ads

Rabu, 5 Disember 2012

12 di cheras - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di cheras - Google Blog Search


GUNDAM <b>DI CHERAS</b>: New Restock GDC/ Model - White Lizard Zaku

Posted: 05 Dec 2012 08:27 PM PST

12 di dengkil - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di dengkil - Google Blog Search


jinggo-fotopages: BAKTI hulur bantuan mangsa banjir <b>di Dengkil</b>

Posted: 08 Nov 2012 01:34 AM PST

Venue : Dewan Orang Ramai, Pekan Dengkil, Selangor
Event : BAKTI Hulur bantuan kepada mangsa banjir
Date : 8/11/2012 @ 10.00 am
Badan Amal dan Kebajikan Isteri-Isteri Menteri dan Timbalan Badan BAKTI hari ini menghulurkan bantuan RM10,000 untuk membeli barangan keperluan mangsa mangsa banjir yang ditempatkan di Dewan Orang Ramai, Pekan Dengkil. Cek sumbangan tersebut diterima oleh Datin Seri Azlina Ahmad bagi pihak Badan Amal dan Kasih Selangor (KASIH).
Dewan di Pekan Dengkil ini menempatkan 611 orang mnagsa banjir setakat pagi tadi.
 5. "Syukur pada Tuhan..."

12 di bangi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di bangi - Google Blog Search


Darussyifa Sarawak: Lawatan Sambil Belajar <b>di Bangi</b> 03-05/12/2012

Posted: 01 Dec 2012 09:01 PM PST

Perhatian kepada semua ahli Darussyifa' Cawangan Sarawak Ambilan ke-3/4.

Pihak Darussyifa' Cawangan Sarawak akan mengadakan lawatan sambil belajar di Darussyifa' Pusat Bangi pada 3 & 5 Disember 2012. Penginapan adalah di Hotel Armani, Bangi. Mana-mana yang belum memberikan maklumat penerbangan kepada Ustaz Adni 0198198477 sila berbuat demikian dengan sebeberapa segera yang boleh.

Aturcara:
3/12/2012 (Isnin)
7.00 pagi - 5.00 petang (perjalanan ke Bangi)
6.00 petang (Solat Berjamaah bersama Tuan Guru Dr. Haron Din)
- Majlis Zikir
- Solat Isya'
- Kuliah

4/12/2012 (Selasa)
5.00 pagi (Solat Subuh berjemaah bersama Tn. Guru)
6.30 pagi (Praktikum bersama Tn Guru)
12.30 t/hari (makan tengah hari)

5/12/2012 (Rabu)
8.00 -12.30 t/hari (Praktikum Merawat di DS Bangi)
Pulang ke Destinasi Masing-Masing
Semua peserta lelaki dikehendaki membawa jubah putih/baju putih lengan panjang, kupiah putih dan tag nama (ahli) semasa berada di darussyifa' Bangi

12 di klang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di klang - Google Blog Search


PKNS : Penjualan Kilang <b>Di Klang</b> Berlaku Secara Telus

Posted: 05 Dec 2012 03:24 AM PST

SHAH ALAM 5 DIS : Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) menegaskan, penjualan lapan unit kilang berkembar di Taman IKS, Bandar Sultan Suleiman (BSS) Pelabuhan Klang, dibuat secara telus.

Pengurus Perhubungan Awam PKNS, Ishak Hashim berkata, PKNS mula mengiklankan jualan berkenaan kepada orang ramai di media pada bulan Ogos 2011 dengan tawaran diskaun bagi pembelian sebanyak 10 peratus sehingga Disember 2011.

Ini berlaku selepas pihaknya tidak menerima sebarang maklum balas daripada penyewa sedia ada untuk membeli kilang berkembar itu.

Katanya, hasil daripada pengiklanan yang dibuat, PKNS berjaya menjual kesemua baki 14 unit kilang berkenaan yang kini dimiliki 60 peratus bumiputera dan 40 peratus bukan bumiputera.

Sebelum itu, projek yang menempatkan 20 unit kilang itu mula diduduki pada 15 Jun 2001 dengan enam unit berjaya dijual manakala baki 14 unit lagi terpaksa disewakan.

Malah, PKNS kemudiannya menawarkan pembelian kilang berkembar itu kepada penyewa-penyewa yang majoritinya adalah bumiputera pada 10 April 2009 dan 17 Jun 2010.

"Bagaimanapun, kami tidak menerima sebarang maklumbalas daripada penyewa sedia ada untuk membeli kilang berkembar tersebut. Oleh itu, kami mengiklankan jualan berkenaan kepada orang ramai di media pada bulan Ogos 2011 dengan tawaran diskaun bagi pembelian sebanyak 10 peratus sehingga Disember 2011.

"Justeru, dakwaan yang mengatakan PKNS sudah lari dari matlamat asal penubuhannya tidak harus timbul memandangkan PKNS menawarkan kepada penyewa untuk membeli lot kilang berkenaan sejak 2009 lagi," katanya bagi mengulas dakwaan PKNS hanya mementingkan keuntungan sehingga lari daripada matlamat asalnya membantu golongan bumiputera di negeri ini.

Jelasnya lagi, pelepasan kuota unit-unit bumiputera itu mendapat kelulusan Mesyuarat Pengurusan Ketua-Ketua Jabatan Kerajaan Negeri Selangor yang dipengerusikan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor, Datuk Mohammed Khusrin Munawi pada 23 Ogos 2011.

12 di morib - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di morib - Google Blog Search


HappyIrfa: Mandi Manda <b>di</b> Gold Coast <b>Morib</b>

Posted: 15 Nov 2012 09:28 PM PST

kisah semalam..Cuti Awal Muharram tu ler..ni namanya 'rezki jatuh dari langit'..tiba2 dapat call dari sil bagitau dia sekarang kat Gold Coast Morib 'kalau nak bawak anak-anak main air jomlah datang sini'.Kebetulan jugak semalam (01 Muharram,en abe restday dan aku sudah semestinya memang cuti lor)..apalagi,kul 11 pagi kami dah keluar rumah.tak jauh pun dari rumah kami tapi sebab tak pernah pegi sana rasa jauh pulak.adalah lebih kurang sejam melalui jalan kampung melintasi Bagan Lalang.

Aku cuma tahu Gold Coast Sepang je tak tahu pulak ada Gold Coast Morib.nak pegi Gold Coast Australia jauh sangat.so kita pegi yang dekat dulu.Lebih kurang jam 12.00 tengahari kami sampai sana,kalau tengok dari pintu masuk..nampak macam 'belum siap' mungkin juga tempat baru..so banyak bangunan masih dalam renovation.Overall semua okey sebab tempatnya bersih dan water theme park pun okey..sampai-sampai je mintak nak main air.sabar ye anak-anak.masuk bilik dulu letak beg,lunch dan solat Zohor lepas tu apa lagi..ya beda bedu la jawabnya.

layan gambar..aku je yang tak terjun.anak-anak ngan ayahnya sama naik berendam sampai kecut jari jemari.Sikenit siap melalak bila disuruh balik..huhu


Pagi ni..disudahi dengan sarapan ala barat..kami pun berangkat pulang.ops sebelum tu hantar umie gi keje dulu.huhu..kan best kalau umie cuti lagi hari ni.jangan berangan ye umie,esok jelah kalau nak cuti pun.hari ni pegi keje..syoh syoh..

kakak seperti biasa..takde nasi pun takpe
dengan roti pun dia boleh hidup

12 di tanjung sepat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di tanjung sepat - Google Blog Search


Kes Sosilawati: Dua Peguam Bela Tarik Diri

Posted: 05 Dec 2012 01:27 AM PST


R. Kathavarayan dibawa keluar dari mahkamah setelah peguam-peguam yang mewakilinya menarik diri semasa prosiding di Mahkmah Tinggi Shah Alam semalam.

SHAH ALAM 3 Dis. - Perbicaraan kes pembunuhan jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga rakannya hari ini tiba-tiba menjadi kelam-kabut apabila dua peguam bela menarik diri daripada terus mewakili tertuduh keempat, R. Kathavarayan.

Peguam, Ravi Neeko mengemukakan permohonan tersebut dengan alasan keterangan yang diberikan oleh anak guamnya itu pada prosiding perbicaraan hari ini bercanggah dengan arahan yang diberikan sebelum ini.

Seorang lagi peguam yang mewakili tertuduh tersebut, Datuk Ng See Teong turut menyatakan permohonannya untuk menarik diri daripada mewakili saksi pembelaan keempat itu.

Neeko membuat permohonan terbabit selepas Kathavarayan, 32, atau turut dikenali dengan nama Ravi memberitahu mahkamah, pada 30 Ogos 2010, dia ada melihat tertuduh pertama, N. Pathamanabhan datang ke Ladang Gadong bersama-sama beberapa rakannya yang terdiri daripada bangsa Melayu, Cina dan India.

Kesemua mereka tiba di ladang terbabit kira-kira pukul 7 petang dengan menaiki tiga buah kereta namun Kathavarayan memberitahu dia tidak ingat warna atau jenis kenderaan terbabit.

Tertuduh turut menyatakan ada di antara dua ke tiga orang rakan majikannya itu yang dikenalinya kerana pernah menemui mereka sebelum hari tersebut dan mereka berada di ladang terbabit sehingga lebih kurang pukul 8 malam.

Pada ketika ini juga, Pathmanabhan, 43, dan dua lagi tertuduh yang berada di kandang saksi dilihat tergamam mendengar keterangan Kathavarayan itu.

Pada prosiding terdahulu, Pathmanabhan menafikan dia berada di ladang terbabit pada 30 Ogos 2010 dan perkara sama turut dinyatakan oleh T. Thilaiyalagan, 21, dan R. Matan, 22, ketika memberi keterangan.

Saksi pembelaan itu berkata demikian ketika disoal oleh Nekoo sewaktu membela diri atas tuduhan membunuh Sosilawati, 47; pegawai bank, Noorhisham Mohamad, 38; peguam, Ahmad Kamil Abdul Karim, 32; dan pemandu Sosilawati, Kamaruddin Shamsuddin, 44.

Kathavarayan didakwa bersama Pathmanabhan, Thilaiyalagan dan Matan melakukan perbuatan itu di Ladang Gadong di Lot 2001, Jalan Tanjong Layang, Tanjung Sepat di Banting antara pukul 8.30 malam dan 9.45 malam, 30 Ogos 2010.

Mendengar keterangan terbabit, Neeko kemudian meminta mahkamah berhenti rehat selama lima minit dan beliau kemudian dilihat berbincang bersama-sama peguam-peguam bela yang mewakili tertuduh-tertuduh lain.

Barisan pembelaan dan pihak pendakwaan kemudian dilihat memasuki kamar Hakim Datuk Akhtar Tahir.

Neeko kemudian menyatakan hasratnya itu selepas mahkamah kembali bersidang dan Kathavarayan dilihat tenang ketika jurubahasa menjelaskan kepadanya bahawa peguam bela terbabit ingin menarik diri daripada mewakilinya.

"Saya telah mendengar alasan kamu (peguam) dan walaupun saya mempunyai budi bicara untuk tidak membenarkan permohonan ini namun saya rasa adalah tidak wajar untuk meminta kamu terus mewakili tertuduh, maka saya benarkan permohonan tersebut," ujar hakim tersebut.

Hakim terbabit kemudian meminta jurubahasa menjelaskan perkara itu kepada Kathavarayan memandangkan pertuduhan yang dihadapinya membawa hukuman mati, dia boleh melantik peguam baharu atau meminta mahkamah melantik peguam bela bagi dirinya atau meneruskan perbicaraan tanpa kehadiran peguam bela.

Tertuduh terbabit itu menyatakan dalam bahasa Tamil, dia tidak dapat berbuat keputusan pada masa tersebut memandangkan dia juga tidak berapa sihat namun bersedia memberikan jawapannya pada sebelah petang.

Namun, Hakim Akhtar memutuskan untuk memberi masa sehingga pagi esok kepada tertuduh itu untuk membuat keputusan dan turut memerintahkan Kathavarayan diasingkan daripada kesemua tertuduh bermula dari proses menghantarnya pulang ke lokap dan penjara sehingga pagi esok.

(Sumber Dari UTUSAN 05/12/2012)

12 di selayang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di selayang - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Majlis Perbandaran <b>Selayang</b> (MPS) - Nov 2012

Posted: 28 Nov 2012 09:42 AM PST

JAWATAN:
1. ARKITEK LANDSKAP
2. PEGAWAI TADBIR
3. PEGAWAI VETERINAR
4. PENOLONG JURU UKUR BAHAN
5. PENOLONG PEGAWAI KESIHATAN PERSEKITARAN
6. PEMBANTU TADBIR (KESETIAUSAHAAN)
7. PEMBANTU PENILAIAN W17

IKLAN JAWATAN:
http://www.mps.gov.my/c/document_library/get_file?uuid=91c1fbc8-4183-4f09-b198-2a5a3e20d412&groupId=320862

BORANG PERMOHONAN:
http://www.mps.gov.my/c/document_library/get_file?p_l_id=22214&folderId=176044&name=DLFE-4201.pdf

Tarikh Tutup : 7 Disember 2012

12 di sekinchan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sekinchan - Google Blog Search


Coretan Ibu Aisyah...: Rest Minda <b>di Sekinchan</b>

Posted: 04 Dec 2012 09:09 PM PST

Jumaat lepas kami sekeluarga pergi berehat di Sekin Resort. Lokasinya Kampung Nelayan Sekinchan. Ownernya sama dengan owner Restoran Sekinchan Ikan Bakar. Dalam Resort ni pun ada restoran tu.. makan memang puas hati. Percutian kali ni last minute planning, pukul 12 mlm baru nak call & booking bilik. Resort ni baru beroperasi 2 bulan. Dia ada keluar Kosmo. Tu yang boleh tau tu.. Sapa kaki pancing boleh la try.. sebab ada kolam pancing yang penuh dgn ikan talapia merah & baung (kalau tak silap).. ikan yang di pancing boleh bg chef kat restoran tu masakkan.. :) Rate memancing + masak ikan tu kurang pasti coz kami xmancing pun. kami just beli makanan ikan (RM2) dan bg ikan2 tu makan.. memang best.. aisyah & adam pun teruja sgt tengok ikan2 tu berebut makan.
Kalau tgk sekeliling resort ni mmg agak tak teratur. sebab byk lg blok & bilik masih dlm pembinaan. surau, swimming pool, pusat spa, dewan, tempat jet ski semua masih dlm pembinaan.. so, next 1-2 years kena mai lagi la.. mcm best ja.. kat belakang resort ada pantai.. kat situ la nanti akan ada jet ski & spa. Menara pun ada. Boleh naik ambil gambar. :)

Keadaan bilik sgt excellent.. cukup Kemas & bersih. kami ambik Family Room. Sangat luas dan selesa. 1 double bed + 2 single. aisyah & adam dapat katil sorang satu.. depa memang suka la.. Bilik air pun besar. Berbaloi la ambik bilik tu.. :)
 
 Salah satu tarikan resort ni restoran ikan bakarnya.. orang luar pun ramai yg datang mkn kat situ.. Dia buka dari pagi hingga 12 mlm.. Biasanya kita akan mkn mlm je kalau restoran ikan bakar lain.. tapi kat sini kita boleh mkn ikan bakar dari pagi sampai mlm. Pilih ikan & order je. ikan tu selain bakar, 3 rasa, goreng tepung, kita juga boleh order masak kari, gulai lemak, lemak cili api dll.. Menu lunch kami : kari sembilang + kailan ikan masin + sup sayur. dinner pulak : kerapu 3 rasa + ikan bakar + sotong grg tepung.. marvelous!
 
Check out Sabtu.. On the way balik singgah kat Chendol Bakar Drive Thru. Order 2 Cendol VIP.. Boleh tahan la rasanya.. pastu drive terus balik Putrajaya... :P

12 di sungai burong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sungai burong - Google Blog Search


Wanita Hidap Ketumbuhan Dapat Perhatian Pusat Khidmat DUN <b>...</b>

Posted: 29 Nov 2012 10:52 PM PST

30 11 2012

Parit 4, 29 Nov : Penderitaan yang ditanggung oleh Rohaya Mohamed Ariffin, 41, yang menghidap penyakit ketumbuhan dibahagian IMG_1269perut, bahagian belakang bahu kanan dan bawa peha kanan sejak 37 tahun lalu mendapat perhatian daripada Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Sungai Burong.

Ibu kepada dua orang anak dan tinggal di Kampong Parit Empat, Ban Tiga Sekinchan, berkata penyakit tersebut dihidapinya sejak berusia empat tahun dan ia semakin membesar terutamanya selepas dia berkahwin lapan tahun lalu.

Akibat daripada penyakitnya itu, beliau juga mengalami masalah untuk tidur pada waktu malam. Setiap malam beliau hanya tidur kira-kira tiga jam sebelum terjaga kerana bahagian ketumbuhannya itu akan merasa kebas.

IMG_1274Berat badannya kini meningkat hamper 130kg dan berat ketumbuhannya itu sahaja dianggarkan sebanyak 60kg.

"Saya pernah mendapatkan rawatan di Hospital Sungai Buloh beberapa tahun lalu dan pihak hospital memaklumkan ketumbuhan itu boleh dibuang dengan kos RM50,000. Tetapi dengan pendapatan suaminya, Hassan Zakaria, 47, sebagai pengawal keselamatan sekolah di sini, tidak mampu untuk menampung kos kehidupan mereka sekeluarga termasuk dua anak perempuannya iaitu Nurul Hasanah Sathiah dan Nurul Hasanah Faziha"

Pegawai Hal Ehwal Wanita DUN Sungai Burong, Norsidah Samat, berkata, kami berusaha untuk membantu keluarga Rohaya bagi meringankan beban beliau sekeluarga. Kami sangat bersimpati dengan nasib yang dialami oleh Rohaya, dan akan cuba membantu dengan segera.

Isteri Menteri Besar Bantu Wanita Hidap Ketumbuhan « PKM <b>Sungai</b> <b>...</b>

Posted: 05 Dec 2012 12:41 AM PST

P1020994Sungai Buloh, 5 Dis : Nasib seorang wanita yang menghidap ketumbuhan di beberapa bahagian di tubuhnya yang telah disiarkan oleh akhbar Harian Metro dan blog Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Sungai Burong, Rohaya Mohamed Ariffin, 41, telah mendapat perhatian daripada isteri Menteri Besar Selangor, Puan Sri Datin Seri Salbiah Tunut.

Beliau yang juga Yang Dipertua Pertubuhan Kebajikan Dan Amal Wanita Selangor (PEKAWANIS), telah berkesempatan melawat Rohaya di wad khas Hospital Sungai Buloh untuk melihat sendiri penderitaan yang ditanggung oleh Rohaya sejak berusia empat tahun.

Rohaya akan menjalani pembedahan untuk membuang salah satu ketumbuhan yang ada di bahagian punggungnya pada 7 Disember ini sebelum pembedahan lain dilakukan oleh pihak hospital selepas ini.

Rohaya yang ditemani suaminya, Hassan Zakaria, 47, melahirkan rasa syukur diatas kerana penderitaan yang ditanggung selama ini telah mendapat perhatian daripada isteri MB Selangor dan PKM DUN Sungai Burong serta Pusat Khidmat Rakyat (PKR) DUN Permatang.

Menurut Salbiah, buat masa ini kos rawatan masih belum ditentukan lagi oleh pihak hospital, kerana menurut doktor pakar yang akan membuat pembedahan tersebut, pihak hospital akan melakukan pembedahan terlebih dahulu dan P1030002kosnya akan ditentukan kemudian.

Pihak hospital juga, menurutnya, akan berbincang dengan Jabatan Khidmat Sosial hospital dan juga pihak MB Selangor untuk berbincang mengenai kos rawatan tersebut.

Sementara itu Pegawai Hal Ehwal Wanita DUN Sungai Burong, Norshidah Samat, berkata, Kami sangat mengambil berat tentang masalah ini dan akan berusaha untuk membantu Rohaya sedaya upaya, begitu juga jika terdapat kes-kes kritikal lain yang memerlukan perhatian serius daripada pihak kami.

Turut mengiringi isteri MB Selangor itu ialah, Pegawai Penyelaras PKR DUN Permatang, Haji Mohd Yahya Mat Sahri, Ahli Majlis, Majlis Daerah Kuala Selangor (MDKS), Haji Misran Serman, yang juga Pengerusi Lajnah Kebajikan dan Kemasyarakatan PAS Tanjong Karang serta Naib Ketua Cabang PKR Tanjong Karang, Sahibul Akmar Abdul Kudus.

12 di shah alam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di shah alam - Google Blog Search


JELAJAH MERDEKA RAKYAT <b>DI SHAH ALAM</b>, BLOGGER UMNO <b>...</b>

Posted: 22 Nov 2012 11:33 PM PST

JELAJAH MERDEKA RAKYAT DI SHAH ALAM, BLOGGER UMNO KANTOI MENIPU.

Posted by era pasca Friday, November 23, 2012
Diary rakan blogger Liang Lahad.

Malam semalam (22 November 2012)..

siri Jelajah Merdeka Rakyat tiba di Shah Alam,Seksyen 24.. aku pergi tadi, tapi lewat sikit sampai..

Seperti kebiasaan.. setiap kali ada ceramah Pakatan Rakyat,mesti ada blogger-blogger UMNO atau facebookers UMNO yang sememangnya datang untuk mereka cipta fitnah baru..

Blogger UMNO ni suka ambik gambar ketika awal-awal ceramah diadakan.. ceramah belum start lagi,orang belum hadir lagi masa tu lah blogger UMNO ni akan ambik gambar..

lepas tu war-warkan bahawa ceramah Pakatan Rakyat tidak dapat sambutan..

Sebagai contohnya...

Keadaan yang sebenarnya adalah yang ini..
  

Walaupun Anwar tidak dapat hadir pada malam tadi dan beliau mewakilkan anak perempuannya,YB Nurul Izzah..


Mat Sabu juga tiba agak lewat..

pukul 11:55pm baru Mat Sabu sampai..

Namun itu tidak menghalang orang ramai dari hadir bagi mendengar ceramah isu semasa daripada pimpinan Pakatan Rakyat..

Kita lihat sendirilah macam mana cara kerja blogger UMNO..

bila kita kata dorang tu semuanya memang kaki fitnah, dorang tak mengaku...

Patutlah orang pemimpin UMNO selalu anggap BN masih kuat di Selangor..

sebab blogger UMNO menyampaikan berita dan mesej yang salah..

------------------------------------------------------------------------------------------------------->>END POSTING HASUTAN<<--

VOTE ONLINE PRU13:
"Setujukah anda DSAI dilantik Perdana Menteri Malaysia ke 7?" Jika setuju sila klik vote "Like" di bawah.

COUNTDOWN JANGKA HAYAT UMNO BN

12 di rawang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di rawang - Google Blog Search


barajiwa: Jelajah Budaya bersama masjid <b>di Rawang</b>

Posted: 29 Nov 2012 10:26 AM PST



Dinsman (Artikel 356, 26/11)
Jelajah Budaya bersama masjid di Rawang
Setelah berjaya di Klang pada 10 dan 11 November, Seniman Paksi Rakyat terus bergerak ke Rawang membawa program Jelajah Budaya Selangor (JBS), bagi memeriahkan lagi acara "Jom P Masjid" musim ke-3 di Masjid Nurul Iman Rawang, dengan pelbagai program seni dan budaya yang kemuncaknya mengangkat seorang tokoh tempatan untuk menerima Anugerah Tokoh Budaya Selangor Daerah Gombak.
10 November lalu Rominah Sidek telah diangkat menjadi Tokoh Budaya Selangor Daerah Klang. Siapakah pula yang akan diangkat menjadi Tokoh Budaya Selangor Daerah Gombak dalam program Jelajah Budaya Selangor 2 (JBS-2) yang akan diadakan di Rawang pada 1-2 Disember ini? Sama-samalah kita tunggu.
Menariknya program JBS-2 di Rawang ialah ia dianjurkan bersama dengan masjid. Masjid Nurul Iman Rawang sudah dua tahun menganjurkan "Karnival Jom P Masjid" – suatu karnival atau program keramaian untuk orang awam berkunjung beramai-ramai ke masjid sebagai satu usaha bagi mengimarahkan lagi masjid sebagai pusat tumpuan penduduk setempat.
Kali ini karnivalnya yang ketiga, dibuat selama tiga hari dan terbuka kepada orang ramai, daripada pagi hingga ke malam. Ada berbagai-bagai acara – pameran, jualan pelbagai barangan termasuk makan-minum, ceramah, forum, hiburan, sukaneka rakyat, pertandingan memasak dan sebagainya. Ditambah pula dengan program-program seni-budaya yang dibawa oleh Seniman Paksi Rakyat (Paksi), maka diharapkan bertambahlah kemeriahannya dan bertambahlah juga manfaatnya kepada masyarakat setempat.
Program "jelajah budaya" selain menjadi acara pertemuan budayawan-seniman-ilmuwan bersama rakyat melalui aktiviti persembahan seni-budaya, ceramah dan kuliah ilmu serta dialog budaya, juga berusaha menemukan semula tokoh-tokoh seni-budaya yang pernah aktif, dan juga badan-badan kesenian tempatan.
Ramai seniman-budayawan telah mengesahkan akan hadir di Masjid Rawang pada 2 Disember, untuk acara Dialog Budaya dan Malam Jelajah Budaya 2. Antaranya ialah Sasterawan Negara A Samad Said, aktivis Hishamuddin Rais, kartunis Zunar, Pyanhabib, Nur Hanim Khairuddin, Sutung Umar Rs, Sani Sudin, Amni Jagat dan aktivis Paksi sendiri termasuk Razali Endun, A Shukur Harun, Hasni Abas, Kassim Muhamad, Dr Alinor, Shazly Abdullah dan penulis sendiri.
Percubaan Shazly Abdullah sebagai pengacara pada Malam JBS di Sekolah Rendah Agama Sg Udang di Klang itu telah menarik perhatian ramai kawan-kawan, maka dia terus dikekalkan sebagai pengacara untuk program JBS di Rawang juga. Sebagai seorang penyanyi nasyid, pengendali motivasi dan mantan imam masjid (KLCC), Shazly memiliki beberapa kepandaian yang dapat membina personalitinya sebagai pengacara. Insya Allah kita mengharapkan yang terbaik darinya nanti di Malam JBS-2.  
Sementara itu seorang penulis veteran yang namanya pernah terkenal pada tahun-tahun 60an-70an dulu melalui cerpen-cerpennya, tetapi sudah lama berehat dari menulis, kini menjadi teruja dengan peristiwa Jelajah Budaya ini hadir ke daerahnya, lalu beliau berjanji akan turut sama membaca puisi bersama dengan kawan-kawan pada 2 Disember nanti. Beliau ialah Othman Rasul, seorang ahli qariah masjid Nurul Iman.
Kesediaan Masjid Nurul Iman Rawang bekerjasama bagi menjayakan program seni-budaya ini adalah sesuatu yang sangat menggembirakan pihak budayawan. Dan ini bukanlah kali pertama masjid ini terlibat dengan aktiviti seni-budaya. Bersama dengan Paksi sahaja pun mereka telah beberapa kali berganding bahu. Antaranya ialah mengadakan bengkel penulisan dan bicara buku.
Sekarang pun selain program JBS ini, Masjid Nurul Iman Rawang juga sedang mengadakan latihan teater kanak-kanak "Ibnu Sina" dengan kumpulan Bingkas Kebayan dan Kaab Enterprise, di bawah arahan Ladin Nuawi. Mengikut Ladin, inilah kali pertama dia bekerja membuat teater kanak-kanak bersama dengan masjid; walaupun sudah lama dia berimpian demikian.
Sempena dengan Jelajah Budaya ini juga kita mementaskan teater Menunggu Kata Dari Tuhan (MKDT). Tetapi oleh kerana kedua-dua pelakon MKDT tidak berkelapangan pada tarikh-tarikh Karnival pada 30 November – 2 Disember itu, maka teater ini dibuat agak lewat sedikit, iaitu pada 6 Disember. Ia akan dibuat di dalam masjid berkenaan, dengan Bob Lokman membawa watak Kaab bin Malik. (11 November lalu di masjid Sg Udang, Klang, watak itu dibawa oleh Sabri Yunus).
Program JBS ini dirancangkan untuk dibuat di sembilan daerah di Selangor. Sekarang, memasuki persiapan untuk progranm kedua ini dan ketiga di Tanjung Karang pada 14-15 Disember, pihak Paksi telah menemui pelbagai hal dan pengalaman yang menarik dan bermanfaat untuk perkembangan dan kamajuan seni-budaya. Paling berfaedah, rasanya, ialah hal-hal yang berhubungan dengan pengurusan, pentadbiran dan perancangan seni-budaya itu sendiri.
Tapi tak mengapalah. Itu cerita lain, yang lebih tertumpu kepada kerja-kerja yang akan dilakukan oleh Paksi seterusnya nanti. Buat masa ini kita tumpukan dulu perhatian kepada kerjasama kita dengan pihak masjid bagi menganjurkan pelbagai aktiviti seni-budaya bersama dan serentak dengan program-program masjid sendiri yang lebih bersifat keagamaan dan ibadah itu.
Tiga hari program keagamaan dan seni-budaya berganding bahu, berkolaborasi dan bersolidariti – kita mengharapkan yang baik-baik sahaja, insya Allah. Walaupun kita ada beberapa acara muzik di dalam program tiga hari ini. Dan ini adalah perhentian kita yang kedua dalam Jelajah Budaya. Bermakna perjalanan kita masih jauh. Semoga Allah memberkati jua usaha ini. Amiin!
(Tolong tukar nombor SMS saya kepada 019-7172408)

12 di kajang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di kajang - Google Blog Search


VALUES OF LIFE: Wedding <b>Di Kajang</b> Pula

Posted: 04 Dec 2012 09:01 PM PST


Dari Majlis Jemputan Perkahwinan yg pertama
menuju pula jemputan kedua

Dalam perjalanan hujan punya lah lebat,
sepanjang perjalanan dari KL ke Kajang
tapi sampai jer ke kawasan perumahan
cuaca cantik, kering...tak ada hujan setitik pun
Huishhhhh...betul2 rezeki tuan rumah
kalau tidak haru lah sikit..basah2 sana sini..
pengantin berarak dan berkompang semua kena berpayung
Alhamdulillahhhh...

Sampai di rumah Majlis Perkahwinan dah pukul 4 lebih
masih sempat  lagi sebab  jemputan sampai pukul 5 ptg
Bukan auntie ajer yg datang time macam gitu
ada lagi tetamu sampai selepas auntie
mungkin juga macam auntie dari kenduri yang lain

Jemputan Majlis kenduri ni dari ex opismate auntie
since way back in early 90's..lama dah kenal dia
dari dia bujang sampai lah sekarang dah anak 7 orang,  hik3
Walaupun dah lama kenal, tiada hubungan darah
dia masih berhubung rapat dengan keluarga auntie
hampir setiap bulan dia datang visit auntie kat rumah
Auntie terasa amat terharu, berkali2 dia ajak kerumah
dia, kerana dia tahu auntie suka makan masakkan Negri9
lemak cili api..huhuhuhu
tapi auntie tak pernah sampai rumah dia..

Majlis kawin ni, anak lelaki nya yang sulung..
Muhammad Qayyum baru berumur 22 tahun
Auntie dan uncle mesti pergi  utk jemputan ini..
dengan izinNya, auntie sampai juga..
Alhamdulillah..

Parking dekat dengan khemah
dah tak banyak kereta..
Alhamdulillah..


Auntie dipimpin oleh Ayol untuk berjumpa  tuan rumah

Kuih muih yang dah 'kelisin' (habis)

Ayol tolong ambilkan utk Papa dan Mamanya


Auntie adap kuih dan jeruk2, 
konon2 dah kenyang tak nak makan nasi lagi
Terfikir..rugi kalau tak makan, 
tadi masa lalu kat depan buffet, ada nampak lauk yg berkenan..hik3x
Huishhhh...lauk pauk semua best2 yang dimasak sendiri
 oleh kaum keluarganya dari kampung
Lemak cili api nangka + ikan kering
Sambal tumis sotong kering
Menantu seorang peguam - Norharyati binti Pawanteh



Motip ambil gambar nih? difahamkan pelamin dalam rumah
Uncle tak mau bukak kasut lah tu..tak mau masuk
Tak perlah..bukan auntie bayar pun uncle utk jadi photog..hahahaaha
Hahhhh...tu dia Ayah Pengantin jengah sebelah auntie..hik3x
Lepas jengah auntie, ayah pengantin heret tangan ibu pengantin
dapatlah bergambar dengan uncle sekali..
Kepada Ayah dan Ibu Pengantin
Encik Jeffri bin Ab. Jalil dan Puan Nor Azlian binti Abu Hassan
auntie ucapkan tahniah dapat menantu
Alhamdulillah sampai rumah pukul 6 ++ sempat bersolat Asar

Ole2 dari Majlis Perkahwinan
Halwa Maskat dan bekas air
Moga pasangan pengantin bahagia menempuh alam perkahwinan..Aamiin

12 di sepang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sepang - Google Blog Search


Prevé R3 <b>di Sepang</b>

Posted: 19 Oct 2012 03:18 AM PDT

Prevé R3 di Sepang ! Hari tu masa ipaq aku ajak pi aku tak mau, bukannya duduk kat grandstand atau K1 atau C2/3. Tapi duduk kat Pit Stop...ada aircond, makan free....Alih-alih bila aku tengok ada gambar Prevé R3 ni kat laman2 web, rasa menyesal la pulak...ha3x!!! padan muka hang......

Aku tak tau la nak kata cun atau idaknya keta nih, tapi bagi peminat Proton Prevé R3, aku rasa kira okey la kot. Nampak garang, tapi still masih ada kureng lagi sikit. Bak kata orang tua, kurang umphhh laa.

Satu lagi yang aku rasa kureng ialah design kaler dia...kalau bagi kaler yang lebih garang baru la nampak ngam sikit. Prevé R3, ni depa buat show masa geng2 universiti buat race kereta eletrik kat Sepang. 
Aku memang malas nak pergi, rasanya sekarang dah kurang sikit kot dengan race2 nih...kecuali motogp jek.


Btw, layan je la gambar2 yang ada nih. Nak citer lebih2 pun aku bukan pakar dalam bidang motorsport nih. Tapi aku nak tengok juga Prevé R3 ni masuk race satu hari nanti.

Rasanya bukan aku je yang nak tengok, orang lain pun nak tengok juga kemampuan Prevé R3 dalam kelasnya nanti. Harap2 memberangsangkan laa....



 

BLOG SELANGOR

Copyright 2010 All Rights Reserved