ads

Sabtu, 29 Jun 2013

12 di kuala selangor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di kuala selangor - Google Blog Search


Gangguan Bekalan Air <b>Di Kuala Selangor</b> - MyNewsHub

Posted: 26 Jun 2013 05:12 PM PDT


KUALA LUMPUR – Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (Syabas) memaklumkan beberapa kawasan di Kuala Selangor akan mengalami gangguan bekalan air sementara pada 2 hingga 3 Julai ini.

Penolong Pengurus Besar Jabatan Komunikasi Korporat dan Hal Ehwal Awamnya, Priscilla Alfred berkata, gangguan bekalan air itu ekoran kerja-kerja penyambungan paip 600mm di Kampung Teluk Penyamun.

"Kerja-kerja ini bagi meningkatkan kapasiti bekalan air ke Kuala Selangor. Gangguan dijangka berlaku bermula pukul 9 malam pada 2 Julai ini hingga pukul 5 pagi keesokannya.

"Kawasan dijangka terjejas adalah pekan Kuala Selangor; Assam Jawa; kawasan Jeram, Sungai Buloh, Jeram; Sungai Sembilang dan Sungai Janggut membabitkan 7,241 akaun pengguna," katanya melalui satu kenyataan media hari ini.

Sehubungan Priscilla menasihati pengguna di kawasan terlibat supaya menyimpan bekalan air secukupnya serta menggunakan air secara berhemah sepanjang tempoh gangguan bekalan tersebut.

Beliau turut meminta pengguna terlibat supaya bersabar dan menghubungi hubungi Pusat Perkhidmatan Pelanggan (PUSPEL) menerusi talian bebas tol 1-800-88-5252 jika mempunyai sebarang masalah.

Iklan Teks:

PERINGATAN: Mynewshub tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

12 di puchong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di puchong - Google Blog Search


GRO Di Pusat Hiburan <b>Di Puchong</b> Turut Diserbu - Tv3

Posted: 29 Jun 2013 05:44 AM PDT

Tajuk Utama < Kembali ke Tajuk Utama

29 Jun 2013, 08:44pm by nur farhanin



Turut di serbu malam semalam ialah sebuah pusat hiburan di Puchong, Selangor yang turut menawarkan khidmat GRO warga asing.

Operasi lewat tengah malam semalam berjaya menahan 9 GRO warga asing.

Mereka terdiri dari 5 wanita warga China dan 4 lagi warga Vietnam berusia sekitar 20-an.

Turut ditahan seorang penjaga premis.

Kesemua GRO terbabit juga di dapati menyalahgunakan pas lawatan sosial.


12 di ulu kelang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di ulu kelang - Google Blog Search


DIALOG RAKYAT: Rumah anak yatim <b>di Hulu Kelang</b> terbakar

Posted: 28 Jun 2013 04:50 PM PDT

Sebahagian daripada sebuah rumah anak yatim di Hulu Kelang di sini dijilat api dalam kejadian malam tadi.

Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat Selangor berkata pihak bomba menerima laporan mengenai kejadian itu pada pukul 9.57 malam, beberapa minit selepas kebakaran bermula.

Tiada kecederaan atau kemalangan jiwa dilaporkan dalam kebakaran yang dipercayai bermula di tingkat teratas bangunan tiga tingkat itu yang melibatkan tiga bilik, katanya ketika dihubungi Bernama.

Punca kebakaran dan jumlah kerugian masih dalam siasatan, kata jurucakap itu.

Bilangan penghuni rumah anak yatim itu belum dapat dipastikan ketika berita ini ditulis.

Dua jentera bomba dari Balai Bomba Ampang Jaya dan Pandan Indah digegaskan ke tempat kejadian dan api dapat dikawal pada pukul 10.40 malam. - Bernama

12 di beranang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di beranang - Google Blog Search


Jejak Waris IV: Hari 1: Jumaat 31 Mei 2013 <b>Beranang</b>-Ipoh <b>...</b>

Posted: 06 Jun 2013 09:11 AM PDT

Assalamualaikum semua ahli keluarga dan rodonc-rodonc...

Saya telah memulakan perjalanan untuk 

melaksanakan Jejak Waris IV bermula Jumaat 31 Mei 2013 hingga Selasa 5 Jun 2013 yang lepas dengan jejakan seperti berikut:


Hari 1: Jumaat 31 Mei 2013
Beranang-Ipoh-Butterworth-Kulim

Hari 2: Sabtu 1 Jun 2013
Kulim-Kg. Bakau Tua, Penaga-Changloon

Hari 3: Ahad 2 Jun 2013
Changloon-UUM Sintok-Arau-Chuping-Changloon

Hari 4: Isnin 3 Jun 2013
Changloon-Sg. Batu Pahat, Perlis-Kg Peregam, Jalan Telok Bagan, Alor Star

Hari 5: Selasa 4 Jun 2013
Kg. Peregam-Sg. Lokan, Butterworth-Mahang-Bukit Bertam, Selama-Beranang
**Rekod perjalanan terpanjang dari Bukit Bertam ke Beranang. Keluar 10 malam, tiba di Beranang pada pukul 7.30 pagi kuikui



Saya akan memulakan dengan kisah hari pertama dahulu.

Kami keluar rumah setelah bersiap selama lebih satu hari pada pukul 9 pagi dan singgah sarapan pagi di gerai Roti Plata Pokok Rhu Bandar Tasik Kesuma dahulu.


Umar Nasif ceria untuk memulakan Jejak Waris IV

Selesai bersarapan pada pukul 10 pagi, kami meneruskan perjalanan dan ketika jam menunjukkan hampir 1 tengah hari, kami mengambil susur keluar di Simpang Pulai, Ipoh untuk bersolat Jumaat. Hampir 20 minit diambil untuk keluar dari kawasan Plaza Tol Simpang Pulai kerana lalu lintas yang terlalu sibuk. Setelah berputar-putar mencari dan bertanya di mana masjid, kami berjaya berhenti untuk solat di Masjid Kampung Kepayang.


 Sangat bersejarah. Sesiapa yang tahu sejarah masjid ini, mohon hubungi hamba di donlaurel[at]gmail[dot]com.
 Rumah lama di sebelah masjid
 Kolam air sembahyang yang menarik minat Umair Fayed
Cuaca panas terik menyebabkan Umar Nasif lebih selesa tidak berbaju kuikui
 Selesai solat dan mengalas perut dengan pisang berangan dan mamee cup, kami meneruskan perjalanan lebih kurang 3 petang.
Kami sampai di exit Batu Kawan/Bukit Tambun hampir 5 petang. Highway jem ketika itu. Saya mengambil keputusan naik ke exit dan mencuba jalan biasa ke Butterworth. Sempat juga menghubungi saudara jauh saya (Nik) Mohd. Nazri bin Mohd. Hussain, cucu Tuan Hasan yang mempunyai banyak hubungan perkahwinan dengan keluarga kami. Nik Nazri tiada di rumahnya di Taman Tasik, sedang bercuti di Sabah.
Kami meneruskan perjalanan ke Butterworth untuk makan tengah hari/minum petang. 
Pusing punya pusing, jumpa restoran Wajibali yang sangat sedap nasi kandaqnya kuikui
Bergambar sejurus sebelum membelasah nasi kandar yang meruntun nafsu makan kuikui
Sempat juga saya membuat beberapa transaksi kewangan selepas makan, terima kasih kepada Penang Wi-fi yang dijalankan oleh pihak Redtone. Wi-fi wajibali haram tak boleh masuk, seb beik makanan sedap kuikui. 
Kami bercadang bermalam di rumah (Mak) Njang kami di Taman Angsana, Kulim. Tiba-tiba telefon berbunyi. Mak saya telefon. 
-Maakk...ingat kot kat rumah. Bila hangpa pi?
--Pagi tadi, nak tido rumah Njang.
--Njang nak pi kelantan isok tu, hang telepon tengok, takut depa dah pi malam ni..
Saya pun menelepon Njang dan beliau mengesahkan akan turun ke Kelantan pada keesokan harinya, sempatlah kami tumpang bermalam di rumah beliau.
Dalam perjalanan ke Kulim, entah macamana saya boleh terambil jalan ke Bagan Ajam ini. Bagus juga, boleh lepak-lepak di Pantai Bersih, Bagan Ajam.
Pantai memang selalu menghadirkan girang di hati kuikui
 Hakisan yang mendedahkan rupa bentuk batuan dalam tanah, hanya beberapa meter dari sisi highway


Ceria sungguh ketika cuti sekolah kuikui

Benteng pemecah ombak berlatarbelakangkan Pulau Pinang

Senja mula berlabuh, kami meneruskan perjalanan melalui Baling-Kulim Expressway (BKE) untuk ke Kulim
Malam itu setelah makan malam dengan keluarga Njang, kami tidur dengan nyenyak untuk menyambung hari kedua setelah berjanji dengan Ku Hezli Ku Abdul Hakim untuk bertemu Pak Imam Haji Ahmad pada pukul 9 pagi di kampung asal keluarga kami, Kg. Bakau Tua, Penaga, Seberang Perai Utara.
Ikuti sambungan hari kedua, InsyaAllah esok....

12 di tanjung sepat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di tanjung sepat - Google Blog Search


Jeti Runtuh Bina Imej YB Ir. Mohd Haslin Adun <b>Tanjung Sepat</b>

Posted: 26 Jun 2013 04:19 PM PDT

-->
Tanjung Sepat, 17 Sya`ban 1434 = 26 Jun 2013 (Rabu):
Membaca berita beberapa akhbar pada pagi ini bahawa Adun Tanjung Sepat YB. Mohd Haslin bin Hassan jatuh bersama runtuhnya jeti usang ketika melawat bersama AJK Nelayan ke jeti berkenaan tengahari semalam adalah mengejutkan. Apa lagi disifatkan sebagai nyaris maut. Dua AJK turut cedera dan seorang dimasukkan di Hospital. Dari segi pemberitaan adalah menarik dan secara tidak langsung dapat membina imej positif YB Mohd Haslin, bahawa beliau adalah seorang Wakil Rakyat (Pas) yang turut padang dan prihatin dengan masalah rakyat.
Mengikuti berita itu Penulis sendiri rasa terpanggil oleh naluri ingin tahu dan mahu tahu lebih lanjut berhubung dengan peristiwa dan berita lanjut mengenainya. Lantaran itu Penulis menghubungi saudara Azizi kemungkinan beliau dapat pergi sama ke Tanjung Sepat. Beliau bersetuju dan kami bertolak jam 3.00 petang mengikuti jalan Bangi Lama ke Dengkil hingga ke Pekan Sepang menuju ke Tanjung Sepat sebelum tiba ke Banting. Setelah beberapa kali bertanya dengan beberapa orang yang ditemui akhirnya kami tiba di Tanjung Sepat.
Pekan Tanjung Sepat adalah Pekan Nelayan yang majoriti penduduknya adalah kaum Cina. Jeti berkenaan berada di belakang Taman Pelangi, Tanjung Sepat yang lokasinya di tepi laut. Ada beberapa warung kiri kanan ke Jeti. Penulis bertanya kepada seorang Cina yang sudah agak berumur sedang rehat di warung yang menyatakan namanya Encik Lee tentang jeti runtuh yang sebenarnya sudah kami nampak. Dia menunjukkan jeti berkenaan yang di jalan masuk ke Jeti disekat  dengan kon dan tali. Penulis bertanya En. Lee, apa nama tempat itu, dia menjawab, ``Tanjung Sepat !``. Tak ada nama khas bagi kawasan jeti ini ?. Seorang yang lain menjawab. ``Sini Jeti No. 2, Tanjung Sepat``. Penulis angguk dan bertanya, ``Boleh masuk  ?`` jawab yang lain, ``Boleh,`` walaupun ada tanda larangan.
Bila Penulis menuju ke arah jeti beberapa orang turut ikut mengiringi Penulis dengan saudara Azizi. Penulis bertanya, ``Sudah lama mana jeti di bina ?`` Jawab yang mengiring, ``Lebih kurang 10 tahun.`` Mula-mula kami turun ke bawah di atas tanah dan melihat jeti dari bawah, tapi tidak dapat jauh ke tengah, kerana pantainya bukan pasir, tetapi berlumpur. Akhirnya kami naik ke atas tebing yang ditambak dengan batu. Penulis yang diiring seorang Melayu bernama Encik Tahir bin Abdullah yang pada mulanya Penulis menjangkanya juga orang Cina (asal dai Indonesia, tapi sudah lama tinggal dan bekerja di sini sebagai nelayan), bila penulis bertanya, ``Berapa panjang jeti ?`` Jawabnya, ``Panjangnya lebih kurang 300 meter, yang runtuh bahagian hujung bersemin sepanjang 10 meter dan lebar 3 merter.``
Dari tiang-tiang menunjukkan bahawa struktur asal jeti adalah bertiang dan berlantai kayu, kemudian dinaiktaraf, dengan pemasangan tiang batu lebih tinggi daripada tiang kayu dan diratakan di atas permukaan tiang batu ini dengan semin yang tidak begitu tebal sesuai dengan tiang-tiang yang tidak begitu besar dan tidak sangat kukuh. Pada penghujung jalan jeti bersemin disambung dengan jeti bahagian kayu berhadang tiang kelapa, bagi menjadi tempat himpitan perahu nelayan bila mau mendaratkan ikan bila air pasang. Keseluruhan jeti adalah uzur dan boleh runtuh. Jeti ini tidak jauh dari anak sungai Tanjung Sepat. Di tepinya terdapat tiang-tiang runtuhan jeti lama yang lebih awal dari Jeti No. 2. Oleh kerana jeti telah uzur, amat wajar dibaiki dan lebih wajar dibina yang baru yang lebih kukuh. Mungkin ada janji dalam pilihanraya ke 13 lepas dari YB Mohd Haslin untuk membaiki jeti berkenaan. Sebab itu beliau datang pada Selasa 25 Jun disambut oleh AJK Nelayan. Beliau menaiki jeti diiringi beberapa AJK hingga ke hujung bahagian bersemin dan bahagian hujung ini runtuh ketika saudara Haslin berada di atasnya dengan beberapa AJK. Bila runtuh beliau terhenyak dan telentang ke bawah. Beliau tidak luka, tapi terkejut dan pengsan. Menurut En. Sow Chan yang bersama. ``Seorang luka dihempap batu dan  seorang luka ringan. Yang dihempap batu dibawa ke Hospital Banting.`` Tapi menurut En. Sow Chan, ``Pagi tadi yang dimasukkan ke hospital sudah pulang ke rumah.``
Bila Penulis bertanya, ``Bagaimnana dengan YB Haslin ?``  Encik Tahir yang terus mengiringi kami menyatakan. ``Kami beberapa orang mengangkatnya ke darat dan meletakkan pada tempat lapang dan antara kami menggosok dan memulihkan beliau yang akhirnya sedar dari pengsan dan YB. dihantar pulang ke rumahnya.``  Kata En. Tahir, ``Biasanya dijeti ini menjadi tumpuan pelancong pada hari minggu dan mereka biasanya pergi sampai hujung, tapi selama ini tidaklah runtuh.`` Secara bergurau Penulis menyatakan,
``Jeti tahu YB mahu melawat, kalau tidak runtuh tiada bukti jelas tentang keuzurannya, sekarang jelas runtuh, YB kena usaha mendapat peruntukan bagi membaikinya, kalau dapat bina jeti baru yang lebih kukuh.`` Semua ketawa dan setuju dengan cadangan Penulis.
Penulis bertanya, ``Bagaimana dengan keputusan pada hari itu ?`` Jawab Encik Tahir,
``Oleh kerana belum sempat berbincang lanjut dan jeti runtuh, tidak ada keputusan setakat ini.`
Tambah Penulis, ``Mungkin akan dibincang lebih serius selepas peristiwa runtuh untuk membaiki atau mengganti yang baharu.``
Penulis turut bertanya, tentang tangkapan ikan di Tanjung Sepat, menurut Encik Tahir, ``Tangkapan berbagai jenis ikan dari laut selat Melaka itu, tapi hasil ikan di sini cukup untuk dibeli dan diguna penduduk setempat dan tidak di bawa ke tempat lain.`` Penulis bertanya, ``Boleh beli ikan fresh di sini petang ini ?`` Penulis diberitahu bahawa hari ini nelayan tak turun ke laut. Agaknya kerana peristiwa jeti runtuh. Penulis juga ditunjukkan bangunan tempat memproses ikan-ikan kecil yang biasanya tak dipasarkan, tetapi diproses di bangunan itu bagi membuat fishball.

Penulis rasa, dengan keterangan-keterangan diberi, rasa ingin tahu Penulis telah terjawab dan tatkala Penulis bersama saudara Azizi hendak minta diri untuk pulang ketika jam 5.30 petang seorang Cina yang agak lanjut usia yang duduk di bangku warung bertanya kami, `Parti apa ?`. Kami tidak menjangka disoal berkenaan parti, tapi kami menjawab `Bulan !` Sambil menunjukkan ke arah kenderaan Hilux kami yang masih ada tanda sebagai diguna bagi kegiatan Adun.`` Dia menunjukkan dengan jarinya, `Ini Kalilah`. Kami baru faham. Dia tersenyum tanda menyokong lantaran sama sealiran. Kami faham penduduk China di Tanjung Sepat ini solid memberi sokongan kepada YB Haslin yang memperkukuhkan kemenangannya.

Dalam perjalanan pulang melalui Banting ke Dengkil setelah menunaikan solat Asar di Masjid Jami` Assalihin` kami bercakap tentang sokongan terutama masyarakat Cina secara meyeluruh terhadap Pakatan Rakyat, khusus YB Haslin dan sokongan ini jangan dipersia-siakan.
Peristiwa Jeti Runtuh mungkin menggerunkan YB Haslin, tetapi peristiwa ini membantu mempertingkatkan imej YB Haslin sebagai pemimpin generasi baru yang komited terhadap tugas dan turun padang menemui rakyat dan berusaha menyelesaikan masalah yang dihadapi rakyat. Peristiwa ini penting bagi YB Haslin yang boleh membantunya membina imejnya dalam politik masa depan, tetapi dengan syarat jeti ini mesti diperbaiki dan kalau boleh membina dengan bahan yang lebih baik dan lebih kukuh bagi mengukuhkan imej YB.

12 di bangi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di bangi - Google Blog Search


Mysara Ab Rahman: Request : Pengalaman study <b>di</b> KPTM <b>Bangi</b>

Posted: 04 Jun 2013 02:34 PM PDT

Salam. Terlebih dahulu terima kasih buat Adik Yaya yang tinggalkan pesanan kt cbox kitew. 
KPTM stands for Kolej Poly-Tech MARA. Aku dulu study KPTM Bangi during diploma amik banking. Kenapa pilih KPTM? Tak masuk IPTA?
Mungkin bukan rezeki walaupun orang kata result SPM aku agak baik. Orang yang result kurang dari aku pun dapat. Dah bukan rezeki kan. Aku dapat jugak tawaran Politeknik tapi aku tak minat kos yang ditawarkan, Insurans.
IPTS memang ada untuk foundation tapi lepas pikir banyak-banyak kali, aku apply KPTM. Kenapa KPTM? KPTM adalah salah satu institusi pengajian under Majlis Amanah Rakyat (MARA).
Masuk institusi pengajian under MARA membolehkan adik-adik dapat apply loan MARA. Sangat menguntungkan sebab tak perlu bayar full untuk pembayaran balik. Lulus 2.0 pun boleh dapat 50% diskaun inikan pulak kalau result lagi tinggi! MARA jugak provide wang saku bulanan di mana sangat berbeza dengan PTPTN. Zaman akak dulu RM630 sebulan! 
Ni gambar curik aku yang sangat FOKUS! Mih mih..
KPTM Bangi terletak bersebelahan dengan UNIKL MFI di seksyen 14 Bandar Baru Bangi menyediakan suasana pembelajaran yang sangat selesa. Lecturer kat sini pun ok. Hostel tak jauh dari kampus and ada laluan pejalan kaki disediakan. Kalau malas jalan kaki, bus and teksi pun ada.
Sebut pasal hostel, yuran hostel RM900 sebulan waktu aku sem akhir dulu. Dalam satu bilik hanya 3 orang and dah siap toilet and tempat sidai baju. 2 bilik untuk satu toilet so adik-adik akan ada toiletmate! Hee.. Malas nak basuh baju pakai tangan boleh guna washing machine tapi pastikan kumpul duit 50sen banyak-banyak ye. Dalam kawasan hostel ada cafe and nak tengok pape cerita boleh je turun kat cafe tu. Surau, tempat perbincangan kalau nak buat assignment pun ada.

Kampus kat Bangi ni sangat memudahkan pelajar. Semua kemudahan dekat je. Ke UKM pun dekat. Nak beli barang atau urusan bank sume senang. Transport utama kat seksyen 14 ni teksi.
Kualiti pengajian? KPTM menyediakan pengajian yang berkualiti and diiktiraf oleh MQA. Ramai dah senior yang berjaya and sambung sambung pengajian di IPTA, IPTS and ada jugak ke luar negara.
KPTM Bangi ni yang aku suka part Anugerah Dekan, dinner, sume kat tempat best-best. Tak da maknanya guna dewan kampus je. Contoh Anugerah Dekan waktu aku sem 5, kami ke Palace of Golden Horses. Wahh..sangat best diraikan macam gitew..
Masing-masing dah berpecah
Ada yang mencemuh sebab IPTS? Apa ingat IPTS tak boleh berjaya? Aku penah buat research untuk salah satu asssignment pasal benda ni dulu. Actually, tempat kita belajar hanya memainkan peranan kecik je untuk apply keje. Yang penting how kita bawak diri kita ni untuk cabaran luar.
Terus terang cakap even dah masuk UiTM pun aku selalu teringat kat KPTM sebab sangat best belajar kat sana dulu. Maybe disebabkan environment dia. Berbeza dengan UiTM so sape kata IPTS tak bagus?
Alhamdulillah.. Bermula dengan KPTM Bangi untuk diploma kini aku dah nak habis ijazah pun kat UiTM Segamat, Johor. Yang penting, usaha dan doa..:)

12 di kuala langat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di kuala langat - Google Blog Search


Lagi Berita: Jerebu: 203 Sekolah <b>Di Kuala Langat</b>, Subang Jaya <b>...</b>

Posted: 25 Jun 2013 02:33 AM PDT

PETALING JAYA: Kementerian Pendidikan pada Selasa menarik balik keputusan untuk membuka semula sebahagian sekolah di Selangor apabila sebanyak 203 sekolah di Kuala Langat, Subang Jaya, Shah Alam dan Seri Kembangan terpaksa ditutup semula ekoran jerebu yang masih teruk.


Timbalan Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Selangor, Mohd Salleh Mohd Kassim berkata, keputusan itu dibuat berdasarkan arahan Kementerian Pendidikan berikutan bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) setakat pukul 7 pagi Selasa di kawasan berkenaan mencatatkan tahap yang "tidak sihat" dan "sangat tidak sihat".

"Bacaan IPU di Kuala Langat setakat pukul 7 pagi ialah 292 manakala bagi kawasan di bawah Pejabat Pelajaran Daerah Petaling Perdana (PPDPP) yang meliputi Shah Alam, Subang Jaya dan Seri Kembangan pula mencatatkan bacaan IPU 289.

"Sehubungan itu, kesemua 203 sekolah di kawasan tersebut diarahkan tutup bermula pagi ini. Pihak sekolah telah pun memaklumkan kepada ibu bapa supaya mengambil anak-anak mereka bagi pelajar yang bersekolah pada sesi pagi.

"Bagi persekolahan sesi petang ini, ia juga diarahkan tutup. Buat masa ini, kesemua sekolah ditutup pada hari ini," katanya ketika dihubungi mStar Online pada Selasa.
Mohd Salleh berkata, arahan itu adalah berkuat kuasa untuk sesi persekolahan pada Selasa dan sebarang perkembangan sama ada keputusan untuk meneruskan penutupan atau pembukaan semula sesi persekolahan esok akan dimaklumkan dari semasa ke semasa.

"Bacaan IPU sentiasa berubah-ubah. Kita tak dapat nak jangkakan. Apa sahaja keputusan akan dimaklumkan kelak," katanya.
Beliau menambah, 203 sekolah itu meliputi 71 sekolah di Kuala Langat dengan 17 sekolah menengah dan 54 sekolah rendah, manakala 132 sekolah di Petaling Perdana pula ialah 47 sekolah menengah dan 85 sekolah rendah.

Bacaan IPU antara 51 dan 100 dikategorikan "Sederhana", 101 sehingga 200 sebagai "Tidak sihat" dan 201 sehingga 300 "Sangat tidak sihat".
Sebarang bacaan melebihi 300 adalah "Berbahaya" manakala bacaan melebihi 500 dikategorikan sebagai "Darurat".

Menurut Mohd Salleh, arahan penutupan sekolah turut kekal di kawasan Pelabuhan Klang berikutan bacaan IPU setakat pukul 7 pagi Selasa ialah 487 - tahap yang sangat tidak sihat.
Sehubungan itu, beliau menasihatkan semua pelajar agar menjaga kesihatan berikutan kualiti udara yang tidak baik.

"Mereka (pelajar) dinasihatkan supaya memakai topeng muka apabila berada di luar, banyakkan minum air dan kurangkan aktiviti di luar. Ibu bapa diminta untuk menasihati anak-anak mereka sebagai langkah berjaga-jaga," katanya.

Timbalan Ketua Pengarah Pendidikan (Sektor Operasi Pendidikan), Datuk Sufaat Tumin pada Isnin berkata, semua sekolah di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya serta Selangor yang diarah tutup pada Isnin berikutan keadaan jerebu teruk, akan dibuka semula pada Selasa kecuali di Pelabuhan Klang.- Mstar

Lambat buat pengumuman. Menyusahkan murid, ibu bapa dan guru. Sepatutnya tutup sehingga udara benar-benar selamat.

Hasnul Janji Selesai Masalah Terminal Teksi <b>Kuala Langat</b>

Posted: 22 May 2013 11:34 PM PDT

BANTING 23 MEI : Pengusaha teksi di Terminal teksi Kuala Langat boleh menarik nafas lega apabila Adun Morib, Hasnul Baharuddin berusaha membantu menyelesaikan masalah kekurangan penumpang sejak sejak lima tahun lalu.

Kekurangan pelanggan ini ekoran kedudukan terminal yang agak terlindung dan jauh daripada hentian bas yang menurunkan penumpang.

Situasi ini mengundang kepada berleluasanya aktiviti kereta sapu yang mengambil penumpang sewenang-wenangnya.

Menurut Hasnul, beliau akan membawa perkara ini untuk dibincangkan ketika sidang Dewan Negeri Selangor(DNS) supaya satu tindakan khusus dapat diambil pada kadar segera.

Jelasnya, beliau mencadangkan supaya Kerajaan Negeri mengambil semula tanah berkenaan daripada pemaju swasta, Ehsan Istimewa Sdn Bhd untuk dibangunkan semula.

"Kalau boleh, Kerajaan Negeri ambil semula tanah ini kerana pemaju ternyata gagal memenuhi janji yang akhirnya membebankan pengusaha teksi dan penduduk secara amnya," ujarnya.

Sebelum ini, mantan Menteri Besar, Dr Khir Toyo menyerahkan tanah yang berkeluasan tiga ekar itu kepada syarikat swasta yang didakwa kroninya untuk dibangunkan.

Bagaimanapun, pemaju hanya membina sebuah bazar, beberapa buah kedai dan gerai namun tidak mengalihkan terminal teksi itu jauh daripada terminal bas berhampiran.

Dalam pada itu, wakil pengusaha Persatuan Teksi Kuala Langat, Anwar Sidek, 34, berkata, beliau dan pengusaha teksi lain sudah mengadakan beberapa sesi dialog bersama Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Darat (SPAD), Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) serta agensi lain namun tiada tindakan sehingga kini.

"Kalau dahulu, ahli persatuan kami 80 orang, tetapi kini hanya tinggal 50 orang kerana ramai yang tak dapat cari makan kerana masalah ini," katanya.

Pendapat Anda

Pendapat

12 di sepang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sepang - Google Blog Search


Belog Cik Zety : Suatu ketika <b>di Sepang</b> Gold Coast

Posted: 04 Jun 2013 01:30 AM PDT

Holiday adalah masa untuk berehat dan tentu sekali berehat bersama keluarga tercinta! Last week, Zety & family telah pun melancongkan diri ke Sepang Gold Coast yang terletak di Bagan Lalang which is famous dengan chalet berbentuk palma iteww. Penah dengar tak tentang Sepang Gold Coast ni? Kalau tak pernah dengar, rajin-rajinkan diri untuk Google. Ihiks.
Untuk entri kalini, malas pulak nak taip so korang just enjoy the pictures lah boleh kan? Bak kata pepatah omputih, "Pictures tell the stories" :P
Ze beloved family *me taking the picture*
From left : Mama, abang & jiji
This is my Mak Lang & si kecik Aqif :)
 Cuaca was sooo nice that evening! Thank you!
 Zety was here. So what? :P
Err..my abah and his beauty belly -,-
My precious lil'sister, Nuyin & cousie, Iyadh
Nampak tak tuu? (I mean the Palma Resort :P)
We had our dinner here, Restoran Bayu Malam
Alhamdulillah, everyone had a happy tummy.
Mencuba untuk menjadi seorang profesional dan berakhir 
dengan layang-layang terbang setinggi diri sendiri -,-
Goodbyeee beach. See you again next time :)

Till then peeps, thanks for reading!


Like dan komen lah kalau suka :)

Berita tentang Rumah Amal Giching, <b>Sepang di</b> Utusan Malaysia 21 <b>...</b>

Posted: 21 Jun 2013 06:38 PM PDT

Beginilah yang umum rakyat Malaysia mahu.

12 di subang jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di subang jaya - Google Blog Search


Lagi Berita: Jerebu: 203 Sekolah <b>Di</b> Kuala Langat, <b>Subang Jaya</b> <b>...</b>

Posted: 25 Jun 2013 02:33 AM PDT

PETALING JAYA: Kementerian Pendidikan pada Selasa menarik balik keputusan untuk membuka semula sebahagian sekolah di Selangor apabila sebanyak 203 sekolah di Kuala Langat, Subang Jaya, Shah Alam dan Seri Kembangan terpaksa ditutup semula ekoran jerebu yang masih teruk.


Timbalan Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Selangor, Mohd Salleh Mohd Kassim berkata, keputusan itu dibuat berdasarkan arahan Kementerian Pendidikan berikutan bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) setakat pukul 7 pagi Selasa di kawasan berkenaan mencatatkan tahap yang "tidak sihat" dan "sangat tidak sihat".

"Bacaan IPU di Kuala Langat setakat pukul 7 pagi ialah 292 manakala bagi kawasan di bawah Pejabat Pelajaran Daerah Petaling Perdana (PPDPP) yang meliputi Shah Alam, Subang Jaya dan Seri Kembangan pula mencatatkan bacaan IPU 289.

"Sehubungan itu, kesemua 203 sekolah di kawasan tersebut diarahkan tutup bermula pagi ini. Pihak sekolah telah pun memaklumkan kepada ibu bapa supaya mengambil anak-anak mereka bagi pelajar yang bersekolah pada sesi pagi.

"Bagi persekolahan sesi petang ini, ia juga diarahkan tutup. Buat masa ini, kesemua sekolah ditutup pada hari ini," katanya ketika dihubungi mStar Online pada Selasa.
Mohd Salleh berkata, arahan itu adalah berkuat kuasa untuk sesi persekolahan pada Selasa dan sebarang perkembangan sama ada keputusan untuk meneruskan penutupan atau pembukaan semula sesi persekolahan esok akan dimaklumkan dari semasa ke semasa.

"Bacaan IPU sentiasa berubah-ubah. Kita tak dapat nak jangkakan. Apa sahaja keputusan akan dimaklumkan kelak," katanya.
Beliau menambah, 203 sekolah itu meliputi 71 sekolah di Kuala Langat dengan 17 sekolah menengah dan 54 sekolah rendah, manakala 132 sekolah di Petaling Perdana pula ialah 47 sekolah menengah dan 85 sekolah rendah.

Bacaan IPU antara 51 dan 100 dikategorikan "Sederhana", 101 sehingga 200 sebagai "Tidak sihat" dan 201 sehingga 300 "Sangat tidak sihat".
Sebarang bacaan melebihi 300 adalah "Berbahaya" manakala bacaan melebihi 500 dikategorikan sebagai "Darurat".

Menurut Mohd Salleh, arahan penutupan sekolah turut kekal di kawasan Pelabuhan Klang berikutan bacaan IPU setakat pukul 7 pagi Selasa ialah 487 - tahap yang sangat tidak sihat.
Sehubungan itu, beliau menasihatkan semua pelajar agar menjaga kesihatan berikutan kualiti udara yang tidak baik.

"Mereka (pelajar) dinasihatkan supaya memakai topeng muka apabila berada di luar, banyakkan minum air dan kurangkan aktiviti di luar. Ibu bapa diminta untuk menasihati anak-anak mereka sebagai langkah berjaga-jaga," katanya.

Timbalan Ketua Pengarah Pendidikan (Sektor Operasi Pendidikan), Datuk Sufaat Tumin pada Isnin berkata, semua sekolah di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya serta Selangor yang diarah tutup pada Isnin berikutan keadaan jerebu teruk, akan dibuka semula pada Selasa kecuali di Pelabuhan Klang.- Mstar

Lambat buat pengumuman. Menyusahkan murid, ibu bapa dan guru. Sepatutnya tutup sehingga udara benar-benar selamat.

 

BLOG SELANGOR

Copyright 2010 All Rights Reserved