ads

Sabtu, 26 Oktober 2013

12 di kuala selangor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di kuala selangor - Google Blog Search


Istirehat Keluarga <b>di</b> Pantai Jeram, <b>Kuala Selangor</b> - (2)

Posted: 22 Oct 2013 05:12 PM PDT

Story on October 19, 2013 - Saturday 
still at Pantai Indah Seaview and Rice Field at Sabak Bernam
Hari ni pepagi lagi i and My Mommi and CiTi, and CiRah melawat kawasan. hee.. pepagi rasa fresh.. so kami dah turun ke kawasan tepi pantai. ye lah.. dulu mai sini in 2010.. kami stayed for the first time. then baru - baru ni mai lagi masa Mem PiJa buat majlis kawin. tapi tak lah pulak meninjau kawasan. so tu yang pepagi i jengah ke sini. nak tengok kawasan di tepi pantai ni..
meninjau kawasan sambil ditemani oleh si kecik - kecik ni.. 
kawasn ni memang bagai dah tak seperti dulu.. dah banyak terhakis.. dan di kawasan muara ni now macam dah ditambak dengan pasir.. i tak berapa pasti macamana.. but i wanna share with you guys about this part.. kawasan belakang ni adalah hak milik pihak apartment. di kawasan ni lah we can have our BBQ time. memang disediakan space for us. cuma, kawasan ni agak tak terjaga..kurang bersih.. kalau di Bali tu, tiap pagi kita akan nampak pihak hotel dengan penyapu. kemestian. sebab tu bersih. but not at this place. cam ne lah nak advertise kan kat frens overseas kann.. malu weiii..

this is the new area/space yang dibuat oleh pihak resort.. kalau dulu deck kayu.. now bersimen.. tempat pun dah berubah. kalau dulu belah kirinya.. now dibuat di belah kanan.. ok gak. kukuh nampaknya..

banyak wakaf - wakaf seperti ini disediakan.. cuma tu lah.. kurang penjagaan.. kurang menarik jadinya..kurang lebih 45 minutes we all di sini, orang atas tu dah sibuk call.. cari ke mana i and the geng.. sibukkk je kannn.. terus lah naik.

rupa - rupanya NekCik with her agenda.. breakfast time. she did cekodok you.. 


i pun, eeemmm rembatlah. cicah dengan kuah rendang. plus ada lah coffee.. wallaaa sedapnya..

tak cukup tu, tambah lak Tokayaki version NekCik.. kalau nak recipe, mintak NekCik lah yee..

Lepas breakfast, we all lepak sakan.. we all berendam. i pun you. heee... lepas gian. tambah nak bagi kuat my back bone ni.. memang rasa berdenyut - denyut gak lah.. seronok memang kami di pool ni sebab masih tak ada sesiapa lagi. maka kami anak - beranak je lah di sini. attire pun tak kesah..

satu pool ni kami semua anak beranak. sakan sungguh. cuaca pun best sangat.. this pool ni terlindung matahari waktu pagi.. sampai pukul 12 pun masih best. redup..terlindung apartment. 

Lepas dah rehat dan makan tengahari dengan balance2 malam tadi tu, we all bersiap - siap nak keluar. tapi di luar tu dah gelap dan hujan. we all nak ke area Sabak Bernam. nak tengok padi. plus nak cari bahan yang nak diBBQ kan malam ni. jadi kena lah ke area tepi pantai.


so... ini lah tempatnya.. macam - macam ada. 



depa sakan memilih gamaknya..


ni dia. for BBQ. we bought 2 kilos. murah you. sekilo dalam RM48..

ni pun.. fresh sangat.  we spent about RM300 for this.

walau hujan tetap mencurah, we all tetap meneruskan perjalanan ke arah Sabak Bernam/Tanjung Karang. nak tengok padi..



nak prove kan waktu ni hujan. tengok lah tu.. 



photo melompat kureng menjadi. sebab hujan..

sebenarnya nak bawak Mommi to be ni ke sini. macam mengidam gitu nak tengok padi. memang kami kurang puas hati sebab tak boleh sakan gambar di padi area ni.. kena balik cepat ke pantai remis. ikan udang sotong kena ambik dari penjual ikan tu.. kalau tak, hanya bakar Salmo je lah..
alhamdulilah walau dalam kepayahan sebab hujan masih turun lagi, Hubby, TokPuCu, TokNgah and the geng berjaya memBBQ kan. i hanya baring di apartment. tak larat sangat.. terasa penat badan dan tulang belulang i. tup - tup tertidur, dan dikejutkan untuk makan malam je. tapiiii. almost at 11.30 malam uuuuu..

Abang Irfan dah tak sabar dah..

dan Udang besar bagak ni. manissss.. i ngap 3 ekor.. ya ampunnn..


ni Salmon yang dibawak dari rumah..
see.. some of the food. hampir habis gak lah we all makan.. i rasa sesak perrut gak lah sebab makan dah terlalu malam. hee.. sampai susah nak tidur..  we all tak makan di kawasan BBQ tu. malas sebab hujan dan kurang selesa. sooo..bentang  plastik as alas makan, dan makan reramai dalam apartment. lagi best. heeeee. berselera semua...


ok lahh. time to sleep.. besok ada lagi time kat sini. so nak enjoy the sleeping time here. lagipun udara di luar tu macam best. sejuk je..ye lah hujan sepanjang petang sampai ke malam. plus angin berhembus je.. sangat nyaman.. ok..nanti cerita lain pulak yee...
*****************************

12 di port klang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di port klang - Google Blog Search


Jom Mancing Bersama <b>Di Port Klang</b>: Todak oh Todak..

Posted: 02 Sep 2013 01:09 AM PDT

Ketika kami bertugas, kadangkala teringin juga untuk memancing. Bila sudah jemu dengan Sardin dan Magie, lauk ikan segar menjadi pilihan. Memancing di kawasan ini pada waktu malam tidak pernah kami lakukan. Namun percubaan kali pertama, membuahkan hasil. Ikan belanak sejengkal yang kami cangkuk pada mata besar tanpa batu pemberat, kami hanyutkan saja. Hasilnya, seekor Todak besar menjadi mangsa.
Walaupun tidak sebesar Marlin atau Layaran, daya tarikan dan lompatanya begitu mengasyikkan. Waktu sesuai untuk menjerat spesis ini ialah ketika air mati perlahan pada waktu malam. Lokasi ini di boya merah di kawasan tugasan kami. Cuma pastikan perambut kuat digunakan, berikutan  terdapat 2 ekor yang berjaya memutuskan perambut 80paun kami pada malam berikutnya. Ikan ini kami jadikan lauk selama 4 hari. Walaupun bukan Tenggiri atau Siakap, setelah dimasak memang sedap. Dagingnya berlapis-lapis sesuai dimasak berkuah. pada yang pertama kali merasainya, tulang bewarna hijau pasti menghairankan!

12 di batang kali - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di batang kali - Google Blog Search


Ngeri! Adengan Tetak Menetak Kumpulan Gangster <b>Di Batang Kali</b> <b>...</b>

Posted: 05 Jul 2013 07:30 PM PDT

Ngeri! Adengan Tetak Menetak Kumpulan Gangster Di Batang Kali | Jika anda pernah menonton filem Gangster, maka gambaran bagaimana sesebuah kumpulan itu bergaduh boleh digambarkan bagaimana. Baru-baru ini, di Batang Kali satu kes tetak telah berlaku. Mangsa hanya seorang lelaki ditetak beberapa kali di kepala, badan dan tangan. Melayukini.net difahamkan, mangsa ditetak sehingga terjatuh. Selepas itu mangsa cuba melarikan diri, namun akibat kesakitan yang amat sangat, mangsa rebah di lokasi berhampiran.

tetak2

BATANG KALI – Umpama babak dalam drama gengster apabila sekumpulan tiga lelaki memegang parang sambil mengejar mangsa dan menetaknya beberapa kali sehingga rebah.

Mangsa yang pada awalnya cedera di kepala, masih mampu berlari dan cuba menyelamatkan diri, namun tiga lelaki terbabit terus mengejar dan menetak badan serta tangan mangsa hingga tidak berdaya.

Penjenayah tidak bertopeng itu hanya beredar setelah melihat mangsanya terbaring dan tidak mampu berdiri lagi.

Saksi yang hanya mahu dikenali sebagai Diana, 24, berkata, kejadian berlaku kira-kira jam 6.15 petang itu bermula di sebuah tempat cuci kereta dan berakhir di kawasan stesen minyak.

"Saya nampak dia berlari dari belakang stesen minyak dan dikejar tiga lelaki berparang.

tetak1
"Dua kali dia jatuh ditetak, kemudian dia bangun ditetak lagi, sampailah dekat tepi jalan itu, dia tumbang dan terus kena cincang," katanya berhampiran tempat kejadian, malam kelmarin.

Seorang lagi saksi dikenali sebagai Adib, 19, berkata, kekecohan bermula dari sebuah tempat cuci kereta di sebelah stesen minyak sebelum mangsa dilihat berlari dengan berlumuran darah dan cedera di kepala.

Menurutnya, situasi ketika itu agak tegang dan menakutkan sehingga semua pelanggan yang mengisi minyak tidak mampu berbuat apa-apa kerana bimbang dicederakan.

"Memang macam drama gengster, orang yang melihat kejadian itu hanya diam tanpa buat apa-apa. Sampailah lelaki itu terbaring di hujung sana, tiga penjenayah berparang tadi terus menetak tangan kirinya sampai putus," katanya.

Adib berkata, mangsa yang hanya memakai baju T lengan pendek dan seluar pendek berkemungkinan menunggang motosikal sebelum diserang kerana terdapat sarung tangan pada tangan kiri mangsa yang putus.

Kenalan mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Kanna, 36, berkata, mangsa merupakan seorang penarik kereta dan tinggal di Taman Wawasan di sini.

Katanya, sebelum kejadian, dia ada ternampak dua kenderaan mencurigakan menggunakan cermin gelap dan bernombor pendaftaran Melaka, singgah di sebuah restoran berdekatan.

"Tidak pasti sama ada mereka ada kaitan dengan kejadian tersebut atau tidak. Tapi, kejadian itu berlaku selepas saya lihat kenderaan mencurigakan. Jadi, mungkin ada kaitan. Tapi saya lupa nombor pendaftarannya," katanya.

Sementara itu,  Ketua Polis Daerah, Superintendan Norel Azmi Yahya Affandi berkata, mangsa, N Sangar, 33, berasal dari Bandar Utama Batang Kali, selain mempunyai sebuah kedai mencuci kereta di sini dan kedai makan di
Hulu Yam.

"Polis masih menyiasat motif sebenar kejadian mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh," katanya, semalam.

Beliau berkata, berdasarkan maklumat awal kes, Balai Polis Batang Kali menerima panggilan telefon daripada orang awam yang memaklumkan berlaku pergaduhan dekat sebuah stesen minyak.

Katanya, pemanggil itu memberitahu seorang lelaki ditetak dengan parang sehingga putus pergelangan tangan kiri dan luka di bahagian kepala.

"Bertindak atas maklumat tersebut, anggota polis ke tempat kejadian dan mangsa yang parah dibawa ke Hospital Kuala Kubu Bharu (HKKB).

"Bagaimanapun, lebih kurang jam 6.55 petang, pihak hospital memaklumkan mangsa meninggal dunia akibat pendarahan di kepala dan bahagian badan," katanya.

P.S. I – 10 Tempat Paling Pelik Di Dunia
P.S. II – Keukenhof – Taman Ajaib Eropah
P.S. III – Subhanallah! Gambar Tasik Ais Gergasi Di Planet Marikh

Sumber : Sinar Harian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 di bukit lanjan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di bukit lanjan - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Oct 2013 07:42 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Sep 2013 07:15 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Aug 2013 07:28 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Aug 2013 07:16 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Jun 2013 07:09 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Apr 2013 07:41 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Feb 2013 07:24 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Senarai dan Lokasi Perangkap Laju / Speedtrap | Isu Halal Terkini

Posted: 14 Aug 2012 12:24 AM PDT

Automated Enforcement System (AES): Berhati-hati,beratus kamera akan menjadi "mata" anggota polis sebaik anda memulakan perjalanan.

Aidilfitri datang lagi,semua perantau akan pulang beraya di kampung masing-masing.Elakkan tragedi,pandu berhati-hati,bila mengantuk berhenti.Jangan pandu laju-laju,ingat orang tersayang,ingat jugak saman…kah!kah!kah!

Sebagai panduan,berikut adalah senarai lokasi pemasangan sistem baru perangkap hadlaju yang telah dipasang oleh pihak PDRM:

PLUS Arah Utara

■ Di bawah jambatan di 456km, Sg Buloh simpang.
■ Di bawah jambatan di 459km, Bukit Lanjan interchange.
■ Di bawah restoran overhed di Sg Buloh.
■ Di bawah jambatan terakhir sebelum tol Sg Besi pada 309.2km.
■ Di bawah jambatan di 296.5km, Bangi persimpangan.
■ Di bawah jambatan baru dibina di 289.0km, selepas simpang Utara Penilaian.
■ Di bawah jambatan di 286.5km, Penilaian Utara simpang.

PLUS Arah Selatan

■ Di bawah papan tanda di 454.6km dan 455.2km, Sg Buloh layby.
■ Di bawah jambatan selepas Subang persimpangan di 11.3km.
■ Di bawah jambatan di 22km, Bukit Lanjan simpang.
■ Di bawah jambatan sebelum Mint hotel, Sg Besi Tol. 80km / h sahaja!
■ Di bawah jambatan di 302.8km, Kajang simpang.
■ Mengenai 1km selatan persimpangan Bangi, kedua-dua selatan dan utara terikat luar lorong
■ Pada 296.5km dan 297km, Bangi simpang.
■ Di bawah jambatan yang baru dibina di 289.0km, sebelum simpang Utara Penilaian.
■ Pada 285.5km dan 285.8km, Penilaian Utara simpang.
■ Pada pembahagi pusat di 251.8km dan 253km selepas Senawang simpang.
■ Selepas simpang Alor Gajah di 213.9km, bersebelahan dengan taman tema air.
■ Di sebalik halangan nahas tangan kanan di 198.4km.

Lebuhraya Elite Perhubungan Timur Tengah / Utara

■ Pada sebelah kiri di 4.8km selepas Batu Tiga / Shah Alam keluar
■ Di bawah restoran overhed di persimpangan USJ / Hicom kira-kira 8.5km. 90km / h zone!
■ Di bawah jambatan sebelum simpang USJ / Hicom di 10.5km.

Lebuhraya Elite Perhubungan Barat Tengah / Selatan

■ Di bawah restoran overhed di persimpangan USJ / Hicom kira-kira 8.5km. 90km / h zone!
■ Di bawah jambatan sebelum simpang USJ / Hicom di 10.5km.
■ Selepas keluar dari tol KLIA ke lapangan terbang, di bawah Jalan Pekeliling flyover.90km. / H

NKVE Arah Timur / Utara

■ 300m sebelum tol Jalan Duta, 60km / h!
■ Di sebalik penghadang jalan di sebelah kiri apabila pergi ke arah tol Jalan Duta, di 24.9km, 80km / h!
■ Di bawah jambatan di Damansara Junction, 17.5km

NKVE Arah Barat / Selatan

■ Di sebalik penghadang jalan di sebelah kiri apabila keluar dari tol Jalan Duta dari KL, pada 25.3km dan 25.7km, 80km / h!
■ Dari Jln Duta, di bawah jambatan, 23km, 80km / h zone!
■ Daripada Jln Duta, di laluan bawah tanah di Sungai Buloh Y-persimpangan, 22km.
■ Di sebalik halangan kemalangan di Damansara Junction, 17.7km dan 16.8km
■ Di bawah jambatan keretapi di 11.2km
■ Di bawah jambatan di persimpangan Shah Alam.

Lebuhraya Kesas Timur

■ Di bawah jambatan di 44.8km, menuruni bukit yang berjalan selepas Puchong simpang.
■ Kesas West Bound
■ Pada sebelah Sg Besi Tol Timur Bound. Bandaraya Kuala Lumpur
■ Jalan Duta; di bawah jejambat di persimpangan Damansara, 70km / h zone.

Lebuhraya Kesas – Klang

■ jalan Dwi antara Klang dan Pelabuhan Klang. Ke Arah Klang arahan, pada kira-kira 13 km batu batu. 70km / h sahaja!

Leburaya Pantai Timur

■ Timur berjilid, menuruni bukit selepas Raub persimpangan.
■ Maran, 60km / h zone.
■ Paya Marang, 70km / h zone.

Kawasan Negeri Johor Arah Selatan

■ persimpangan Tangkak.
■ Di bawah jambatan selepas Yong Peng
■ simpang Utara di 97.3km.
■ Ayer Hitam simpang.
■ simpang Sedenak.

Jalanraya Sekitar Utara  Malaysia  - Arah Utara

■ Around Ayer Hitam in 60km / h zone.
■ Sebelum Perwaja Steel.
■ Sg Petani persimpangan.
■ Antara persimpangan Seberang Jaya dan Tol Sg Dua.
■ Jambatan Pulau Pinang di pulau end.Speed  ​​menghadkan 80km / j.

Jalanraya Sekitar Utara  Malaysia  - Arah Selatan

■ Jambatan Pulau Pinang Pulau akhir. Had laju 80km / h.
■ Mengenai 2km sebelum had Juru Tol Speed  ​​90km / h

Kawasan Perak Jalanraya Arah Utara

■ Di bawah jambatan di 197.1km dan 198.8km, selepas Kamunting Junction.
■ Di bawah jambatan di 204.3km, selepas Kamunting Junction.
■ Di bawah jambatan di 208km, sebelum Kamunting Junction.
■ Di bawah jambatan di 214.8km, sebelum Kamuntingjunction.
■ Ipoh Point Vista pada kira-kira 263km. Had laju 80km / h.
■ Di bawah jambatan di 271km, Ipoh North Junction.
■ Di bawah jambatan di 274.4km, Ipoh South Junction.
■ Di bawah jambatan di 286.9km, Simpang Pulai Junction.
■ Di bawah jambatan di Persimpangan 296km, Gopeng.
■ Di bawah jambatan di 352.6km, selepas Simpang Sungkai.
■ Di bawah jambatan di 353km, Sungkai Junction.
■ Di bawah jambatan di 373km, Sungai Junction Slim.

Kawasan Perak Arah Selatan

■ Di bawah jambatan di 199km, sebelum Kamunting simpang.
■ Di bawah jambatan di 241.9km, di persimpangan Kuala Kangsar.
■ Di bawah tiang isyarat di 296.1km, sebelum Gopeng Junction.
■ Di bawah jambatan di 297km, Gopeng Junction.
■ Di bawah jambatan di 300km, selepas persimpangan Gopeng.
■ Di bawah jambatan di 308.6km, selepas persimpangan Gopeng.
■ Di bawah jambatan di 372.6km, di simpang  Slim   River .

Berhati-hati ketika memandu, semoga anda semua selamat sampai ke destinasi.

Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri

Abd. Rahman

http://www.halalscience.com

12 di jeram - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di jeram - Google Blog Search


Istirehat Keluarga <b>di</b> Pantai <b>Jeram</b>, Kuala Selangor - (2)

Posted: 22 Oct 2013 05:12 PM PDT

Story on October 19, 2013 - Saturday 
still at Pantai Indah Seaview and Rice Field at Sabak Bernam
Hari ni pepagi lagi i and My Mommi and CiTi, and CiRah melawat kawasan. hee.. pepagi rasa fresh.. so kami dah turun ke kawasan tepi pantai. ye lah.. dulu mai sini in 2010.. kami stayed for the first time. then baru - baru ni mai lagi masa Mem PiJa buat majlis kawin. tapi tak lah pulak meninjau kawasan. so tu yang pepagi i jengah ke sini. nak tengok kawasan di tepi pantai ni..
meninjau kawasan sambil ditemani oleh si kecik - kecik ni.. 
kawasn ni memang bagai dah tak seperti dulu.. dah banyak terhakis.. dan di kawasan muara ni now macam dah ditambak dengan pasir.. i tak berapa pasti macamana.. but i wanna share with you guys about this part.. kawasan belakang ni adalah hak milik pihak apartment. di kawasan ni lah we can have our BBQ time. memang disediakan space for us. cuma, kawasan ni agak tak terjaga..kurang bersih.. kalau di Bali tu, tiap pagi kita akan nampak pihak hotel dengan penyapu. kemestian. sebab tu bersih. but not at this place. cam ne lah nak advertise kan kat frens overseas kann.. malu weiii..

this is the new area/space yang dibuat oleh pihak resort.. kalau dulu deck kayu.. now bersimen.. tempat pun dah berubah. kalau dulu belah kirinya.. now dibuat di belah kanan.. ok gak. kukuh nampaknya..

banyak wakaf - wakaf seperti ini disediakan.. cuma tu lah.. kurang penjagaan.. kurang menarik jadinya..kurang lebih 45 minutes we all di sini, orang atas tu dah sibuk call.. cari ke mana i and the geng.. sibukkk je kannn.. terus lah naik.

rupa - rupanya NekCik with her agenda.. breakfast time. she did cekodok you.. 


i pun, eeemmm rembatlah. cicah dengan kuah rendang. plus ada lah coffee.. wallaaa sedapnya..

tak cukup tu, tambah lak Tokayaki version NekCik.. kalau nak recipe, mintak NekCik lah yee..

Lepas breakfast, we all lepak sakan.. we all berendam. i pun you. heee... lepas gian. tambah nak bagi kuat my back bone ni.. memang rasa berdenyut - denyut gak lah.. seronok memang kami di pool ni sebab masih tak ada sesiapa lagi. maka kami anak - beranak je lah di sini. attire pun tak kesah..

satu pool ni kami semua anak beranak. sakan sungguh. cuaca pun best sangat.. this pool ni terlindung matahari waktu pagi.. sampai pukul 12 pun masih best. redup..terlindung apartment. 

Lepas dah rehat dan makan tengahari dengan balance2 malam tadi tu, we all bersiap - siap nak keluar. tapi di luar tu dah gelap dan hujan. we all nak ke area Sabak Bernam. nak tengok padi. plus nak cari bahan yang nak diBBQ kan malam ni. jadi kena lah ke area tepi pantai.


so... ini lah tempatnya.. macam - macam ada. 



depa sakan memilih gamaknya..


ni dia. for BBQ. we bought 2 kilos. murah you. sekilo dalam RM48..

ni pun.. fresh sangat.  we spent about RM300 for this.

walau hujan tetap mencurah, we all tetap meneruskan perjalanan ke arah Sabak Bernam/Tanjung Karang. nak tengok padi..



nak prove kan waktu ni hujan. tengok lah tu.. 



photo melompat kureng menjadi. sebab hujan..

sebenarnya nak bawak Mommi to be ni ke sini. macam mengidam gitu nak tengok padi. memang kami kurang puas hati sebab tak boleh sakan gambar di padi area ni.. kena balik cepat ke pantai remis. ikan udang sotong kena ambik dari penjual ikan tu.. kalau tak, hanya bakar Salmo je lah..
alhamdulilah walau dalam kepayahan sebab hujan masih turun lagi, Hubby, TokPuCu, TokNgah and the geng berjaya memBBQ kan. i hanya baring di apartment. tak larat sangat.. terasa penat badan dan tulang belulang i. tup - tup tertidur, dan dikejutkan untuk makan malam je. tapiiii. almost at 11.30 malam uuuuu..

Abang Irfan dah tak sabar dah..

dan Udang besar bagak ni. manissss.. i ngap 3 ekor.. ya ampunnn..


ni Salmon yang dibawak dari rumah..
see.. some of the food. hampir habis gak lah we all makan.. i rasa sesak perrut gak lah sebab makan dah terlalu malam. hee.. sampai susah nak tidur..  we all tak makan di kawasan BBQ tu. malas sebab hujan dan kurang selesa. sooo..bentang  plastik as alas makan, dan makan reramai dalam apartment. lagi best. heeeee. berselera semua...


ok lahh. time to sleep.. besok ada lagi time kat sini. so nak enjoy the sleeping time here. lagipun udara di luar tu macam best. sejuk je..ye lah hujan sepanjang petang sampai ke malam. plus angin berhembus je.. sangat nyaman.. ok..nanti cerita lain pulak yee...
*****************************

12 di sungai tenggi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sungai tenggi - Google Blog Search


Keasinan <b>Sungai</b> Martapura kian <b>tinggi</b> - ANTARA News

Posted: 12 Oct 2013 08:27 PM PDT

Banjarmasin (ANTARA News) - Tingkat keasinan Sungai Martapura Kota Banjarmasin, Kalimantan Selatan, kian tinggi lantaran hujan tidak turun selama sebulan belakangan ini, kata Direktur Perusahaan Air Minum (PDAM) Bandarmasih, Kota Banjarmasin, Ir. Muslih.

"Dua hari lalu kadar sungai martapura tercatat 450 miligram per liter, tetapi sekarang, Minggu ini, sudah tercatat 960 miligram per liter," ujarnya, Minggu.

Menurut dia, tingginya kadar garam di air Sungai Martpaura tersebut menyebabkan penyedotan air baku untuk perusahannya di intake Sungai Bilu belakangan ini sempat terhenti sekitar empat jam per hari, padahal biasanya bisa disedot selama 24 jam.

Tingkat keasinan yang tinggi terjadi pada malam hari, menurut dia, setelah pagi hari air Sungai Martapura tersebut kembali tawar kemudian bisa disedot lagi sebanyak kapasitas 500 liter per detik.

Akibat masalah tersebut, dikatakannya, memang terjadi kendala dalam penyediaan air baku sekitar 10 persen, sehingga perusahaannya lebih kosentrasi pengambilan air baku di bilangan Sungai Tabuk atau sekitar 20 kilometer ke hulu dari kasasan Sungai Bilu yang masih aman dari intrusi air laut.

Hasil tes terakhir kandungan garam di bilangan intake Sungai Bilu tercatat 960 miligram per liter, jauh lebih tinggi tingkat ideal yang bisa diolah menjadi air bersih 250 miligram per liter, katanya.

Tingginya kandungan garam di Sungai Martapura tersebut, dikatakannya, setelah debit air sungai turun drastis karena persediaan air di sungai yang berhulu ke Pegunungan Meratus tersebut berkurang pada kemarau saat ini.

Selain itu, ia menilai, hal itu membuktikan bahwa kawasan resapan air Pegunungan Meratus yang merupakan hulu Sungai Martapura kondisinya sudah rusak akibat berbagai aktivitas manusia, sehingga tekanan air ke hilir berkurang hingga air laut mudah masuk ke sungai.

Walau adanya penurunan persediaan air baku, ia menyatakan, distribusi air bagi 147.000 pelanggan tetap normal-normal saja, namun tekanannya tidak sederas biasanya.

Kepada masyarakat, ia mengimbau, tidak memanfaatkan air sungai Martapura untuk kebutuhan memasak dan minum, karena dapat berdampak negatif bagi kesehatan, khususnya memicu penyakit diare.

12 di klang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :- di klang - Google Blog Search

12 di klang - Google Blog Search


Hujan Lebat: Kesesakan Teruk <b>Di</b> Lembah <b>Klang</b> - MyNewsHub

Posted: 10 Oct 2013 07:04 AM PDT


RIBUT petir disertai hujan lebat yang turun lebih kurang satu jam bermula pada pukul 4 petang Khamis menyebabkan banjir kilat di beberapa kawasan di sekitar Lembah Klang.

Jalan berhampiran Tugu Negara menghala ke Padang Merbok menghala ke Bank Negara tidak dapat dilalui ekoran ditenggelami banjir.

Banjir kilat turut dilaporkan berlaku di Jalan Cheras dihadapan Leisure Mall dari arah Kuala Lumpur ke Kajang, Taman Wahyu dan bulatan Sungai Besi ke TUDM.

Di NKVE, satu kemalangan berlaku di KM.20 arah Bukit Lanjan ke Kota Damansara di laluan kecemasan menyebabkan trafik bergerak sangat perlahan.

Di laman twitter, Chee Yih Yang, melaporkan kawasan pembinaan MRT bertentangan dengan Phileo Damansara di Seksyen 16, Petaling Jaya telah menyebabkan banjir lumpur di laluan jalan menghala ke Kuala Lumpur.

Dia berkata pokok tumbang di laluan kiri LDP sebelum KDU berhampiran Damansara Jaya menyebabkan kesesakan bagi pengguna yang mahu ke Kepong.

Menurut tweet Lembaga Lebuhraya Malaysia pada pukul 6.05 petang, trafik di LDP secara keseluruhannya bergerak perlahan di kedua-dua arah.

Satu lagi tweet pada pukul 6.15 petang, LLM berkata semua lebuh raya BESRAYA, NPE, SILK dibuka selepas insiden banjir kilat yang berlaku sebelum ini.

Bagaimanapun keadaan trafik dilaporkan masih bergerak perlahan.

Pada pukul 6.33 petang, satu lagi tweet LLM melaporkan, trafik di lebuh raya ELITE dari Shah Alam/NKVE menghala ke USJ dan dari Putrajaya ke USJ juga bergerak perlahan.

PLUS pula melaporkan trafik bergerak perlahan dari tol Subang menghala ke Glomac dan dari Putrajaya menghala ke Putra Heights.

PLUS berkata keadaan trafik turut bergerak perlahan dari Jalan Duta ke Bukit Lanjan dan Subang ke Bukit Lanjan. – mStar

Hujan Lebat: Kesesakan Teruk Di Lembah Klanghttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/2013/10/BANJIR1.jpghttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/2013/10/BANJIR1-150x150.jpgMyNewsHub Terkini

RIBUT petir disertai hujan lebat yang turun lebih kurang satu jam bermula pada pukul 4 petang Khamis menyebabkan banjir kilat di beberapa kawasan di sekitar Lembah Klang. Jalan berhampiran Tugu Negara menghala ke Padang Merbok menghala ke Bank Negara tidak dapat dilalui ekoran ditenggelami banjir. Banjir kilat turut dilaporkan berlaku di...

RIBUT petir disertai hujan lebat yang turun lebih kurang satu jam bermula pada pukul 4 petang Khamis menyebabkan banjir kilat di beberapa kawasan di sekitar Lembah Klang. Jalan berhampiran Tugu Negara menghala ke Padang Merbok menghala ke Bank Negara tidak dapat dilalui ekoran ditenggelami banjir. Banjir kilat turut dilaporkan berlaku di Jalan Cheras dihadapan Leisure Mall dari arah Kuala Lumpur ke Kajang, Taman Wahyu dan bulatan Sungai Besi ke TUDM. Di NKVE, satu kemalangan berlaku di KM.20 arah Bukit Lanjan ke Kota Damansara di laluan kecemasan menyebabkan trafik bergerak sangat perlahan. Di laman twitter, Chee Yih Yang, melaporkan kawasan pembinaan MRT bertentangan dengan Phileo Damansara di Seksyen 16, Petaling Jaya telah menyebabkan banjir lumpur di laluan jalan menghala ke Kuala Lumpur. Dia berkata pokok tumbang di laluan kiri LDP sebelum KDU berhampiran Damansara Jaya menyebabkan kesesakan bagi pengguna yang mahu ke Kepong. Menurut tweet Lembaga Lebuhraya Malaysia pada pukul 6.05 petang, trafik di LDP secara keseluruhannya bergerak perlahan di kedua-dua arah. Satu lagi tweet pada pukul 6.15 petang, LLM berkata semua lebuh raya BESRAYA, NPE, SILK dibuka selepas insiden banjir kilat yang berlaku sebelum ini. Bagaimanapun keadaan trafik dilaporkan masih bergerak perlahan. Pada pukul 6.33 petang, satu lagi tweet LLM melaporkan, trafik di lebuh raya ELITE dari Shah Alam/NKVE menghala ke USJ dan dari Putrajaya ke USJ juga bergerak perlahan. PLUS pula melaporkan trafik bergerak perlahan dari tol Subang menghala ke Glomac dan dari Putrajaya menghala ke Putra Heights. PLUS berkata keadaan trafik turut bergerak perlahan dari Jalan Duta ke Bukit Lanjan dan Subang ke Bukit Lanjan. - mStar

12 di petaling jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di petaling jaya - Google Blog Search


Study On LRT From <b>Kelana Jaya</b> To Klang Via Shah Alam Nears <b>...</b>

Posted: 21 Oct 2013 08:51 AM PDT

Pic: The Star OnlinePic: The Star OnlinePETALING JAYA: The feasibility study of the third light rail transit (LRT 3) line connecting Kelana Jaya to Klang through Shah Alam is expected to be completed by the end of next month and the project is expected to cost between RM8bil and RM9bil, said a source close to the matter.

"This will translate into about RM230mil per km on average to cater to the most populated and industrialised cities in Selangor.

"Looking at the environment now, where the Government is pushing towards the development of public rail infrastructure networks, it should receive the green light soon.

"After the feasibility study by Syarikat Prasarana Negara Bhd is completed, it will then go to the relevant authority for approval.

"And this will be good news for the people in Shah Alam and Klang as well as contractors involved in the ongoing RM7bil LRT extension of the Ampang and Kelana Jaya line to bid for more jobs," the source told StarBiz.

Some of the main stations, according to the source, would be Glenmarie, Stadium Shah Alam, i-City, UiTM, Bandar Baru Klang, South Port and Bandar Sultan Sulaiman.

"There are several route options being proposed and this LRT 3 is going to be connected to the Kelana Jaya line and the mass rapid transit line.

"The LRT 3 is going to be 30km to 34km in length with projected ridership of 22,000 passengers per hour per direction," he said.

As of 2010, Shah Alam has a total population of 216,000 while Klang has 909,500 people.

Currently, the Greater Kuala Lumpur region is witnessing the ongoing construction of the RM23bil Sungai Buloh-Kajang MRT project undertaken by MRT Corp and its project delivery partner, a joint venture between Gamuda Bhd and MMC Corp Bhd.

The line with 31 stations serves a corridor with an estimated population of 1.2 million people.

Meanwhile, Prasarana's LRT extensions of the Kelana Jaya and Ampang line with additional 13 stations for each line will be fully completed by June 2015.

The extension of the Kelana Jaya and Ampang line will see the construction of 17km of elevated tracks extending from Kelana Jaya station to Putra Heights and another 17.7km track from Sri Petaling station to Putra Heights.

The Kelana Jaya line extension will increase passenger capacity up to 98,000 during peak hours, while the extended Ampang line can cater to 79,800 passengers.

Upon completion, the two lines will connect at the Putra Heights station, forming a complete rail system in the Klang Valley.

- By SHARIDAN M. ALI/The Star Online

http://www.thestar.com.my/Business/Business-News/2013/10/21/Study-on-LRT-3-nears-completion.aspx

12 di ijok - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di ijok - Google Blog Search


Petang Raya <b>di Ijok</b> | PaPa MiFz

Posted: 13 Aug 2013 02:43 AM PDT

As salam semuo…

Pagi Hari Raya PM sekeluarga beraya di Seremban , pada waktu tengah hari dalam pukul 1 macam tuh kami gerak balik untuk beraya di Ijok pulak…

Alhamdulillah perjalanan lancar , terima kasih kepada jadual INI yang dikeluarkan oleh pihak PLUS…cuma kelihatan perjalanan ke arah selatan agak sesak terutamanya dari Nilai ke kawasan R&R Seremban…

Sampai Ijok dalam pukul 2.30 petang , adik beradik wife semuanya sudah ada di sana…sesampai ajer kami di sana bermulalah sesi maaf bermaafan…

996593 10201119216115237 1629393294 n Petang Raya di Ijok

971603 10201119211635125 1215522528 n Petang Raya di Ijok

Selesai sesi maaf bermaafan , tiba masa untuk sesi bergambar pula…

625493 10201119228475546 790144294 n Petang Raya di Ijok

– PM kepanasan sehingga berpeluh , namun masih boleh tersenyum

1150257 10201119241875881 1064581784 n Petang Raya di Ijok

– bergambar dengan mak dan abah mertua

954775 10201119230835605 2108571564 n Petang Raya di Ijok

– adik beradik wife , Mifz menyelit

993664 10201119238435795 985284897 n Petang Raya di Ijok

– kaum Hawa keluarga Wak Bo , terselit gambar Mifz ketika berumur 3 hari

970896 10201119232115637 2114484163 n Petang Raya di Ijok

– jejaka keluarga Wak Bo

16286 10201119236435745 247071842 n Petang Raya di Ijok

– antara cucu-cucu Wak Bo

1146686 10201119246636000 1551469137 n Petang Raya di Ijok

– gambar ramai-ramai , semua ada

Selesai bergambar , operasi beraya ke rumah pakcik dan makcik saudara pun dimulakan…penuh perut makan kuih muih dan air yang dihidangkan , alhamdulillah rezeki

Petang hingga ke malam berjalan , dalam 5 biji rumah berjaya kami singgahi…yang mana tak sempat maka raya ke-2 pulak kami terjah…

 

BLOG SELANGOR

Copyright 2010 All Rights Reserved