ads

Ahad, 22 April 2012

12 di teluk datok - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di teluk datok - Google Blog Search


LAMAN BLOG PERGERAKAN PEMUDA UMNO CAWANGAN <b>TELOK</b>

Posted: 17 Apr 2012 07:29 AM PDT


Tun M dimasukkan ke hospital

Posted: 17 Apr 2012 04:01 AM PDT

"Dengan nama Allah yang mengubatimu, dari segala perkara yang menyakitimu, dan juga dari kejahatan setiap jiwa,mata dan hasad. Allah akan menyembuhkanya dan dengan namaNya engkau disembuhkan"
KUALA LUMPUR - Tun Dr Mahathir Mohamad
dimasukkan ke Pusat Perubatan Universiti
Kebangsaan Malaysia (HUKM) pagi ini bagi
menjalani pembedahan kecil untuk
mengeluarkan polip pada rongga hidung.
Pasukan perubatan yang diketuai Prof Dr
Abdullah Sani Mohamed (Perunding Pakar
Bedah ENT (telinga, hidung dan tekak) PPUKM),
Prof Datuk BS Gendeh (Perunding Pakar Bedah
ENT PPUKM), Prof Joanna Ooi (Perunding
Pakar Bius, PPUKM) dan Datuk Dr Hassan
Mohamad Ariff (Perunding Pakar Bius, IJN)
melakukan pembedahan selama sejam bermula
9.30 pagi.
Bekas Perdana Menteri kini diletakkan di
bawah pemantauan di wad biasa.
Beliau dijangka akan berada di hospital untuk
beberapa hari akan datang.
Lawatan pada masa ini hanya dihadkan kepada
anggota keluarga. - Bernama

Sent by PEMUDA UMNO TELOK DATOK®

12 di bukit raja - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di bukit raja - Google Blog Search


KISAH MAMA MALIKHA: Perjumpaan Mak - Mak <b>Di</b> Aeon <b>Bukit Raja</b>

Posted: 17 Apr 2012 10:58 PM PDT

Ni cerita minggu lepas ni, masa cuti umum perlantikan Agung baru. Lepas Asar weols ke JJ Bukit Raja. Sesaja nak menghabiskan masa di sana. Short plan berjumpa dengan kawan sekolah lama kita, Mastura dan Mama Eja yang tahu kita nak ke JJ Bukit Raja, dia pun sebukkk nak datang jugak hihi. Rindu kat Malikha snagat katanya. Yelah... Kita satu family pun tak bersua muka lagi dengan newborn, Baby Fiyya kan.... Mama Titi ( mama ztee jadi mama titi dek Kyra :) ) pun rindu dengan Kyra jugak..
Masa bersiap siap nak keluar.., taktahu pulak masa tu ada berlaku gempa bumi kat Acheh dan somewhere kat Malaysia pun turut merasa gegaran. Kita tak rasa bergegar pun, dah kita memang bergegar sokmo melayan kerenah Malikha hehehe. Dah tengah hu ha hu ha dalam JJ tu, Umi called tanya ada kat mana. Katanya ada gempa bumi kat Acheh. Umi risau sokmo tentang keselamatan anak - anak, menantu dan cucu dia tak kira masa. Ibu kan... :)
Weols cuma lepak betul - betul depan MPH tu. Malas nak bergerak ke lain. Jumpa Tuya dulu, sambil Malikha dan anak bujang Tuya masuk keluar masuk keluar MPH buat macam kedai buku tok nenek depa hihihi.... Senang mak - mak nak bergosip. Papa dan daddy lah yang melayan mereka. Anak bujang, si Qayyum kemain lagi malu wehhhh sampai tahap nak masuk dalam kain mak dia, jumpa Malikha padahal hari - hari duk belek Malikha kat FB hihihi.. Macam - macam lah budak - budak ni.. Pastu, haaaa bila dah panas enjin amekaw, takde malu - malu dah heh ! :D
Jomlah kita tengok gambar mereka semua. Gelagat si anak dan mak - mak :)



Pastu tak lama tu, baru Mama Eja dan family tiba. Malikha dari jauh berlarian ke Mama Eja.. '' Mama Eja.... lama tak jumpa....'' Sambil kuak tangan luas - luas hehehe..

Malikha masa kat FB panggil Baby Fiyya nak tahu apa ??? Dipanggilnya Baby Soya hahaha. Sian tau... Tapi lepas tu, ok dah.. Bila Mama usik, baby soyaa dia lak betulkan kita... '' Baby Fiyya lah Mama..... ''


Kemain susah nak amek gambar minah dua orang ni... Tengoklah gelagat mereka :P
Bila masuk si bujang sorang pulak, adeh...makin banyak drama swasta lak !

Dan tetiba lak dua ibu ni berkawan baik :)



Itu saja alkisahnya, yang dicoretkan buat kenangan disini... Kbai !
:)

12 di sungai tenggi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sungai tenggi - Google Blog Search


Malaysia Zoom » Pemuda melecur 80 peratus akibat dibakar

Posted: 27 Feb 2012 03:11 PM PST

PETALING JAYA 27 Feb. – Seorang pemuda terpaksa bertarung nyawa untuk menyelamatkan diri apabila dibakar hidup-hidup selepas dirompak sekumpulan lelaki di ladang kelapa sawit di Kampung Sepakat, Sungai Tenggi, Bukit Tagar di sini semalam.

Dalam kejadian kira-kira pukul 6 pagi, Muhammad Syahirudin Mohd Shauki, 20, cedera hampir 80 peratus dari paras paha ke atas selepas dipercayai dibakar dengan menggunakan minyak petrol.

Menurut seorang saksi yang dikenali sebagai Selvakodi, lingkungan 50-an, dia sempat membantu pemuda itu yang tiba-tiba muncul di hadapan rumahnya.

Katanya, mangsa juga sempat menceritakan kejadian yang berlaku sebelum dia dibawa ke Hospital Sungai Buloh (HSB) untuk rawatan lanjut.

"Remaja lelaki itu datang dalam keadaan terbakar dan berseluar dalam. Saya segera membawanya masuk dan menyelimutinya dengan kain sebelum menghubungi talian kecemasan 999.

"Sementara menunggu ambulans datang, dia sempat bercerita tiga lelaki merompaknya sebelum dia dibakar dengan minyak petrol.

"Mangsa turut memberitahu, dia sempat terjun ke dalam longkang untuk memadamkan api yang membakar tubuhnya," kata Selvakodi ketika ditemui di Felda Gedangsa di sini hari ini.

Selvakodi memberitahu, pemuda itu sempat meminta air dan makanan kerana terlalu lapar sebelum dia diberikan air soya dan roti yang terpaksa disuap sendiri oleh cucu lelaki yang berusia 11 tahun.

Sementara itu, bapa kepada mangsa, Mohd. Shauki Dahlan ketika ditemui di Wad Kecemasan HSB berkata, dia sempat menerima panggilan daripada anak bongsunya itu sebelum dia koma dan dirawat di hospital.

"Saya menerima satu panggilan daripada nombor yang tidak dikenali dan selepas menjawab, Muhammad Syahirudin berkata, 'ayah, saya kena bakar' dan kemudian talian terputus.

"Saya yang terkejut telah mendail kembali nombor itu sebelum diberitahu anak saya telah dibawa ambulans dan dikejarkan ke hospital," katanya.

Kakak mangsa, Sri Wahyuni, 25, berkata, adik lelaki tunggalnya itu keluar dari rumah kira-kira pukul 12 tengah malam semalam selepas meminta kebenaran daripada ibunya.

"Adik saya sangat aktif dan mempunyai ramai kawan di kawasan tempat tinggal kami di Kota Damansara. Dia sepatutnya menghadiri temuduga untuk bekerja di Jusco One Utama, Bandar Utama semalam.

"Saya tidak menyangka kejadian ini berlaku kerana tidak tahu dengan siapa adik saya keluar semalam. Malah, saya yakin dia tidak pernah melakukan sebarang pekerjaan yang tidak baik," katanya.

Sementara itu Ketua Polis Daerah Hulu Selangor, Supritendan Norel Azmi Affandi Yahya berkata, siasatan awal mendapati, mangsa telah dipukul dan dibawa dari Kota Damansara pada awal pagi sebelum dia dibakar.

Dipetik dari Utusan Malaysia

12 di ulu kelang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di ulu kelang - Google Blog Search


Raya <b>di Ulu Kelang</b> :The Nice Idea

Posted: 21 Sep 2009 11:13 PM PDT

  • Pictures by Khairil Hatta
  • benhatta@gmail.com
  • 019-2888-274
  • Tahun ni kami beraya di Ulu Kelang
  • Suasana sungguh meriah dan riang gembira
  • lihat lah gambar2 nye ye.

a-blog-01

Bermaaf-maafan di pagi Raya

a-blog-03

Peace y'all hehehe. Benhattas in the morning.

a-blog-04

Kesopanan dan Ketatasusilaan

a-blog-05

Cucu opah yang terlatest

a-blog-06

Alahai anak omak, ayam den lopeh.

a-blog-07

Atikah cuba nego utk duit raya lebih. gunalah ESQ.

a-blog-08

Amirah dan Hakim bergembira

a-blog-09

Akak and Mirah melompat gembira, Opah and Chek Betot menari dabus.

a-blog-10

Sesi outdoor pulak lah hehe.

a-blog-11

Atikah pun nak jugak

a-blog-12

Dah lama Amirah nak amik gambar macam ni hehe.

a-blog-13

Ni mamat DOTA yang sangat Emo hahaha.

a-blog-14

Berposing sebelum pergi beraya

a-blog-15

3 dara pingitan….yang tengah dah berpunye ye.

a-blog-16

A lil bit of different color taste to add variaties to the set.

a-blog-17

Raya yang sungguh berbunga bunga.

a-blog-18

Pemandangan kuala lumpur di hari raya dari dalam kereta

a-blog-19

Posing jangan tak posing

a-blog-20

A film-like exposure for the album. Bibik kat sebelah kiri pun layan jugak hehehe.

a-blog-02

Kena frame kan gambar ni.

(Gambar) Proton Preve Kemalangan <b>di</b> Lebuhraya DUKE (Duta-<b>Ulu</b> <b>...</b>

Posted: 21 Apr 2012 08:12 AM PDT

Proton Preve baru dilancarkan baru-baru ini dan Proton Preve telah terlibat dalam kemalangan di mana kereta tersebut dipandu oleh Sales Advisor (SA) Proton sendiri.

Kereta Proton Preve ini terlibat dalam kemalangan di Lebuhraya DUKE (Duta-Ulu Kelang) dari Jalan Sentul menghala ke Gombak pada jam 4.45 petang. Menurut sumber, insiden ini berlaku apabila SA tersebut mengelak kenderaan di hadapan dan melanggar pembahagi jalan, mengakibatkan kereta tersebut melambung.

Tayar Proton Preve yang hampir tercabut akibat daripada kesan hentakkan kereta yang melambung. Adakah ini ujikaji oleh pihak Proton dalam situasi yang sebenar?

Tapi, apa yang kita lihat daripada situasi di dalam gambar, Proton Preve ini boleh dikatakan agak lasak kerana hanya bahagian tayar sahaja yang rosak, tanpa mengena body part yang lain. Ye ke?

Jangan salah andaian dan kita tunggu pihak Proton Preve untuk menerangkan keadaan sebenar yang terjadi di sebalik Kemalangan Pertama Proton Preve ini yaa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian dari Google! :

*--- MENGAPA ANDA PERLU BERIKLAN DI SINI? ---*

12 di sungai panjang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sungai panjang - Google Blog Search


Bersih 3.0: Menilai status &#39;warga kelas kedua&#39; « Helen Ang

Posted: 06 Apr 2012 02:09 AM PDT

April 6, 2012 at 5:09 pm

Orang Cina tidak berpuas hati dengan keadaan tidak seimbang, yang mana kawasan di luar bandar mempunyai jumlah pemilih yang kecil manakala kawasan bandar mempunyai jumlah pemilih yang besar.

Contohnya, di Sungai Panjang ada 20,500 orang pemilih berdaftar sementara jumlah pemilih di Subang Jaya lebih dua kali ganda, yakni seramai 44,569 orang.

Kawasan pemilih Selangor: (N3) Sungai Panjang, (N31) Subang Jaya

Mengikut perangkaan pilihanraya umum lepas (PRU12), majoriti pemilih Subang Jaya ialah Cina. Yang Melayu hanya 32 peratus di Subang Jaya berbanding 85.4 peratus di Sungai Panjang.

Calon Subang Jaya DAP Hannah Yeoh meraih 23,459 undi untuk memberikan partinya kerusi Dewan Undangan Negeri di Selangor.

Dalam pada itu, Dr Mohamad Khir Toyo meraih 11,181 undi di Sungai Panjang. Walaupun jumlah undi yang dimenangi Khir kurang separuh daripada apa yang diperolehi Hannah namun Umno mendapat satu kerusi DUN juga.

Tidak adil — pekik si DAPsters-DAPsters yang membantah proses pilihanraya serta tidak sabar lagi untuk turun ke jalanan demi menjayakan Bersih 3.0.

Hannah Yeoh makin hari makin montok

Guan Eng nampak begitu sihat juga

DAPster membuat perhitungan bahawa Suruhanjaya Pilihanraya (EC) nyata sekali terletak di bawah telunjuk rejim Umno kerana membenarkan garis sempadan kawasan pemilih dilakar atas dasar menguntungkan penduduk luar bandar (sebut Melayu).

Bagaimana boleh 23,500 (angka dibulatkan) penyokong pembangkang Subang Jaya dianaktirikan pihak pemerintah dengan hanya diberikan suara satu wakil sahaja, kata mereka.

Cuba bandingkan 11,200 penyokong Umno di Sungai Panjang. Nisbah 2:1 menggambarkan nilai seorang pemilih Melayu bersamaan nilai dua orang pemilih bukan Melayu.

Itu kiraan atas kertas. Hakikatnya kita harus mengambil pandangan yang lebih relatif.

Suara orang Subang Jaya (ataupun suara orang Damansara Utama yang 83 peratus pemilih Cina) sebenarnya berkali-kali lebih lantang kedengaran berbanding dengan suara penghuni luar bandar.

Blog ini pernah menghuraikan bagaimana Hannah Yeoh dijadikan tajuk berita dan cover girl dalam [anggaran] 56 buah rencana di Selangor Times – yang jumlah terbitan mingguan mencecah 63 edisi tatkala data dikutip. Dalam kata lain, hampir tiap-tiap minggu Selangor Times mesti mempromosikan Hannah Yeoh.

Dalam tempoh yang sama, yakni sepanjang 63 minggu, lapan orang Adun Umno tidak pernah diberikan sebarang apa liputan pun oleh Selangor Times.

Maksudnya 63 edisi suratkhabar rasmi negeri tidak pernah sesekali bercakap tentang YB Raja Ideris Raja Ahmad, YB Warno Dogol, YB Mohd Idris Abu Bakar, YB Mohd Isa Abu Kassim, YB Abdul Shukur Idrus, YB Sulaiman Abdul Razak, YB Johan Aziz atau YB Muhd Bushro Mat Johor.

[Klik SINI untuk lihat carta]

Lapan kerusi DUN yang diwakili Yang berhormat-Yang Berhormat dari parti Umno (disenaraikan di atas) mempunyai kesemuanya 169,088 orang pemilih berdaftar. Permasalahan dan kepentingan 169,088 orang kebanyakannya Melayu ini berserta ahli-ahli keluarga mereka tidak pernah diberi ruang (rencana sifar) dalam akhbar negeri Selangor Times melalui para Adun.

Adun Subang Jaya disebut Selangor Times dalam 56 rencana; carian untuk 'Subang Jaya' pula membuahkan hasil keputusan 296 rencana.

Carian untuk 'Paya Jaras' (2 rencana), 'Dusun Tua' (4) dan Tanjung Sepat (5). Subang Jaya (296) ialah satu kawasan DUN. Ketiga-tiga Paya Jaras, Dusun Tua dan Tanjung Sepat pun masing-masing kawasan DUN.

DAPster berdengki apabila DUN luar bandar dititikberatkan dari segi nisbah Pemilih:Adun.

Apakah orang bandar tidak memiliki kelebihan-kelebihan dari segi lain? Malah nasib orang Kristian diberi tumpuan oleh akhbar-akhbar antarabangsa — The Wall Street Journal, New York Times, Washington Post, The Economist, dan banyak lagi.

Di kampung halaman sendiri, Selangor Times terus pekak kepada pemilih-pemilih 'bisu' Sungai Air Tawar, Sabak, Hulu Bernam, Batang Kali, Kuang, Permatang, Semenyih and Paya Jaras.

Untuk kajian selanjutnya, cuba kita lihat kepada 10 orang Yang Berhormat BN yang disebut dalam 14 rencana (seorang satu dua) Selangor Times.

Kalau dibuat, katakanlah, satu ukuran akoustik, suara Hannah Yeoh bagi Subang Jaya ialah 56 decibel manakala suara 10 orang Adun Umno Selangor (termasuk seorang MCA) dicampurkan semua sekali hanya 14 decibel.

Ataupun kita boleh bayangkan bahawa sekali teriak, suara Subang Jaya empat kali lebih kuat dan bising daripada suara Sungai Pelek, Dengkil , Seri Serdang, Sungai Burong, Tanjung Sepat, Morib, Sementa, Dusun Tua, Taman Templer dan Jeram jika pun mereka-mereka ini berteriak sekaligus secara berkumpulan.

Kesimpulannya pejabat menteri besar Selangor yang menyelia Selangor Times tidak memandang kepada Melayu yang tinggal di pedalaman.

Mungkin ada yang kata Selangor Times terang-terang pro-Pakatan (dan oleh sebab itu tidak mengendahkan penyokong Umno di luar bandar) serta begitu juga Media Selangorku yang membuat streaming untuk podcast Adun Subang Jaya itu.

'Star' dah tak berapa endahkan MCA

Baiklah, biar kita tengok suratkhabar The Star yang didakwa DAPster sebagai "pembodek" MCA, parti "anjing suruhan" yang selalu tunduk kepada tuannya Umno. Adakah betul The Star menutup ruang kepada Cina DAP?

Untuk pengetahuan umum, bukan sekadar sering dipampangkan Hannah Yeoh di dada akhbar tersebut malah The Star baru-baru ini juga mengundangnya menjadi tetamu untuk rancangan Twitter anjuran mereka.

Carian dalam suratkhabar Star dengan menggunakan enjin dalaman (internal search engine) memberikan keputusan 1,910 rencana berkenaan "Hannah Yeoh".

Hasil carian dalam Star untuk "Satim Diman", iaitu ketua pembangkang negeri Selangor, hanya membuahkan 221 sebutan yang berkaitan.

Kita buat carian lagi dalam Star.

Walaupun Star milik MCA, suratkhabar itu sebenarnya lebih sayang kepada politikus-politikus pembangkang daripada bekas ketua Wanita MCA sendiri.

Orang Umno di Perlis, Kedah, Terengganu dan lain-lain tempat yang terpencil jangan haraplah akan diberitakan dalam Star.

Di negara-negara lain, seorang warga kelas kedua mungkin berada dalam ketakutan (selalu diam-diam sahaja, bersikap pasif, tidak menonjol tingkah laku).

Di Malaysia, si evangelis Kristian ikon kesayangan warga-warga kelas kedua diberikan beribu kali lebih publisiti daripada wakil-wakil warga kelas pertama walau di akhbar milik salah sebuah parti pemerintah.

Sesetengah warga kononnya kelas kedua ini – yang juga merupakan 'minority within a minority' (majoriti-minoriti ialah Cina penganut Buddha) – bukan sahaja tidak bersikap pasif malah merekalah yang paling cenderong memaki-hamun di siang hari.

Adakah perangai sombong dan agresif itu membayangkan golongan yang tertindas?

Menyusul dari 'Bersih 3.0: DAPsters thump their Chinese chests'

Entry filed under: DAPster. Tags: , , , , .

12 di meru - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di meru - Google Blog Search


IdrisTalu: HYPERMARKET BARU <b>DI MERU</b> RAYA

Posted: 21 Apr 2012 01:21 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]HYPERMARKET BARU DI MERU RAYA. Dicatat oleh Idris Talu di ... By Idris Talu Penulis menemui "kapal korek" bijih timah ini secara tidak sengaja apabila menjalankan aktiviti memancing ikan di sekitar Ta... Anak-Anak ...

12 di batu caves - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di batu caves - Google Blog Search


Ulasan Isu Kehadiran Najib <b>Di Batu Caves</b> | Kumpulan Menyokong <b>...</b>

Posted: 14 Feb 2012 10:24 PM PST

February 15, 2012   ·   21 Comments

Isu kehadiran YAB Perdana Menteri, Dato' Seri Najib di majlis sambutan Thaipusam, Batu Caves pada 7 Februari lepas seakan menjadi buah tanggung untuk pembangkang khususnya Pas dan PKR  bilamana Mufti Perak, Datuk Harussani Zakaria membuat teguran 'keras' berkaitan perkara tersebut.

"Ini perbuatan syirik, saya tidak tahu mengapa jadi macam ini… sedangkan perayaan kaum lain kita tidak boleh sambut ini pula hadir di rumah ibadat mereka.

"Bagaimana boleh terlajak macam ini, sepatutnya perdana menteri wakilkan menteri beragama Hindu untuk menggantikan dirinya… sebab umat Islam tidak boleh terlibat dalam sambutan perayaan agama lain,"

"Kita tidak boleh sambut (perayaan agama lain), mereka lakukan upacara keagamaan dan kita sebagai umat Islam tidak boleh hadir… itu upacara ibadat mereka.

"Sebagai perdana menteri, Najib sepatutnya sedar dan menghantar wakil. Saya sudah tegur perkara ini setiap tahun namun tidak dipedulikan" – Mufti Perak, Datuk Harussani Zakaria.

Hakikatnya kehadiran PM ke majlis tersebut hanyalah sekadar memenuhi jemputan bukannya untuk turut sama melakukan upacara ritual keagamaan seperti 'berdoa' di dalam kuil.

Pun begitu, tidak dapat tidak teguran Datuk Harussani itu walaupun bunyinya agak keras namun kelihatan ada meritnya sementelah lagi ia dibuat atas kapasiti & tanggungjawab beliau sebagai orang agama walau sebenarnya masih boleh diperhalusi adakah benar kehadiran PM di majlis tersebut membawa kepada jatuhnya hukum syirik.

Syirik secara bahasa membawa maksud "menyekutukan Allah s.w.t / beriktikad secara perkataan, pegangan ataupun perbuatan dengan menyamatarafkan makhluk lain seakan sekutu bagi Allah s.w.t, misalnya menyembah berhala, patung atau objek lain".

Jenis syirik pula terbahagi kepada dua yakni;-

i) Syirik Jali -   syirik besar, nyata & perlakuan syirik secara terang-terangan misalnya menyembah berhala atau menyamakan makhluk lain yg bernyawa atau objek tidak bernyawa sebagai setaraf dengan Allah s.w.t.

ii) Syirik Khafi - syirik kecil, tersembunyi yang menyebabkan hilang  pahala seseorang umpamanya perbuatan riak, ujud, takbur atau menunjuk-nunjuk amal ibadat.

Jika kita ambil kira makna syirik dan jenis syirik tersebut, jelas sekali ia tidak menepati dengan apa yang berlaku dalam isu PM di majlis tersebut apatah lagi kalau nak di ambil kira faktor berkaitan nawaitu beliau memenuhi jemputan tersebut atas kapasiti sebagai pemimpin negara berbilang kaum & agama.

Tidak sama sekali wujud perlakuan menyembah berhala atau dewa, tidak juga wujud perbuatan mengiktiraf dewa Hindu atau tuhan lain sebagai sama taraf dengan Allah s.w.t malah jauh sekali daripada wujudnya penyataan secara iktikad yang mengangkat makhluk atau perkara lain sebagai sekutu bagi Allah s.w.t.

Cuma yang pasti kehadiran Datuk Seri Najib ke majlis tersebut barangkali telah  menimbulkan salah sangka walau ramai yang mengetahui hakikat kehadiran Dato' Seri Najib adalah sebagai menghormati undangan & jemputan rakyat.

Pun begitu sedikit salah sangka yang bila disambung-sambung cerita tanpa berpandukan realiti, penghujungnya kerap menjemput kepada datangnya fitnah.

Lebih molek sebenarnya di masa akan datang, para ulama & ilmuan Islam menggunakan pendekatan lebih berhikmah & berdiplomasi ketika mengutarakan teguran umpama 'menarik rambut dalam tepung, rambut dapat di buang dan tepung tidak berselerak'.

Para pemimpin politik Islam dalam kerajaan tidak bermasalah untuk menerima teguran apatah lagi jika dilakukan dengan penuh hikmah berbanding kaedah sekarang yang agak terbuka yang kemudian mengundang prasangka dari khalayak selain menjemput polemik politik oleh pihak berkepentingan.

Di pihak kepimpinan kerajaan pula di masa sama barangkali wajar mengambil langkah sedikit cermat ataupun lebih berhati-hati demi mengelakkan timbulnya kekeliruan dikalangan khalayak dalam sesuatu perkara.

Bukan apa, adakala niat yang baik bila sedikit tersilap langkah acapkali mengundang kecaman kalau tidakpun memberi ruang untuk fitnah bermaharajalela.

Dalam pada itu, tatkala isu kehadiran PM di majlis perayaan Thaipusam ini sedang dimanipulasi oleh juak-juak Pas dan PKR untuk kepentingan politik, pernahkah mereka melihat beberapa gambar di bawah yang turut melibatkan pucuk pimpinan mereka sendiri?

Berikut pula ialah gambar perbandingan yang dipetik dari Blog Tok Mudim & forum MyKMU. Setiap satu ada pro & kontranya, terpulang kepada pembaca untuk tafsirkan sendiri.

Ada kalanya terdetik di benak penulis, mungkinkah dalam hal melibatkan Nik Aziz, Anwar Ibrahim, Nizar & Azmin Ali seperti gambar di atas ini, tidak sampai pada pengetahuan Mufti Perak Datuk Harussani Zakaria kerana setakat yang penulis maklum rasanya belum ada terbaca sebarang teguran atau komen dari beliau.

By


12 di ijok - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di ijok - Google Blog Search


20 ribu hadir ceramah Rafizi lembu <b>di Ijok</b> | GENERASI PEJUANG <b>...</b>

Posted: 17 Apr 2012 05:50 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]20 ribu hadir ceramah Rafizi lembu di Ijok. on Wednesday, April 18, 2012 by Pejuang Bangsa. - 2 Comments. Banyak ini ke ceramah PKR di kubu mereka iaitu di IJOK ( DUN MB Selangor ) . Kalau nak dibandingkan dengan ceramah Dr ...

12 di pandamaran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di pandamaran - Google Blog Search


Lisa Dan Yusri Jadi Cikgu <b>Di Pandamaran</b> Klang | Neelofa&#39;s Info

Posted: 16 Apr 2012 09:55 PM PDT

Pengalaman sebagai guru sandaran mengajar aktres Lisa Surihani untuk mendidik para pelajar tingkatan 1 Usaha, SMK Pendamaran Jaya bersempena program "Teach for Malaysia" pada Isnin. – Foto oleh AZMAN GHANI

PELABUHAN KLANG: Pelakon Lisa Surihani mengakui kerjaya sebagai guru pada masa kini berdepan dengan cabaran berganda jika dibandingkan dengan pengalamannya yang pernah menjadi seorang guru sandaran, sembilan tahun lepas.

Beliau dan suaminya, penyanyi dan pengarah filem Yusry Abdul Halim merupakan antara selebriti yang dipilih untuk menjayakan program 'Teach For Malaysia (TFM) Week' di mana mereka memainkan peranan sebagai guru di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Pendamaran Jaya di sini, Isnin.

Lisa berkata pengalamannya mengajar di sekolah itu membuatkan beliau lebih menghormati profesion guru.

"Pengalaman saya hari ini memang jelas membuktikan bahawa bukan senang untuk jadi seorang guru. Cabarannya bertambah mengikut peredaran masa terutamanya dari aspek menarik perhatian dan tumpuan pelajar.

"Saya mengalu-alukan rakyat Malaysia menyokong dan mengambil bahagian dalam program TFM ini," katanya dalam sidang media di sini, Isnin.

Lisa dan Yusry masing-masing meluangkan masa selama sejam berada di dua buah kelas tingkatan satu di mana Lisa mengajar subjek Geografi manakala Yusry mengajar subjek Bahasa Inggeris.

Lisa dan suaminya Yusry meluangkan masa bersama pelajar Tingkatan 1 Usaha SMK Pendamaran Jaya, Nurul Syafiqah Mohd Nizam (duduk, kanan) dan Kristy Ann.

Selain kedua-dua artis itu, mereka yang mengambil bahagian dalam program anjuran TFM yang bermula hari ini sehingga 20 April ini mewakili sektor perniagaan, kewangan, perkhidmatan awam, pendidikan dan hiburan.

Mereka dijadualkan mengajar di sekolah kawasan Kuala Langat, Klang, Kuala Selangor, Petaling Perdana dan Hulu Langat di Selangor; Sentul dan Keramat di Kuala Lumpur; dan Tampin, Jelebu serta Kuala Pilah di Negeri Sembilan.

TFM adalah sebuah badan bebas bukan mencari keuntungan yang menyenaraikan bakal pemimpin masa depan Malaysia paling menyerlah dalam misinya untuk menghapuskan keadaan tidak saksama dalam bidang pendidikan.

Sejak Januari 2012, kohort pertamanya yang terdiri daripada 50 felo, menjadi pengajar di sekolah berkeperluan tinggi di Kuala Lumpur, Selangor dan Negeri Sembilan.

TFM sedang mencari 70 lagi felo untuk kohort barunya bagi 2013. – BERNAMA

. "xlupa untuk Share Kat Facebook juga yea,TQ"

 

BLOG SELANGOR

Copyright 2010 All Rights Reserved