ads

Rabu, 19 Mac 2014

12 di kuala kubu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di kuala kubu - Google Blog Search


VISIBLE VOICE: Skodeng burung <b>di Kuala Kubu</b> Bharu

Posted: 16 Mar 2014 05:05 PM PDT

Bila sebut "skodeng" je, macam nakal la pulok. Ok, tukar sikit, "Tengok burung". Macam pelik je bunyi, wakaka. Ok, senang-senang kita guna "bird watching" la eh. Sebenarnya nak cerita pengalaman pertama kali join aktiviti bird watching bersama Sahabat Media di bawah kelolaan Majlis Daerah Hulu Selangor. 
Tahu tak apa tu aktiviti "bird watching" atau "birding"? Jangan salah faham dengan aktiviti melawat taman-taman burung atau zoo tu pulak. Itu namanya tengok-tengok burung dalam sangkar. Tapi, aktiviti bird watching atau birding ni lain dan lebih mencabar sebab perlu berjalan, teropong dan kenalpasti spesies burung yang dilihat. Nak tahu cerita lebih lanjut sepanjang program 2 hari 1 malam di Kuala Kubu Bharu, boleh layan gambar-gambar menarik kat bawah. Enjoy the photos :)
Selepas checked-in di Rumah Rehat Kuala Kubu Bharu, solat dan makan tengah hari, kami diberi sedikit taklimat pasal aktiviti bird watching. Kemudian, dibekalkan dengan peralatan asas untuk aktiviti bird watching iaitu buku rujukan (gambar dan nama-nama spesies burung) dan binokular (teropong).
Destinasi pertama yang dituju adalah di kawasan sekolah. Kat sini, banyak pokok-pokok rimbun. Banyak juga kelibat burung yang berkicau dan terbang ke sana ke mari. Maka, bermulalah aktiviti bird watching kami. Nampak je burung, ambik teropong terus skodeng. Tengok burung warna apa, then belek buku tengok nama apa. Yang mana ada kamera DSLR yang lensa panjang-panjang tuh, terus snap untuk dijadikan koleksi peribadi. Macam tu lah sedikit-sebanyak aktiviti bird watching.
Untuk orang yang takde kamera power, tak boleh nak zoom burung, hah kita snap je gambar-gambar orang yang duk kusyuk buat aktiviti birding nih. Semangat masing-masing, tekun mendengar cerita pasal burung.
Memandangkan waktu Asar dah berkumandang, kami singgah di Masjid Al-Hidayah, Ampang Pecah, Kuala Kubu Bharu untuk solat sebelum meneruskan aktiviti bird watching ke lokasi seterusnya.

Sekadar nak berkongsi info. Masjid ni merupakan masjid lama dan terletak di tengah hutan di Ampang Pecah. Masjid ni ada sejarahnya tersendiri dan telah dibina sejak tahun 1926. Lepas bah besar di Kuala Kubu, masjid ini satu-satunya binaan yang masih dikekalkan di lokasi sama sampai ke hari ini.
Menurut cerita penduduk di Kuala Kubu Bharu, Ampang Pecah ni diambil nama daripada peristiwa empangan pecah yang telah mengakibatkan banjir besar. Kalau cerita pasal peristiwa banjir besar ni, ramai yang kaitkan dengan mitos buaya putih. Betul atau tidak, tak tahulah. Namapun mitos.
 Taman Millenium (Millenium Park)

Lokasi seterusnya untuk aktiviti bird watching adalah di Taman Millenium. Dulunya merupakan kawasan lombong, sekarang dah ditambak dan dijadikan taman rekreasi. Katanya, kat sini banyak spesies burung yang berkeliaran tak kira samada di kawasan tasik mahupun di kawasan hutan.

Inilah dia pengangkutan utama yang digunakan untuk membawa kami ke hulu ke hilir sepanjang 2 hari 1 malam. Bas mini Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS).

Perancang Bandar, Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS)
Inilah susasana bird watching tempoh hari. Tengok Puan Azlina kusyuk dengan kameranya. Kat belakang sana pulak Dikbee duk kusyuk belek-belek buku sambil dengar penerangan daripada salah seorang pakar birding Hulu Selangor. 
Sepetang mendaki bukit dan meredah hutan untuk skodeng burung. Keadaan yang jerebu sedikit-sebanyak menggangu aktiviti bird watching kali ni. Tengok kiri dan kanan jalan, ada pokok-pokok yang terbakar akibat cuaca terlalu panas dan hutan terbakar.

Selesai aktiviti bird watching untuk hari pertama, kami minum petang di tepi Tasik Millenium Park. Memang nyaman lepak-lepak kat sini. Tengok orang duk jogging dan beriadah. 

Hari dah lewat senja, matahari pun dah nak terbenam. Ayuh, kita balik dulu dan sambung untuk hari ke-2. Mungkin di waktu pagi, lebih banyak burung-burung yang ada.
Taman Millenium (Millenium Park)
Aktiviti bird watching untuk hari ke-2 diteruskan lagi di Millenium Park. Seawal pagi lagi kami dah terpacak kat situ. Dapat lah tengok matahari terbit (sunrise) dan snap gambar-gambar yang menarik.

Macam biasa, di kala orang duk skodeng dan snap gambar burung, aku hanya mampu skodeng guna teropong. Nak snap gambar dengan IPad memang tak lepas lah sebab tak boleh nak zoom. Snap gambar orang dan panorama je lah keje. Layan, zaaas!


Kanan kiri hutan yang terbakar dek kemarau yang berpanjangan. Gelagat ArtandSoul dan Puan Azlina dengan lensa masing-masing siap-siaga untuk tembak burung.


Inilah laluan yang kami lalui untuk sampai ke puncak bukit. Sebelah kanan nampak Sungai Hulu Selangor dan sebelah kiri nampak Tasik Taman Millenium.

Nampak burung, buka buku dan cek spesies mana.Paling respek, semua birding guide yang bawa kami semua ni dengar burung berkicau, tengok kelibat burung terbang dah tahu nama dan siap dapat bagitau bulan berapa burung-burung ni migrate ke kawasan ni. I can say, they are the expert!

Bukan duk teropong kapal terbang macam tok bomoh 1 Malaysia tu. Ni gaya time duk teropong burung dalam hutan. Zoom in zoom out sampai naik juling mata-mata nak skodeng burung punya pasal. Apapun, layan sebab tak pernah buat aktivit-aktiviti macam ni.

Antara spesies burung yang ada di sekitar Kuala Kubu Bharu, Hulu Selangor adalah seperti berikut:

  1. Black Crowned Night Heron.
  2. Black Naped Oriole.
  3. Common Iora.
  4. Common Chiffchaff
  5. Common Myna.
  6. Asian Glossy Starling.
  7. Blue Tailed Bee eater
  8. Black Headed Bulbul.
  9. Stripe Throated Bulbul.
  10. Yellow-browed Bulbul.
  11. Yellow Vented Bulbul.
  12. Barn Swallow.
  13. Oriental Magpie Robin (Murai).
  14. Paddyfield Pipit.
  15. Cattle Egret.
  16. Pink-Necked Green Pigeon.
Kalau rasa berminat nak kenal dan tahu keistimewaan Kuala Kubu Bharu, boleh hubungi Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) atau terjah je kat sini: www.mdhs.gov.my atau di talian 03-60641331 untuk maklumat lanjut. Bulan April nanti ada bird watching race. Kalau nak join jangan lupa daftar dan check with Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) selaku penganjur. Adios amigos!

12 di salak tinggi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di salak tinggi - Google Blog Search


<b>Bandar Baru Salak Tinggi</b> • View topic - RUMAH UNTUK DIJUAL DI <b>...</b>

Posted: 06 Feb 2014 06:55 PM PST

Assalamualaikum,

Kepada sesiapa yang ingin membeli rumah semi D di Desa Sinar Salak 2, area Kg Giching di Salak Sepang
beserta kemudahan berikut:-

10 minit ke KLIA
20 minit ke Putrajaya
10 minit ke Bandar Baru Nilai
Berhampiran masjid giching, bank-bank di salak tinggi, kedai2 makan, kedai dobi, transit anak2 ke rumah pengasuh,dll...

termasuk...

Suasana ala kampung yang aman dan tenteram...

dengan harga jualan RM 420,000k (masih boleh dirunding), sila hubungi sy di mydelique@yahoo.com

12 di bukit lanjan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di bukit lanjan - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Oct 2013 07:29 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Oct 2013 07:26 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Sep 2013 07:27 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Aug 2013 07:32 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Aug 2013 07:18 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Jul 2013 07:11 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Jun 2013 07:09 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Apr 2013 07:41 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Feb 2013 07:24 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Senarai dan Lokasi Perangkap Laju / Speedtrap | Isu Halal Terkini

Posted: 14 Aug 2012 12:24 AM PDT

Automated Enforcement System (AES): Berhati-hati,beratus kamera akan menjadi "mata" anggota polis sebaik anda memulakan perjalanan.

Aidilfitri datang lagi,semua perantau akan pulang beraya di kampung masing-masing.Elakkan tragedi,pandu berhati-hati,bila mengantuk berhenti.Jangan pandu laju-laju,ingat orang tersayang,ingat jugak saman…kah!kah!kah!

Sebagai panduan,berikut adalah senarai lokasi pemasangan sistem baru perangkap hadlaju yang telah dipasang oleh pihak PDRM:

PLUS Arah Utara

■ Di bawah jambatan di 456km, Sg Buloh simpang.
■ Di bawah jambatan di 459km, Bukit Lanjan interchange.
■ Di bawah restoran overhed di Sg Buloh.
■ Di bawah jambatan terakhir sebelum tol Sg Besi pada 309.2km.
■ Di bawah jambatan di 296.5km, Bangi persimpangan.
■ Di bawah jambatan baru dibina di 289.0km, selepas simpang Utara Penilaian.
■ Di bawah jambatan di 286.5km, Penilaian Utara simpang.

PLUS Arah Selatan

■ Di bawah papan tanda di 454.6km dan 455.2km, Sg Buloh layby.
■ Di bawah jambatan selepas Subang persimpangan di 11.3km.
■ Di bawah jambatan di 22km, Bukit Lanjan simpang.
■ Di bawah jambatan sebelum Mint hotel, Sg Besi Tol. 80km / h sahaja!
■ Di bawah jambatan di 302.8km, Kajang simpang.
■ Mengenai 1km selatan persimpangan Bangi, kedua-dua selatan dan utara terikat luar lorong
■ Pada 296.5km dan 297km, Bangi simpang.
■ Di bawah jambatan yang baru dibina di 289.0km, sebelum simpang Utara Penilaian.
■ Pada 285.5km dan 285.8km, Penilaian Utara simpang.
■ Pada pembahagi pusat di 251.8km dan 253km selepas Senawang simpang.
■ Selepas simpang Alor Gajah di 213.9km, bersebelahan dengan taman tema air.
■ Di sebalik halangan nahas tangan kanan di 198.4km.

Lebuhraya Elite Perhubungan Timur Tengah / Utara

■ Pada sebelah kiri di 4.8km selepas Batu Tiga / Shah Alam keluar
■ Di bawah restoran overhed di persimpangan USJ / Hicom kira-kira 8.5km. 90km / h zone!
■ Di bawah jambatan sebelum simpang USJ / Hicom di 10.5km.

Lebuhraya Elite Perhubungan Barat Tengah / Selatan

■ Di bawah restoran overhed di persimpangan USJ / Hicom kira-kira 8.5km. 90km / h zone!
■ Di bawah jambatan sebelum simpang USJ / Hicom di 10.5km.
■ Selepas keluar dari tol KLIA ke lapangan terbang, di bawah Jalan Pekeliling flyover.90km. / H

NKVE Arah Timur / Utara

■ 300m sebelum tol Jalan Duta, 60km / h!
■ Di sebalik penghadang jalan di sebelah kiri apabila pergi ke arah tol Jalan Duta, di 24.9km, 80km / h!
■ Di bawah jambatan di Damansara Junction, 17.5km

NKVE Arah Barat / Selatan

■ Di sebalik penghadang jalan di sebelah kiri apabila keluar dari tol Jalan Duta dari KL, pada 25.3km dan 25.7km, 80km / h!
■ Dari Jln Duta, di bawah jambatan, 23km, 80km / h zone!
■ Daripada Jln Duta, di laluan bawah tanah di Sungai Buloh Y-persimpangan, 22km.
■ Di sebalik halangan kemalangan di Damansara Junction, 17.7km dan 16.8km
■ Di bawah jambatan keretapi di 11.2km
■ Di bawah jambatan di persimpangan Shah Alam.

Lebuhraya Kesas Timur

■ Di bawah jambatan di 44.8km, menuruni bukit yang berjalan selepas Puchong simpang.
■ Kesas West Bound
■ Pada sebelah Sg Besi Tol Timur Bound. Bandaraya Kuala Lumpur
■ Jalan Duta; di bawah jejambat di persimpangan Damansara, 70km / h zone.

Lebuhraya Kesas – Klang

■ jalan Dwi antara Klang dan Pelabuhan Klang. Ke Arah Klang arahan, pada kira-kira 13 km batu batu. 70km / h sahaja!

Leburaya Pantai Timur

■ Timur berjilid, menuruni bukit selepas Raub persimpangan.
■ Maran, 60km / h zone.
■ Paya Marang, 70km / h zone.

Kawasan Negeri Johor Arah Selatan

■ persimpangan Tangkak.
■ Di bawah jambatan selepas Yong Peng
■ simpang Utara di 97.3km.
■ Ayer Hitam simpang.
■ simpang Sedenak.

Jalanraya Sekitar Utara  Malaysia  - Arah Utara

■ Around Ayer Hitam in 60km / h zone.
■ Sebelum Perwaja Steel.
■ Sg Petani persimpangan.
■ Antara persimpangan Seberang Jaya dan Tol Sg Dua.
■ Jambatan Pulau Pinang di pulau end.Speed  ​​menghadkan 80km / j.

Jalanraya Sekitar Utara  Malaysia  - Arah Selatan

■ Jambatan Pulau Pinang Pulau akhir. Had laju 80km / h.
■ Mengenai 2km sebelum had Juru Tol Speed  ​​90km / h

Kawasan Perak Jalanraya Arah Utara

■ Di bawah jambatan di 197.1km dan 198.8km, selepas Kamunting Junction.
■ Di bawah jambatan di 204.3km, selepas Kamunting Junction.
■ Di bawah jambatan di 208km, sebelum Kamunting Junction.
■ Di bawah jambatan di 214.8km, sebelum Kamuntingjunction.
■ Ipoh Point Vista pada kira-kira 263km. Had laju 80km / h.
■ Di bawah jambatan di 271km, Ipoh North Junction.
■ Di bawah jambatan di 274.4km, Ipoh South Junction.
■ Di bawah jambatan di 286.9km, Simpang Pulai Junction.
■ Di bawah jambatan di Persimpangan 296km, Gopeng.
■ Di bawah jambatan di 352.6km, selepas Simpang Sungkai.
■ Di bawah jambatan di 353km, Sungkai Junction.
■ Di bawah jambatan di 373km, Sungai Junction Slim.

Kawasan Perak Arah Selatan

■ Di bawah jambatan di 199km, sebelum Kamunting simpang.
■ Di bawah jambatan di 241.9km, di persimpangan Kuala Kangsar.
■ Di bawah tiang isyarat di 296.1km, sebelum Gopeng Junction.
■ Di bawah jambatan di 297km, Gopeng Junction.
■ Di bawah jambatan di 300km, selepas persimpangan Gopeng.
■ Di bawah jambatan di 308.6km, selepas persimpangan Gopeng.
■ Di bawah jambatan di 372.6km, di simpang  Slim   River .

Berhati-hati ketika memandu, semoga anda semua selamat sampai ke destinasi.

Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri

Abd. Rahman

http://www.halalscience.com

kegagalan cerun - kajian kes <b>di bukit</b> antarabangsa - Pagar Museh

Posted: 13 Jul 2013 03:28 AM PDT


Merupakan fenomena yang kerap belaku di Malaysia adalah dikeranakan iklim Malaysia yang panas dan lembap sepanjang tahun. Hujan yang tinggi melebihi 3000 mm setahun meningkatkan kadar hakisan dan luluhawa yang boleh mempercepatkan pergerakan jisim terutama nya di kawasan cerun bukit curam.
 Bukit Antarabangsa, Hulu Klang, Selangor merupakan kawasan yang bertopografi berbukit bukau, dengan ketinggian di antara 133 hingga 203 meter di atas paras laut. Mempunyai longitud antara 101°46‟ T hingga 101°47‟ T dan latitud antara 03°10.8‟ U hingga 03°11.3‟ U ( Peta 1). Dicirikan oleh iklim yang panas dan lembab sepanjang tahun dan mempunyai jumlah hujan tahunan sebanyak 3000 sehingga 3500 mm. Kegagalan cerun atau tepatnya tanah runtuh merupakan satu kejadian geologi yang melibatkan sebahagian besar pergerakan tanah, jatuhan batuan atau cantuman dari keduanya. Kebanyakkan runtuhan tanah bermula di lereng-lereng cerun dan seringkali dicetus oleh air larian permukaan . Runtuhan tanah berlaku mungkin secara berperingkat dan mungkin berlaku dengan pantas tanpa disedari sewaktu hujan lebat serta bergerak bersamanya bahan bumi yang menggelongsor mengikut tarikan graviti . 
Air yang mengalir di permukaan akan sentiasa menyebabkan hakisan. Kadar hakisan semakin tinggi sekiranya tanah di sesuatu kawasan itu terletak di tempat yang tinggi dan curam seperti di lereng-lereng bukit. Pengaliran air yang teramat deras akan menghakis bunga tanah atau lapisan atas. Berkaitan dengan proses hakisan, runtuhan tanah juga akan berlaku di cerun bukit, terutamanya berlaku semasa hujan lebat. Proses kegagalan cerun  menjadi satu masalah di kawasan di berbukit-bukau seperti Cameron Highlands, Fraser Hill, Genting Highlands di Pahang dan beberapa kawasan tanah tinggi di Malaysia. 
Kebiasaannya kegagalan cerun atau tanah runtuh akan meragut nyawa manusia serta memusnahkan harta benda. Contohnya, beberapa kejadian tanah runtuh besar yang telah berlaku seperti di Highland Tower dan Taman Hillview  di Hulu Kelang (Selangor), Gua Tempurung (Perak), Paya Terobong (Pulau Pinang), persimpangan lebuhraya NKVE, Bukit Lanjan serta beberapa kegagalan cerun bersaiz kecil dan sederhana. Fenomena ini seringkali dikaitkan  dengan musim tengkujuh, di mana sejumlah curahan hujan yang tinggi bertindak sebagai pencetus kepada kegagalan cerun. Keadaan iklim tropika yang panas dan lembab ini juga turut menyebabkan proses luluhawa secara relatifnya adalah lebih tinggi berbanding kawasan beriklim lain . 
Namun begitu, faktor-faktor lain seperti keadaan geologi, geomorfologi & struktur geologi akan berperanan dalam mempengaruhi corak pelemahan batuan. Kawasan kajian yang terletak di Bukit Antarabangsa merupakan kawasan perumahan di lereng bukit di Ulu Klang, Selangor, Malaysia. Bukit Antarabangsa, Ampang adalah sebuah kawasan penempatan awam yang berprofil  pertengahan ke tinggi. Namun begitu, penempatan yang dimajukan sebagai perumahan ini mempunyai keadaan muka bumi yang bercerun dan sama sekali tidak selamat dan tidak stabil untuk diduduki. Kebanyakan projek  pembangunan di sekitar kawasan Bukit Antarabangsa terletak di kawasan cerun bukit. Peristiwa tanah runtuh yang berlaku pada 6 Disember 2008 di Bukit Antarabangsa telah meranapkan 20 buah rumah dan mengorbankan sekurangnya lima orang penduduk dan lebih daripada 2,000 orang pula terpaksa dipindahkan ke tempat yang selamat
Kekuatan cerun yang tidak mampu mengawal dan menyokong kekuatan tapak bagi perumahan tersebut akibat hujan yang berterusan, telah menyebabkan kawasan menjadi tidak stabil dan aliran air berlebihan ini telah menyusup ke bawah permukaan dan menjadikan bahan bumi di bawah permukaan semakin  lemah. Ditambah pula, dengan keadaan cerun yang tidak stabil menyebabkan sejumlah bahan bumi bersama beberapa rumah penduduk yang terlibat runtuh di sepanjang cerun dan dilonggokkan ke beberapa ratus meter dari  tempatnya yang asal. Menurut laporan, 13 Ogos 2008, menunjukkan bahawa kebanyakkan cerun di kawasan  Bukit Antarabangsa berada pada kelas III, iaitu cerun yang berisiko tinggi kerana mempunyai kecerunan 26° - 35°.  

sekolah kebangsaan <b>bukit lanjan</b> (asli): minggu terakhir <b>di</b> sk bukit <b>...</b>

Posted: 20 Aug 2013 07:57 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]SEKOLAH KEBANGSAAN BUKIT LANJAN (ASLI). Sebuah sekolah murid Orang Asli di pinggir Bandaraya Petaling Jaya. Sekolah kecil tetapi bersemangat besar... (A small Orang Asli school at the outskirt of Petaling Jaya city ...

12 di bangi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di bangi - Google Blog Search


Menu enak <b>di</b> Farrell Steak House <b>Bangi</b> - Utusan Online

Posted: 16 Mar 2014 06:51 AM PDT

Oleh KHAIRUNNISA SULAIMAN

Yuhanis dengan menu yang dihidangkan di Farrell Steak House.

MELANGKAH ke Farrell Steak House di Kompleks Beli-belah, Bangi Gateway, penulis disambut dengan keramahan pemiliknya Yuhanis Mohd Yusoff yang sentiasa tersenyum menyambut pelanggan yang datang.

Hiasan dalaman yang ringkas dengan warna ceria memberikan suasana tenang kepada pelanggan ditambah dengan pelbagai menu makanan Barat boleh dipilih.

Walaupun baharu dibuka tidak sampai sebulan, tetapi Farell Steak House telah mempunyai pelanggan tetap yang gemarkan Farell Steak Combo, Mixed Steak, Chicken Maryland, Farrell Special Steak, Chicken Cordon Bleu with Cheese dan Sirloin Steak.

Bagi menambah selera, pelanggan boleh mencuba ais kisar durian belanda, ais kisar mangga, air bandung serta jus epal ditambah asam boi.

Apa kata cuba Chicken Cordon Bleu with Cheese yang penuh dengan keju di dalamnya yang rangup di luar tetapi berkrim di dalamnya. Tentu saja tidak dapat dilepaskan.

Yuhanis berkata, pihaknya sentiasa komited memberikan yang terbaik bagi pelanggan terutama harga yang mampu tetapi tanpa berkompromi dengan mutunya.

Walaupun masih baru, usahawan wanita ini telah bercadang menambah beberapa menu lagi bagi menepati kehendak pelanggan terutama kanak-kanak.

Dalam menu baru nanti kami akan menambah beberapa menu khusus bagi menepati cita rasa kanak-kanak," kata graduan Universiti Malaya (UM) dalam bidang ekonomi dan pentadbiran.

Daripada permintaan pelanggan yang gemarkan sos stik dan sos lada hitam buatan sendiri, Yuhanis bercadang untuk membotolkan dan menjualnya di restorannya.

Malah Yuhanis juga telah merancang untuk membuka dua cawangan lain di Johor Bahru dan Muar dengan bantuan ahli keluarganya di sana.

Restoran yang boleh memuatkan 80 orang pelanggan dalam satu-satu masa ini bersedia menerima tempahan bagi pelbagai majlis.

12 di shah alam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di shah alam - Google Blog Search


Konvesyen PR Kali Ke 5 <b>Di Shah Alam</b> Diteruskan - Tiada Ucapan <b>...</b>

Posted: 08 Mar 2014 01:12 AM PST

Hari ini berlangsungnya Kenvensyen PR Kali Ke 5 di Shah Alam, Selangor. Seperti tahun-tahun yang lepas, kehadiran amat tidak memberangsangkan sekali. Tidak perlu menjadi perwakilan untuk hadir ke Konvensyen ini. Namun ianya tidak cukup untuk memobilasikan kehadiran ahli dan penyokong. Begitu gah pemimpin-pemimpin PR mengajak orang ramai turun ke jalan raya berdemonstrasi untuk menyatakan solidariti kepada Anwar Ibrahim, sedangkan kehadiran penyokong ke konvensyen sendiri amat mengecewakan.
PR masih ghairah berpolitik sepanjang hari. Tiada langsung tanda simpati kepada mangsa kepada pesawat MH370 yang hilang dalam perjalanan dari KLIA ke Beijing. Walaupun skrip ucapan pemimpin PR disediakan terlebih dahulu, apalah salahnya ucapan pemimpin PR dimulai atau disulami dengan rasa simpati kepada mangsa-mangsa pesawat MH370 yang hilang? Apakah tiada masa langsung untuk 'a minute of silence' untuk menghormati tragedi Negara hari ini kalau tidakpun sampai konvensyen berkenaan dibatalkan?

Hanya setelah konvensyen hampir melabuhkan tirainya, barulah Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim memulakan ucapannya dengan melahirkan simpati kepada keluarga mangsa pesawat hilang MH370. Itupun setelah diasak bertubi-tubi di media sosial oleh pengikut-pengikutnya tentang sikapnya yang sentiasa berpolitik dan tidak sensitif dengan tragedi yang berlaku hari ini.



12 di hulu selangor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di hulu selangor - Google Blog Search


Bekalan Air <b>Di Hulu Selangor</b>, Kuala Langat, Kuala Selangor Pulih <b>...</b>

Posted: 01 Sep 2013 09:07 PM PDT

water queue

KUALA LUMPUR: Semua kawasan yang terlibat dengan gangguan air di Hulu Selangor, Kuala Langat dan Kuala Selangor akibat pencemaran Sungai Selangor telah pulih sepenuhnya pada petang Ahad.

Penolong Pengurus Besar Jabatan Komunikasi Korporat dan Hal Ehwal Awam Syarikat Air Selangor (Syabas) Priscilla Alfred berkata hanya beberapa kawasan di wilayah Petaling, Kuala Lumpur, Klang/Shah Alam dan Gombak masih mengalami gangguan bekalan air termasuk tekanan air rendah.

"Pencapaian ini hasil usaha berterusan dari pihak Syabas di dalam memantau dan mengendali urus program pemulihan bekalan air termasuk mendapatkan kerjasama dari operator loji rawatan air bagi menentukan rawatan air ke tahap maksimum," katanya dalam kenyataan di sini, Ahad.

Berikutan itu, jumlah akaun pengguna yang terjejas telah menurun kepada 194,949 iaitu 13 peratus daripada 880,00 akaun.

Bagi membantu kesulitan yang dihadapi pengguna Syabas, Priscilla berkata Syabas menggerakkan kesemua sumber yang ada bagi menghantar bekalan air melalui lori tangki dan tangki statik.

"Setakat ini, sebanyak 316 penghantaran lori tangki telah digerakkan, manakala sejumlah 176 tangki air statik pula diletakkan di lokasi-lokasi yang strategik di empat buah wilayah yang terganggu," katanya.

Namun, katanya Syabas tidak dapat menyediakan sumber yang mencukupi bagi memenuhi keperluan semua pengguna terlibat kerana jumlah pengguna yang sangat ramai.

Bantuan bekalan air lebih ditumpukan kepada premis-premis dan keperluan seperti hospital dan pusat perubatan, pusat-pusat dialisis, masjid-masjid dan majlis kematian untuk pemandian jenazah.

-BERNAMA

12 di batu caves - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di batu caves - Google Blog Search


Pesawat Cessna dikhuatiri terhempas <b>di Batu Caves</b> - Kosmo

Posted: 10 Jan 2014 09:16 AM PST

Pesawat Cessna dikhuatiri terhempas di Batu Caves

Pesawat Cessna dikhuatiri terhempas di Batu Caves

11/01/2014 1:09am

KUALA LUMPUR - Sebuah pesawat jenis Cessna dipercayai terputus hubungan dengan menara kawalan Jabatan Penerbangan Awam (DCA) ketika di kawasan Batu Caves, di sini lewat petang tadi.

Kejadian dipercayai berlaku pukul 5.15 petang, kata Penolong Kanan Penguasa Bomba Pusat Gerakan Operasi Selangor Kardi Mohsin kepada Bernama di sini malam ini.

Bagaimanapun menurut Kardi, pihak bomba hanya dimaklumkan oleh DCA mengenai kejadian itu pada 11.15 malam tadi.

Kami telah menghantar sepasukan anggota dan pegawai untuk meninjau di kawasan terbabit namun setakat 12 tengah malam ini kami tidak menemui apa-apa,katanya.

Beliau berkata, pihaknya akan menyambung operasi mengesan pesawat terbabit pada esok pagi.

Sementara itu DCA tidak dapat dihubungi untuk maklumat lanjut. - Bernama

12 di sepang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sepang - Google Blog Search


PM solat Jumaat dan hajat <b>di Sepang</b> | Merdeka Online

Posted: 13 Mar 2014 11:15 PM PDT

slt

Mo,Sepang,14/3/2014 – Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tiba di Masjid Sultan Abdul Samad, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) 1.20 petang tadi bagi menunaikan solat Jumaat dan solat hajat.

Kelihatan hadir sama Pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Hussein, Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Shahidan Kassim, Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek, Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Abdul Wahid Omar dan Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Lebih 5,000 jemaah terutama kakitangan yang bertugas di KLIA hadir mendengar khutbah disampaikan wakil Pejabat Agama Islam Sepang.

Najib juga akan bersamma jemaah lain menunaikan solat sunat hajat selepas solat Jumaat bagi memohon keselamatan semua kru dan penumpang MH370.

HM

 

BLOG SELANGOR

Copyright 2010 All Rights Reserved