ads

Ahad, 9 Disember 2012

12 di semenyih - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di semenyih - Google Blog Search


Projek Pintasan <b>Semenyih</b> – Lebuhraya LEKAS www <b>...</b>

Posted: 23 Nov 2012 12:54 AM PST

SEMENYIH 10 Okt. – Penduduk Semenyih, Beranang, Bandar Tasik Kesuma, Rinching dan Broga kini boleh menarik nafas lega apabila projek penyuraian trafik bagi mengurangkan kesesakan di jalan sekitar pekan Semenyih sedang rancak dilaksanakan. Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Semenyih, Datuk Johan Abdul Aziz berkata, susur keluar baharu bermula dari Kampung Rinching Hulu itu akan membolehkan pengguna jalan raya mengakses terus ke Lebuh raya Kajang-Seremban (Lekas) tanpa melalui pekan Semenyih.

Johan Abdul Aziz (dua dari kanan) bersama pemimpin masyarakat setempat menunjukkan isyarat bagus sebagai tanda menyokong pembinaan susur keluar baharu bermula dari Kampung Rinching Hulu ke Lebuh raya Kajang-Seremban (Lekas) di Semenyih, Kajang, Selangor, semalam. – UTUSAN/SAIFUL BAHARI ASHARI

"Ia melibatkan pembinaan laluan baharu dari simpang empat berhadapan Tesco Semenyih bagi membolehkan kenderaan keluar masuk ke Jalan B18, Bangi-Dengkil sebelum memasuki persimpangan Plaza Tol Semenyih, Lebuh raya Lekas di Sungai Purun," katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas melawat kerja-kerja pembinaan projek penyuraian trafik di sini, hari ini. Menurut Johan, kira-kira 100,000 penduduk sekitar yang berulang-alik ke Kuala Lumpur dijangka menerima manfaat pembinaan jalan sepanjang 1.5 kilometer (km) yang dijangka siap dalam tempoh setahun itu.

"Kita menganggarkan masa perjalanan ke Lebuh raya Lekas akan berkurangan sehingga 30 minit berbanding laluan sedia ada yang menyebabkan pengguna terpaksa mengharungi kesesakan di pekan Semenyih.  Dengan pembinaan (laluan baru) itu jarak perjalanan mereka ke Lebuh raya Lekas akan berkurangan sehingga 6 km," katanya.

Tambah Johan, akses baharu itu juga berupaya mengelak lalulintas dari arah Beranang memasuki pekan Semenyih, sebaliknya boleh menggunakan Persiaran Bandar Rinching untuk terus ke laluan baharu itu sebelum memasuki Lebuh raya Lekas. Tambahnya, kos pembinaan laluan baharu itu ditanggung oleh pemaju, SP Setia Sdn. Bhd. yang akan membangunkan tanah seluas 242.814 hektar di atas lot PT33987.

"Pemaju memberitahu bahawa mereka akan membina akses itu terlebih dahulu sebelum membangunkan projek komersial dan perumahan.  Malah, ia juga akan membantu mereka mempromosi projek tersebut memandangkan pengguna jalan raya akan melaluinya kelak," ujarnya.

Sebelum ini, Johan mengadakan mesyuarat kajian penyuraian trafik bersama Jabatan Kerja Raya (JKR) pada 5 November lalu untuk membincangkan masalah kesesakan di pekan Semenyih.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Kota/20121011/wk_03/Kesesakan-teruk-bakal-berakhir

12 di salak tinggi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di salak tinggi - Google Blog Search


Bandar Baru <b>Salak Tinggi</b> • View topic - Mencari Perumahan Baru <b>Di</b> <b>...</b>

Posted: 18 Sep 2012 12:00 AM PDT

admin wrote:Projek kawasan sekitar :

Tmn Seroja (sedang ratakan tanah)
Tmn Mawar 2 & 2 setengah tingkat..launcing 16 & 17 (info dr salah sorang forumer)

Latest info:

Tmn Mawar (dah launch)
- Teres 2 Tingkat 22x65 = 360k
- Teres 2 Setengah Tingkat 22x65 = 390k

Tmn Seroja (belum final)
- Teres 2 Tingkat 22x80 (buildup 2200kps)= 344k

Admin akan upload gambo nanti..(belum ada masa nk transfer dr camera huhu..)

12 di jeram - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di jeram - Google Blog Search


SUPERMENG MALAYA: Tom Yam Seafood, <b>Jeram</b>

Posted: 09 Dec 2012 08:00 AM PST

Nak citer pasal makan lagi ni.
Makan la best. Korang tak suka makan kah?
Sebab aku kan kemaruk lepas tak puas hati nak makan udang di Korea hari tu tak dapat, maka, aku kerah OR ajak gi makan kat Jeram nuh. Padahal memula dari airport nak pegi Bagan Lalang, pastu hujan fikir tak jadi lah. Pastu on the way tu ingat nak pegi Muara Klang pulang, tak jadi jugak. End up? Sampai Jeram nuh ! Gila jauh, makan sampai ke hujung dunia.
Dari Korea Selatan terus ke Jeram.
Apa apa pun, kami pegi la makan. Hero tak de. Cuti sekolah ni dia pegi rumah pakcik dia sebab ada sepupu dia yang sebaya so nak berkawan kawan la tu.
Di Jeram, selain daripada Ikan Bakar Jeram dan Aroma Ikan Bakar yang glamer tu, ada lagi satu kedai ni nama dia Tom Yam Seafood.
Tak de la segah Aroma dan Jeram Ikan bakar tu, dan aku pun tak tau kenapa aku gi makan sini. Masa sampai tu tengok kat Jeram Ikan Bakar tak de la ramai orang sangat, Aroma je ramai, tapi terperasan kedai ni yang terletak betul betul sebelah Aroma tu then terus datang seru.
"Kita makan sini la nak Yang? Try"
Apa lagi, ayuh. Park kereta dan mula meriki kawasan.
Ini kedai nya. Simple jer
Tapi yang penting, betul betul di gigi air.
Agak romantis Spring jugak la 
Then, tak reti reti nak order?
Order lah. Ada pilihan ikan ikanan, ketam ketaman, sotong sotongan, ala ala pun ada.
Pilih dan suruh mereka masak pastu kita blah. Aci?? Hahahaha.
Sambil sambil tu boleh jalan jalan di gigi air.


Then tunggu la makanan sampai.
Sambil sambil tu layan la sunset yang tak berapa nak ada.
Fresh Orange Asam Boi untuk kami berdua


Sotong Bakar bersambal - Sambal dia sedap. Tapi tak de la gila.
Udang Goreng Tepung - Rasa kari terlebih.
Ketam masak Cili - Sedap ni. Tapi pedas !!
Dan special di kedai ni. Tom Yam Kelapa !
Tom Yam tu letak dalam buah kelapa. Dan tom yam tu sangat sedap. Memang boleh di cuba.

Apa di tunggu lagi, mari la kita menjamu selera sambil menikmati keindahan alam di waktu senja.


Makanan OK. Boleh lah. Dan sebab kedai ni tak la ramai macam di Jeram Ikan Bakar mahupun Aroma, so tak de la lama sangat nak menunggu.

Boleh di jadikan alternatif kalau nak mencuba. Tapi Tomyam tu worth to try.
Tempat OK OK lah. Cuma tak de surau kat sini.
Harga makanan? Hmmm RM70 ! Tak tau la nak cakap mahal ke murah.
Macamana nak ke Tom Yam Seafood Jeram ni?
Dari LATAR ke Kuala Selangor. Then di simpang tu ambik kiri ke Jeram. Ikut je sign, lepas nampak benda alah ni belah kiri.

Pastu ada balai polis Jeram belah kiri.
Pastu ada simpang kanan. 
Masuk dan terus sampai hujung. Sebelum Jeram Ikan Bakar tu belok kiri, terus lagi lepas Aroma Ikan Bakar then nampak la kedai ni.

Park kereta then berdiri tegak depan kedai tu dan jerit la sekuat hati.

"Kami datang nak makan !!!"

Silap silap kena pelempang dengan makcik kedai tu, berterabur gigi di gigi air. Gigi lagi?

12 di dengkil - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di dengkil - Google Blog Search


Cili Padi: Rosmah lawat mangsa banjir <b>di Dengkil</b>, Wan Azizah pula <b>...</b>

Posted: 08 Nov 2012 04:47 AM PST


MANA PENCACAI-PENCACAI YANG CAKAP ROSMAH TAK BOLEH MAKAN SEKALI DENGAN RAKYAT?
TAK BOLEH DUDUK SEKALI DENGAN RAKYAT?

















INI BUKAN LAKONAN DAN WAYANG UNTUK MENCARI PUBLISITI MURAHAN....

TAPI INI BARU BETUL NAK CARI PUBLISITI MURAHAN...



APA NI ANWAR? CONTROL LAH BINI KAU SIKIT DER. MALU AKU TENGOK WAYANG MURAHAN BINI KAU NI ANWAR OI! GELI GELEMAN DIBUATNYA! AGAK-AGAK LAH KALAU DAH TAK LAKU PUN! KAHKAHKAH!

12 di sungai buloh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sungai buloh - Google Blog Search


Majoriti Pemimpin UMNO Akan Bersidang <b>Di Sungai Buloh</b> Tahun <b>...</b>

Posted: 04 Dec 2012 01:41 AM PST


PAU 2012 hanya seperti pesta Glee.

Najib jerit lah awak sekuat mana kamu mahu. Bersembur air liur pun mengenai timbalan dan naib presiden parti UMNO pun tak kisah kerana ianya tidak sedikit pun mengobah nekad dan tekad rakyat mahu menyingkirkan UMNO dari Putrajaya.

Nak berperang macam Churchill pun tak mengapa- dalam longkang, celah kankang, dalam bilik, dalam stadium pun tak kisah. Tapi jangan lupa tentera bersekutu lawan parti Nazi yang macam UMNO sekarang ini.

yang menjerit perang sana sini ialah KJ seoarang sahaja- majority pemuda dan senior UMNO buat tak tahu sahaja.

Mampuih lah KJ kali ini.

Yang matlaon UMNO tahu, hendak kekal jadi ADUN atau MP. Rosnah Sherlin nak berperang apa- angkat badan sendiri pun tak boleh. Wanita UMNO- hendak tunjuk muka dikampung pun, rakyat lembukan mereka. Macam mana kita nak percayakan Shahrizat, orang yang tidor dengan dia pun, dia tak tahu apa kerja nya. Orang berkualiti macam inilah yang Najib cakap besar hendak mengurus Malaysia.

Bila saya lihat perwakilan UMNO mengibar ngibarkan placards dengan tulisan dan lakaran, kita sayangkan PM- saya ingatkan ini adalah projek Meng-Glee-kan UMNO. Glee ada lah suatu rancangan hiburan TV yang menjadi kegilaan anak2 muda diseluruh dunia.

Mungkin projek Gleekan UMNO adalah hasil pemikiran budak2 muda disekeliling Najib. Setelah 55 tahun kita merdeka dan umur UMNO 66 tahun, meremajakan UMNO yang difikirkan oleh pemimpn UMNO ialah mengGleekan UMNO.

Hidup UMNO! Parti pilihan Allah. Seperti yang saya sebut dan tulis, orang UMNO menyifatkan Allah pun ahli UMNO!

Tahun hadapan Dato Najib tidak perlu bimbang. PAU akan berjalan dimana ahli nya akan mengundi untuk menggantikan Najib. Najib akan disalahkan sebagai penyebab utama UMNO kalah PRU13. Majority pemimpin pula akan bersidang di Sungai Buloh.

Sebaik sahaja tamat ucapan memekik dan melolong, rakan saya dari UMNO talipon saya bertanyakan apa sudah jadi dengan presiden UMNO. Saya kata entah sebab saya tidak mendengar ucapan. Seperti yang lazim, saya lebih suka membaca yang bertulis. Pembacaan bahan yang bertulis mengelak kita daripada terpengaruh dengan penggayaan pengucapan Najib.

Saya bertanya- awak bekalkan sapu tangan atau tidak? Kertas tissue? Nanti presiden UMNO nak sapu mulut, takde apa2 bahan. Jaga2 kamu- kalau dia sapu mulut dengan tangan, kalau bersalam dengan dia, segeralah basuh dengan Dettol atau disinfectant. Air lir pembawa penyakit tahu.

Apa yang baru yang dibawa oleh Najib? Ini semua wine dalam botol baru. Bertahun tahun lama UMNO membantai pihak parti lawan. Dalam PAU mau bantai lagi? Muktamar PAS tidak ada masa pun membicarakan mengenai UMNO. PAU- semua sessi perhimpunan berkisar kepada pembantaian parti lawan. Itu maknanya, UMNO sudah kehilangan punca seperti juga Presiden nya yang tidak tahu bagaimana melepaskan UMNO dari jeratan tali disekeliling leher yang makin mengetat.

Apa yang kita harap dari seorang PM dan menteri kewangan yang tidak berani mempertahankan bajet yang dia sendiri bentangkan? Rakan2 dalam UMNO pun ramai yang menyampah dan meluat bila Najib sekian hari bunyi lebih dari seorang ustaz sedangkan memberi contoh najis mughallazah pun dia tidak tahu? Apa lah yang diharapkan daripada presiden UMNO oleh orang Melayu untuk membela Islam bila Islam dipermainkan dan dipersendakan, dia hanya tersenyum dan beri lagi upah RM30juta kepada Soi Lek?

Mari kita beritahu Najib al wasatiyah bahawa kebenaran bukan diukur dengan kuat jeritan kamu. Ucapan presiden UMNO tidak ada kesan kerana ianya pengucapan yang diperdengarkan kepada geng sendiri yang terdiri dari penyamun perompak, dan penyundal.

80% penduduk dari 29 juta rakyat Malaysia adalah dibawah umur 45 tahun, yang memandang masa depan yang gelap jika UMNO terus memerintah. Najib janganlah cakap besar seolah olah pemajuan negara ini hanya boleh dilakukan oleh UMNO. Cerdik mana sangatlah pimpinan UMNO? kecuali ahli UMNO sememangnya pekak, buta dan bisu- rakyat sudah melihat prestasi dan pencapaian negeri2 yang ditabir oleh Pakatan jauh lebih baik dari bagaimana pemimpin UMNO mentadir negeri masing2.

Semenjak dia ambl alih pentadbiran negara dari Paklah, hutang kerajaan federal meningkat dari RM230bn kepada RM502bn yakni, 2 kali ganda lebih!. Najib akan diingati sebagai PM yang paling boros. Dari 2008-2011, ubahsuai, penyelenggaraan rumah rasmi PM ialah RM7juta. Bil letrik sahaja RM10juta. Bil air sebanyak RM1.9juta. Najib bergentayangan seantero dunia dengan jet milik kerajaan menelan belanja RM17 juta. Inilah dia transformasi yang selalu disebut oleh Najib.

Setelah 55 tahun, 40% rakyat negara ini mempunyai pendapatan RM1500 sebulan yakni tahap miskin. Tahap kelayakan untuk dapat BR1M pun sudah RM3000. Dari 40% itu, 70% atau 8.5 juta adalah orang Melayu yang Najib omong kosong mahu memajukan.

Jika RM3000 dianggap tahap kurang pendapatan dan layak dapat BR1M, maka RM 1500 apa dia? 70% daripada 40% yang miskin ini ialah orang Melayu. Setelah 55 tahun merdeka, dan 66 tahun usia UMNO, jurang kekayaan paling terbesar ialah dikalangan orang Melayu. Apa yang Najib cakapkan?

Apa yang dilakukan oleh UMNO selama 55 tahun memerintah? Kamu parti Melayu tapi jurang kekayaan dikalangan orang Melayu paling besar? Ini bermakna, kepentingan yang kamu perjuangkan terutama semenjak 1981, ialah kepentingan penindas dan kepentingan tuan tanah kedawong.

Kita akan sambung membahas pengucapan yang penuh dengan kelentong, takabbur dan sombong. Tapi itulah UMNO. Parti penyamun, lanun dan penyundal. -sakmongkol

12 di bangi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di bangi - Google Blog Search


coretan hati: COD VCO Softgel <b>di Bangi</b>, Putrajaya & sekitar.

Posted: 05 Dec 2012 04:33 AM PST

Hai hai.. Nak kene introduce ke VCO Softgel tu apa.. Tak perlu kot.. Sebabnya mesti dah ramai tahu dah.. Taip kat google banyak info pasal VCO nih.. Tak pon taip MINYAK KELAPA DARA.. Mesti banyak information.. Hehe.. Jangan malas! Hepp! 
Tapi aku kepilkan jugakla khasiat VCO Softgel nih :
  • Menyediakan satu sumber tenaga segera.
  • Mengandungi kalori sedikit berbanding lemak lain.
  • Nutrien paling penting untuk kesihatan yang baik.
  • Memudahkan penghadaman & penyerapan zat makanan.
  • Membantu mengawal kencing manis.
  • Melembut & melicinkan kulit.
  • Mengurangkan risiko penyakit kanser etc.

Khasiat VCO Softgel nih memang sudah terbukti.. Kalau lah produk ni tak elok, kenapa ramai bagi feedback positif kan :) Jom kita tengok feedback daripada customer...
Mengurangkan jerawat di muka.
Bangun pagi je muka tak berminyak langsung.
VCO mampu mengubat ulser.
Cara : Kunyah VCO Softgel atau minum VCO Pure Liquid (Cecair) satu sudu besar dan ratakan di dalam mulut dan di tempat ulser. VCO adalah anti fungi dan virus.
VCO boleh meninggikan metabolisme.
VCO mampu singkirkan toksin dalam badan.
If nak tahu details, boleh add acc FB di SINI
Ada beberapa set yang aku kategorikan supaya korang semua mudah nak beli.
Inform set apa yang korang nak..
Buat payment, beri details resit, nama & alamat rumah..
Then, siap2 menerima kunjungan dari pacik pos laju..
Set set kat bawah ni memang SELLING FAST!
Inform nama & dari mana ea..
Sedap sikit bila dah tahu nama kan.
Nak COD VCO Catalyst pon boleh..
- & sekitar yang terdekat.

12 di sungai burong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sungai burong - Google Blog Search


Jangan Membazir Semasa Berbelanja « PKM <b>Sungai Burong</b>

Posted: 25 Nov 2012 10:10 AM PST

26 11 2012

Tanjong Karang, 24 Nov    :    Seminar Pembudayaan Pengurusan Kewangan Mampan Teras Kesejahter16072_394467177296302_978740423_naan Keluarga yang dianjurkan oleh Pusat Wanita Berdaya (PWB) Tanjong Karang telah Berjaya diadakan dan mencapai matlamatnya apabila dihadiri oleh ramai golongan wanita dari DUN Sungai Burong.

Program yang berlangsung selama sehari di Dewan Dato' Hormat Tanjong Karang tersebut telah dirasmikan oleh Ketua Dewan Muslimat PAS Tanjong Karang, Ustazah Hajah Jamiyah Yussuf, yang mewakili Pegawai Penyelaras DUN Sungai Burong, Ustaz Mohamad Judi Sarjo.

Di dalam ucapannya, Ustazah Jamiyah, mengigatkan  kaum wanita supaya sentiasa mengamalkan sikap berjimat cermat semasa berbelanja supaya mengelakkan daripada 20323_394466580629695_411456298_npembaziran, ini selaras dengan firman Allah SWT di dalam surah Al-Furqaan ayat 67 yang bermaksud "Dan orang-orang yang apabila membelanjakan (hartanya), mereka tidak berlebihan, dan tidak pula kikir dan adalah (perbelanjaan itu) di tengah-tengah antara yang demikian.

Justeru itu, katanya, program seumpaman ini sewajarnya mendapat sambutan yang menggalakkan daripada orang ramai khususnya kaum wanita, kerana mereka akan memperolehi manfaat yang banyak melalui program yang disediakan.

Hadir sama di program berkenaan ialah Penyelaras PWB Tanjong Karang, Norhidayah Parmin, yang juga Penolong Setiausaha 3 PAS Tanjong Karang dan Penyelia PWB DUN Sungai Burong, Siti Misliha Sekak.

12 di rawang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di rawang - Google Blog Search


Kakcik Seroja: Ke majlis perkahwinan Azrul Hisham <b>di Rawang</b>...

Posted: 08 Dec 2012 04:45 AM PST

Guna iPad ni masih banyak yang perlu kakcik pelajari. Sementara itu, kakcik letak dulu gambar-gambar sewaktu kakcik bersama suami, Azieazah dan Acu Sayang memenuhi jemputan ke majlis perkahwinan Azrul dan isterinya...

(Alamak!!!... gambar-gambar yang lain ada dalam kamera. Macam mana nak pindahkan ke iPad?? Nanti kakcik kena kemaskini semula catatan ini menggunakan komputer riba atau komputer meja...)

12 di kajang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di kajang - Google Blog Search


VALUES OF LIFE: Wedding <b>Di Kajang</b> Pula

Posted: 04 Dec 2012 09:01 PM PST


Dari Majlis Jemputan Perkahwinan yg pertama
menuju pula jemputan kedua

Dalam perjalanan hujan punya lah lebat,
sepanjang perjalanan dari KL ke Kajang
tapi sampai jer ke kawasan perumahan
cuaca cantik, kering...tak ada hujan setitik pun
Huishhhhh...betul2 rezeki tuan rumah
kalau tidak haru lah sikit..basah2 sana sini..
pengantin berarak dan berkompang semua kena berpayung
Alhamdulillahhhh...

Sampai di rumah Majlis Perkahwinan dah pukul 4 lebih
masih sempat  lagi sebab  jemputan sampai pukul 5 ptg
Bukan auntie ajer yg datang time macam gitu
ada lagi tetamu sampai selepas auntie
mungkin juga macam auntie dari kenduri yang lain

Jemputan Majlis kenduri ni dari ex opismate auntie
since way back in early 90's..lama dah kenal dia
dari dia bujang sampai lah sekarang dah anak 7 orang,  hik3
Walaupun dah lama kenal, tiada hubungan darah
dia masih berhubung rapat dengan keluarga auntie
hampir setiap bulan dia datang visit auntie kat rumah
Auntie terasa amat terharu, berkali2 dia ajak kerumah
dia, kerana dia tahu auntie suka makan masakkan Negri9
lemak cili api..huhuhuhu
tapi auntie tak pernah sampai rumah dia..

Majlis kawin ni, anak lelaki nya yang sulung..
Muhammad Qayyum baru berumur 22 tahun
Auntie dan uncle mesti pergi  utk jemputan ini..
dengan izinNya, auntie sampai juga..
Alhamdulillah..

Parking dekat dengan khemah
dah tak banyak kereta..
Alhamdulillah..


Auntie dipimpin oleh Ayol untuk berjumpa  tuan rumah

Kuih muih yang dah 'kelisin' (habis)

Ayol tolong ambilkan utk Papa dan Mamanya


Auntie adap kuih dan jeruk2, 
konon2 dah kenyang tak nak makan nasi lagi
Terfikir..rugi kalau tak makan, 
tadi masa lalu kat depan buffet, ada nampak lauk yg berkenan..hik3x
Huishhhh...lauk pauk semua best2 yang dimasak sendiri
 oleh kaum keluarganya dari kampung
Lemak cili api nangka + ikan kering
Sambal tumis sotong kering
Menantu seorang peguam - Norharyati binti Pawanteh



Motip ambil gambar nih? difahamkan pelamin dalam rumah
Uncle tak mau bukak kasut lah tu..tak mau masuk
Tak perlah..bukan auntie bayar pun uncle utk jadi photog..hahahaaha
Hahhhh...tu dia Ayah Pengantin jengah sebelah auntie..hik3x
Lepas jengah auntie, ayah pengantin heret tangan ibu pengantin
dapatlah bergambar dengan uncle sekali..
Kepada Ayah dan Ibu Pengantin
Encik Jeffri bin Ab. Jalil dan Puan Nor Azlian binti Abu Hassan
auntie ucapkan tahniah dapat menantu
Alhamdulillah sampai rumah pukul 6 ++ sempat bersolat Asar

Ole2 dari Majlis Perkahwinan
Halwa Maskat dan bekas air
Moga pasangan pengantin bahagia menempuh alam perkahwinan..Aamiin

12 di kuala langat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di kuala langat - Google Blog Search


1 MALAYSIA: Gambar Ceramah anjuran PAS <b>di Kuala Langat</b> <b>...</b>

Posted: 08 Dec 2012 09:30 PM PST





   
    Sumber di sini

Our Wonderful Simple Life: Tempat menarik <b>di Kuala Langat</b>

Posted: 28 Nov 2012 04:30 PM PST

Sambungan entry yang sebelum ini dengan merumuskan bahawa kalau nak melancongtu dekat-dekatpun boleh. Percayalah macam-macam ada di Kuala Langatni, apatah lagi di Selangor.. akak dapatkan maklumat di bawah dari Tourism Selangor kalau tak silap.. jom tengok, mungkin cuti sekolahni kita tak perlu berhabis duit yang banyak untuk bawak anak-anak berjalan.
Description: Northwest of Morib, across the sea from Port Klang, is Pulau Carey (Carey Island). Located on Selangor's coast, is a mere 20 minutes drive from the royal town of Klang. Comprised largely of oil palm estates owned by Golden Hope Plantation, the island is also home to the Mah Meri, an aboriginal tribe renowned for their traditional woodcarvings and mask sculptures, depicting their ancestral spirits or 'moyang'. The tribe has kept the legends of their ancestors alive through these figurines and stories told to any willing listeners. Visitors wishing to tour the vast oil palm estates on the island must obtain prior permission from the relevant authorities.
~ Ini akak tak pernah sampai lagi ...
Description: Gold Coast Morib Resort situated along the majestic seafront of the straits of Malacca in Kuala Langat, the nearest sandy beach found at the southern end of Selangor. Less than 1 ½ hours drive from Kuala Lumpur, the resort offers calm and tranquillity. A place to relax, rejuvenate and away from the hustle and bustle of the city. The 14 acres resort with beautiful mangroves and coastal scenery offering 672 well designed rooms ranging from studio suite with Jacuzzi to Penthouse and as well as 2 & 3 bedroom apartments. The resort has many facilities including a water theme park, amphitheatre, swimming pool, food & beverages outlets, a shopping mall and banquet hall with seating capacity of 3,000 person ( under construction )
Description: The Hatters Castle building is located at Carey Island, Banting, Selangor and was once resided by the Manager of the Palm Oil Estate around the 18th century. The building was built a long time ago and had an English architecture. Today, it is open to V.I.P. guests of the Golden Hope Sdn. Bhd. company.
~ Tak pernah sampai gak lagi... kalau pergi ke Pulau Carey mungkin boleh singgah sekali..
Description: Built in 1905, it is approximately 20km from Banting town, near to Sultan Alaeddin Mosque. The palace was built by Sultan Alauddin Riayat Shah. The idea and designs for the palace came from the Sultan himself. Once the palace was completed, Sultan Alauddin moved his throne there. He lived in the palace for 35 years, until his death in 1938. The palace itself has two levels, with 15 stately rooms. The Sultan was very involved in the decoration of the palace, giving the palace his personal touches. Family portraits adorn the walls, tracing the lineage of the royal family. The design for the palace is based on Malay art, with sharp roof lines, curved windows and ornately decorated stone staircases. However, the palace also shows various external influences. The exterior facades display western or European features while the wall decorations have mixed artistic influences from Chinese, Indian, as well as Islamic or Middle-Eastern origins.

~ Cantik tak Istana Bandarni... akak pergi sini pintu pagar tutup dah tak boleh masuk rasanya. ~
Description: Kelanang beach is currently open to public to cater the needs of people of Kuala Langat district. Upgrading process is ongoing to provide more facilities and insfrastructure. The beach provides recreational facilities such as local authorities inn, expo area, and an amphiteater. The National Hydraulic Research Institute of Malaysia (NAHRIM) study to ensure the beach is safe and clean all the time. Perhilitan will focus its efforts on conservation and research while attractions like angling, boating, cycling and nature walks in the recreation zone will be privatised.
~ Suami akak akak kata cantik Pantaini tapi tak ramai yang pergi...
Description: Located within a 30-minutes drive from Klang, Morib is a popular recreational spot surrounded by whispering Casuarinas and swaying palms. At low tide, the shore stretches far into the Straits of Malacca. Visitors can watch small crabs that scuttle away and disappear into the sand. Lovers of history will also discover that Morib contains a wealth of historical sites such as ruins of old government buildings, royal graves and an abandoned palace.
Description: Paragliding is one of the major airborne sport highlighted here, due to its hilly terrain as well as the calming breeze, which make up some of the main factors making paragliding sport an experience that you cannot forget. Training and guidance will be given if you are interested in undertaking the challenge of this extreme sport.
Muzium Insitu Jugra


Description: The district of Kuala Langat is situated south of Klang district and west of Sepang district. Part of Kuala Langat is situated along the coast of the Straits of Melaka. Kuala Langat was the third administrative centre of the Selangor Sultanate after Bukit Malawati, Kuala Selangor and Klang. Sultan Abdul Samad founded the early settlement in Bukit Jugra when he explored Kuala Langat. Bukit Jugra was originally known as Tanjung Kera. However, when His Highness resided here, Tanjung Kera was re-named Bandar Temasya.

The Jugra Insitu Museum is located at the foot of Bukit Jugra and is near the Langat River, approximately 70 km from the city of Shah Alam. This building was originally an old police station and housed a prison. It was a double-storeyed building which functioned as a place to carry out sentences according to the British judicial system applied at that time. It was constructed in 1875 by Captain Harry Charles Syers, a British police officer. The museum was built using stones (granite) found in the area. The stones were cut into squares to form a strong and solid building structure. The upper storey was used as the court and ground floor as the prison. It was gazetted by the Department of National Heritage on 19 November 2002.

~ Baru lagi akak buat entrynikan :-  http://ikhlas-atilia.blogspot.com/2012/11/muzium-insitu-jugra.html

Paya Indah Wetlands

Description: The Paya Indah Wetlands in Dengkil, Selangor, which has been closed since February 2005, is now open to visitors. The 3,100 hectares sanctuary filled with some 210 species of residential and migratory birds and 26 species of mammals, including four Nile hippos. The Perhilitan will focus its efforts on conservation and research while attractions like angling, boating, cycling and nature walks in the recreation zone will be privatised.
Sultan Abdul Samad Mausoleum
Description: The Royal Mausoleum in Jugra is another historical site in the district. Sultan Abdul Samad was buried in this mausoleum. After the administrative centre was moved from Jugra to Klang, the mausoleum serves as the burial ground for the Selangor royal family. Started in 1884, the mausoleum is also known as "Marhum Jugra". The mausoleum was constructed according to Islamic architecture with Moorish features, as can be seen in the structure of the dome. The mausoleum constantly receives visitors from the royal families and also from the public ~ Tak sempat nak masuk sembahyang kat sini... ~

Bersyukur menjadi rakyat Malaysia yang banyak tempat untuk dilawati dalam keadaan aman dan damai... Kalau ada rezeki akak nak menerokai daerah Klang... berangan..
 

12 di petaling jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di petaling jaya - Google Blog Search


Kebakaran <b>di Petaling Jaya</b> | Hari-Hari Yang Terindah

Posted: 06 Dec 2012 06:10 AM PST

Kebakaran sebuah bangunan tinggi di kawasan Petaling Jaya, berhampiran dengan lebuhraya Persekutuan. Kebetulan masa teman turun untuk kesurau solat zohor, dalam pukul 2:30 petang tadi. Tetiba ternampak kepulan asap dan api menjulang tinggi dari bangunan ini... Teman harapkan tiada nyawa terkorban dalam kebakaran nie...

12 di kelana jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di kelana jaya - Google Blog Search


Enchanted Life Begins: Ikan Bakar Fendi, Terbaek <b>di Kelana Jaya</b>!

Posted: 08 Dec 2012 01:52 AM PST

2 hari lama blog saya tak ber"update"
Malas dan banyak kerja, hik hik
Hari ni secara tak sengaja terjah 2 events..
siap tengok movie menang dari Astro :)
Yang paling kelakarnya menang 2 tix tapi dapat 6 tix, hik hik
Ni belum citer saya membeli pizza dominos saiz regular 5 bijik..
gara2 promosi satu pizza seposen...
NW saya naik itu-itu-itu posting ya...
**************************************************************
Saja nak promote pada saper yang teringin nak makan ikan tapi malas nak ke Umbai Melaka, takpun Tanjung Harapan Klang dan lain2 tempat yang famos dengan ikan bakar...bagi yang duk dekat dengan Kelana Jaya boleh singgah ikan bakar abang Fendi (kedai feveret Mak Biq dan Uncle Pary). Die terletak dekat dengan deretan2 kedai makan (di belakang Giant Kelana Jaya Mall). Dekat jugan dengan Restoran Cina Muslim ~ Chan Abdullah #apakahntahnamanya lupa sudah :p
Sila terjah apa yang kami order baru2 ni ya..
Rekomen sedap dan isinya yang tebal...

Tapi elak order ikan kecik seperti ini...Sedap tak puas rasanya lebih baik kami order ikan kembong dan sewaktu dengannya. Banyak lagi pilihan ikan lain. Lagi glamer nama ikan itu lagi mahal sikit harganya :)

Tom Yam di sini antara yang sedap yang pernah saya makan!
Begitu banyak hidupan didalamnya..

Banyak lagi lauk kami order cam makan kat kedai biasa ayam goreng kunyit, udang sweet sour. Tapi "trademark" makanan yang paling sedap kat kedai ni ~ikan bakar ler...
So uolls kalau rasa malas masak di hujung minggu cam saya boleh terjah Restoran Ikan Bakar Fendi di Kelana Jaya...Tapi bak kata laki saya kalau rasa nak puas makan boleh beli ikan dan bakar sendirik! See, bini takleh amik cuti dari memasak demi perut laki yang dicintai.

 

BLOG SELANGOR

Copyright 2010 All Rights Reserved