80km / h!
■ Dari Jln Duta, di bawah jambatan, 23km, 80km / h zone!
■ Daripada Jln Duta, di laluan bawah tanah di Sungai Buloh Y-persimpangan, 22km.
■ Di sebalik halangan kemalangan di Damansara Junction, 17.7km dan 16.8km
■ Di bawah jambatan keretapi di 11.2km
■ Di bawah jambatan di persimpangan Shah Alam.

Lebuhraya Kesas Timur

■ Di bawah jambatan di 44.8km, menuruni bukit yang berjalan selepas Puchong simpang.
■ Kesas West Bound
■ Pada sebelah Sg Besi Tol Timur Bound. Bandaraya Kuala Lumpur
■ Jalan Duta; di bawah jejambat di persimpangan Damansara, 70km / h zone.

Lebuhraya Kesas – Klang

■ jalan Dwi antara Klang dan Pelabuhan Klang. Ke Arah Klang arahan, pada kira-kira 13 km batu batu. 70km / h sahaja!

Leburaya Pantai Timur

■ Timur berjilid, menuruni bukit selepas Raub persimpangan.
■ Maran, 60km / h zone.
■ Paya Marang, 70km / h zone.

Kawasan Negeri Johor Arah Selatan

■ persimpangan Tangkak.
■ Di bawah jambatan selepas Yong Peng
■ simpang Utara di 97.3km.
■ Ayer Hitam simpang.
■ simpang Sedenak.

Jalanraya Sekitar Utara  Malaysia  - Arah Utara

■ Around Ayer Hitam in 60km / h zone.
■ Sebelum Perwaja Steel.
■ Sg Petani persimpangan.
■ Antara persimpangan Seberang Jaya dan Tol Sg Dua.
■ Jambatan Pulau Pinang di pulau end.Speed  ​​menghadkan 80km / j.

Jalanraya Sekitar Utara  Malaysia  - Arah Selatan

■ Jambatan Pulau Pinang Pulau akhir. Had laju 80km / h.
■ Mengenai 2km sebelum had Juru Tol Speed  ​​90km / h

Kawasan Perak Jalanraya Arah Utara

■ Di bawah jambatan di 197.1km dan 198.8km, selepas Kamunting Junction.
■ Di bawah jambatan di 204.3km, selepas Kamunting Junction.
■ Di bawah jambatan di 208km, sebelum Kamunting Junction.
■ Di bawah jambatan di 214.8km, sebelum Kamuntingjunction.
■ Ipoh Point Vista pada kira-kira 263km. Had laju 80km / h.
■ Di bawah jambatan di 271km, Ipoh North Junction.
■ Di bawah jambatan di 274.4km, Ipoh South Junction.
■ Di bawah jambatan di 286.9km, Simpang Pulai Junction.
■ Di bawah jambatan di Persimpangan 296km, Gopeng.
■ Di bawah jambatan di 352.6km, selepas Simpang Sungkai.
■ Di bawah jambatan di 353km, Sungkai Junction.
■ Di bawah jambatan di 373km, Sungai Junction Slim.

Kawasan Perak Arah Selatan

■ Di bawah jambatan di 199km, sebelum Kamunting simpang.
■ Di bawah jambatan di 241.9km, di persimpangan Kuala Kangsar.
■ Di bawah tiang isyarat di 296.1km, sebelum Gopeng Junction.
■ Di bawah jambatan di 297km, Gopeng Junction.
■ Di bawah jambatan di 300km, selepas persimpangan Gopeng.
■ Di bawah jambatan di 308.6km, selepas persimpangan Gopeng.
■ Di bawah jambatan di 372.6km, di simpang  Slim   River .

Berhati-hati ketika memandu, semoga anda semua selamat sampai ke destinasi.

Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri

Abd. Rahman

http://www.halalscience.com

kegagalan cerun - kajian kes <b>di bukit</b> antarabangsa - Pagar Museh

Posted: 13 Jul 2013 03:28 AM PDT


Merupakan fenomena yang kerap belaku di Malaysia adalah dikeranakan iklim Malaysia yang panas dan lembap sepanjang tahun. Hujan yang tinggi melebihi 3000 mm setahun meningkatkan kadar hakisan dan luluhawa yang boleh mempercepatkan pergerakan jisim terutama nya di kawasan cerun bukit curam.
 Bukit Antarabangsa, Hulu Klang, Selangor merupakan kawasan yang bertopografi berbukit bukau, dengan ketinggian di antara 133 hingga 203 meter di atas paras laut. Mempunyai longitud antara 101°46‟ T hingga 101°47‟ T dan latitud antara 03°10.8‟ U hingga 03°11.3‟ U ( Peta 1). Dicirikan oleh iklim yang panas dan lembab sepanjang tahun dan mempunyai jumlah hujan tahunan sebanyak 3000 sehingga 3500 mm. Kegagalan cerun atau tepatnya tanah runtuh merupakan satu kejadian geologi yang melibatkan sebahagian besar pergerakan tanah, jatuhan batuan atau cantuman dari keduanya. Kebanyakkan runtuhan tanah bermula di lereng-lereng cerun dan seringkali dicetus oleh air larian permukaan . Runtuhan tanah berlaku mungkin secara berperingkat dan mungkin berlaku dengan pantas tanpa disedari sewaktu hujan lebat serta bergerak bersamanya bahan bumi yang menggelongsor mengikut tarikan graviti . 
Air yang mengalir di permukaan akan sentiasa menyebabkan hakisan. Kadar hakisan semakin tinggi sekiranya tanah di sesuatu kawasan itu terletak di tempat yang tinggi dan curam seperti di lereng-lereng bukit. Pengaliran air yang teramat deras akan menghakis bunga tanah atau lapisan atas. Berkaitan dengan proses hakisan, runtuhan tanah juga akan berlaku di cerun bukit, terutamanya berlaku semasa hujan lebat. Proses kegagalan cerun  menjadi satu masalah di kawasan di berbukit-bukau seperti Cameron Highlands, Fraser Hill, Genting Highlands di Pahang dan beberapa kawasan tanah tinggi di Malaysia. 
Kebiasaannya kegagalan cerun atau tanah runtuh akan meragut nyawa manusia serta memusnahkan harta benda. Contohnya, beberapa kejadian tanah runtuh besar yang telah berlaku seperti di Highland Tower dan Taman Hillview  di Hulu Kelang (Selangor), Gua Tempurung (Perak), Paya Terobong (Pulau Pinang), persimpangan lebuhraya NKVE, Bukit Lanjan serta beberapa kegagalan cerun bersaiz kecil dan sederhana. Fenomena ini seringkali dikaitkan  dengan musim tengkujuh, di mana sejumlah curahan hujan yang tinggi bertindak sebagai pencetus kepada kegagalan cerun. Keadaan iklim tropika yang panas dan lembab ini juga turut menyebabkan proses luluhawa secara relatifnya adalah lebih tinggi berbanding kawasan beriklim lain . 
Namun begitu, faktor-faktor lain seperti keadaan geologi, geomorfologi & struktur geologi akan berperanan dalam mempengaruhi corak pelemahan batuan. Kawasan kajian yang terletak di Bukit Antarabangsa merupakan kawasan perumahan di lereng bukit di Ulu Klang, Selangor, Malaysia. Bukit Antarabangsa, Ampang adalah sebuah kawasan penempatan awam yang berprofil  pertengahan ke tinggi. Namun begitu, penempatan yang dimajukan sebagai perumahan ini mempunyai keadaan muka bumi yang bercerun dan sama sekali tidak selamat dan tidak stabil untuk diduduki. Kebanyakan projek  pembangunan di sekitar kawasan Bukit Antarabangsa terletak di kawasan cerun bukit. Peristiwa tanah runtuh yang berlaku pada 6 Disember 2008 di Bukit Antarabangsa telah meranapkan 20 buah rumah dan mengorbankan sekurangnya lima orang penduduk dan lebih daripada 2,000 orang pula terpaksa dipindahkan ke tempat yang selamat
Kekuatan cerun yang tidak mampu mengawal dan menyokong kekuatan tapak bagi perumahan tersebut akibat hujan yang berterusan, telah menyebabkan kawasan menjadi tidak stabil dan aliran air berlebihan ini telah menyusup ke bawah permukaan dan menjadikan bahan bumi di bawah permukaan semakin  lemah. Ditambah pula, dengan keadaan cerun yang tidak stabil menyebabkan sejumlah bahan bumi bersama beberapa rumah penduduk yang terlibat runtuh di sepanjang cerun dan dilonggokkan ke beberapa ratus meter dari  tempatnya yang asal. Menurut laporan, 13 Ogos 2008, menunjukkan bahawa kebanyakkan cerun di kawasan  Bukit Antarabangsa berada pada kelas III, iaitu cerun yang berisiko tinggi kerana mempunyai kecerunan 26° - 35°.  

sekolah kebangsaan <b>bukit lanjan</b> (asli): minggu terakhir <b>di</b> sk bukit <b>...</b>

Posted: 20 Aug 2013 07:57 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]SEKOLAH KEBANGSAAN BUKIT LANJAN (ASLI). Sebuah sekolah murid Orang Asli di pinggir Bandaraya Petaling Jaya. Sekolah kecil tetapi bersemangat besar... (A small Orang Asli school at the outskirt of Petaling Jaya city ...

My Crib of Craps: Berbuka Puasa <b>di</b> Restoran Subak, <b>Bukit Lanjan</b>

Posted: 29 Jul 2013 06:30 PM PDT

Last Sunday, July-28 to be exact, we had the opportunity to have iftar at Subak Restaurant somewhere in Bukit Lanjan, near Tol Sg Penchala (LDP).
I'm always looking forward to dine here for the atmosphere is so calming and you really feel closer to nature.
It is said that you're paying more to the environment than the food.
AND, bonus is, the food's good!!!
We arrived around 645pm.
Itu pun dah usaha dah nak sampai dekat-dekat nak berbuka, or else kita melanguk jela tengok makanan.
I thought we were among the last, turned out we're the first to arrive in the group!
This is my favorite tudung from my current favorite brand, Pearl Haya.
I love, SUPER love the cutting, the material and especially the way it fits my face.
Love it!
Love it so much!
Some more I have the membership card, so for every month you are entitled to get 30% off the first tudung you bought in the month, and 10% subsequently.
Memang every month la I'll make you I'll bag at least one tudung from them, Pearl Haya.
Inshaa Allah kalau ada rezeki.
My shopping partner snapped this.
Terus jatuh cinta.
Terus beli!
She's the reason after all, kalau tak selamanya la saya rasa Pearl Haya ni design untuk makcik-makcik je.
Eh eh bukan awak pun dah level makcik ke?

Anyway, back to the iftar story.

What I had for iftar...



Yummmmmmmy!!!
Seriously ALL the lauk were so delicious!
I am not kidding, and I'm not biased.
They were good, extremely good!
Dessert.
Well actually we took some kuih-muih also but I didn't snap.
Main focus of the night was the food.
I didn't waste any minute NOT enjoying the food and the ambience.
Other than the kebab, there were also stalls of fried noddles, roti canai, and kambing golek!!!
Serius sangat, the kambing golek was SERIOUSLY delicious.
The very first word I uttered upon chewing the meat... hmmmm sedapnya!

The buffet is RM65 for adult if I'm not mistaken.
Like I said, you may find it a bit expensive, but sometimes you're also paying for the atmosphere, the view, the location, the awesomeness of the food.
So if you ask me, I'll say, highly recommended!

We went home around 915pm with super full and happy stomach.
Looking forward for another session next year 2014!

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jun 2013 07:32 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 24 May 2013 07:23 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 05 May 2013 07:20 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Apr 2013 07:26 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Jan 2013 07:19 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Jadual program dan jelajah Anwar Ibrahim 12 Jan-3 Feb <b>...</b>

Posted: 09 Jan 2013 01:13 AM PST

Berikut jadual program dan jelajah yang akan dihadiri Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim bermula 12 Januari sehingga 3 Februari 2013:

Januari:

12.1: Sabtu- Himpunan Kebangkitan Rakyat

13.1: Ahad- Pulau Pinang

19.1: Sabtu- 1) 5 petang: MeetAnwar Kajang anjuran AIC

2) 9 malam: Makan malam di Petaling Jaya Utara bersama Tony Pua

3) 11 malam: Ceramah di Batu Tiga, Shah Alam

20.1: Ahad- 1) 9 malam: Pongga Lembah Pantai

2) 11 malam: Ceramah di Bukit Lanjan

24.1: Khamis- Sambutan Maulidur Rasul di kediaman Anwar

25.1: Jumaat- Johor

27.1: Ahad- Negeri Sembilan

29.1: Selasa- Tapah dan Perak

Februari:

1.2: Jumaat- Makan malam bersama DAP Pulau Pinang dan di Pokok Sena, Kedah

2.2: Sabtu- Terengganu

3.2: Ahad- Melaka

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=42718

SEKOLAH KEBANGSAAN <b>BUKIT LANJAN</b> (ASLI): MAJLIS <b>...</b>

Posted: 28 Apr 2013 06:20 PM PDT

Pada 27 April yang lalu, satu Majlis Perpisahan sempena pertukaran guru besar Pn. Hajah Nur Ma binti Baharom dan Penolong Kanan HEM Pn. Rosnani binti Mohamed Arus telah diadakan di Dewan Mini SK Bukit Lanjan. Turut hadir dalam majlis tersebut adalah Yang Dipertua PIBG En. Norazman Jamalim dan juga barisan AJK PIBG SK Bukit Lanjan. Pn. Hajah Nur Ma telah bertukar ke SK Bandar Sri Damansara 3 dengan menjawat jawatan guru besar juga manakala Pn. Rosnani bertukar ke SK Damansara Damai 1 dengan memegang jawatan PK HEM. Majlis diselubungi dengan rasa sayu memandangkan Pn. Nur Ma telah berkhidmat di SKBL dengan gigih selama hampir 5 tahun. Pn. Rosnani pula tidak jemu-jemu menabur bakti kepada masyarakat beliau iaitu Orang Asli Bukit Lanjan selama hampir 23 tahun lamanya. Mereka berdua telah menaikkan nama SK Bukit Lanjan sehingga dikenali ramai melalui pencapaian akademik dan kemenjadian muirid. Seluruh warga SKBL akan merasa kehilangan mereka berdua dan berharap mereka akan lebih berjaya meneruskan kecemerlangan di tempat baru. Budi dan jasa mereka akan senantiasa dikenang.

Dari Daik pulang ke Daik,
Pagi-pagi menebang pisang.
Budi baik dibalas baik,
Akan sentiasa dikenang orang.

12 di tanjung karang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di tanjung karang - Google Blog Search


Ali Pancing: Berfoto <b>di Tanjung KARANG</b>

Posted: 04 Dec 2013 06:29 PM PST

Kali ni ke Tanjung Karang bukan pergi memancing haruan, ahh... lupakan dulu kisah haruan yang berjimba dalam parit dan tali air tu... memang aku tak nak layan. kali ni aku nak menghayati keindahan alam sawah padi yang luas terbentang, sambil mensyukuri nikmat yang Tuhan bagi untuk ku simpan dalam kotak hati. Ewahh... 
 Kebetulan sampai tengahari tu cuaca baik, awan pun banyak!

Tapi time ni pokok padi baru sekaki dalam sawah. Salah timing... patut datang time padi tengah tinggi. Nak buat camana, aku bukan permastautin tetap kat Tanjung Karang ni. Jadi, aku terjah je la

 Habih semua orang tengok aku ambik gambar!

Tapi... di tepian tali air ni buat aku rasa nak capai pancing aku kat dalam bonet kereta. Seolah-olah sang haruan menari-nari mengejekku kerana tidak memancing hari tu! Cis sungguh!


Ahhh... layan pokok kelapa dulu


Ini pun port haruan jugak ni! Aik, tadi kata nak ambik gambar je... kenapa sebut haruan pulak?


Mula-mula tu cuaca cantik...


Bila membawa ke petang dah mula mendung... nampak tak hujan lebat kat depan tu?
Macam nak ribut je tu... Lariiiiiiiiikkkkkkkkkk!
Sepatah dua kata dari penaja:
Sawah padi yang luas terbentang inilah menghasilkan beras lalu menjadi nasi yang kita makan hari-hari tu. Betapa tegarnya petani membanting tulang mengerah tenaga menjaga sawah yang bukan sekangkang kera. Hargailah petani dan pokok padi kita. 

Omak Kau!!!!: BERKAMPUNG <b>DI TANJUNG KARANG</b> UNTUK <b>...</b>

Posted: 16 Nov 2013 09:35 AM PST


Bertempat di Taman Nilam Tanjung Karang Selangor, Dun Permatang telah menganjurkan Mini Karnival Usahawan Wanita Desa (MKUWD) yang dirasmikan oleh YB Dr Daroyah Alwi merupakan Exco Tetap Kesihatan, Pembangunan Usahawan, Sains, Teknologi dan Inovasi juga ADUN Sementa dalam suasana yang meriah disulami dengan perlbagai program menarik yang telah diatur oleh pihak penganjur dimana telah mendapat sambutan hebat dan menggalakkan.

Omak kau juga tidak ketinggalan bersama Penyelia Pet-Soho's Selangor Puan Siti Aminah juga kerjasama protege membuka dua buah booth untuk menjual produk kuih, buah-buahan dan reflexiologi.

Tahniah kpd Tuan Yahya Shari bersama jawatankuasanya atas kejayaan ini. Teruskan usaha sokongan ini agar usahawan-usahawan ini dapat terus dibimbing dan dipacu lebih kehadapan untuk mengetengahkan produk masing-masing.

12 di jenjarom - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di jenjarom - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Dec 2013 03:38 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Oct 2013 03:17 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Sep 2013 03:09 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Sep 2013 03:17 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Aug 2013 03:30 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Jul 2013 03:10 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Jun 2013 03:22 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Ketua Wanita UMNO <b>Jenjarom</b> 1 maut kemalangan | Malaysia Edition

Posted: 11 Jun 2013 10:10 PM PDT

KUALA LANGAT – Hasrat Ketua Wanita UMNO cawangan Jenjarom untuk membuat pemeriksaan darah di Klinik Kesihatan Jenjarom di sini tidak kesampaian apabila dia maut selepas motosikal yang ditunggang dirempuh sebuah motosikal lain kelmarin.

Nor Asmah (kanan) bergambar bersama menantu dan cucunya, pada hari berkempen sempena pilihan raya lalu di Kampung Jenjarom, Banting. Foto -BH

Dalam kejadian pada pukul 7.30 pagi di hadapan Klinik Kesihatan Jenjarom itu, Nor Asmah Paniti, 52, yang menunggang motosikal Modenas seorang diri dilanggar dari belakang oleh motosikal jenis EX5.

Penunggang motosikal EX5 ialah seorang remaja lelaki berusia 18 tahun.

Kejadian itu dikatakan berlaku ketika Nor Asmah mahu membelok ke kanan untuk masuk ke kawasan klinik kesihatan.

Akibat rempuhan kuat, Nor Asmah terjatuh daripada motosikal menyebabkan kepalanya cedera parah manakala kaki dan tangan kanannya patah menyebabkan dia tidak sedarkan diri.

Mangsa kemudiannya disahkan meninggal dunia pada pukul 9.30 malam di Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang (HTAR) selepas 14 jam menerima rawatan.

Remaja terbabit pula patah tangan kiri selain mengalami luka-luka di badan dan dirawat di Hospital Banting.-kosmo

Aku Budak Telok: Mari Kenali Sejarah TPG: Telok, Kampung Medan <b>...</b>

Posted: 12 Jun 2013 08:32 AM PDT

Salam buat kengkawan semua. Apa khabar waris
 (warigh, kata orang Nogori Sembilan)? Moga-moga sihat semua..
Sebut pasal warigh, teringat aku lagu rapper Negeri Sembilan tu...
 (Aku tukar sikit liriknya)

                                    Melayu Telok..where you at?

                                    Jawa Sijangkang...where you at?,
                                    Melayu/ Jawa  Kg. Medan...where you at?,
                                    Jawa Kebun Baharu...where you at?
                                    Jawa Jenjarom...Where you at?
                                    Sakai Telok Gonjeng...where you at?
                                    Semua ada berapa?
                                    Beribu-ribu. (Hahaha...Amekkau!)

Sebut pasal Telok Panglima Garang, sebenarnya kita bercakap pasal

 kampung dan mukim menggunakan nama yang sama. Mukim Telok ini 
terletak dalam daerah Kuala Langat. Di dalamnya ada banyak kampung
 tradisional, kampung baru dan taman-taman perumahan yang sedang 
rancak naik macam cendawan lepas hujan. Aku sengaja masukkan
 dalam entri ini sejarah kg. Jenjarom.Walaupun Jenjarom berada dalam
 mukim yang lain ( Mukim Tanjong Dua Belas), namun hubungan erat 
penduduk telah terjalin sejak sekian lama. Dulu klinik kerajaan, dewan 
orang ramai, ,balai polis, pejabat pos hanya ada di Sg. Jarom. 
Jadi, Jenjarom penting bagi orang-orang di Telok.

 Korang tengok jer peta di bawah ni, korang akan get the picture,

 kata cikgu omputeh aku dulu.


Jadi, hari ini, aku nak bawa tuan-tuan, puan-puan, adik kakak ke mukim kami
 yang tercinta ini. Bukan citer pasal lanskapnya, tapi sejarah gemilangnya.
 Semoga anak-anak dapat belajar asal usul tempat tumpah 
darah datuk nenek , ayah emak kamu sekalian. Begini ceritanya.....

Kampung Telok Panglima Garang

Nama asal Kampung Telok Panglima Garang adalah Nibong Dengkil
 dan terletak di telok sungai di mana didiami oleh kaum orang asli.
 Disebabkan kedudukannya yang strategik, ramai pedagang-pedagang Aceh
 datang dan mula membuat penempatan di hilir sungai sehingga kawasan
 tersebut dipanggil Beting Pak Aceh.
Apabila segolongan mereka mengetahui bahawa terdapat Orang Asli
 tinggal di Nibong Dengkil, maka pedagang Aceh ini mudik ke hulu 
untuk mengambilalih dan menguasai Nibong Dengkil. Sewaktu itu terjadi
 pergaduhan di antara mereka dan menyebabkan Orang Asli melarikan diri
 ke Bukit Tampoi di Dengkil. Di sepanjang perjalanan Orang Asli
 yang menyusuri sungai hingga ke Bukit Tampoi, Dengkil mereka telah
 berpesan kepada penduduk yang ditemui dengan kata-kata :

"JAGA BAIK-BAIK DI TELOK ADA PANGLIMA GARANG"


Sebagai bukti terdapat penduduk di kalangan penduduk asli di Bukit Tampoi, 

Dengkil mendakwa dan mengaku bahawa mereka berasal dari Telok 
dan menetap di sini setelah dihalau oleh pedagang Aceh yang 
amat handal dan garang. Begitulah asal-usul nama
 Kampung Telok Panglima Garang manakala
 lambang harimau diambil di atas keberanian dan sifat pedagang Aceh 


Kampung Sijangkang
Kampung Sijangkang merupakan salah satu kampung yang terletak
 di daerah Kuala LangatSelangorMalaysia. Kampung Sijangkang
 terletak lebih kurang 12 km dari arah Klang ke Banting di Kuala Langat. 
Pusatnya pekan Sijangkang.Nama Sijangkang berasal dari sejenis pokok
 yang menyamai pokok getah. Ia adalah sejenis pokok hutan yang
 menyebarkan biji-biji dengan cara ltupan sendiri.
 Nama pokok itu adalah pokok Jangkang. Pokok ini terdapat di
 sebahagian tempat di Indonesia.
Masih berkaitan dengan pendapat pertama juga. Pokok Jangkang itu mati
 di sebuah anak sungai yang kemudiannya diberi nama sungai Jangkang
 iaitu anak Sungai Langat. Dalam bahasa Cina, mati disebut 'si'.
 Maka timbul nama 'Si Jangkang' yang akhirnya bertukar menjadi 'SIJANGKANG'.
Adalah dianggarkan kampung ini mula dibuka dalam lingkungan tahun 1907.
 ia diteroka dari arah Sungai Jangkang. Sebahagian dari penduduk kampung
 ini adalah berasal dari Indonesia iaitu Pulau Jawa, manakala yang
 lainnya berasal dari kampung-kampung lain yang lebih lama dibuka
 seperti Kampung Beting Tengah dan Kampung Pendamar.
 Mereka mendarat dari Sungai Jangkang dari pengkalan-pengkalan kecil
 yang terdapat di tepi sungai. Ini bermakna kampung Benting Tengah
 dan Kampung Pendamar adalah lebih tua dari Kampung Sijangkang.
Tanah perkuburan yang pertama terletak hampir dengan sungai dan
 ketika ini dipercayai sudah terhakis oleh air sungai tersebut. Wakaf perkuburan
 yang ada sekarang asalnya adalah tapak masjid lama 
dan Sekolah Melayu lama (dibuka pada tahun 1911).Pada masa dulu tanah dari
 tepi sungai hingga ke perkuburan sekarang adalah di bawah Geran Bebas
 (Geran Putih) iaitu boleh dibeli oleh orang asing. Peneroka Kampung Sijangkang
 yang awal menjualnya kepada orang Cina untuk menambah pembiayaan
 menunaikan fardhu haji. Sebab itulah hingga sekarang, orang Cina
 masih mempunyai kebun di situ. Bagaimanapun dalam lingkungan tahun 1925,
 ada beberapa sekatan dan pindaan kanun tanah dari Geran Putih ke Geran Merah. 

Pada tahun 1930-an, kemudahan asas iaitu jalan raya mula dibina 

menghubungkan satu tempat ke satu tempat. Pekan (kedai-kedai termasuk pasar)
 Kampung Sijangkang yang awal adalah terletak di Batu 8
 (jaraknya 8 batu dari Klang = 12.8 km). Kemudian selepas zaman darurat,
 selepas orang-orang Cina dipindahkan ke kampung-kampung baru,
 Pekan Kampung Sijangkang dipindahkan ke Batu 1. 
Tanaman hasil utama di Kampung Sijangkang ketika itu ialah getah dan kopi.
Pulau Carey
Pulau Carey merupakan sebuah pulau yang terletak di dalam negeri Selangor,
 Malaysia. Ia terletak di selatan Pelabuhan Klang dan utara Banting.
 Pulau Carey merupakan pulau lembangan mendatar yang besar
 terletak di daerah Kuala Langat, Selangor, Malaysia. Walaupun secara teknikal 
ia merupakan sebuah pulau, namun pada hakikatnya tanah pulau ini 
hanya dipisahkan dari tanah besar disebabkan oleh kehadiran Sungai Langat
 diantara keduanya. Pulau Carey mendapat nama dari seorang pegawai British
 yang juga merupakan pengusaha ladang kopi dan getah bernama Valentine Carey,
 beliau dilihat arif dalam aktiviti pertanian dan kesuburan tanah pertanian yang
 telah digunakan melebihi 100 tahun. Pulau Carey juga pernah dikenali dengan
 nama seperti Pulau Bangsar dan Telok Gonjeng

Pulau Carey cukup sinonim dengan kewujudan penempatan awal

 masyarakat Orang Asli, Mah Meri yang terkenal di Malaysia.
 Mah Meri merupakan salah satu dari 18 buah puak Orang Asli
 yang wujud di Malaysia. Jarak Pulau Carey dengan bandaraya Kuala Lumpur 
ialah sekitar 50 kilometer. Di sini terdapat enam buah penempatan
 masyarakat Mahmeri iaitu di Kampung Sungai Judah, Kampung Bumbun, 
Kampung Sungai Rambai, Kampung Kepau Laut, Kampung Sungai Jugra
 dan Kampung Sungai Kurau (Shaiful Bahri Md. Radzi, 2002a).
Komuniti Mah Meri di sini cukup ramai bilangannya mencapai 1400 orang,
 yang terkenal dalam aktiviti pembuatan boneka kayu dan topeng.

Kampung Jenjarom

Menurut catatan sejarah, Kampung Jenjarom mula diterokai oleh
 sekumpulan orang Melayu pada tahun 1926 bersamaan 1346 Hijrah
 dalam Kalendar Islam. Kumpulan peneroka kebun ini diketuai oleh 
Tuan Haji Masrek Haji Narang yang juga berketurunan Banjar.
 Pada asalnya, tanah di Kampung Jenjarom hanya diusahakan
 sebagai kawasan perkebunan. Antara tanaman yang mereka usahakan
 ialah nanas, pisang, ubi kayu dan banyak lagi. Setelah selesai berkebun, 
kumpulan peneroka ini akan pulang ke rumah masing-masing yang
 terletak berhampiran Kampung Jenjarom seperti di Sungai Jarom,
 Sungai Buaya dan Kampung Sijangkang.
Jenjarom dibahagikan kepada dua kawasan, iaitu Sungai Jarom
 dan Kampung Jenjarom. Nama Kampung Jenjarom berasal dari sejenis
 tumbuhan yang dikenali sebagai Rumput Purun. Pada masa dahulu,
 rumput ini banyak tumbuh di sekitar kawasan Kampung Jenjarom. 
Bentuknya yang tirus, tajam dan tersusun seperti jarum memberi ilham
 kepada peneroka kampung untuk menamakan kampung ini sebagai
 Kampung Jenjarom.
 Ia dibahagikan mengikut kawasan-kawasan tertentu, bermula dari
 Kawasan Satu hingga Kawasan 12. Setiap kawasan ditandakan 
dengan sebuah papan tanda.




:: CIKGU NORAZIMAH ::: Video Lagu RAYA <b>di</b> KAMPUNG <b>JENJAROM</b>

Posted: 03 Aug 2013 06:43 PM PDT


Mood RAYA semakin menjadi-jadi kebelakangan ni ! Dalam duk layanz lagu raya, tiba2 terjumpa videoklip lagu baru dari artis baru seperti iamNEETA, Najwa Latif, Deanna Hussin & Mimie Haris. Yang SPECIAL nyer video ni dibuat di KAMPUNG JENJAROM tau. Kampung En. Arep tu ! Tiap2 minggu Cikgu Norazimah balik kampung, tak tahu lak ada artis wat videoklip. Tup..tup..kuar kt youtube ! Tu pon anak sedara yang tag kan video tu, kalau tak, memang tak tahu ler..hehe
Cikgu Norazimah tertanya-tanya gak, nape le dorang tak wat shooting kt umah mak mertua yer, lagi old skul tau umah mak mertua Cikgu Norazimah ni. Kalau tak, boleh ler glamer kejab ! Ahaks...

~ Rumah klasik dibuka untuk shooting drama/filem ! Sila PM Cikgu Norazimah yer..hahahaha ~
[p/s: pengsan kalau bapak mertua baca entry ni.. nth paper menantu sorang ni ! wink ]
 

BLOG SELANGOR

Copyright 2010 All Rights Reserved