ads

Selasa, 7 Februari 2012

12 di cheras - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di cheras - Google Blog Search


tentang sidagu belah: kenduri <b>di cheras</b> bersama keluarga !

Posted: 22 Jan 2012 05:07 AM PST

saya ingin melaporkan aktiviti pada hari minggu ini, hehe. macam biasalah kan, setiap minggu mesti ada kenduri kendara nie. aku just follow myparents pergi kenduri and kenal saudara mara sekeliling, walaupun aku kenal semua, tapi aku kadang-kadang hampeh sikit. ingat sekejap je. cukul 5minit kemudian lupa da semuanya. hahaha, dasyat tak dasyat lah aku nie kan. sebab aku tak suka ingat benda yang boleh aku pening ingatkannya. haha, "alasan tak boleh nak blah" hahahah
kemain cerpen kurang senang dari aku, kononnya bebel santai lah weh, haha ! terima kasih sudi membaca bebel santai aku. haha, awal tak awallah kan, bagun pun dikejudkan oleh kakak aku, suruh siap-siap nak pergi kenduri dekat cheras, area dewan tentara kot. aku pon tak tahu, tu la aku "cepat lupe" hahaha. tapi jalan ke sana tak lupe. sebab aku fokus duduk depan then tengokkan jalan untuk kakak aku, serta menjadi GPS yang sangat berguna sedikit. sampai tersesat sebab aku juga. free bebel dari mak and abah aku. terbaik weh ! haha
tema ikut suke perut, aku kuar bilik, tengok-tengok kakak aku warna pink, aku pun pink. wow ! sehati sejiwa kononnya, haha, memang lah sejiwa dan sedarah. adik beradek pulak kan kan. apalah korang nie. tapi kenduri kahwin tu kiteorang tak tahu warna ape pun. tapi sampai-sampai situ WALAWEH, memang kami ikut tema kot. haha, PURPLE+PINK. nice gile. layan sahaja. hehe !
selesai makan, terus pulang ke rumah tercinta. iaitu pekan kapar. haha. sudah sampai rumah memang tak tahu nak buat ape lah kan, masuk bilik duduk depan leptop terus ONLINE, haha ! then bosan, tidur ler. ape lagi kan. time untuk naikkan beratkan badan sendiri.


sedikit gambar yang sempat aku snap ! snap ala-ala ikut perut aku jerlah kan. 

12 di semenyih - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di semenyih - Google Blog Search


4EvEr In LoVe: Meraikan Perkahwinan Sepupuku <b>di Semenyih</b>

Posted: 20 Dec 2011 07:27 PM PST

Arini aku masuk opis lambat…ada perkara penting aku perlu uruskan di rumah..
En somi coti arini sbb nak bawak pembantu umah kami ke Imigresen putrajaya….nak uruskan fomema, permit dan sewaktu dengannya…
So dengan rasa riang gembiranya en somi, aleesya dan bibik menghantar aku ke tempat keje..tadi aku bawak aleesya naik opis…bukan main sonok dia…
Oklah berbalik entry blog aku arini, kejadian berlaku ari sabtu lepas…
Sepupu aku yg sudah lama menjanda akhirnya bertemu jodoh dengan duda anak satu..alhamdulillah…bahagia sungguh mereka
Aku mendoakan semoga perkahwinan dan jodoh mereka berkekalan bahagia hingga ke hujung nyawa…
Entry selepas ini….menyambut anniversary parents aku di Semenyih sambil mengutip hasil tanaman di kebun….

aku baru sampai di Masjid Semenyih...mereka dinikahkan pukul 10.30 pagi...
aku yg kini sebesar alam...kahhhhhhhhhh
sepupuku yang bakal dinikahkan...beliau mempunyai 2 org anak perempuan yang berusia 12 tahun dan 10 tahun...anak sulung berjaya mendapat 5A dalam UPSR...
 welcome to our family bro...jaga kak lin elok2 ye bang...beliau mempunyai seorang anak bujang yang berusia bape ntah tahun...keh keh keh...
 tok kadi yang menikahkan pengantin aritu...muda dan hensem gitu...aku dulu dapat tok kadi atok2 jer...kahhhhhhhhh
bapaku En Tamat menjadi saksi pada hari itu
berdebar dalam kebahagiaan..cewahhhh!!!
aleesya yang rindu sgt kat Wan nya...asik berkepit dgn wan jer...padahal baru je seminggu lebey berpisah...huhuhu 
alamak besar dan tembunnya aku...huwaaa!!! almaklumlah kandungan nak masuk 6bln...alasan sungguh! 
gambar ni semuanya kandid by en somi...bukan gambar pengantin yg banyak..tapi gambar aku yg banyak...
 haip! korang jgn tgk vontot2 itu...fokus kat aku jer...ni semua hasil keje en somi...apa motip ntah...kahhhhhhhhh
 dengan sekali lafaz...selamat sudah sepupuku menjadi isteri org..tahniah kak linda!
upacara batalkan air semayang...
fokus sket kat gelang tuh...gila besar...gile berat...bape riban la tu yer...
cium tangan en somi yer...kak linda rilek jer...aku dulu...berjurai ayor mato....asik meleleh jer....
makanan yg disediakan untuk tetamu di luar masjid 
lepas nikah...kini acara bersanding...ari yang sama yer...senang settle semua dlm masa satu hari ...comel sungguh anak2 flower girls nih....aleesya tak terlibat...tapi dia nak join jugak...
 berlipstik merah anak aku...suka tol dia...
mari praktis dulu anak2...kang ada yg huru hara kang...
ok jom berarak dengan pengantin...
comel la flower2 gilrs tuh...pengantin pun cantek!
yang jadi pengapit tu la anak2 mereka...comel kan? semoga bahagia menjadi satu family
moh kita posing nak...aleesya sgt kepenatan aritu...

di negeri selangor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri selangor - Google Blog Search


RAKYAT MARHAEN: Kita <b>Di Negeri Selangor</b> Anggap Semua <b>...</b>

Posted: 04 Feb 2012 05:41 PM PST

Berikut hanyalah sebahagian kecil punca segala masalah yang melibatkan kehilangan wang dan harta negara sejak umno/BN berkuasa lebih setengah abad yang lalu. Namun, jika dikumpul, ianya mencecah ratusan billion Ringgit wang milik Rakyat yang telah diselewengkan oleh kerajaan umno/BN.

1. Skandal PKFZ yang melibatkan duit Rakyat sebanyak RM12.7 billion.

Tun Dr Ling Liong Sik mengaku tidak bersalah di atas dua pendakwaan di bawah Seksyen 418 dan 417 Kanun Keseksaan atas tuduhan memperdayakan Jemaah Menteri berhubung projek bernilai RM12.7 bilion itu. Bekas Presiden MCA ini dituduh memperdayakan Jemaah Menteri untuk bersetuju meluluskan pembelian 999.5 ekar tanah milik koperasi nelayan Melayu di Pulau Indah pada harga RM25 satu kaki persegi dengan kadar faedah 7.5 peratus, iaitu nilai yang jauh lebih tinggi dari nilai sebenar di pasaran. Beliau juga mengeluarkan surat sokongan mengarahkan projek PKFZ ini diserahkan kepada syarikat Kuala Dimensi Sdn Bhd, milik Pengerusi Kelab Penyokong BN, Dato Seri Tiong King Sing.

2. Komisen pembelian kapal selam sebanyak RM500 juta.

  • Harga asal pembelian: €1.14 billion (RM4.52 billion)
  • Kos Senggaraan jangka panjang: €999.15 juta (RM3.964 billion) kepada Perimekar Sdn Bhd bagi kerja-kerja penyelenggaraan jangka panjang kapal selam itu pada tahun 2002.

Permohonan tambahan daripada Kementerian pertahanan pada Sidang Belanjawan 2011

  • RM417 juta untuk membiayai kontrak senggaraan (In Service Support) dua buah kapal selam Scorpene
  • RM56 juta untuk bayaran pendahuluan sewaan perkhidmatan Sistem Submarine Escape Rescue Intervention (SMER-1).
  • Sebelum ini, kerajaan sudah membayar €999.15 juta (RM3.964 billion) - Rujuk di atas.

3. Kerugian pembelian aset oleh Sime Darby RM1.6 billion.

  • Kerugian akibat lebihan kos berjumlah kira-kira RM1.6 bilion, membabitkan projek minyak dan gas Bulhanine dan Maydan Mahzam di Qatar serta projekhidroelektrik Bakun.


4. Menanggung kerugian (bailout) Konsortium Perkapalan Berhad milik Mirzan Mahathir sebanyak RM1.7 billion.

  • MISC (anak syarikat Petronas) telah diarahkan oleh Mahathir (PM ketika itu) untuk membeli aset Konsortium Perkapalan Berhad dengan pembiayaan sebanyakRM1.7 billion bertujuan menyelamatkan syarikat perkapalan milik anak beliau, Mirzan.

5. Kos senggaraan Paya Indah Wetland RM88 juta.

6. Kerugian Pos Malaysia (Transmile) RM5460 juta.


7. Perjanjian pembelian Eurocopter sebanyak RM1.67 billion.

  • Harga ditawarkan oleh Eurocopter Malaysia yang dipilih oleh kerajaan: RM1.67 billion
  • Harga Kelowna Flightcraft untuk helikopter alternatif: RM865 juta (Kerajaan dapat menjimatkan RM805 juta)

8. Kos pembaikan bumbung Stadium Terengganu yang runtuh sebanyak RM292 juta.

9. Kos memperbaiki kerosakan MRR2 sebanyak RM70 juta

10. Akaun bil terlebih bayar Maybank sebanyak RM4 billion.

11. Tumbuk-rusuk (kickbacks) kepada Ng Yen Yen di Kementerian Pelancongan RM10 juta.

12. Kos membeli tiga buah lukisan oleh MAS sebanyak RM1.5 juta.

13. Lebihan bayaran oleh Kementerian Belia dan Sukan sebanyak RM8.4 juta.

14. Perbelanjaan Kompleks Sukan gajah putih di London sebanyak RM70 juta.

15. Baikpulih bangunan MATRADE sebanyak RM120 juta.

16. Kos minyak dan senggaraan jet kegunaan PM sebanyak RM200 juta.

17. Hutang tidak dapat dituntut InventQ sebanyak RM228 juta.

18. Membayar gantirugi pembatalan Jambatan Bengkok sebanyak RM257 juta.

19. Kerugian dalam urusniaga penjualan Augusta sebanyak RM510 juta.


20. Nilai kehilangan pendapatan kerajaan daripada Approved Permit (AP) yang dikeluarkan bagi tempoh setahun sebanyakRM1.8 billion.

21. Senggaraan kapal-kapal selam KD Tunku Abdul Rahman dan KD Tun Rzak (akan dijadikan artifak Muzium Negara) sebanyak RM4.1 billion.

22. Pembinaan dan senggaraan PSC Naval Dockyard Lumut sebanyak RM6.75 billion.

23. Dua skandal Bank Bumiputra pada wal 1980-an sebanyak US$1 billion dengan anggaran nilai kerugian pada 2008 sebanyak RM3.2 billion.

24. Kegagalan Maminco dalam percubaan menguasai pasaran timah dunia pada tahun 1980-an dipercayai mengakibatkan kerugian bernilai US$500 juta. (RM1.6 billion)

25. Bertaruh dalam niaga kewangan pasaran hadapan luar negara menyebabkan Bank Negara Malaysia kerugian RM30 billion pada tahun 1990-an.

26. Kerugian Perwaja Steel sebanyak US$800 juta (RM2.56 billion).

27. Menggunakan dana awam sebanyak RM10 billion dalam operasi Valuecap Sdn Bhd untuk melonjakkan nilai harga pasaran saham.

28. Skandal kewangan Bank Islam yang melibatkan kerugian RM700 juta.

29. Penjualan MV Augusta dengan harga €1 (1 Euro) mengakibatkan kerugian sebanyak €75.99 juta (RM348 juta) - sama seperti No. 18?

30. Kehilangan royalti Wang Ehsan Terengganu sebanyak RM7.4 billion (antara tahun 2004 – 2007)

31. Sejak penubuhan Petronas Philharmonic Orchestra selama lebih 10 tahun yang lalu, ia telah menelan perbelanjaan sebanyak RM500 juta denga RM1 juta setahun dibayar sebagai gaji dan imbuhan kepada Ketua Pegawai Eksekutif (CEO).

32. Yuran Penasihat: Mahathir telah dibayar RM180,000, Shahrizat Abdul Jalil (Menteri Kemajuan Wanita) RM404,726 dan Abdul Hamid Othman (Agama) RM549,675 pada setiap tahun.

33. Kerajaan telah membelanjakan RM3.2 billion untuk pelaksanaan program Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) sepanjang lima tahun pertama pelaksanaannya. Daripada jumlah tersebut, kerajaan telah membayar RM2.21 billion untuk membeli pelbagai kelengkapan teknologi, maklumat dan komunikasi (ICT) namun tiada sebarang perincian perbelanjaan pernah ditunjukkan.

Kerajaan telah membayar RM6k bagi setiap komputer laptop/notebook yang dapat diperolehi di pasaran dengan harga di bawah RM3k. Beberapa konsortium telah ditubuhkan semata-mata untuk 'mengendali secara atas-angin' pengagihan segala peralatan dan perkakasan berkenaan. Kini, kebanyakan peralatan dan perkakasan telah menjadi milik anak guru-guru yang terlibat dengan PPSMI.

34. Komisen yang telah dibayar kepada dua buah syarikat persendirian yang mengendalikan pembelian kapal selam Scorpene iaitu Perimeker Sdn Bhd dan IMT Defence Sdn Bhd berjumlah RM910 juta. Ada kaitan dengan No. 2.

35. Kerajaan membuat bayaran RM300 juta sebagai ganti rugi yang dibayar kepada Gerbang Perdana kerana pembatalan pembinaan Jambatan Bengkok yang bernilai RM1.1 billion.

36. RM1.3 billion telah dibazirkan dengan pembinaan kemudahan kompleks gajah putih 'Customs, Immigration and Quarantine' (CIQ) apabila projek Jambatan Bengkok dibatalkan.

37. Membelanjakan RM100 juta untuk kerja-kerja baik-pulih dan kebocoran Bangunan Parlimen Malaysia.


38. Program Angkasawan Negara yang menelan belanja – RM40 juta

39. Dianggarkan sebanyak RM500 juta setahun dibelanjakan untuk Latihan Khidmat Negara

40. Menanggung kerugian Eye of Malaysia – RM30 juta dan RM5.7 juta dalam bentuk pemberian tiket percuma.

41. Menanggung kerugian sebanyak RM2.4 juta untuk pembelian dakwat kekal

42. Pada September 2006, Samy Velu mengumumkan bahawa kerajaan telah membayar ganti rugi berjumlah RM38.5 billion kepada 20 buah syarikat pengendali lebuhraya. Sembilan syarikat pengendali tol lebihraya menerima durian runtuh berjumlah RM380 juta daripada kenaikan kadar tol pada tahun 2008 sahaja.

43. Tumbuk-rusuk (kickbacks) sebanyak RM32 juta nilai eksport kayu balak oleh syarikat-syarikat yang berkaitan dengan Ketua Menteri Sarawak dan ahli keluarganya.

44. Dua kali menanggung kerugian (bailout) oleh Malaysia Airline System (MAS) yang berjumlah sebanyak RM7.9 billion. Pada ketika MAS berhadapan dengan kerugian pada saban tahun, sebanyak RM1.5 juta telah dibelanjakan untuk membeli TIGA buah lukisan untuk menghiasi pejabat pengerusi MAS, Munir Majid. (Berkaitan dengan No. 11)

45. Menanggung kerugian (bailout) Sistem Pengangkutan Putra sebanyak RM4.486 billion.


46. Menanggung kerugian (bailout) STAR-LRT sebanyak RM3.256 billion.

47. Menanggung kerugian (bailout) Sistem Pembetungan Kebangsaan bernilai RM192.54 juta.

48. Menanggung kerugian (bailout) Lebuhraya Seremban-Port Dickson sebanyak RM142 juta.

49. Menanggung kerugian (bailout) Penjara Kuching bernilai RM135 juta.

50. Menanggung kerugian (bailout) Kajian Makanan dan Gunaan Orang Islam sebanyakRM8.3 juta.

51. Menanggung kerugian (bailout) Le Tour de Langkawi sebanyak RM3.5 juta.

52. Agihan secara borong ratusan juta saham di Bursa Malaysia dengan berselindung di bawah Dasar Ekonomi Baru (DEB) kepada kroni, kaum keluarga, anak-anak para Menteri dan pemimpin BN yang bernilai berbillion-billion ringgit.


53. Pindah-milik puluhan ribu hektar tanah-tanah komersial dan konsesi pembalakan kepada anak-anak serta kaum keluarga para Menteri dan pemimpin BN yang bernilai berbillion-billion ringgit.

54. Kerugian Petronas sejak tahun 1997 apabila menandatangani perjanjian dengan ENAM PENAMA yang tidak didedahkan dalam dagangan hadapan petroleum negara dengan kadar harga murah untuk jangkamasa yang panjang. Apabila harga bahan petroleum meningkat, Petronas kekal menjual kepada ENAM penama ini pada harga murah yang telah dipersetujui.

Dan manusia yang bertanggungjawab mengatur perjanjian dagangan hadapan yang merugikan Petronas dan Rakyat ini adalah merupakan manusia yang paling lantang bersuara sekarang ini - Mahathir Muhamad. Dan beliau ingin kekal menjadi penasihat Petronas hingga mati bagi melindungi identiti ENAM JAHANAM yang menghisap darah Rakyat melalui keuntungan Petronas.

55. RM5700 untuk membeli seunit jek kereta yang berharga RM50. (*)

56. Kenderaan milik kerajaan meneguk setangki petrol bernilai RM113 dalam tempoh beberapa minit. (*)

57. Platform tiang bendera berharga RM990 dibeli dengan harga RM30,000 (*)

58. Thumb drive berharga RM90 dibeli dengan harga RM480 (*)

59. Kabinet simpanan barang berharga RM1,500 telah dibeli dengan harga RM13,500 (*)

60. Pembelian seunit lampu suluh bernilai RM35 telah dibayar dengan harga RM143. (*)

(*) - yang dinyatakan adalah sebutharga untuk SATU UNIT. Kerajaan membeli dalam bentuk pukal antara puluhan hingga ribuan unit item yang sama.

61. Perbelanjaan kempen 1Malaysia yang dibayar kepada APCO sebanyak RM76.8 juta.

62. Membayar subsidi RM17 billion kepada Penjana Tenaga Bebas (IPP)


63. Cincin berlian bernilai USD24 juta untuk Ro$mah --- kononnya pembelian telah dibatalkan – berapa pula jumlah ganti rugi yang terpaksa rakyat bayar?

64. Satu laman web 1pengguna bagi Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan dibina dan diselenggarakan dengan belanja RM1.4 juta.

65. Projek e-mel 1Malaysia yang menelan belanja RM50 juta.

66. Menggunakan Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP), Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Danaharta dan Khazanah untuk membeli saham-saham Timedotcom yang tidak laku – kerugian sebanyak RM3.3 billion.

67. Skandal Offshore Petrol Vehicle (PSC-NDSB) – rugi RM6.75 bilion


68. Rosmah sewa bilik hotel RM100,000 satu malam di Burj Al-Arab Dubai!!

69. Rosmah dan Najib sewa penthouse di Hotel Darling di Sydney pada kadar RM65,100untuk sehari semalam.

70. "Lawatan Sambil Belajar" ke Arab Saudi, Oman dan Bangladesh Rosmah and the Gang (FLOM @ First Lady of Malaysia) ditanggung kerajaan berjumlah RM134,317.76.

71. Memperuntukkan dana RM100 juta setahun untuk Rosmah berbelanja dalam projek peribadi 'Permata Negara'nya.

72. Perbelanjaan oleh Rosmah untuk mengendalikan Sidang Kemuncak Wanita Pertama yang melibatkan 15 orang wanita isteri Ketua-ketua Negara yang majoritinya daripada negara-negara Afrika yang menelan belanja RM4.5 juta untuk tempoh TIGA hari.

73. Kos ubah suai Seri Perdana sebanyak RM12.5 juta.


74. Bil elektrik kediaman rasmi PM dan TPM di Seri Perdana sebanyak RM160,000sebulan.

75. Insinerator di Broga, Semenyih, kerajaan BN yang di atas kebodohan mereka tidak mendengar keluhan rakyat, terpaksa membazirkan berbilion ringgit membatalkan projek tersebut. Insinerator yang seberat 1,500 tan dan menggunakan teknologi 'fluidized bed gasification' yang dikatakan terbesar di Asia ditaksirkan menelan belanja RM1.5 bilion (lebih kurang USD395 juta) untuk dibina dan RM200 juta (USD53 juta) bagi kos operasinya setiap tahun.

CHECK-LIST INI AKAN TERUS DIKEMASKINI DARI SEMASA KE SEMASA.

12 di dengkil - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di dengkil - Google Blog Search


Ceramah Perdana Dato&#39; Seri Anwar Ibrahim <b>Di Dengkil</b>, Selangor at <b>...</b>

Posted: 26 Jan 2012 06:51 AM PST

Demi Rakyat

27 Januari 2012 (Jumaat)

9.00 – 12.00 malam

Lokasi: Dewan Orang Ramai Kampong Ahmad Razali, Dengkil

Penceramah:
1) YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
2) YB Azmin Ali
3) YB Zuraida Kamaruddin
4) YB Dr Dzulkefly Ahmad
5) YB Dr Rani Osman

Rakaman Ceramah Dato Seri Anwar Ibrahim <b>Di Dengkil</b>,Selangor <b>...</b>

Posted: 28 Jan 2012 10:20 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Rakaman Ceramah Dato Seri Anwar Ibrahim Di Dengkil,Selangor 27/01/2012 ... 2 Responses to "Rakaman Ceramah Dato Seri Anwar Ibrahim Di Dengkil,Selangor 27/01/2012". Feed for this Entry Trackback Address View ...

RAKYAT MARHAEN: Newsflash: Anwar Ibrahim <b>Di Dengkil</b> 27/01 <b>...</b>

Posted: 27 Jan 2012 11:51 AM PST

Berikut hanyalah sebahagian kecil punca segala masalah yang melibatkan kehilangan wang dan harta negara sejak umno/BN berkuasa lebih setengah abad yang lalu. Namun, jika dikumpul, ianya mencecah ratusan billion Ringgit wang milik Rakyat yang telah diselewengkan oleh kerajaan umno/BN.

1. Skandal PKFZ yang melibatkan duit Rakyat sebanyak RM12.7 billion.

Tun Dr Ling Liong Sik mengaku tidak bersalah di atas dua pendakwaan di bawah Seksyen 418 dan 417 Kanun Keseksaan atas tuduhan memperdayakan Jemaah Menteri berhubung projek bernilai RM12.7 bilion itu. Bekas Presiden MCA ini dituduh memperdayakan Jemaah Menteri untuk bersetuju meluluskan pembelian 999.5 ekar tanah milik koperasi nelayan Melayu di Pulau Indah pada harga RM25 satu kaki persegi dengan kadar faedah 7.5 peratus, iaitu nilai yang jauh lebih tinggi dari nilai sebenar di pasaran. Beliau juga mengeluarkan surat sokongan mengarahkan projek PKFZ ini diserahkan kepada syarikat Kuala Dimensi Sdn Bhd, milik Pengerusi Kelab Penyokong BN, Dato Seri Tiong King Sing.

2. Komisen pembelian kapal selam sebanyak RM500 juta.

  • Harga asal pembelian: €1.14 billion (RM4.52 billion)
  • Kos Senggaraan jangka panjang: €999.15 juta (RM3.964 billion) kepada Perimekar Sdn Bhd bagi kerja-kerja penyelenggaraan jangka panjang kapal selam itu pada tahun 2002.

Permohonan tambahan daripada Kementerian pertahanan pada Sidang Belanjawan 2011

  • RM417 juta untuk membiayai kontrak senggaraan (In Service Support) dua buah kapal selam Scorpene
  • RM56 juta untuk bayaran pendahuluan sewaan perkhidmatan Sistem Submarine Escape Rescue Intervention (SMER-1).
  • Sebelum ini, kerajaan sudah membayar €999.15 juta (RM3.964 billion) - Rujuk di atas.

3. Kerugian pembelian aset oleh Sime Darby RM1.6 billion.

  • Kerugian akibat lebihan kos berjumlah kira-kira RM1.6 bilion, membabitkan projek minyak dan gas Bulhanine dan Maydan Mahzam di Qatar serta projekhidroelektrik Bakun.


4. Menanggung kerugian (bailout) Konsortium Perkapalan Berhad milik Mirzan Mahathir sebanyak RM1.7 billion.

  • MISC (anak syarikat Petronas) telah diarahkan oleh Mahathir (PM ketika itu) untuk membeli aset Konsortium Perkapalan Berhad dengan pembiayaan sebanyakRM1.7 billion bertujuan menyelamatkan syarikat perkapalan milik anak beliau, Mirzan.

5. Kos senggaraan Paya Indah Wetland RM88 juta.

6. Kerugian Pos Malaysia (Transmile) RM5460 juta.


7. Perjanjian pembelian Eurocopter sebanyak RM1.67 billion.

  • Harga ditawarkan oleh Eurocopter Malaysia yang dipilih oleh kerajaan: RM1.67 billion
  • Harga Kelowna Flightcraft untuk helikopter alternatif: RM865 juta (Kerajaan dapat menjimatkan RM805 juta)

8. Kos pembaikan bumbung Stadium Terengganu yang runtuh sebanyak RM292 juta.

9. Kos memperbaiki kerosakan MRR2 sebanyak RM70 juta

10. Akaun bil terlebih bayar Maybank sebanyak RM4 billion.

11. Tumbuk-rusuk (kickbacks) kepada Ng Yen Yen di Kementerian Pelancongan RM10 juta.

12. Kos membeli tiga buah lukisan oleh MAS sebanyak RM1.5 juta.

13. Lebihan bayaran oleh Kementerian Belia dan Sukan sebanyak RM8.4 juta.

14. Perbelanjaan Kompleks Sukan gajah putih di London sebanyak RM70 juta.

15. Baikpulih bangunan MATRADE sebanyak RM120 juta.

16. Kos minyak dan senggaraan jet kegunaan PM sebanyak RM200 juta.

17. Hutang tidak dapat dituntut InventQ sebanyak RM228 juta.

18. Membayar gantirugi pembatalan Jambatan Bengkok sebanyak RM257 juta.

19. Kerugian dalam urusniaga penjualan Augusta sebanyak RM510 juta.


20. Nilai kehilangan pendapatan kerajaan daripada Approved Permit (AP) yang dikeluarkan bagi tempoh setahun sebanyakRM1.8 billion.

21. Senggaraan kapal-kapal selam KD Tunku Abdul Rahman dan KD Tun Rzak (akan dijadikan artifak Muzium Negara) sebanyak RM4.1 billion.

22. Pembinaan dan senggaraan PSC Naval Dockyard Lumut sebanyak RM6.75 billion.

23. Dua skandal Bank Bumiputra pada wal 1980-an sebanyak US$1 billion dengan anggaran nilai kerugian pada 2008 sebanyak RM3.2 billion.

24. Kegagalan Maminco dalam percubaan menguasai pasaran timah dunia pada tahun 1980-an dipercayai mengakibatkan kerugian bernilai US$500 juta. (RM1.6 billion)

25. Bertaruh dalam niaga kewangan pasaran hadapan luar negara menyebabkan Bank Negara Malaysia kerugian RM30 billion pada tahun 1990-an.

26. Kerugian Perwaja Steel sebanyak US$800 juta (RM2.56 billion).

27. Menggunakan dana awam sebanyak RM10 billion dalam operasi Valuecap Sdn Bhd untuk melonjakkan nilai harga pasaran saham.

28. Skandal kewangan Bank Islam yang melibatkan kerugian RM700 juta.

29. Penjualan MV Augusta dengan harga €1 (1 Euro) mengakibatkan kerugian sebanyak €75.99 juta (RM348 juta) - sama seperti No. 18?

30. Kehilangan royalti Wang Ehsan Terengganu sebanyak RM7.4 billion (antara tahun 2004 – 2007)

31. Sejak penubuhan Petronas Philharmonic Orchestra selama lebih 10 tahun yang lalu, ia telah menelan perbelanjaan sebanyak RM500 juta denga RM1 juta setahun dibayar sebagai gaji dan imbuhan kepada Ketua Pegawai Eksekutif (CEO).

32. Yuran Penasihat: Mahathir telah dibayar RM180,000, Shahrizat Abdul Jalil (Menteri Kemajuan Wanita) RM404,726 dan Abdul Hamid Othman (Agama) RM549,675 pada setiap tahun.

33. Kerajaan telah membelanjakan RM3.2 billion untuk pelaksanaan program Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) sepanjang lima tahun pertama pelaksanaannya. Daripada jumlah tersebut, kerajaan telah membayar RM2.21 billion untuk membeli pelbagai kelengkapan teknologi, maklumat dan komunikasi (ICT) namun tiada sebarang perincian perbelanjaan pernah ditunjukkan.

Kerajaan telah membayar RM6k bagi setiap komputer laptop/notebook yang dapat diperolehi di pasaran dengan harga di bawah RM3k. Beberapa konsortium telah ditubuhkan semata-mata untuk 'mengendali secara atas-angin' pengagihan segala peralatan dan perkakasan berkenaan. Kini, kebanyakan peralatan dan perkakasan telah menjadi milik anak guru-guru yang terlibat dengan PPSMI.

34. Komisen yang telah dibayar kepada dua buah syarikat persendirian yang mengendalikan pembelian kapal selam Scorpene iaitu Perimeker Sdn Bhd dan IMT Defence Sdn Bhd berjumlah RM910 juta. Ada kaitan dengan No. 2.

35. Kerajaan membuat bayaran RM300 juta sebagai ganti rugi yang dibayar kepada Gerbang Perdana kerana pembatalan pembinaan Jambatan Bengkok yang bernilai RM1.1 billion.

36. RM1.3 billion telah dibazirkan dengan pembinaan kemudahan kompleks gajah putih 'Customs, Immigration and Quarantine' (CIQ) apabila projek Jambatan Bengkok dibatalkan.

37. Membelanjakan RM100 juta untuk kerja-kerja baik-pulih dan kebocoran Bangunan Parlimen Malaysia.


38. Program Angkasawan Negara yang menelan belanja – RM40 juta

39. Dianggarkan sebanyak RM500 juta setahun dibelanjakan untuk Latihan Khidmat Negara

40. Menanggung kerugian Eye of Malaysia – RM30 juta dan RM5.7 juta dalam bentuk pemberian tiket percuma.

41. Menanggung kerugian sebanyak RM2.4 juta untuk pembelian dakwat kekal

42. Pada September 2006, Samy Velu mengumumkan bahawa kerajaan telah membayar ganti rugi berjumlah RM38.5 billion kepada 20 buah syarikat pengendali lebuhraya. Sembilan syarikat pengendali tol lebihraya menerima durian runtuh berjumlah RM380 juta daripada kenaikan kadar tol pada tahun 2008 sahaja.

43. Tumbuk-rusuk (kickbacks) sebanyak RM32 juta nilai eksport kayu balak oleh syarikat-syarikat yang berkaitan dengan Ketua Menteri Sarawak dan ahli keluarganya.

44. Dua kali menanggung kerugian (bailout) oleh Malaysia Airline System (MAS) yang berjumlah sebanyak RM7.9 billion. Pada ketika MAS berhadapan dengan kerugian pada saban tahun, sebanyak RM1.5 juta telah dibelanjakan untuk membeli TIGA buah lukisan untuk menghiasi pejabat pengerusi MAS, Munir Majid. (Berkaitan dengan No. 11)

45. Menanggung kerugian (bailout) Sistem Pengangkutan Putra sebanyak RM4.486 billion.


46. Menanggung kerugian (bailout) STAR-LRT sebanyak RM3.256 billion.

47. Menanggung kerugian (bailout) Sistem Pembetungan Kebangsaan bernilai RM192.54 juta.

48. Menanggung kerugian (bailout) Lebuhraya Seremban-Port Dickson sebanyak RM142 juta.

49. Menanggung kerugian (bailout) Penjara Kuching bernilai RM135 juta.

50. Menanggung kerugian (bailout) Kajian Makanan dan Gunaan Orang Islam sebanyakRM8.3 juta.

51. Menanggung kerugian (bailout) Le Tour de Langkawi sebanyak RM3.5 juta.

52. Agihan secara borong ratusan juta saham di Bursa Malaysia dengan berselindung di bawah Dasar Ekonomi Baru (DEB) kepada kroni, kaum keluarga, anak-anak para Menteri dan pemimpin BN yang bernilai berbillion-billion ringgit.


53. Pindah-milik puluhan ribu hektar tanah-tanah komersial dan konsesi pembalakan kepada anak-anak serta kaum keluarga para Menteri dan pemimpin BN yang bernilai berbillion-billion ringgit.

54. Kerugian Petronas sejak tahun 1997 apabila menandatangani perjanjian dengan ENAM PENAMA yang tidak didedahkan dalam dagangan hadapan petroleum negara dengan kadar harga murah untuk jangkamasa yang panjang. Apabila harga bahan petroleum meningkat, Petronas kekal menjual kepada ENAM penama ini pada harga murah yang telah dipersetujui.

Dan manusia yang bertanggungjawab mengatur perjanjian dagangan hadapan yang merugikan Petronas dan Rakyat ini adalah merupakan manusia yang paling lantang bersuara sekarang ini - Mahathir Muhamad. Dan beliau ingin kekal menjadi penasihat Petronas hingga mati bagi melindungi identiti ENAM JAHANAM yang menghisap darah Rakyat melalui keuntungan Petronas.

55. RM5700 untuk membeli seunit jek kereta yang berharga RM50. (*)

56. Kenderaan milik kerajaan meneguk setangki petrol bernilai RM113 dalam tempoh beberapa minit. (*)

57. Platform tiang bendera berharga RM990 dibeli dengan harga RM30,000 (*)

58. Thumb drive berharga RM90 dibeli dengan harga RM480 (*)

59. Kabinet simpanan barang berharga RM1,500 telah dibeli dengan harga RM13,500 (*)

60. Pembelian seunit lampu suluh bernilai RM35 telah dibayar dengan harga RM143. (*)

(*) - yang dinyatakan adalah sebutharga untuk SATU UNIT. Kerajaan membeli dalam bentuk pukal antara puluhan hingga ribuan unit item yang sama.

61. Perbelanjaan kempen 1Malaysia yang dibayar kepada APCO sebanyak RM76.8 juta.

62. Membayar subsidi RM17 billion kepada Penjana Tenaga Bebas (IPP)


63. Cincin berlian bernilai USD24 juta untuk Ro$mah --- kononnya pembelian telah dibatalkan – berapa pula jumlah ganti rugi yang terpaksa rakyat bayar?

64. Satu laman web 1pengguna bagi Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan dibina dan diselenggarakan dengan belanja RM1.4 juta.

65. Projek e-mel 1Malaysia yang menelan belanja RM50 juta.

66. Menggunakan Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP), Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Danaharta dan Khazanah untuk membeli saham-saham Timedotcom yang tidak laku – kerugian sebanyak RM3.3 billion.

67. Skandal Offshore Petrol Vehicle (PSC-NDSB) – rugi RM6.75 bilion


68. Rosmah sewa bilik hotel RM100,000 satu malam di Burj Al-Arab Dubai!!

69. Rosmah dan Najib sewa penthouse di Hotel Darling di Sydney pada kadar RM65,100untuk sehari semalam.

70. "Lawatan Sambil Belajar" ke Arab Saudi, Oman dan Bangladesh Rosmah and the Gang (FLOM @ First Lady of Malaysia) ditanggung kerajaan berjumlah RM134,317.76.

71. Memperuntukkan dana RM100 juta setahun untuk Rosmah berbelanja dalam projek peribadi 'Permata Negara'nya.

72. Perbelanjaan oleh Rosmah untuk mengendalikan Sidang Kemuncak Wanita Pertama yang melibatkan 15 orang wanita isteri Ketua-ketua Negara yang majoritinya daripada negara-negara Afrika yang menelan belanja RM4.5 juta untuk tempoh TIGA hari.

73. Kos ubah suai Seri Perdana sebanyak RM12.5 juta.


74. Bil elektrik kediaman rasmi PM dan TPM di Seri Perdana sebanyak RM160,000sebulan.

75. Insinerator di Broga, Semenyih, kerajaan BN yang di atas kebodohan mereka tidak mendengar keluhan rakyat, terpaksa membazirkan berbilion ringgit membatalkan projek tersebut. Insinerator yang seberat 1,500 tan dan menggunakan teknologi 'fluidized bed gasification' yang dikatakan terbesar di Asia ditaksirkan menelan belanja RM1.5 bilion (lebih kurang USD395 juta) untuk dibina dan RM200 juta (USD53 juta) bagi kos operasinya setiap tahun.

CHECK-LIST INI AKAN TERUS DIKEMASKINI DARI SEMASA KE SEMASA.

12 di sungai buloh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sungai buloh - Google Blog Search


PuLut DuYe berada <b>di Sungai Buloh</b>. - malaysia news gosip

Posted: 26 Jan 2012 06:56 PM PST

CLiCk to LIKE and SHARE »»»Google +

Jumpa Mayat Berulat <b>Di Sungai Buloh</b> | 2DayBlogger.Com

Posted: 25 Jan 2012 07:30 PM PST

SUNGAI BULOH – Mayat seorang lelaki tidak berbaju dan sudah berulat ditemui orang awam terperosok di dalam semak berhampiran landasan kereta api Rawang-Kuala Lumpur di kawasan Perindustrian SB Jaya, semalam.

Ketua Polis Daerah Gombak, Asisten Komisioner Abdul Rahim Abdullah berkata, mayat berkenaan ditemui orang awam kira-kira jam 7 malam semalam dalam keadaan terlentang.

Menurutnya, berdasarkan siasatan awal polis mendapati, mayat tanpa dokumen itu berketurunan India dikenali sebagai Devadas berusia lingkungan 40-an dan menetap di kuil berhampiran.

"Mangsa tercampak dan meninggal dunia selepas bergesel dengan kereta api sewaktu melalui landasan ini, ia berdasarkan kecederaan pada bahagian kepalanya," katanya.

Setakat ini waris mangsa sudah dipanggil untuk melakukan pengecaman di Hospital Sungai Buloh.

Abdul Rahim berkata, siasatan polis juga, mendapati mangsa dilihat merayau di sekitar kawasan itu mencari besi buruk untuk dijual.

"Dia juga pernah dilihat mengemis di kawasan kilang berhampiran," katanya.

Tambahnya, setakat ini, polis sudah merakam keterangan saksi yang pernah melihat mangsa di kawasan itu untuk tujuan pengecaman.

Buat masa ini, polis mengklasifikasikan kes sebagai mati mengejut, mayat dibawa ke Hospital Sungai Buloh untuk bedah siasat.

12 di kapar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di kapar - Google Blog Search


Rakaman video ceramah Anwar Ibrahim <b>di Kapar</b>: Destinasi kita <b>...</b>

Posted: 23 Jan 2012 04:55 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Rakaman video Sasterawan Negara Pak Samad nekad terus berjalan ke Putrajaya · Rakaman video Kupasan Isu Semasa oleh DS Nizar Jamaluddin, ADUN Pasir Panjang: Isu Wang Zakat, rosmah badak dan lain-lain.. » ...

12 di morib - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di morib - Google Blog Search


Buatmu Anakku, `Ukasyah & Uwais: Bercuti <b>di</b> Pantai <b>Morib</b>

Posted: 07 Feb 2012 07:08 AM PST

Ini kisah yang lama, tapi Ummi nak cerita juga. 15-17 Januari yang lalu, keluarga Ummi merancang bercuti bersama di Pantai Morib.  Urusetia percutian kali ini seperti biasalah, Ummi dan Opah.  percutian memang sudah jadi rutin keluarga kami.  Jika tidak jauh, dekat pun jadi lah.   Apa yang penting, kebersamaan.  Kini, walaupun, 3 orang dari 4 adik-beradik Ummi telah berkahwin, kami tetap merancang aktiviti bersama, mingguan, bulanan dan tahunan.  
Jaulah bersama keluarga ini banyak manfaatnya.  Bukan sahaja merapatkan ukhuwwah, tapi inilah masanya Opah dan Aki mendidik kami, anak menantu dan cucu-cucu mereka.  Juga memupuk sifat kerjasama, berganding bahu sesama ahli keluarga.  Alhamdulillah, kami sangat rapat dengan Opah Aki, persis sahabat baik, malah lebih lagi   Sesama adik beradik dan ipar duai juga begitu.  
Sejak kecil lagi, Opah Aki selalu tarbiyyah kami untuk sentiasa bersama.  Jika hendak ke mana saja, Opah Aki tidak pernah beri kami pilihan untuk ikut atau tinggal di rumah.  Kami diajar untuk bergaul dengan semua golongan dalam semua jenis majlis.  Tidak seperti orang sekarang, anak selalu tidak mahu ikut ibu bapa.  Atau ibu bapa lebih selesa meninggalkan anak-anak di rumah ketika berurusan.  Ummi pun hairan.  Hatta bila Opah Aki ke kedai pun, kami mahu ikut sehinggalah kami semua dewasa dan telah berkahwin.  Kebersamaan itu sangat penting.  
Oh, jauh tersasar topik yang Ummi ingin ceritakan.  Lain kali Ummi sambung ye.  Nak cerita tentang percutian, tapi cerita tentang perkara lain pula.  Bukan apa, Ummi risau melihat situasi institusi kekeluargaan masa kini.  Berkumpul bersama, tapi tiada komunikasi.  Jika ada komunikasi, tapi tidak berkesan.  Paling Ummi gusarkan, kebanyakan keluarga tidak makan secara berjemaah/bersama.  Ini bukan sesuatu yang baik untuk diamalkan.  Perkara ini sungguh asing bagi Ummi.  
Sampai sini dahulu.  Beberapa potret keluarga ketika bercuti di Morib.



12 di ulu yam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di ulu yam - Google Blog Search


FENDICENTRE LAND & PROPERTY = TANAH SELUAS 116 EKAR <b>...</b>

Posted: 03 Feb 2012 07:51 AM PST

Description

Tell a Friend Bookmark and Share

TANAH UNTUK DIJUAL DI ULU YAM SELANGOR

SELUAS 116 EKAR

SESUAI UNTUK KEM, UNIVERSITI, PERUMAHAN, KAWASAN SYELER, KOLEJ

KAWASAN YANG STRATEGIK UNTUK DIJUAL DI ULU YAM SELANGOR KUALA LUMPUR

BERAPA HARGA NYA??

1 EKAR = RM350 RIBU

KENA BELI KESELURUHAN

HARGA BOLEH NEGO…

SERIUS BUYER ONLY…

UNTUK INFO LANJUT SILA HUBUNGI
MR.FENDI 0137045971

======================================

SENARAI KERETA
SAMBUNG BAYAR BULAN FEBUARI 2012

A** TOYOTA ESTIMA ACR50 FOR SAMBUNG BAYAR

YEAR 2010
COLOR = SILVER
MONTHLY = RM2350
DEPOSIT RM48,888 NEGO

CALL NOW MR.FENDI 0137045971

B** NISSAN FAIRLADY 350Z AUTO FOR SAMBUNG BAYAR

YEAR 2004/2008
COLOR = PEARL WHITE
MONTHLY = RM2200
DEPOSIT RM45,555

(1) PROTON SAGA BLM AUTO FOR SALE SAMBUNG BAYAR

YEAR 2010
COLOR = GREY
MONTHLY = RM471
DEPOSIT RM 8888

(2) MYVI 1.3 MANUAL FOR SALE SAMBUNG BAYAR

YEAR 2008
COLOR = SILVER
MONTHLY = RM550
DEPOSIT RM 6000
DUE 1 BULAN KENA TANGGUNG SENDIRI

(3) MINI COOPER 2 BUAH ( gear MANUAL )
FOR SALE SAMBUNG BAYAR

YEAR 2004/2008
COLOR = YELLOW / RED
MONTHLY = RM1700 – 1800
DEPOSIT RM 35,555 (NEGOTIABLE)

(4) MAZDA RX8 3 BUAH( ADA AUTO DAN ADA MANUAL)
FOR SALE SAMBUNG BAYAR

YEAR 2004/2008
COLOR = RED DAN SILVER
MONTHLY = RM1500 – 1800
DEPOSIT RM 38,888 (NEGOTIABLE)

(5) HONDA CIVIC 1.8 FOR SALE SAMBUNG BAYAR
SPORTY CAR SAMBUNG BAYAR

YEAR 2008
COLOR = DARK BLUE
MONTHLY = RM1200
DEPOSIT RM 28,444 (NEGOTIABLE)

(6) MERC SLK200 2008 FOR SALE SAMBUNG BAYAR

YEAR 2008
COLOR = SILVER
MONTHLY = RM3100
DEPOSIT RM 55,555

(7) PROTON EXORA 1.6 MANUAL FOR SALE SAMBUNG BAYAR

YEAR 2011
COLOR = PEARL WHITE
MONTHLY = RM680
DEPOSIT RM 9,999

(8) PROTON EXORA 1.6 AUTO FOR SALE SAMBUNG BAYAR

YEAR 2009 DAN 2010
COLOR = BLACK AND SILVER
MONTHLY = RM750
DEPOSIT RM 16,000

(9) MYVI 1.3 sxi MANUAL FOR SALE SAMBUNG BAYAR

YEAR 2007
COLOR = BLACK
MONTHLY = RM576
DEPOSIT RM 7200

========================================
GEDUNG KERETA SAMBUNG BAYAR JANUARI 2012
========================================

(10) NISSAN MURANO FOR SAMBUNG BAYAR LOAN

YEAR 2006/2007
COLOR BLACK
MONTHLY RM 2150
DEPOSIT RM 36,800 (NEGOTIABLE)

(11). PERODUA MYVI 1.3 MANUAL FOR SAMBUNG LOAN

YEAR 2008
COLOR = SILVER
MONTHLY = RM545
DEPOSIT = RM6666 AFTER DISCOUNT RM1000

Superb Deal!
INCREDIBLE Deal!
Great Deal!

CALL NOW FOR TEST DRIVE
MR.FENDI 0137045971

MORE LUXURY CAR AT http://www.fendicentre.com

(A) GEDUNG JUAL BELI KERETA SAMBUNG BAYAR 2011 2012
===================================================

ANDA SUDAH TAK MAMPU LAGI MEMBAYAR KERETA BULANAN ANDA????

Kami mengambil kereta anda yang tak mampu bayar, sudah ada overdue dengan bank dan kereta yang hendak ditarik.

Kalau kereta sudah ditarik dan belum dilelong, juga boleh diuruskan. Jangan biarkan nama anda blacklist disebabkan pinjaman

kereta.

MORE INFO GO TO

http://www.fendicentre.com

FENDI 0137045971

(B) TEMPAHAN LAMAN WEB MURAH
============================

TEMPAHAN WEBSITE MURAH RM699

http://blog.fendicentre.com/?page_id=2

CALL NOW WEB DESIGNER = 0137045971

(C) IKLAN PRODUK ANDA DISINI
===========================

FREE FREE FREE ..

JOM IKLAN DISINI SEKARANG..

PASARKAN PRODUK DAN PERKHIDMATAN ANDA DI WWW.MY1IKLAN.COM

JOM……… APA TUNGGU LAGI…

http://www.my1iklan.com

PORTAL PENGIKLANAN NO.1 DI MALAYSIA


Website :

URL: http://www.fendicentre.com
Tags: , , ,
Stats:

Images

FENDICENTRE LAND & PROPERTY = TANAH SELUAS 116 EKAR UNTUK DIJUAL DI ULU YAM SELANGOR KUALA LUMPUR

Sponsored Links

Item Location

12 di sekinchan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sekinchan - Google Blog Search


PROGRAM“1 HIJAU 1 KOMUNITI” <b>DI SEKINCHAN</b> | Blog Peter Chin <b>...</b>

Posted: 18 Dec 2011 11:58 PM PST

Sabtu lalu, saya telah hadir ke Majlis Pelancaran Karnival Komuniti Hijau Peringkat Negeri Selangor di Dewan Seri Sekinchan yang dianjurkan oleh YB Dato' Noriah Kasnon, Ahli Parlimen Sungai Besar merangkap Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air.

Sebagai Kementerian yang bertanggungjawab dalam membangunkan teknologi hijau negara, KeTTHA sentiasa berusaha keras untuk mempromosi dan memberi kesedaran kepada masyarakat tentang kepentingan mengadaptasi amalan dan aplikasi teknologi hijau dalam kehidupan kita seharian.

Penganjuran Karnival Komuniti Hijau ini adalah bertujuan untuk mendidik dan memberi penerangan kepada masyarakat berhubung peri pentingnya untuk kita bersama-sama menjaga, memelihara dan menghargai alam sekitar  demi kesejahteraan kita semua.

Dengan bertemakan "1 Hijau 1 Komuniti", seluruh lapisan masyarakat sama ada di peringkat Kerajaan Negeri, agensi kerajaan, sektor swasta, NGO, ahli akademik, media dan individu dapat bersama-sama menggembeleng tenaga dan usaha ke arah menjadikan Malaysia sebagai negara yang mengamalkan teknologi hijau.

Penganjuran karnival ini juga dapat memberi peluang kepada Kementerian saya dan agensi-agensi untuk menjelaskan tentang peranan dan fungsi mereka serta syarikat-syarikat memperkenalkan produk-produk, proses dan perkhidmatan mereka yang berasaskan teknologi hijau.

Saya juga ingin melihat lebih banyak pihak berkepentingan khususnya pihak berkuasa tempatan (PBT), institusi-institusi kerajaan dan swasta, sekolah serta kawasan-kawasan kejiranan dan penduduk untuk mengambil inisiatif menganjurkan program karnival seperti ini dalam usaha menggalakkan dan menyebar luas  pengunaan dan aplikasi teknologi hijau.

Adalah diharapkan menerusi karnival ini, segala harapan, hasrat serta dan misi yang ingin kita sematkan di dalam hati seluruh masyarakat tentang kepentingan teknologi hijau akan dapat menjadi kenyataan.

12 di paya jaras - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di paya jaras - Google Blog Search


Majlis Perkahwinan Rushda 5 Febuari 2012 <b>di Paya Jaras</b>, Sungai <b>...</b>

Posted: 05 Feb 2012 11:06 PM PST


 

BLOG SELANGOR

Copyright 2010 All Rights Reserved