ads

Ahad, 16 Mac 2014

12 di kuala kubu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di kuala kubu - Google Blog Search


Bird watching at <b>Kuala Kubu</b> Baru, Selangor - Ruggedmom.com

Posted: 11 Mar 2014 05:30 PM PDT


Tahun 2014 ni dimulakan dengan yag manis manis belaka... alhamdulillah. Walaupun ada wish list seperti yang tertera kat sebelah tapi ada juga lain-lain tempat dan aktiviti yang teringin dibuat at least once in a life time. Sesetengah pengalaman hidup perlu dicipta dan bukan datang dengan sendiri. Mudah-mudahan aku menjadi manusia yang kaya pengalaman biarpun sekolah tak tinggi mana.

Pernah memburung?

Selalu aku tengok gambar beburung uploaded  by photographers yang dikenali, tak sangka pulak diberikanNya rezeki untuk merasai sendiri pengalaman yang berharga tu. Kali ini kami ke Kuala Kubu Baru di Hulu Selangor untuk aktiviti yang menarik ini. Ada juga tempat lain yang banyak beburung tapi KKB yang paling dekat dengan Kuala Lumpur, hanya sejam perjalanan.

Memula kami dibawa sekitar rumah rehat MDHS. Kawasan ni dikelilingi pokok besar tetapi sayangnya musim panas, ada juga kawasan yang terbakar. Kami diberikan binocular dan buku bergambar pelbagai jenis burung yang ada di Malaysia (teringat kamus bergambar anak sendiri :-)) . Puan Azlina, Pegawai Perancang Bandar, memperkenalkan kami beberapa jenis pokok seperti ara dan tembusu yang ada di sini. Katanya, kalau nak cari burung tengok kat pokok yang berbuah. Alahhh.. buah yang kocik kocik tu bukan bosar buah diyan.


Pandai mat saleh dulu design kawasan ni. Kawasannya terancang dengan pokok-pokok besar yang dah matang. Hijau rimbun dan mendamaikan cuma tak berapa bersih di sesetengah kawasan. Takdo sesapo ko yang molo gak eh?

Dah tema pun birding, kepala pun mendongak je lah. Burung banyak di waktu pagi dan petang. Waktu kami ke sini dalam pukul 3 setengah so tak banyak sangatlah burung. Burung pun pi kerja macam kita kot, petang sat gi baru balik rumah. Orang pun kena macam tu lah time senja duduk dalam rumah, lepas subuh bertebaranlah kamu mencari rezeki.

Sebagai peringatan, kalau setakat ada compact camera atau kit lens jangan mimpi nak shoot gambar burung. Paling kurang lens 300mm, bawak tripod sekali. Kalau lens 200mm setakat gambar macam yang aku shoot ni je lah hasilnya melainkan burung tu menyerah diri pose depan ko. Tapiiiii burung memang banyak!

 Tapi cantik gak gambar sillouette kan??



Cuba cari yang tersembunyi

Pekan Kuala Kubu agak besar jugak. Bangunan kedai lama di sini mengundang minat pembikin iklan dan drama untuk shoot di sini. Selalu je production house buat rakaman drama di sini.

Petang tu kami dibawa melihat beburung di Taman Milenia. Kat mana? Kat KKB jugak, bersebelahan dengan Institut Kemahiran Belia Negara, MRSM KKB dan Darul Quran. Sangat luas kawasannya dengan tasik bekas lombong yang awesome! Ya Allah tak sangka kami minum petang di sini. Sangat best okay!


Oleh sebab petang semalam tak dapat ambil gambar burung yang cantik so awal pagi esokya kami ke Taman Milenia sekali lagi.  Ini jalan ke sana. Kawasan yang kering akibat kemarau menghasilkan satu pemandangan yang cantik. Kalau buat outdoor photoshoot memang cantik sangatlah kat sini habaq hang. Terutama masa golden hours ni.

Datang awal pagi dapatlah melihat burung yang berwarna-warni seperti punai tapi nak mengambil gambarnya memang susah untuk amatur macam kami ni. Nak shoot dari jauh lens tak sesuai, kita pi dekat dia terbang pulak. Sabar je lah. Dah lah kena mendongak jer.

Meh aku cerita sikit about birds demography. Jenis burung ni terbahagi kepada 4 peringkat tanah/ketinggian mukabumi. Yang pertama kawasan mangrove then peat swamp seperti hutan simpan. Kat kawasan peat swamp ni banyak kingfisher dan hornbill. Rupanya banyak hornbill kat semenanjung ni...kita je tak tahu sebab di Sarawak lebih terkenal sebagai ikon negerinya. Di garden dan low land forest, hill forest dan montane forest lain pulak burungnya.

Gigih tau kitorang ....

Ni aku shoot dari tingkat paling atas menara tinjau. Kalu guna lens macam Puan Azlina tu untuk shoot burung best lah. Bidang fotografi ni luas, ada landscape, weddings, event, potraiture, nature, war etc. Pada pendapat akulah kan, 'membidik' burung ni sesuai untuk kaki pancing jugak. Osah sobar ea...

Eh korang yang rumahnya berhampiran KKB, weekends bawaklah famili picnic kat sini pasti tak menyesal. Yang rajin boleh jogging, yang tak gayat boleh panjat menara tinjau. Hari kedua kami breakfast di sini, dengan pemandangan yang cantik dan angin yang kuat, tak terkata seronoknya makan makan di sini. Bawak basikal anak dan kamera sekali. Percayalah cakap aku.

Gambar di atas ni kalau guna wide angle lens laaaagiiii mengancam!

MDHS akan mengadakan Selangor Bird Race dengan tujuan:
1) to educate children to appreaciate mother nature
2) to promote birding activities in KKB
3) as a kick start to birder

Dalam program ni nanti akan ada seminar, workshop, nature talk dan lain-lain lagi. Check point adalah di Goh Tong Jaya. Tempat ni bagus sebab ada banyak spesis burung dan cuma dibuka jika ada birding activities bersama MDHS sahaja. So jangan lepaskan peluang keemasan ni!

Kepada yang berminat untuk menyertai Selangor Bird Race pada 25-27 April ini bolehlah berurusan dengan Majlis Daerah Hulu Selangor ya. Akak tak join doh...tak dayo acik.

12 di ampang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di ampang - Google Blog Search


Empat Hektar Hutan Terbakar <b>Di Ampang</b> - Cerita Semasa

Posted: 16 Feb 2014 09:31 AM PST

Empat Hektar Hutan Terbakar Di Ampang
Penduduk sekitar
Sering Ukay dekat Ampang cemas selepas hutan seluas kira-kira empat hektar di Jalan SU 2B tiba-tiba terbakar, malam tadi.
Bagaimanapun kejadian sekitar jam 9 malam itu tidak membabitkan rumah berdekatan kerana pasukan bomba dan penyelamat sempat mengawal kebakaran.

Seorang penduduk, Hazri Hanafi, 32, berkata, ketika kejadian dia berada di luar rumah dan terlihat api menjulang tinggi di kawasan bukit yang terletak kira-kira 200 meter dari rumahnya.

"Saya lihat api marak dengan begitu besar dan ketika itu sudah ada beberapa anggota bomba bersiap sedia untuk operasi memadam," katanya ketika di temui di lokasi kejadian malam tadi.

Menurutnya pada mulanya situasi agak mencemaskan kerana rumah paling dekat terletak hanya 50 meter dari lokasi kebakaran namun pihak bomba berjaya mengawal api dari merebak.
Timbalan Penolong Pengarah Bomba (Operasi) Selangor, Sani Harul berkata, kebakaran di tanah seluas empat hektar itu berjaya dikawal dengan kecekapan pihak bomba.

Katanya, seramai 20 pegawai serta anggota daripada tiga balai dikejarkan dalam operasi itu iaitu Balai Pandan, Balai Ampang dan Balai Wangsa Maju.

"Bomba tiba di lokasi pada jam 9.51 malam selepas menerima panggilan dan api berjaya dikawal. Tiada mangsa atau kehilangan nyawa berlaku," katanya.
Difahamkan kebakaran berjaya dikawal dalam tempoh sejam.-Hmetro
Empat Hektar Hutan Terbakar Di Ampang

12 di port klang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di port klang - Google Blog Search


Bacaan IPU: <b>Pelabuhan Klang</b>, Banting bahaya setakat 7 pagi

Posted: 13 Mar 2014 07:08 PM PDT

KUALA LUMPUR: Pelabuhan Klang dan Banting mencatat bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) berbahaya setakat 7 pagi ini dengan masing-masing mencecah 352 dan 316.
    
Menurut laman sesawang Jabatan Alam Sekitar (JAS), bacaan IPU di Pelabuhan Kelang meningkat dari bacaan 233 (sangat tidak sihat) pada 6 petang semalam kepada paras berbahaya pagi ini manakala Banting dari bacaan 189 kepada 316.
    
13 kawasan mencatat IPU tidak sihat ialah Petaling Jaya dengan bacaan 186, Putrajaya (176), Batu Muda (176), Shah Alam (165), Cheras (147), Kuala Selangor (152), Nilai (165), Port Dickson (168), Seremban (155), Bukit Rambai (134), Bandaraya Melaka (115), Muar (111) dan Tanjung Malim (107).
    
Sementara 18 kawasan lain mencatat IPU sederhana dan 18 lagi mencatat bacaan IPU baik.
    
Semalam Jabatan Pelajaran Selangor mengarahkan semua 131 sekolah di daerah Klang ditutup serta-merta hari ini berikutan bacaan IPU di kawasan itu mencecah bacaan sangat tidak sihat, sejak petang semalam.
    
Bacaan IPU yang baik berada antara 0-50, sederhana pada 51-100, tidak sihat (100-200), sangat tidak sihat (200-300) dan berbahaya (lebih 300).
    
Orang ramai boleh menyemak status IPU di kawasan masing-masing dengan melayari portal http://apims.doe.gov.my. - Bernama

12 di salak tinggi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di salak tinggi - Google Blog Search


ALLYSIA @ TIARA HEIGHTS, <b>SALAK TINGGI</b> : Kediaman Eksklusif <b>...</b>

Posted: 24 Feb 2014 04:00 AM PST

Siapa yang tidak mengimpikan rumah yang dikelilingi kehijauan pohon dan ditemani kicauan burung setiap pagi.

Siapa yang tidak menginginkan bunyi cengkerik yang mengiringi keheningan malam mereka.

Namun, dalam keadaan persekitaran hutan batu yang dipenuhi asap dan debu, perumahan ideal tersebut hanya sekadar sebuah angan dan mimpi sahaja.

Walaubagaimanapun baru-baru ini keprihatinan pemaju, Seri Pajam Development terhadap keinginan pemilikan bersuasana di atas telah membawa kepada terbinanya projek perumahan berkembar 2 tingkat yang dikenali dengan nama Allysia@ Tiara Heights, Salak Tinggi. Bukan setakat perumahan berkembar 2 tingkat, sebaliknya Tiara Heights turut mengandungi projek-projek perumahan seperti, banglo dan teres 2 tingkat dengan jumlah unit yang menghampiri angka 300. Justeru, projek Tiara Heights ini bolehlah disifatkan sebagai projek perumahan elit (high end) berkepadatan sederhana yang amat sesuai bagi mereka yang inginkan ketenangan dan kehidupan yang lebih 'santai'.

Tiara Heights

Ya, buat anda yang tertanya-tanya tentang projek eksklusif ini, di bawah ini disertakan sedikit butiran mengenainya :

Projek perumahan eksklusif ini bakal beralamatkan Salak Tinggi, salah satu kawasan yang terletak di penghujung 'Laluan Naga', yang sering diperkatakan oleh para pelabur hartanah akhir-akhir ini. Salak Tinggi sepertimana yang kita ketahui, turut menjadi dambaan para pelabur kerana kedudukannya yang strategik di mana ianya merupakan antara kawasan yang paling hampir dengan hub penerbangan negara, Kuala Lumpur International Airport (KLIA). Justeru, dari segi letak duduknya projek ini, pastinya nilai hartanahnya mampu meningkat tidak lama lagi.

Rumah berkembar 2 tingkat berkeluasan 40' X 84' bercirikan rekabentuk moden pastinya mampu menarik mereka yang berkeluarga untuk membina komuniti sempurna. 5 bilik yang setiap biliknya dilengkapi bilik air berjubin penuh pastinya sesuai untuk mereka yang mementingkan keselesaan. Selain daripada itu, siling tinggi di dalam rumah pastinya menjadikan sistem pengudaraan berada pada tahap terbaik bagi mengelakkan penghuninya kepanasan. Tidak cukup dengan itu, siling tersebut juga bakal dihiasi dengan lepaan siling (plaster ceiling) berdekorasi terkini bagi menambahkan lagi seri rumah yang dimiliki. Tidak dilupakan juga, '3-phase wiring' dan 'underground cabling' bakal melengkapi exclusivity rumah ini.

Dek kerna lokasinya yang berdekatan dengan KLIA, terdapat beberapa lebuhraya yang menjadi penghubung kepada projek perumahan eksklusif Allysia ini, antaranya :

  1. Maju Expressway – 10km
  2. North South Highway (Nilai Interchange) – 6 km

Selain daripada itu, projek perumahan Allysia ini turut dihubungkan melalui laluan rel di mana terdapat stesen-stesen seperti ERL Salak Tinggi dan KTM Komuter Nilai yang berjajaran 6 – 12 km dari perumahan eksklusif tersebut. Ini turut mampu meninggikan lagi nilai hartanah di kawasan ini dalam jangka masa terdekat.

Apa gunanya projek perumahan seeksklusif Allysia, sekiranya kawasan sekitarnya tidak dilengkapi dengan persekitaran dan kemudahan infra yang mengagumkan. Justeru, projek perumahan Allysia ini dihadirkan dengan pelbagai tarikan di sekelilingnya antaranya, barisan pusat pendidikan/pengajian tinggi seperti INTI International University, Manipal University dan Universiti Sains & Islam Malaysia (USIM) dengan jarak yang kurang dari 10 km bakal menghadirkan komuniti intelek di sekelilingnya, ditambah pula dengan Nilai Spring Golf Club yang terletak kurang dari 4 km dari lokasi perumahan ini pastinya mampu menarik golongan eksekutif untuk mendiaminya.

Pada harga serendah RM894,938 untuk tanah berkeluasan 6,446 kaki persegi dan ditambah pula dengan status 'Pegangan Bebas', ianya dilihat satu perumahan yang menarik untuk dimiliki. Namun, sepertimana yang sering saya utarakan di dalam siri seminar hartanah saya sebelum ini, kemampuan dan penilaian dari segenap aspek perlu diberi perhatian sebelum deposit/downpayment bertukar tangan.

Ketika melawat ke tapak projek ini tempohari, aku turut dibawa ke salah satu projek banglo hampir siap yang turut dibangunkan bersekali dengan projek rumah berkembar 1 1/2 tingkat di Tiara Heights ini dan ternyata pemandangan yang aku lihat 'teramat' menggiurkan nafsu beli aku.

Pada harga serendah RM1,231,000 dengan keluasan tanah dan binaan sebanyak 6,788 dan 3,064 kaki persegi, banglo secantik dan seluas ini mampu anda miliki. Sayangnya, kekosongan terkini yang dimaklumkan oleh pemaju hanyalah berbaki 3 unit sahaja. Ternyata dengan susun atur ruang, desain terkini dan pakej harga yang ditawarkan aku yakin kedua-dua projek Seri Pajam ini mampu menjadi produk 'terlajak laris' (telah terbukti dengan baki sebanyak 3 unit sahaja lagi), sepertimana yang telah dibuktikan oleh projek banglo fasa sebelumnya. Bagi anda yang agak sangsi dengan kata-kata aku ini, mungkin gambar-gambar berikut menjadi buktinya :

Rumah

Laman

Halaman luas yang sesuai untuk mereka yang ingin beriadah

Ruang Tamu

Ruang tamu yang mampu mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan

Bilik Tidur 4

Bilik Tidur

Bilik Tidur 3

Bilik Tidur 2

4 dari 5 bilik tidur yang memenuhi ruang dalaman banglo ini

Dapur

Dapur kering gaya urban

Bilik Air

Bilik air yang menenangkan

Balkoni

Dari kacamata 'balkoni'

AE : Khabarnya, 'kos' penyediaan Perjanjian Jual Beli (S&P) dan Memorandum of Transfer (MOT) yang pastinya tinggi bagi projek-projek, bakal ditanggung oleh pihak pemaju. Untung beb!!


12 di bukit lanjan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di bukit lanjan - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Jan 2014 07:16 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Sekolah Kebangsaan <b>Bukit Lanjan</b> v2.0: SKBL <b>di</b> BERITA HARIAN

Posted: 31 Dec 2013 05:23 PM PST

Warga SKBL berasa bangga kerana terpilih dalam program anjuran Berita Harian untuk murid-murid Tahun 6 yang bakal menghadapi peperiksaan UPSR pada tahun 2014. Pihak Berita Harian berbesar hati memberi sumbangan dengan membekalkan bahan-bahan rujukan bagi persediaan murid-murid untuk mengulangkaji untuk menghadapi UPSR.
Ribuan Terima Kasih diucapkan kepada Berita Harian.

12 di jenjarom - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di jenjarom - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Jan 2014 03:09 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Jan 2014 03:26 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jan 2014 03:11 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Dec 2013 03:39 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Aku Budak Telok: Keratan Akhbar tentang <b>Jenjarom</b> Tahun 50-an

Posted: 17 Dec 2013 07:55 AM PST

Assalamualaikum semua. Aku tengah bercuti ini. Tak macam korang, cuti aku macam orang belayar serata dunia. Berbulan-bulan. To be exact, sebulan 16 hari. Ya, betul lah tu...macam kelasi kapal. Tapi aku bukan kerja itu. Kepada yang dah lama mengenali aku, tentu tak payah nak berteka -teki lagi. Yang first time jenguk blog aku ni, mungkin tertanya-tanya..kerja apa sampai lama betul cutinya tu? Untuk tambahkan pening kepala korang, dalam setahun aku bekerja hanya 190 hari. Selebihnya (175 hari) aku goyang kaki. Itu tak termasuk lagi cuti am dan hujung minggu....Hahaha...macam bos, tapi aku kuli je. Nak bagi korang lagi sakit hati kat aku, aku kerja setengah hari tak sampai...Dari pukul 7.30 pagi sampai 1.00 tengah hari..itu sahaja. Dah pening dah? Tak tahu nak teka? Korang pikirlah sendiri. 
Jadi untuk mengisi dan membunuh masa (istilah Inggeris ,To kill time), aku pun belayarlah satu dunia tanpa beralih kerusi. Hmmm...itu pun tak faham...aku surf internet ler...Maka banyaklah yang aku terjumpa...kisah-kisah lama yang berlaku di sekitar Telok termasuk Jenjarom dan Sijangkang. Banyak jugalah berita yang aku dapat, Syiok juga baca surat khabar lama-lama ini. Tapi kebanyakannya dalam bahasa Inggeris. Sebab itu ler Dr. M susah payah suruh kita semua belajar cakap omputeh. ini ler salah satu sebabnya...hahaha...Aku akan translatekan (terjemahkan sedikit intipati berita itu tapi idak ler semua satu perkataan demi perkataan.. Mati ler teman, yeop...Sejak bila pulak orang Telok jadi orang Perak ni? Malaysia boleh..Malaysia Baguuuuz..hihihihi.
 Berita dekat bawah ini tentang Jenjarom tahun 50-an. Lepas itu baru tahun 60-an, 70-an dan 80-an kalau ada, ok? Hek Eleh...Mana berita tentang Telok? Sabor dulu, yeop.. Macam cerita hindustan juga, hero kalah dulu...nak bagi korang saspens dulu..Lepas Jenjarom, Baru ler Telok dan Sijangkang...Lagipun...ikut suka aku ler..hahahaha. Korang bacalah.ya...
Kebanyakan cerita tentang Jenjarom ini kisah komunis dan kampung baru. Berita tentang Jawa di Jenjarom. Takde lah, wak. Nanti bila aku ingat, aku tuliskan nama surat khabar dan tarikh laporan berita, ok? Pleasant reading, everybody.
Pertama, yang ini berita tentang ribut yang telah melanda Jenjarom, Telok dan Sijangkang pada tahun 1953

Kedua, berita tentang demam campak yang membunuh 5 orang kanak-kanak 
 Yang ini pulak tentang komunis simpan duit bernilai RM13,000 dalam hutan.
 Kisah General Templer yang nasib baik tak arwah apabila kereta dia tergolek dog on the way to kampung-kampung baru Cina dengan tujuan untuk memaki hamun Cina dekat situ pasal bantu komunis
 Yang inin pulak tentang Pembantu komunis ditangkap di sekitar Jenjarom...Ramai jugak..27 orang.
 Ini pulak kisah penyamun getah di Jenjarom
 Cerita mahkamah tentang penghantar maklumat kepada komunis dijatuhkan hukuman 6 tahun oleh mahkamah KL.
 Sekolah Cina dibuka di Kampung Baru Jenjarom
 Kisah polis makan rasuah pasal lepaskan Cina masa perintah berkurung..padan muka korang.
 Kemalangan membabitkan seorang berbangsa India di Jenjarom
S

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Dec 2013 03:30 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Aku Budak Telok: Keratan Akhbar tentang <b>Jenjarom</b> tahun 70-an <b>...</b>

Posted: 17 Dec 2013 08:37 AM PST

Kisah tahun 70-an di Jenjarom.....Bunuh dan mati, jenayah...Sekampung samseng...Kita bakor, kita bakor...

 komunis masih ada lagi kat sini
 rompakan van keselamatan

 Padan muka korang, Samseng
 Api nak kena potong? Pengumuman LLN

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Jan 2014 03:17 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Dec 2013 03:38 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Oct 2013 03:17 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Sep 2013 03:09 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Sep 2013 03:17 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Aug 2013 03:30 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Jul 2013 03:10 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Jun 2013 03:22 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Ketua Wanita UMNO <b>Jenjarom</b> 1 maut kemalangan | Malaysia Edition

Posted: 11 Jun 2013 10:10 PM PDT

KUALA LANGAT – Hasrat Ketua Wanita UMNO cawangan Jenjarom untuk membuat pemeriksaan darah di Klinik Kesihatan Jenjarom di sini tidak kesampaian apabila dia maut selepas motosikal yang ditunggang dirempuh sebuah motosikal lain kelmarin.

Nor Asmah (kanan) bergambar bersama menantu dan cucunya, pada hari berkempen sempena pilihan raya lalu di Kampung Jenjarom, Banting. Foto -BH

Dalam kejadian pada pukul 7.30 pagi di hadapan Klinik Kesihatan Jenjarom itu, Nor Asmah Paniti, 52, yang menunggang motosikal Modenas seorang diri dilanggar dari belakang oleh motosikal jenis EX5.

Penunggang motosikal EX5 ialah seorang remaja lelaki berusia 18 tahun.

Kejadian itu dikatakan berlaku ketika Nor Asmah mahu membelok ke kanan untuk masuk ke kawasan klinik kesihatan.

Akibat rempuhan kuat, Nor Asmah terjatuh daripada motosikal menyebabkan kepalanya cedera parah manakala kaki dan tangan kanannya patah menyebabkan dia tidak sedarkan diri.

Mangsa kemudiannya disahkan meninggal dunia pada pukul 9.30 malam di Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang (HTAR) selepas 14 jam menerima rawatan.

Remaja terbabit pula patah tangan kiri selain mengalami luka-luka di badan dan dirawat di Hospital Banting.-kosmo

Aku Budak Telok: Mari Kenali Sejarah TPG: Telok, Kampung Medan <b>...</b>

Posted: 12 Jun 2013 08:32 AM PDT

Salam buat kengkawan semua. Apa khabar waris
 (warigh, kata orang Nogori Sembilan)? Moga-moga sihat semua..
Sebut pasal warigh, teringat aku lagu rapper Negeri Sembilan tu...
 (Aku tukar sikit liriknya)

                                    Melayu Telok..where you at?

                                    Jawa Sijangkang...where you at?,
                                    Melayu/ Jawa  Kg. Medan...where you at?,
                                    Jawa Kebun Baharu...where you at?
                                    Jawa Jenjarom...Where you at?
                                    Sakai Telok Gonjeng...where you at?
                                    Semua ada berapa?
                                    Beribu-ribu. (Hahaha...Amekkau!)

Sebut pasal Telok Panglima Garang, sebenarnya kita bercakap pasal

 kampung dan mukim menggunakan nama yang sama. Mukim Telok ini 
terletak dalam daerah Kuala Langat. Di dalamnya ada banyak kampung
 tradisional, kampung baru dan taman-taman perumahan yang sedang 
rancak naik macam cendawan lepas hujan. Aku sengaja masukkan
 dalam entri ini sejarah kg. Jenjarom.Walaupun Jenjarom berada dalam
 mukim yang lain ( Mukim Tanjong Dua Belas), namun hubungan erat 
penduduk telah terjalin sejak sekian lama. Dulu klinik kerajaan, dewan 
orang ramai, ,balai polis, pejabat pos hanya ada di Sg. Jarom. 
Jadi, Jenjarom penting bagi orang-orang di Telok.

 Korang tengok jer peta di bawah ni, korang akan get the picture,

 kata cikgu omputeh aku dulu.


Jadi, hari ini, aku nak bawa tuan-tuan, puan-puan, adik kakak ke mukim kami
 yang tercinta ini. Bukan citer pasal lanskapnya, tapi sejarah gemilangnya.
 Semoga anak-anak dapat belajar asal usul tempat tumpah 
darah datuk nenek , ayah emak kamu sekalian. Begini ceritanya.....

Kampung Telok Panglima Garang

Nama asal Kampung Telok Panglima Garang adalah Nibong Dengkil
 dan terletak di telok sungai di mana didiami oleh kaum orang asli.
 Disebabkan kedudukannya yang strategik, ramai pedagang-pedagang Aceh
 datang dan mula membuat penempatan di hilir sungai sehingga kawasan
 tersebut dipanggil Beting Pak Aceh.
Apabila segolongan mereka mengetahui bahawa terdapat Orang Asli
 tinggal di Nibong Dengkil, maka pedagang Aceh ini mudik ke hulu 
untuk mengambilalih dan menguasai Nibong Dengkil. Sewaktu itu terjadi
 pergaduhan di antara mereka dan menyebabkan Orang Asli melarikan diri
 ke Bukit Tampoi di Dengkil. Di sepanjang perjalanan Orang Asli
 yang menyusuri sungai hingga ke Bukit Tampoi, Dengkil mereka telah
 berpesan kepada penduduk yang ditemui dengan kata-kata :

"JAGA BAIK-BAIK DI TELOK ADA PANGLIMA GARANG"


Sebagai bukti terdapat penduduk di kalangan penduduk asli di Bukit Tampoi, 

Dengkil mendakwa dan mengaku bahawa mereka berasal dari Telok 
dan menetap di sini setelah dihalau oleh pedagang Aceh yang 
amat handal dan garang. Begitulah asal-usul nama
 Kampung Telok Panglima Garang manakala
 lambang harimau diambil di atas keberanian dan sifat pedagang Aceh 


Kampung Sijangkang
Kampung Sijangkang merupakan salah satu kampung yang terletak
 di daerah Kuala LangatSelangorMalaysia. Kampung Sijangkang
 terletak lebih kurang 12 km dari arah Klang ke Banting di Kuala Langat. 
Pusatnya pekan Sijangkang.Nama Sijangkang berasal dari sejenis pokok
 yang menyamai pokok getah. Ia adalah sejenis pokok hutan yang
 menyebarkan biji-biji dengan cara ltupan sendiri.
 Nama pokok itu adalah pokok Jangkang. Pokok ini terdapat di
 sebahagian tempat di Indonesia.
Masih berkaitan dengan pendapat pertama juga. Pokok Jangkang itu mati
 di sebuah anak sungai yang kemudiannya diberi nama sungai Jangkang
 iaitu anak Sungai Langat. Dalam bahasa Cina, mati disebut 'si'.
 Maka timbul nama 'Si Jangkang' yang akhirnya bertukar menjadi 'SIJANGKANG'.
Adalah dianggarkan kampung ini mula dibuka dalam lingkungan tahun 1907.
 ia diteroka dari arah Sungai Jangkang. Sebahagian dari penduduk kampung
 ini adalah berasal dari Indonesia iaitu Pulau Jawa, manakala yang
 lainnya berasal dari kampung-kampung lain yang lebih lama dibuka
 seperti Kampung Beting Tengah dan Kampung Pendamar.
 Mereka mendarat dari Sungai Jangkang dari pengkalan-pengkalan kecil
 yang terdapat di tepi sungai. Ini bermakna kampung Benting Tengah
 dan Kampung Pendamar adalah lebih tua dari Kampung Sijangkang.
Tanah perkuburan yang pertama terletak hampir dengan sungai dan
 ketika ini dipercayai sudah terhakis oleh air sungai tersebut. Wakaf perkuburan
 yang ada sekarang asalnya adalah tapak masjid lama 
dan Sekolah Melayu lama (dibuka pada tahun 1911).Pada masa dulu tanah dari
 tepi sungai hingga ke perkuburan sekarang adalah di bawah Geran Bebas
 (Geran Putih) iaitu boleh dibeli oleh orang asing. Peneroka Kampung Sijangkang
 yang awal menjualnya kepada orang Cina untuk menambah pembiayaan
 menunaikan fardhu haji. Sebab itulah hingga sekarang, orang Cina
 masih mempunyai kebun di situ. Bagaimanapun dalam lingkungan tahun 1925,
 ada beberapa sekatan dan pindaan kanun tanah dari Geran Putih ke Geran Merah. 

Pada tahun 1930-an, kemudahan asas iaitu jalan raya mula dibina 

menghubungkan satu tempat ke satu tempat. Pekan (kedai-kedai termasuk pasar)
 Kampung Sijangkang yang awal adalah terletak di Batu 8
 (jaraknya 8 batu dari Klang = 12.8 km). Kemudian selepas zaman darurat,
 selepas orang-orang Cina dipindahkan ke kampung-kampung baru,
 Pekan Kampung Sijangkang dipindahkan ke Batu 1. 
Tanaman hasil utama di Kampung Sijangkang ketika itu ialah getah dan kopi.
Pulau Carey
Pulau Carey merupakan sebuah pulau yang terletak di dalam negeri Selangor,
 Malaysia. Ia terletak di selatan Pelabuhan Klang dan utara Banting.
 Pulau Carey merupakan pulau lembangan mendatar yang besar
 terletak di daerah Kuala Langat, Selangor, Malaysia. Walaupun secara teknikal 
ia merupakan sebuah pulau, namun pada hakikatnya tanah pulau ini 
hanya dipisahkan dari tanah besar disebabkan oleh kehadiran Sungai Langat
 diantara keduanya. Pulau Carey mendapat nama dari seorang pegawai British
 yang juga merupakan pengusaha ladang kopi dan getah bernama Valentine Carey,
 beliau dilihat arif dalam aktiviti pertanian dan kesuburan tanah pertanian yang
 telah digunakan melebihi 100 tahun. Pulau Carey juga pernah dikenali dengan
 nama seperti Pulau Bangsar dan Telok Gonjeng

Pulau Carey cukup sinonim dengan kewujudan penempatan awal

 masyarakat Orang Asli, Mah Meri yang terkenal di Malaysia.
 Mah Meri merupakan salah satu dari 18 buah puak Orang Asli
 yang wujud di Malaysia. Jarak Pulau Carey dengan bandaraya Kuala Lumpur 
ialah sekitar 50 kilometer. Di sini terdapat enam buah penempatan
 masyarakat Mahmeri iaitu di Kampung Sungai Judah, Kampung Bumbun, 
Kampung Sungai Rambai, Kampung Kepau Laut, Kampung Sungai Jugra
 dan Kampung Sungai Kurau (Shaiful Bahri Md. Radzi, 2002a).
Komuniti Mah Meri di sini cukup ramai bilangannya mencapai 1400 orang,
 yang terkenal dalam aktiviti pembuatan boneka kayu dan topeng.

Kampung Jenjarom

Menurut catatan sejarah, Kampung Jenjarom mula diterokai oleh
 sekumpulan orang Melayu pada tahun 1926 bersamaan 1346 Hijrah
 dalam Kalendar Islam. Kumpulan peneroka kebun ini diketuai oleh 
Tuan Haji Masrek Haji Narang yang juga berketurunan Banjar.
 Pada asalnya, tanah di Kampung Jenjarom hanya diusahakan
 sebagai kawasan perkebunan. Antara tanaman yang mereka usahakan
 ialah nanas, pisang, ubi kayu dan banyak lagi. Setelah selesai berkebun, 
kumpulan peneroka ini akan pulang ke rumah masing-masing yang
 terletak berhampiran Kampung Jenjarom seperti di Sungai Jarom,
 Sungai Buaya dan Kampung Sijangkang.
Jenjarom dibahagikan kepada dua kawasan, iaitu Sungai Jarom
 dan Kampung Jenjarom. Nama Kampung Jenjarom berasal dari sejenis
 tumbuhan yang dikenali sebagai Rumput Purun. Pada masa dahulu,
 rumput ini banyak tumbuh di sekitar kawasan Kampung Jenjarom. 
Bentuknya yang tirus, tajam dan tersusun seperti jarum memberi ilham
 kepada peneroka kampung untuk menamakan kampung ini sebagai
 Kampung Jenjarom.
 Ia dibahagikan mengikut kawasan-kawasan tertentu, bermula dari
 Kawasan Satu hingga Kawasan 12. Setiap kawasan ditandakan 
dengan sebuah papan tanda.




:: CIKGU NORAZIMAH ::: Video Lagu RAYA <b>di</b> KAMPUNG <b>JENJAROM</b>

Posted: 03 Aug 2013 06:43 PM PDT


Mood RAYA semakin menjadi-jadi kebelakangan ni ! Dalam duk layanz lagu raya, tiba2 terjumpa videoklip lagu baru dari artis baru seperti iamNEETA, Najwa Latif, Deanna Hussin & Mimie Haris. Yang SPECIAL nyer video ni dibuat di KAMPUNG JENJAROM tau. Kampung En. Arep tu ! Tiap2 minggu Cikgu Norazimah balik kampung, tak tahu lak ada artis wat videoklip. Tup..tup..kuar kt youtube ! Tu pon anak sedara yang tag kan video tu, kalau tak, memang tak tahu ler..hehe
Cikgu Norazimah tertanya-tanya gak, nape le dorang tak wat shooting kt umah mak mertua yer, lagi old skul tau umah mak mertua Cikgu Norazimah ni. Kalau tak, boleh ler glamer kejab ! Ahaks...

~ Rumah klasik dibuka untuk shooting drama/filem ! Sila PM Cikgu Norazimah yer..hahahaha ~
[p/s: pengsan kalau bapak mertua baca entry ni.. nth paper menantu sorang ni ! wink ]

12 di paya jaras - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di paya jaras - Google Blog Search


madu3urusharta: rumah dan tanah <b>di paya jaras</b> sungai buloh untuk <b>...</b>

Posted: 09 Feb 2014 05:09 PM PST

rumah belakang masjid saiz : 40 x 60 bilik : 4 unit bilik air : 3 unit nama masuk dalam geran tanah

12 di shah alam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di shah alam - Google Blog Search


Siling Hotel Concorde <b>di Shah Alam</b> Runtuh (4 GAMBAR <b>...</b>

Posted: 13 Mar 2014 05:09 PM PDT


Siling Hotel Concorde di Shah Alam runtuh petang kemarin menyebabkan sebahagian besar dari lobinya musnah.

Bagaimanapun menurut laporan tiada individu yang tercedera dalam kejadian jam 5.30 petang itu.

Menurut laporan lagi, pengawal keselamatan hotel tersebut telah memaklumkan premis itu sedang dalam proses pengubahsuaian.

Pihak Jabatan Bomba dan Penyelamat Selangor ketika dihubungi Astro AWANI memberitahu pihaknya tiada menerima laporan kejadian itu.

Bagaimanapun, Penolong Pengarah Operasi Bomba Selangor, Mohd Sani Harul berkata pihaknya telah mengambil maklum tentang perkara tersebut.

"Kami tidak dipanggil… mungkin runtuh biasa sahaja," katanya.

Hotel Comcorde Shah Alam merupakan hotel taraf empat bintang yang dibina pada tahun 1996 yang memiliki 381 bilik dilengkapi kemudahan moden dan mewah.

Selain terletak di tengah-tengah bandar Shah Alam, ia merupakan satu-satunya hotel di Shah Alam yang memilik tiga jenis sijil halal.

 

BLOG SELANGOR

Copyright 2010 All Rights Reserved