ads

Ahad, 15 Disember 2013

12 di cheras - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di cheras - Google Blog Search


Suami gila seks rakam isteri mandi bogel <b>di Cheras</b> | Pilihan Anda

Posted: 12 Dec 2013 08:10 AM PST

Kuala Lumpur: Lima jahitan di kepala dan lebam seluruh badan. Itulah harga terpaksa dibayar seorang wanita berusia 27 tahun kerana menghalang suaminya daripada merakam videonya sedang berbogel di bilik mandi.

Dalam kejadian jam 12 tengah hari di rumah mereka di Bandar Sri Permaisuri, di sini, kelmarin, mangsa juga diugut bunuh lelaki terbabit kerana menghalangnya daripada berbuat demikian.

Menyedari suaminya berusia 29 tahun mempunyai niat jahat selain tidak tahan dipukul, mangsa membuat laporan di Balai Polis Salak Selatan, di sini.

Sumber berkata, sebelum kejadian, suami mangsa bertindak merakam video isterinya yang sedang mandi menggunakan telefon bimbit tanpa pengetahuan wanita terbabit.

"Bagaimanapun, perbuatan itu kemudian disedari isterinya sebelum meminta suaminya memadamkan video yang direkodkan itu.

"Permintaan mangsa tidak diendahkan sebaliknya lelaki itu memujuk isterinya untuk merakamkan adegan mereka berasmara," katanya memberitahu permintaan itu juga turut ditolak dengan baik oleh isterinya itu.

Sumber itu berkata, mangsa kemudian cuba merampas telefon bimbit milik suaminya itu dipercayai mahu memadam rakaman video berkenaan.

"Perbuatannya menyebabkan suaminya naik marah lalu bertindak menghentak kepala mangsa di dinding bilik dan almari.

Lelaki itu juga dilapor menumbuk dan menendang mangsa berulang-kali dan ketika itu, mangsa hanya mampu merayu dikasihani.

"Lelaki terbabit turut mengugut untuk membunuh isterinya itu sebelum meninggalkan rumah," katanya.

Menurutnya, mangsa yang mengalami kecederaan segera menghubungi rakannya sebelum dibawa ke sebuah hospital swasta di kawasan berhampiran kediamannya.

"Mangsa dilapor menerima sekurang-kurangnya lima jahitan di kepala selain mengalami lebam pada beberapa bahagian badan," katanya.

Katanya, mangsa turut membuat laporan di balai polis berhampiran.

"Sehingga kini, tiada tangkapan dilakukan dan polis sedang menyiasat kes berkenaan mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan (KK)," katanya.

12 di teluk datok - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di teluk datok - Google Blog Search


Adun <b>Teluk Datuk</b> Bantu Mangsa Rumah Terbakar | Selangorkini

Posted: 05 Feb 2013 01:41 AM PST

[unable to retrieve full-text content]TELUK DATUK 5 JAN : Tiga buah keluarga yang menjadi mangsa kejadian rumah terbakar di Kampung Sungai Cheeding di sini masing-masing menerima sumbangan kilat berjumlah RM1,000 setiap keluarga daripada ...

12 di semenyih - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di semenyih - Google Blog Search


<b>Semenyih</b> Baru: Perbahasan <b>di</b> Dewan Undangan Negeri Selangor

Posted: 22 Nov 2013 06:07 PM PST

Ini adalah sedutan perbahasan ADUN Semenyih, Datuk Hj Johan Abd Aziz di Dewan Undangan Negeri Selangor pada 21 Nov 2013. Beliau mengupas isu kenaikan cukai taksiran, kesesakan trafik dan jalan pintas di Semenyih, pembuangan sisa pepejal dan bau busuk serta jalan (yang runtuh lebih setahuan lalu) di Empangan Semenyih yang masih tidak dibaiki oleh Kerajaan Negeri Selangor.

di negeri selangor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri selangor - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Pusat Zakat <b>Selangor</b> - Jawatan Kosong Terkini <b>...</b>

Posted: 15 Dec 2013 03:18 PM PST

Ditubuhkan lebih sepuluh tahun lalu, Pusat Zakat Selangor (Majlis Agama Islam Selangor), begitu sinonim dengan peningkatan kesedaran berzakat di negeri Selangor dan kecekapan mengagihkannya. Selama sedekad itu, banyak institusi Islam yang dibantu, golongan dhaif yang mampu tersenyum puas – punya jaminan hidup, sosio ekonomi dan budaya yang seimbang.

 

Position:-

1. Administrative Assistant 

Closing date : 12 January 2014

12 di kuala selangor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :- di kuala selangor - Google Blog Search

12 di kuala selangor - Google Blog Search


Baja Najis Babi Bertaburan <b>Di Kuala Selangor</b> - MyNewsHub

Posted: 12 Dec 2013 06:13 PM PST


KUALA SELANGOR – Tidak tahu dari mana datangnya, tetapi timbunan guni berisi baja dipercayai najis babi bertaburan di jalan Kuala Selangor menghala ke Bukit Rotan dan Ijok sehingga menimbulkan bau meloyakan.

Bukan satu, tetapi puluhan guni yang hancur masih bertaburan di atas jalan menyebabkan pengguna terpaksa menggunakan laluan bertentangan gara-gara mahu mengelak daripada terkena guni terbabit.

Lebih dikesalkan, laluan berbau busuk itu menimbulkan masalah kepada pengguna terutamanya penunggang motosikal dan basikal yang melalui kawasan itu dan bau busuk turut menjejaskan peniaga makanan berhampiran.

Penunggang motosikal, L Selvam, 56, berkata, dia yang melalui jalan dari Bukit Rotan untuk ke Ijok untuk mengambil anak di Perhentian Bas Ijok tidak terlepas menjadi mangsa apabila terlanggar salah satu timbunan guni itu.

Menurutnya, dia tidak sempat mengelak dari melanggar timbunan guni itu menyebabkan bau busuk melekat pada pakaian dan tayar motosikalnya.

"Saya ingatkan bantal peluk jatuh bertaburan tetapi apabila dekat, bau busuk menusuk hidung. Saya terpaksa batalkan niat mahu berhenti memungut guni itu untuk diletakkan di tepi jalan kerana tak tahan baunya yang busuk," katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Bagi Penghulu Mukim Api-Api/Ijok, Hussien Idris berkata, dia turut mengalami nasib sama ketika melalui jalan itu untuk ke rumahnya di Assam Jawa dari Lebuhraya Kuala Lumpur-Selangor (Latar) melalui susur keluar Ijok.

Menurutnya, meskipun laluan tidak terkena timbunan guni baja itu, namun bau yang cukup meloyakan menyebabkan pemandu terpaksa masuk ke laluan bertentangan bagi mengelak melanggar guni itu.

"Timbunan najis itu perlu dialihkan segera kerana najisnya melekat pada tayar kereta dan menimbulkan masalah kepada pengguna beragama Islam. Sewajarnya masalah ini tidak berulang lagi," katanya.

Sementara itu, Jurutera Daerah Kuala Selangor, Ir Zamsari Mohamad berkata, pihaknya mengambil inisiatif untuk membersihkan laluan yang terjejas akibat tumpahan baja yang mungkin disimpan di dalam lori yang melebihi muatan.

"Pihak Jabatan Kerja Raya (JKR) masih menyiasat punca perkara ini dan bagi sesiapa yang melihat insiden itu diharapkan dapat membuat laporan di balai polis berhampiran bagi memudahkan tindakan diambil.

"Mungkin kenderaan yang membawa muatan baja itu melebihi dari simpanan yang sepatutnya menyebabkan perkara itu berlaku dan sewajarnya pemilik kenderaan tidak membawa muatan melebihi had yang ditetapkan kerana mengundang masalah kepada pengguna jalan raya," katanya. - Sinar Harian Online

Baja Najis Babi Bertaburan Di Kuala Selangorhttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/Najis.jpghttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/Najis-150x150.jpgMyNewsHub Terkini,

KUALA SELANGOR - Tidak tahu dari mana datangnya, tetapi timbunan guni berisi baja dipercayai najis babi bertaburan di jalan Kuala Selangor menghala ke Bukit Rotan dan Ijok sehingga menimbulkan bau meloyakan. Bukan satu, tetapi puluhan guni yang hancur masih bertaburan di atas jalan menyebabkan pengguna terpaksa menggunakan laluan bertentangan gara-gara...

<p style="text-align: justify;">KUALA SELANGOR - Tidak tahu dari mana datangnya, tetapi timbunan guni berisi baja dipercayai najis babi bertaburan di jalan Kuala Selangor menghala ke Bukit Rotan dan Ijok sehingga menimbulkan bau meloyakan.</p> <p style="text-align: justify;">Bukan satu, tetapi puluhan guni yang hancur masih bertaburan di atas jalan menyebabkan pengguna terpaksa menggunakan laluan bertentangan gara-gara mahu mengelak daripada terkena guni terbabit.</p> <p style="text-align: justify;">Lebih dikesalkan, laluan berbau busuk itu menimbulkan masalah kepada pengguna terutamanya penunggang motosikal dan basikal yang melalui kawasan itu dan bau busuk turut menjejaskan peniaga makanan berhampiran.</p> <p style="text-align: justify;">Penunggang motosikal, L Selvam, 56, berkata, dia yang melalui jalan dari Bukit Rotan untuk ke Ijok untuk mengambil anak di Perhentian Bas Ijok tidak terlepas menjadi mangsa apabila terlanggar salah satu timbunan guni itu.</p> <p style="text-align: justify;">Menurutnya, dia tidak sempat mengelak dari melanggar timbunan guni itu menyebabkan bau busuk melekat pada pakaian dan tayar motosikalnya.</p> <p style="text-align: justify;">"Saya ingatkan bantal peluk jatuh bertaburan tetapi apabila dekat, bau busuk menusuk hidung. Saya terpaksa batalkan niat mahu berhenti memungut guni itu untuk diletakkan di tepi jalan kerana tak tahan baunya yang busuk," katanya kepada Sinar Harian, semalam.</p> <p style="text-align: justify;">Bagi Penghulu Mukim Api-Api/Ijok, Hussien Idris berkata, dia turut mengalami nasib sama ketika melalui jalan itu untuk ke rumahnya di Assam Jawa dari Lebuhraya Kuala Lumpur-Selangor (Latar) melalui susur keluar Ijok.</p> <p style="text-align: justify;">Menurutnya, meskipun laluan tidak terkena timbunan guni baja itu, namun bau yang cukup meloyakan menyebabkan pemandu terpaksa masuk ke laluan bertentangan bagi mengelak melanggar guni itu.</p> <p style="text-align: justify;">"Timbunan najis itu perlu dialihkan segera kerana najisnya melekat pada tayar kereta dan menimbulkan masalah kepada pengguna beragama Islam. Sewajarnya masalah ini tidak berulang lagi," katanya.</p> <p style="text-align: justify;">Sementara itu, Jurutera Daerah Kuala Selangor, Ir Zamsari Mohamad berkata, pihaknya mengambil inisiatif untuk membersihkan laluan yang terjejas akibat tumpahan baja yang mungkin disimpan di dalam lori yang melebihi muatan.</p> <p style="text-align: justify;">"Pihak Jabatan Kerja Raya (JKR) masih menyiasat punca perkara ini dan bagi sesiapa yang melihat insiden itu diharapkan dapat membuat laporan di balai polis berhampiran bagi memudahkan tindakan diambil.</p> <p style="text-align: justify;">"Mungkin kenderaan yang membawa muatan baja itu melebihi dari simpanan yang sepatutnya menyebabkan perkara itu berlaku dan sewajarnya pemilik kenderaan tidak membawa muatan melebihi had yang ditetapkan kerana mengundang masalah kepada pengguna jalan raya," katanya. -<strong> Sinar Harian Online</strong></p>

12 di jenjarom - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di jenjarom - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Nov 2013 03:12 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Nov 2013 03:16 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Aricom inspirations: Renovasi & Dekorasi Rumah Teres <b>di Jenjarom</b> <b>...</b>

Posted: 02 Mar 2012 07:54 AM PST

Tempoh hari ARICOM menerima panggilan dari seorang pelanggan yang baru sahaja membeli sebuah kediaman jenis teres setingkat di daerah Jenjarom, Selangor. Dari bual bicara, pemilikmahukan kediaman barunya ini memilik sebuat set kabinet dapur yang elegan dan sempurna. Begitu juga beliau mengidamkan sebuah almari pakaian sediabina untuk bilik utama.


Zal tiba di rumah pelanggan di daerah Jenjarom, Selangor.

Setelah memahami apakah kemahuannya, ARICOM memberi cadangan dan pandangan setelah mengambil kesemua ukuran di bahagian-bahagian tertentu. Oleh kerana kediaman ini mempunyai ruang-ruang yang cukup terhad jadi ARICOM menggunakan setiap inci yang ada untuk dimanfaatkan.

Setelah meneliti keseluruhan ruang rumah dan memahami apa yang dimahukan pemilik, akhirnya ARICOM memberikan satu cetusan idea penuh inspirasi. Meski pun punya ruang yang terhad, ARICOM tampil membawakan struktur dapur yang cukup moden dan ringkas buat keselesaan memasak. Walaupun kabinet dapur ini tidak besar namun susunan rapi dan reka bentuknya cukup menarik, tampil beraura dan berkonsepkan moden. ARICOM memberi 2 cadangan tona warna untuk pilihan tuan rumah, samada alunan hitam zaitun ataupun pilihan rona coklat tanah. Jadi ianya terserah kepada pemilik untuk memilih.

Ruang dapur asal dan ruang dapaur selepas mendapat sentuhan Zal (dalam rekaan 3D) beronakan Hitam Zaitun.

Ruang dapur asal dan ruang dapur selepas mendapat sentuhan Zal (dalam rekaan 3D) beronakan Coklat Tanah.

Bagi ruang bilik tidur pula, ARICOM menampilkan satu sentuhan almari pakaian sediabina yang serba ringkas tetapi anggun. Dengan 3 pintu tolak berkonsepkan almari Jepun, dua daripadanya berterapkan cermin bias agar dapat meluaskan lagi ruang bilik yang terhad ini. Dengan ruang-ruang penyimpanan yang selesa, segala pakaian dan fabrik dapat disimpan dan disusun rapi.

Ruang asal bilik tidur utama dan selepas mendapat sentuhan Zal (dalam rekaan 3D) almari pakaian sediabina berkonsepkan 'Modern Jappan'.

Nah... kini tuan rumah amat berpuas hati dengan cetusan idea dan proposal kami. Bagi keluarga ini mereka tidak sabar melihat hasilnya dan memulakan kehidupan indah di kediaman baru ini.Segala proses renovasi dan dekorasi ini bakal bermula pertengahan April 2011 ini!

Adakah anda juga punya impian yang sama, mahu memiliki ruang-ruang indah di dalam kediaman anda, inilah masanya, berbicaralah bersama ARICOM dan dapatkan sentuhan inspirasinya....Setiap dari anda berhak memilik kediaman impian!

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Oct 2013 03:07 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Oct 2013 03:17 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Sep 2013 03:09 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Sep 2013 03:17 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Aug 2013 03:30 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Jul 2013 03:10 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Jun 2013 03:22 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Ketua Wanita UMNO <b>Jenjarom</b> 1 maut kemalangan | Malaysia Edition

Posted: 11 Jun 2013 10:10 PM PDT

KUALA LANGAT – Hasrat Ketua Wanita UMNO cawangan Jenjarom untuk membuat pemeriksaan darah di Klinik Kesihatan Jenjarom di sini tidak kesampaian apabila dia maut selepas motosikal yang ditunggang dirempuh sebuah motosikal lain kelmarin.

Nor Asmah (kanan) bergambar bersama menantu dan cucunya, pada hari berkempen sempena pilihan raya lalu di Kampung Jenjarom, Banting. Foto -BH

Dalam kejadian pada pukul 7.30 pagi di hadapan Klinik Kesihatan Jenjarom itu, Nor Asmah Paniti, 52, yang menunggang motosikal Modenas seorang diri dilanggar dari belakang oleh motosikal jenis EX5.

Penunggang motosikal EX5 ialah seorang remaja lelaki berusia 18 tahun.

Kejadian itu dikatakan berlaku ketika Nor Asmah mahu membelok ke kanan untuk masuk ke kawasan klinik kesihatan.

Akibat rempuhan kuat, Nor Asmah terjatuh daripada motosikal menyebabkan kepalanya cedera parah manakala kaki dan tangan kanannya patah menyebabkan dia tidak sedarkan diri.

Mangsa kemudiannya disahkan meninggal dunia pada pukul 9.30 malam di Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang (HTAR) selepas 14 jam menerima rawatan.

Remaja terbabit pula patah tangan kiri selain mengalami luka-luka di badan dan dirawat di Hospital Banting.-kosmo

Aku Budak Telok: Mari Kenali Sejarah TPG: Telok, Kampung Medan <b>...</b>

Posted: 12 Jun 2013 08:32 AM PDT

Salam buat kengkawan semua. Apa khabar waris
 (warigh, kata orang Nogori Sembilan)? Moga-moga sihat semua..
Sebut pasal warigh, teringat aku lagu rapper Negeri Sembilan tu...
 (Aku tukar sikit liriknya)

                                    Melayu Telok..where you at?

                                    Jawa Sijangkang...where you at?,
                                    Melayu/ Jawa  Kg. Medan...where you at?,
                                    Jawa Kebun Baharu...where you at?
                                    Jawa Jenjarom...Where you at?
                                    Sakai Telok Gonjeng...where you at?
                                    Semua ada berapa?
                                    Beribu-ribu. (Hahaha...Amekkau!)

Sebut pasal Telok Panglima Garang, sebenarnya kita bercakap pasal

 kampung dan mukim menggunakan nama yang sama. Mukim Telok ini 
terletak dalam daerah Kuala Langat. Di dalamnya ada banyak kampung
 tradisional, kampung baru dan taman-taman perumahan yang sedang 
rancak naik macam cendawan lepas hujan. Aku sengaja masukkan
 dalam entri ini sejarah kg. Jenjarom.Walaupun Jenjarom berada dalam
 mukim yang lain ( Mukim Tanjong Dua Belas), namun hubungan erat 
penduduk telah terjalin sejak sekian lama. Dulu klinik kerajaan, dewan 
orang ramai, ,balai polis, pejabat pos hanya ada di Sg. Jarom. 
Jadi, Jenjarom penting bagi orang-orang di Telok.

 Korang tengok jer peta di bawah ni, korang akan get the picture,

 kata cikgu omputeh aku dulu.


Jadi, hari ini, aku nak bawa tuan-tuan, puan-puan, adik kakak ke mukim kami
 yang tercinta ini. Bukan citer pasal lanskapnya, tapi sejarah gemilangnya.
 Semoga anak-anak dapat belajar asal usul tempat tumpah 
darah datuk nenek , ayah emak kamu sekalian. Begini ceritanya.....

Kampung Telok Panglima Garang

Nama asal Kampung Telok Panglima Garang adalah Nibong Dengkil
 dan terletak di telok sungai di mana didiami oleh kaum orang asli.
 Disebabkan kedudukannya yang strategik, ramai pedagang-pedagang Aceh
 datang dan mula membuat penempatan di hilir sungai sehingga kawasan
 tersebut dipanggil Beting Pak Aceh.
Apabila segolongan mereka mengetahui bahawa terdapat Orang Asli
 tinggal di Nibong Dengkil, maka pedagang Aceh ini mudik ke hulu 
untuk mengambilalih dan menguasai Nibong Dengkil. Sewaktu itu terjadi
 pergaduhan di antara mereka dan menyebabkan Orang Asli melarikan diri
 ke Bukit Tampoi di Dengkil. Di sepanjang perjalanan Orang Asli
 yang menyusuri sungai hingga ke Bukit Tampoi, Dengkil mereka telah
 berpesan kepada penduduk yang ditemui dengan kata-kata :

"JAGA BAIK-BAIK DI TELOK ADA PANGLIMA GARANG"


Sebagai bukti terdapat penduduk di kalangan penduduk asli di Bukit Tampoi, 

Dengkil mendakwa dan mengaku bahawa mereka berasal dari Telok 
dan menetap di sini setelah dihalau oleh pedagang Aceh yang 
amat handal dan garang. Begitulah asal-usul nama
 Kampung Telok Panglima Garang manakala
 lambang harimau diambil di atas keberanian dan sifat pedagang Aceh 


Kampung Sijangkang
Kampung Sijangkang merupakan salah satu kampung yang terletak
 di daerah Kuala LangatSelangorMalaysia. Kampung Sijangkang
 terletak lebih kurang 12 km dari arah Klang ke Banting di Kuala Langat. 
Pusatnya pekan Sijangkang.Nama Sijangkang berasal dari sejenis pokok
 yang menyamai pokok getah. Ia adalah sejenis pokok hutan yang
 menyebarkan biji-biji dengan cara ltupan sendiri.
 Nama pokok itu adalah pokok Jangkang. Pokok ini terdapat di
 sebahagian tempat di Indonesia.
Masih berkaitan dengan pendapat pertama juga. Pokok Jangkang itu mati
 di sebuah anak sungai yang kemudiannya diberi nama sungai Jangkang
 iaitu anak Sungai Langat. Dalam bahasa Cina, mati disebut 'si'.
 Maka timbul nama 'Si Jangkang' yang akhirnya bertukar menjadi 'SIJANGKANG'.
Adalah dianggarkan kampung ini mula dibuka dalam lingkungan tahun 1907.
 ia diteroka dari arah Sungai Jangkang. Sebahagian dari penduduk kampung
 ini adalah berasal dari Indonesia iaitu Pulau Jawa, manakala yang
 lainnya berasal dari kampung-kampung lain yang lebih lama dibuka
 seperti Kampung Beting Tengah dan Kampung Pendamar.
 Mereka mendarat dari Sungai Jangkang dari pengkalan-pengkalan kecil
 yang terdapat di tepi sungai. Ini bermakna kampung Benting Tengah
 dan Kampung Pendamar adalah lebih tua dari Kampung Sijangkang.
Tanah perkuburan yang pertama terletak hampir dengan sungai dan
 ketika ini dipercayai sudah terhakis oleh air sungai tersebut. Wakaf perkuburan
 yang ada sekarang asalnya adalah tapak masjid lama 
dan Sekolah Melayu lama (dibuka pada tahun 1911).Pada masa dulu tanah dari
 tepi sungai hingga ke perkuburan sekarang adalah di bawah Geran Bebas
 (Geran Putih) iaitu boleh dibeli oleh orang asing. Peneroka Kampung Sijangkang
 yang awal menjualnya kepada orang Cina untuk menambah pembiayaan
 menunaikan fardhu haji. Sebab itulah hingga sekarang, orang Cina
 masih mempunyai kebun di situ. Bagaimanapun dalam lingkungan tahun 1925,
 ada beberapa sekatan dan pindaan kanun tanah dari Geran Putih ke Geran Merah. 

Pada tahun 1930-an, kemudahan asas iaitu jalan raya mula dibina 

menghubungkan satu tempat ke satu tempat. Pekan (kedai-kedai termasuk pasar)
 Kampung Sijangkang yang awal adalah terletak di Batu 8
 (jaraknya 8 batu dari Klang = 12.8 km). Kemudian selepas zaman darurat,
 selepas orang-orang Cina dipindahkan ke kampung-kampung baru,
 Pekan Kampung Sijangkang dipindahkan ke Batu 1. 
Tanaman hasil utama di Kampung Sijangkang ketika itu ialah getah dan kopi.
Pulau Carey
Pulau Carey merupakan sebuah pulau yang terletak di dalam negeri Selangor,
 Malaysia. Ia terletak di selatan Pelabuhan Klang dan utara Banting.
 Pulau Carey merupakan pulau lembangan mendatar yang besar
 terletak di daerah Kuala Langat, Selangor, Malaysia. Walaupun secara teknikal 
ia merupakan sebuah pulau, namun pada hakikatnya tanah pulau ini 
hanya dipisahkan dari tanah besar disebabkan oleh kehadiran Sungai Langat
 diantara keduanya. Pulau Carey mendapat nama dari seorang pegawai British
 yang juga merupakan pengusaha ladang kopi dan getah bernama Valentine Carey,
 beliau dilihat arif dalam aktiviti pertanian dan kesuburan tanah pertanian yang
 telah digunakan melebihi 100 tahun. Pulau Carey juga pernah dikenali dengan
 nama seperti Pulau Bangsar dan Telok Gonjeng

Pulau Carey cukup sinonim dengan kewujudan penempatan awal

 masyarakat Orang Asli, Mah Meri yang terkenal di Malaysia.
 Mah Meri merupakan salah satu dari 18 buah puak Orang Asli
 yang wujud di Malaysia. Jarak Pulau Carey dengan bandaraya Kuala Lumpur 
ialah sekitar 50 kilometer. Di sini terdapat enam buah penempatan
 masyarakat Mahmeri iaitu di Kampung Sungai Judah, Kampung Bumbun, 
Kampung Sungai Rambai, Kampung Kepau Laut, Kampung Sungai Jugra
 dan Kampung Sungai Kurau (Shaiful Bahri Md. Radzi, 2002a).
Komuniti Mah Meri di sini cukup ramai bilangannya mencapai 1400 orang,
 yang terkenal dalam aktiviti pembuatan boneka kayu dan topeng.

Kampung Jenjarom

Menurut catatan sejarah, Kampung Jenjarom mula diterokai oleh
 sekumpulan orang Melayu pada tahun 1926 bersamaan 1346 Hijrah
 dalam Kalendar Islam. Kumpulan peneroka kebun ini diketuai oleh 
Tuan Haji Masrek Haji Narang yang juga berketurunan Banjar.
 Pada asalnya, tanah di Kampung Jenjarom hanya diusahakan
 sebagai kawasan perkebunan. Antara tanaman yang mereka usahakan
 ialah nanas, pisang, ubi kayu dan banyak lagi. Setelah selesai berkebun, 
kumpulan peneroka ini akan pulang ke rumah masing-masing yang
 terletak berhampiran Kampung Jenjarom seperti di Sungai Jarom,
 Sungai Buaya dan Kampung Sijangkang.
Jenjarom dibahagikan kepada dua kawasan, iaitu Sungai Jarom
 dan Kampung Jenjarom. Nama Kampung Jenjarom berasal dari sejenis
 tumbuhan yang dikenali sebagai Rumput Purun. Pada masa dahulu,
 rumput ini banyak tumbuh di sekitar kawasan Kampung Jenjarom. 
Bentuknya yang tirus, tajam dan tersusun seperti jarum memberi ilham
 kepada peneroka kampung untuk menamakan kampung ini sebagai
 Kampung Jenjarom.
 Ia dibahagikan mengikut kawasan-kawasan tertentu, bermula dari
 Kawasan Satu hingga Kawasan 12. Setiap kawasan ditandakan 
dengan sebuah papan tanda.




:: CIKGU NORAZIMAH ::: Video Lagu RAYA <b>di</b> KAMPUNG <b>JENJAROM</b>

Posted: 03 Aug 2013 06:43 PM PDT


Mood RAYA semakin menjadi-jadi kebelakangan ni ! Dalam duk layanz lagu raya, tiba2 terjumpa videoklip lagu baru dari artis baru seperti iamNEETA, Najwa Latif, Deanna Hussin & Mimie Haris. Yang SPECIAL nyer video ni dibuat di KAMPUNG JENJAROM tau. Kampung En. Arep tu ! Tiap2 minggu Cikgu Norazimah balik kampung, tak tahu lak ada artis wat videoklip. Tup..tup..kuar kt youtube ! Tu pon anak sedara yang tag kan video tu, kalau tak, memang tak tahu ler..hehe
Cikgu Norazimah tertanya-tanya gak, nape le dorang tak wat shooting kt umah mak mertua yer, lagi old skul tau umah mak mertua Cikgu Norazimah ni. Kalau tak, boleh ler glamer kejab ! Ahaks...

~ Rumah klasik dibuka untuk shooting drama/filem ! Sila PM Cikgu Norazimah yer..hahahaha ~
[p/s: pengsan kalau bapak mertua baca entry ni.. nth paper menantu sorang ni ! wink ]

:: CIKGU NORAZIMAH ::: Video Lagu RAYA <b>di</b> KAMPUNG <b>JENJAROM</b>

Posted: 03 Aug 2013 06:43 PM PDT


Mood RAYA semakin menjadi-jadi kebelakangan ni ! Dalam duk layanz lagu raya, tiba2 terjumpa videoklip lagu baru dari artis baru seperti iamNEETA, Najwa Latif, Deanna Hussin & Mimie Haris. Yang SPECIAL nyer video ni dibuat di KAMPUNG JENJAROM tau. Kampung En. Arep tu ! Tiap2 minggu Cikgu Norazimah balik kampung, tak tahu lak ada artis wat videoklip. Tup..tup..kuar kt youtube ! Tu pon anak sedara yang tag kan video tu, kalau tak, memang tak tahu ler..hehe
Cikgu Norazimah tertanya-tanya gak, nape le dorang tak wat shooting kt umah mak mertua yer, lagi old skul tau umah mak mertua Cikgu Norazimah ni. Kalau tak, boleh ler glamer kejab ! Ahaks...

~ Rumah klasik dibuka untuk shooting drama/filem ! Sila PM Cikgu Norazimah yer..hahahaha ~
[p/s: pengsan kalau bapak mertua baca entry ni.. nth paper menantu sorang ni ! wink ]

12 di sungai tenggi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sungai tenggi - Google Blog Search


Sepatutnya PAS Bersyukur Bila UMNO-BN Belanja <b>Tinggi di Sungai</b> <b>...</b>

Posted: 06 Nov 2013 09:58 PM PST

PAS dah tak tahu nak bangga macam mana lagi walaupun mengekalkan kemenangan di Sungai Limau. Majoriti yang dipungut oleh PAS jauh lebih kecil berbanding sebelum ini. PAS yang cukup yakin dapat menang sekurang-kurangnya 2000 undi, akhirnya terpaksa terima hakikat kubu kuat PAS itu boleh bertukar jadi pengkalan baru UMNO-BN.

Sungai Limau bersempadan dengan Tokai yang merupakan satu lagi kubu kuat PAS di Kedah. Tokai dan Sungai Limau sahaja sahaja hijaunya. Tokai dan Sungai Limau juga sama sahaja kebalnya. Dan kadar kemiskinan di Sungai Limau sama sahaja dengan kadar kemiskinan di Tokai. Tidak lebih dan tidak kurang. 

Disebabkan tidak boleh berbangga apa-apa dengan kemenangan di Sungai Limau, PAS cuba mengejek-ejek pemberian UMNO-BN kepada penduduk semasa PRK DUN Sungai Limau yang berakhir tiga hari sudah. PAS kata, pertambahan majoriti yang diperolehi oleh UMNO-BN, tidak sepadan dengan perbelanjaan RM16 juta yang dikeluarkan oleh UMNO-BN untuk penduduk Sungai Limau. Dan kemudian, PAS mendabik dada pula dengan perbelanjaan mereka yang sangat sedikit – kononnya – bagi mengekalkan kemenangan di situ. 

Di sini sahaja sudah cukup untuk menggambarkan betapa teruknya PAS melayan para penyokong mereka sendiri. Sekaligus membenarkan dakwaan bahawa selama ini, PAS amat berharap, lebih ramai golongan miskin wujud di Malaysia bagi memudahkan mereka hidup dan berkempen. Tanpa golongan miskin, PAS tidak boleh menarik golongan profesional dan golongan anti-establishment yang berlegar-legar di kalangan golongan muda. 

Seharusnya, apa yang dibelanjakan oleh UMNO-BN sepanjang PRK untuk rakyat, tidak perlu dipersoalkan. Dalam keadaan biasa, bantuan yang diberi, kebanyakannya seperti mencurahkan hampas kelapa untuk makanan angsa. PRK merupakan medan terbaik untuk mengorek keluar segala nanah dan pekung yang terselindung di sebalik retorik-retorik politik terutama sekali dengan prinsip, miskin di dunia tidak apa asalkan kaya di akhirat. 

Memang benar, sekali imbas, apa yang dilakukan oleh UMNO-BN kepada penduduk di Sungai Limau sebagai satu pembaziran. Namun kalau dilihat secara lebih mendalam, apa yang dilakukan oleh UMNO-BN merupakan perkara paling wajar. 

Sepanjang lima tahun, banyak masalah kemiskinan dan masalah kewangan yang membelenggu penduduk tempatan tidak diutarakan dan didedahkan. PRK merupakan medan terbaik untuk agensi-agensi terbabit mengenalpasti secara lebih terperinci tentang masyarakat yang perlu dibantu dan keperluan yang perlu dipersiapkan. Biarpun ia mungkin kelihatan seperti meraih undi, namun seharusnya kalau benar PAS bersungguh-sungguh mahu membela masyarakat yang diwakilinya, kerjasama yang lebih baik diberikan kepada agensi-agensi tersebut, bukannya dengan memperolok-olokkan bantuan dan peruntukan yang diumumkan. 

Tanpa PRK, banyak masalah tidak diketengahkan. 

Berdasarkan kepada pemerhatian di seluruh Sungai Limau, isu kemiskinan dan pengabaian warga tua dan orang sakit, begitu berleluasa. Biarpun PAS seringkali menampilkan diri sebagai parti kebajikan dengan slogannya, Islam Untuk Semua, tetapi slogan hanya tinggal slogan. Tiada sebarang perubahan besar yang dilakukan oleh PAS meskipun telah enam penggal menguasai Sungai Limau. 

Sepatutnya semasa kempen PRK DUN Sungai Limau, PAS boleh membawa sama Majlis Agama Islam Kedah dan Baitulmal serta Pusat Zakat yang kebanyakan pegawainya terdiri daripada penyokong dan ahli-ahli PAS. Biar mereka lihat sendiri pengabaian yang telah dilakukan walaupun mereka diberikan amanah untuk menjaga wang zakat. Biar mereka menilai sendiri kerosakan agama yang telah mereka lakukan sepanjang kempen berkenaan. 

Sepatutnya PAS turut sama berkongsi kerja untuk membangunkan ummah. Pembangunan ummah tidak hanya datang dalam bentuk cerita metafora agama, syurga, neraka, dosa dan pahala semata-mata, tetapi juga seperti yang seringkali dituturkan oleh PAS, AGAMA MELIPUTI SEGALA URUSAN DUNIAWI DAN UKHRAWI, maka kemiskinan dan kesusahan rakyat yang diwakili, turut dicari jalan penyelesaian terbaik berdasarkan apa yang ada di negara ini. 

Malangnya, PAS hanya mahu bercerita tentang kebanggaan mereka menang, bukannya mahu menyelesaikan amanah dan tanggungjawab!

penemuian duit timah ikan <b>di sungai</b> kota <b>tinggi</b> - Malaysia Metal <b>...</b>

Posted: 08 Dec 2013 05:01 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Kali ini rakan md iaitu Md Zack berjaya menemui duit timah ikan, ketun johor, manik-manik, paku lama dan beberapa objek logam di sungai kota tinggi johor. penemuian menarik adalah seekor duit timah ikan. Duit timah ikan ...

12 di dengkil - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di dengkil - Google Blog Search


5 Gambar kemalangan maut <b>di</b> Jalan <b>Dengkil</b>-Kota Warisan petang <b>...</b>

Posted: 27 Nov 2013 05:44 PM PST

http://tengoktvonline.blogspot.com/2013/11/5-gambar-kemalangan-maut-jalan-dengkil-kota-warisan.html


Seorang wanita maut manakala enam lagi cedera parah dalam kemalangan membabitkan tiga buah kenderaan di Kilometer 51.5 Jalan Dengkil-Kota Warisan, di sini semalam.

Dalam nahas kira-kira pukul 1.30 petang itu, mangsa, Nathrah Zulkifli, 38, yang memandu kereta proton Iswara meninggal dunia di tempat kejadian manakala seorang rakan dan dua anaknya cedera parah.

Difahamkan ketika kejadian, Nathrah dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Persada Murni Alam Milenia, Bandar Enstek, Labu, Negeri Sembilan sebelum dirempuh oleh kenderaan pelbagai guna (MPV) jenis Toyota Avanza yang datang dari arah bertentangan.

Pegawai Penyiasat Trafik Ibu Pejabat Polis (IPD) Sepang, Inspektor Farah Hakim Azizan berkata, siasatan awal mendapati Toyota Avanza yang dipandu oleh seorang lelaki bersama dua penumpang lain hilang kawalan dan terbabas ke laluan bersebelahan.


Katanya, selain dirempuh MPV itu kereta mangsa turut dilanggar sebuah teksi yang mengekorinya di belakang.

"Mangsa meninggal dunia di tempat kejadian akibat cedera teruk di kepala manakala kesemua mangsa yang cedera dihantar ke Hospital Putrajaya untuk menerima rawatan," katanya ketika ditemui ditempat kejadian di sini hari ini.

Pemandu teksi tidak mengalami sebarang kecederaan.

Katanya, kes disiasat mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Polis meminta orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai kejadian itu untuk tampil membantu siasatan dengan menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah Sepang di talian 03-87724222. -Utusan

Pengedar Shaklee <b>di Dengkil</b>, Seri Kembangan, Putrajaya, Bandar <b>...</b>

Posted: 02 Nov 2013 09:45 AM PDT

Kepada warga Dengkil, Seri Kembangan, Putrajaya dan Bandar Baru Bangi, ada berita baik untuk anda. Anda boleh mendapatkan produk Shaklee terus ke depan rumah anda dengan pengedar Shaklee anda di sana.

Anda tidak perlu bersusah payah ke branch Shaklee, pengedar shaklee anda ini boleh menghantar terus ke rumah tanpa perlu anda keluar rumah dan bersesak-sesak di jalan raya. Perkhidmatan dan servis terbaik, penghantaran selamat tanpa kos penghantaran.

So, warga Dengkil, Seri Kembangan, Putrajaya dan Bangi serta Sepang, Hubungi pengedar anda hari ini:

Emel: sufisiber80@yahoo.com
SMS dan Wassap: 012-9359313
COD: Dengkil, Putrajaya, Sepang, Bandar Baru Bangi, Seri Kembangan
-----------------------------------------------------------------------

Bekas Pekerja Ladang <b>Dengkil Di</b> Peruntuk Tanah Bina Rumah <b>...</b>

Posted: 16 Apr 2012 03:28 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]DENGKIL 16 APRIL : Penduduk Pangsapuri Kos Rendah Taman Permata, Dengkil menarik nafas lega apabila Kerajaan Negeri Selangor sedia memperuntukkan tanah bagi membina rumah teres kos rendah untuk bekas ...
 

BLOG SELANGOR

Copyright 2010 All Rights Reserved