ads

Isnin, 4 November 2013

di negeri selangor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri selangor - Google Blog Search


Akademi Bola Sepak Fireball <b>di Negeri</b> Sembilan dan <b>Selangor</b>

Posted: 28 Oct 2013 09:36 PM PDT

Hari ni nak mempromosikan Akademi Bola Sepak Fireball yang sehingga ke hari ini telah membuka 14 cawangan.. Tujuan akademi adalah untuk melatih peserta menguasai kemahiran asas dalam permainan bolasepak.. Dan sekiranya peserta Fireball memiliki bakat semualajadi dan layak untuk diketengahkan, pihak pengurusan akademi akan membuat pemilihan bagi peserta untuk mewakili pasukan elit Fireball bagi menyertai tournament yang besar..
Berikut adalah cawangan yang ada:
1) Nilai, Negeri Sembilan
2) Semarak, Nilai, Negeri Sembilan
3) Putrajaya Presint 14, Putrajaya
4) Bandar Baru Salak Tinggi, Selangor
5) Taman Permata, Gombak, Selangor
6) Bandar Baru Bangi, Selangor
7) Seremban 2, Negeri Sembilan
8) Ampangan, Negeri Sembilan
9) Taman Tunku Jaafar, Negeri Sembilan
10) Sungai Pelek, Selangor
12) Seremban @ SK St. Paul, Negeri Sembilan
13) Kompleks KLIA, Negeri Sembilan
14) Putra Perdana, Puchong, Selangor


Kepada yang berminat untuk menyertai Akademi Bola Sepak Firebal, bolehlah mengubungi saya di talian 019.2526444 (untuk center Nilai, Semarak, Seremban 2, Beranang)... Yuran Bulanan cuma RM50.00 sahaja..

12 di dengkil - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di dengkil - Google Blog Search


Uthaya Sankar SB: Deepavali <b>di</b> Flat Taman Permata, <b>Dengkil</b>

Posted: 01 Nov 2013 11:00 PM PDT

Hari ini (2 November 2013) genap 145 hari mereka tinggal di dalam khemah. Kisah mereka pernah saya paparkan menerusi makalah yang disiarkan di The Malay Mail Online (5 & 6 Ogos 2013) – Baca: Bahagian Satu dan Bahagian Dua.
Kami menyampaikan sumbangan kain pelikat kepada 22 warga emas sambil berkongsi kisah mereka. Perzeus membuat rakaman video untuk siaran di Kaigal manakala saya memuatkan terus klip video ringkas menerusi Facebook; seperti berikut:
Kesemua rakaman video dibuat di lokasi menggunakan Samsung Note 8.0 tanpa melibatkan sebarang penyuntingan.

12 di sungai buloh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sungai buloh - Google Blog Search


Sharmiza Shahar: Raya Haji <b>di Sungai Buloh</b>

Posted: 15 Oct 2013 08:17 PM PDT

semalam family aku pergi beraya ke rumah makngah aku kat Sungai Buloh
seronok n excited sebab dah lama tak jumpa diorang
*diorang = anak2 sepupu aku
last pergi rumah diorang masa si pikah tu baru pandai cakap
sekarang dia dah tadika 5 tahun..huhu
Aya(adik) tu susah sikit nak pergi kat orang lain
asyik nak berkepit je dengan mak dia
tapi dengan aku dia ok je..haha
nampak tak budak-budak memang suka kat aku
*masuk bakul angkat sendiri ;p
si kakak tu excited cerita pasal tadika dia
"tadika pkah ada kolam. semua orang pakai pelampung. pkah je tak pakai pelampung"
"ohh, pkah pandai berenang la nii......"
"tak lah, diorang semua tak sampai kaki. pkah je sampai, pkah boleh jalan"
ciss, mati-mati aku ingat dia pandai berenang
kot2 la bapak dia ajar berenang sebab bapak dia kerja laut
rupa-rupanya sebab dia tinggi
baru lima tahun tapi tinggi macam dah darjah 3

12 di bangi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di bangi - Google Blog Search


Makan Orang Belanja: Fresco & Homst <b>di Bangi</b> - wanderlust dj

Posted: 02 Nov 2013 12:48 AM PDT

Fresco @ Jaya Grocer di Bangi Gateway Mall

petang semalam abah sibuk ajak makan kat tempat baru diorang pergi di Bangi haritu...so pas abah balik kerja, aku ngn mak abah n zara pergi ke Bangi Gateway Mall yang baru dibuka di Bangi...terus menuju ke Jaya Grocer yang terletak dalam tu..kat situ la ada small cafe nama Fresco...terus aku dan abah order set quarter chicken bersama coleslaw dan mashed potato...mak order bruschetta..rasa dia mmg sedap..patut abah beriya ajak aku makan situ...hehehe...harga pun ok dalam RM15 untuk set ayam tu...tanpa air...next time boleh pergi lagi...nak cuba lamb plak dgn beef ribs... =D
Homst Recipe @ Warta di Bandar Baru Bangi
hari ni pula masa lunch malas nak masak...so kitorang decided nak makan luar saje...anim nak belanja...so kami menuju ke Bangi je senang...terus ke Warta...ada kedai baru buka di situ..kedai chinese muslim nama Homst Recipe...anim cakap kedai ni famous, and now dah buka cawangan di Bangi pula..best...best...tengok menu, menarik...ada pelbagai jenis lauk masakan cina...ada juga dimsum...pastu ala carte juga ada...so mak order kuey teow dan fried yam...aku dan anim ambil nasi putih dengan lauk ayam masak butter, udang telur masin dan sayur kangkung belacan..semuanya ambil size regular dan tambah juga dimsum chicken siew mai..nyum nyum..boleh tahan juga rasa dia...total dalam dalam RM70 sahaja...ok la kan...boleh datang lagi lepas ni... =D

12 di morib - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di morib - Google Blog Search


~* My WonDerFul WoRLd *~: 2D1N <b>Di</b> Gold Coast <b>Morib</b>

Posted: 23 Oct 2013 06:13 AM PDT

Untuk memenuhi permintaan iceboxrivet yang suruh buat review pasal tempat ni.. (Tak reti sangat pun nak review ni ayu oiii..)
Sebenarnya ari tu plan nak pegi Isnin sebelum Raya Haji..tapi bila call hotel kata dah penuh..so ahad baru ni la dapat pegi. Ok gak kan..dapat relax pas kalah badminton..kahkahkah.. (tak abis lagik)
Beli voucher groupon je pon..murah dan berbaloi!! sangat!! RM168 for 2 termasuk 2 coupon sarapan pagi dan 2 tiket masuk water theme park.. tapi yang datangnya 6 orang..hihihi. Masa check in just tunjuk voucher yang dah print..tak bawak yang printed tu mintak mahap..boleh la patah balik rumah..uhuhuhu
Disebabkan kami anak beranak ni ramai so amik 1 extra bed. Dia charge RM60 dan dapat 1 lagi coupon untuk breakfast. Tapi extra bed itu hanya air bed ok.. but still ok sebab dia balut ngan cadar. :p Setakat nak tido satu malam kan.. Dan saya request baby cot..yang ni kena minta masa check in tau..termasuk la extra bed tadi. Baby cot ni F.O.C jer..
Masa mula2 masuk bilik tu memang tak terfikir pun nak amik gambar bilik..bila kakak pm kat fesbuk suruh amik gambar sebab dia nak tengok baru la nak snap..huhu.. Maka dapat la permandangan bilik yang indah macam di bawah ni..ngehngehngeh. Tak sesuai langsung gambar macam ni wat review kan..wat tawar hati orang jer..hihi. Paham2 sudah la k! sebab ini adalah gambar di hari kedua.. Eh..semua gambar pun amik hari kedua..dan malam sebelum tu. Gambar di hari pertama memang yillek..
 Dapat bilik ngan 2 single bed.. bila cantum boleh tido 4 orang atas tu. Tapi mak ngan anak2 kecil jer la kan.. Papa seperti biasa sanggup mengalah tido kt bawah.tq B! :')

 Ada tingkap yang membolehkan korang main intai2..haha. Notti tau budak2 tu.. walaupun tingkap  boleh tutup n lock tapi tetap boleh intai gak.. Sapa pernah pegi tu mesti tau kan.. ;P


 Private Jacuzzi..Memang bestttt.. ;p

Budak kecik ni seb baik behave sepanjan masa..dan nak jer tdo dalam tu sampai pagi..

 Disebabkan beli voucher yang tak include makan malam so malam tu pepandai la cari makan kat luar. Saya just order sate jer sebab perut kenyang lagi..sate dia besarrr. Larat makan 4 cucuk jer..

Kakak order mee goreng jer..rasa so so jer. Papa yang jadi tukang perabis..mama dah full..
Gambar sedikit blur..(elok gak..;p) Sebelum gi mandi kat bawah anak dara dua orang ni berendam dalam jakuzi dulu..
Hari kedua tu saya dan Harraz tak join diorang mandi kat theme park. Asalnya nak tidokan budak kecik tu la..try punya try tak jalan jugak so turun la jugak. Tengok kakak2 dan abang dan papa sekali mandi.. 

Hannan nampak jer mama terus suruh kita ambik gambar dia tengah beraksi.. huhu

Papa melayan mermaid berdua ni..Auni siap nak buka baju lagi...nak mandi bogel. Sabar je la anak dara ku sorang tu..

Diorang lagi..masa ni Hannan dan papa dah gi layan slide..

View..water theme park dia tak besar mana tapi ok la setakat nak bawak budak2 mandi2..happy2 kan..

Gambar tak ikut turutan..

Apartment..tapi bilik yang kami dapat tak dapat view ni. Dapat bilik menghadap jalan tapi nampak laut..sipi2 :)

Dah kesejukan tapi tak putus asa...

Tak tau apa yang diorang sembangkan..

Auni mandi kejap jer..pastu kata sejuk nak naik bilik. Kebetulan Harraz pun dah terlena atas bahu mama so naik dlu..tinggalkan papa..abang..dan kakak.

Kejap jer pon tidonya..pastu bangun balik..bermain.. Mujur tak nangis jer..
Budak yang kononnya nak tido tapi tak tido2 pun. "Mama tepuk la Auni..Auni nak tido ni"..ciss ;p
Tak lama pas tu dalam kul 11 diorang bertiga naik. Terkejut tengok kulit Hannan dah hitam..rentung dek sun burn :') Huhuhu... Pas setel berkemas semua.. check out..tepat kul 12 :)


Budak ni tido paling lama..penat apa ntah ;D
Sekian la entry jalan2 kali ni. Insyaallah next time memang akan pegi lagi sebab sebelum beli voucher yang ini dari groupon..saya dah beli voucher dari streetdeal, beli lepas raya ari tu. Tapi yang tu beli package birthday..dalam RM2++ termasuk birthday cake..birthday gift dan apa lagi ntah..dah tak ingat.
Tengok la nanti sapa punya rezeki.. :P

12 di beranang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di beranang - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di beranang</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Oct 2013 11:10 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

ujang kutik: MITOS <b>BERANANG</b> (SELANGOR) DIRUNGKAI

Posted: 28 Sep 2013 05:42 PM PDT

Sejak saya mengetahui Beranang, sebuah daerah di dalam Negeri Selangor dan juga pintu masuk di sebelah utara Negeri Sembilan, ada dua mitos mengenai Beranang yang pernah hidup subur dalam tanggapan saya. 
Salah satu di antaranya baharu sahaja dapat dicerahkan. Mitos kedua sebenarnya telah lama saya nyahkan tetapi perlu juga dinyatakan sebagai rekod. 
Saya juga yakin bahawa itulah juga persepsi yang menguasai kebanyakkan Orang Negeri Sembilan dan penduduk Melaka di sekitar Masjid Tanah dan Alor Gajah terhadap Beranang. 
Pertamanya, saya beranggapan bahawa semua penduduk Beranang adalah dari keturunan Minangkabau asli - keturunan generasi baru Minangkabau dari Tanah Minangkabau yang berhijrah ke Malaysia berabad-abad selepas gelombang kedatangan pertama Orang Minangkabau ke Negeri Sembilan pada sekitar tahun 1500-an. Komuniti Minangkabau asli di Beranang ini masih bercakap dalam dialek Minang asli dan masih berhubungan dengan saudara mereka di Tanah Minangkabau. 
Saya cuma mengetahui bahawa bukan semua penduduk Beranang adalah dari keturunan Minangkabau asli lebih kurang dua bulan yang lalu. Ceritanya bermula apabila saya bertanya kepada seorang rakan seorganisasi yang berasal dari Beranang mengenai dialek percakapannya adalah dialek Negeri Sembilan ( bukannya dialek Minang asli). 
Dia menjelaskan, " Aku (dia tidak membahasakan dirinya Eden) bukannya orang Minangkabau. Aku adalah 'Orang Negeri Sembilan' . Kedudukkan geografi kampung aku (Beranang) yang bersempadan dengan Negeri Sembilan terletak di dalam Negeri Selangor."
Melaluinya saya baru mengetahui bahawa komuniti Minangkabau asli di Beranang cuma didapati di sebuah kampung sahaja. Selainnya adalah komuniti ' Orang Negeri Sembilan' yang dipisahkan dengan 'saudara kandung' mereka di Negeri Sembilan oleh kanun geografi. Melaluinya saya mengetahui bahawa dialek Negeri Sembilan adalah dialek dominan di kalangan penduduk Beranang.
Saya sebenarnya berat hati hendak menyatakan mitos kedua kerana mungkin boleh mengguris hati  rakan-rakan yang berasal dari Beranang. Ketika berulang alik dari Kuala Lumpur - Rembau dan Rembau-Kuala Lumpur (balik bercuti di kampung) pada zaman remaja, saya diingatkan supaya jangan sekali-kali singgah makan atau minum di Beranang. Kononnya, penduduk Beranang suka bermain santau. Saya patuh sepenuhnya!
Tanggapan kononnya penduduk Beranang suka bermain santau adalah satu tanggapan di tahap ' fenomena' di kalangan penduduk Negeri Sembilan/Melaka (Alor Gajah,Masjid Tanah) suatu ketika dahulu. Mitos ini sama makamnya dengan keyakinan " Orang luar yang berkahwin dengan wanita Negeri Sembilan akan tinggal sehelai sepinggang jika berlaku perkara yang tidak diingini ".
Saya akui baharu sahaja mengetahui ' pengaruh Negeri Sembilan' terutamanya dialek percakapan begitu dominan di Beranang, Selangor. Namun, mitos mengenai santau sebenarnya telah lama tidak saya yakini lagi. Saya dan keluarga selalu singgah makan di warung-warung di sekitar Pekan Beranang ketika dalam perjalanan balik ke kampung atau ketika balik semula ke Ampang, Selangor. Saya juga mempunyai ramai rakan-rakan anak jati Beranang yang saya kenali hati budi mereka.    

12 di shah alam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di shah alam - Google Blog Search


Ceramah <b>di</b> Seksyen 20, <b>Shah Alam</b> pada 9 Nov 2013 | Makrifat Tok <b>...</b>

Posted: 25 Oct 2013 07:34 AM PDT

Tarikh : 9 Nov 2013
Hari : Sabtu
Masa : 9 pagi – 1 petang
Tempat : Surau An'nur
Seksyen 20, Jalan Kijang
2/5B Shah Alam (berhampiran Hospital KPJ)
Tajuk : ' Bagaimana Untuk Ingat Kepada Allah 24 jam
Tanpa Henti'
Hubungi : Sdr Saiful (H/P: 019-3949197)

12 di hulu selangor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di hulu selangor - Google Blog Search


UJIAN KEMAHIRAN MENEMBAK RLA DAERAH <b>HULU SELANGOR</b> <b>...</b>

Posted: 26 Oct 2013 12:26 AM PDT

PASUKAN RELA PEJABAT TANAH HULU SELANGOR




 






















 
 













 

 







 



 



12 di sungai pelek - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sungai pelek - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di sungai pelek</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Oct 2013 03:18 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di sungai pelek</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Oct 2013 03:13 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di sungai pelek</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Oct 2013 03:29 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Posted:

[unable to retrieve full-text content]

BLOG SELANGOR: 12 <b>di sungai pelek</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Sep 2013 03:21 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di sungai pelek</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Sep 2013 03:10 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di sungai pelek</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Aug 2013 03:26 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di sungai pelek</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Aug 2013 03:04 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di sungai pelek</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Jul 2013 03:15 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di sungai pelek</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jul 2013 03:05 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di sungai pelek</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Apr 2013 03:12 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

N56 - Tuan AB Manap Calon Bebas - <b>Sungai Pelek</b> - People Against <b>...</b>

Posted: 20 Apr 2013 01:13 AM PDT


Calon Bebas yang akan bertanding pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU) kelak mungkin bukan menjadi pilihan utama pengundi di Selangor kerana mereka dilihat tidak signifikan 'berperang' dengan dua parti dominan ketika ini. Penganalisis politik, Prof Madya Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff berpendapat, ini kerana trend pengundi sekarang dilihat lebih cenderung kepada parti, sama ada Barisan Nasional (BN) atau Pakatan Rakyat (PR).Beliau berkata, calon Bebas itu bagaimanapun boleh bertanding dalam pilihan raya, asalkan mempunyai karisma, pesona dan kriteria lain untuk menambat hati pengundi.
Laporan Sinar Harian - 2 March 2013
Dun Sg Pelek bakal menjadi medan mencuba nasib bagi seorang calon Bebas iaitu - Tuan AB Manap yang berasal dari Sg Pelek. Berumur 68 tahun dan pada PRU 12 yang lepas beliau merupakan calon Bebas yang bertanding di DUN yang sama. Apa yang menarik tentang calon BEBAS - Tuan AB Manap ini adalah, beliau merupakan penyokong Barisan Nasional. Aktivis politik ini yakin dan percaya bahwa beliau masuk bertanding bagi memastikan calon Barisan Nasional -  ( Ng Chok Sin ) tidak kalah dan tidak mahu DUN Sg Pelek jatuh ke tangan pembangkang terutamanya DAP. Temuramah BLOG People Against Opposition dengan beliau di PWTC minggu lepas memaparkan satu usaha murni lagi ikhlas dari aktivis veteran ini yang sedih melihat keadaan anak bangsa yang ditindas disebabkan politik "divide and conquer" yang direncanakan oleh Pakatan Rakyat telah menjadikan parti-parti Melayu dalam Pakatan Rakyat menjadi tidak dominan. Beliau turut menjelaskan bahwa tujuan beliau bukanlah untuk menang di DUN Sg Pelek tetapi sekadar membantu calon BN menentang calon DAP. Beliau yakin bahwa BN dapat membawa kemakmuran dan perubahan di Dun Sg Pelek serta membawa perpaduan kepada rakyat berbilang kaum. Perjuangan beliau sangat mudah dan bersahaja. 
"Jika kita benarkan Pakatan Rakyat berkuasa di Malaysia maka negara kita akan ditimpa malapetaka besar akibat daripada bencana yang bakal dibawa oleh falsafah kebencian yang dipelopori oleh kepimpinan Pakatan Rakyat. Dari sudut pandangan beliau yang telah lama menjadi aktivis politik, Tuan Manap menerangkan bahwa ; "Pakatan Rakyat bukanlah sebuah pertubuhan politik berdaftar sepertimana Barisan Nasional. Ianya merupakan satu pakatan sahaja yang bersetuju bekerjasama semata-mata untuk menjatuhkan Barisan Nasional. Aspirasi parti-parti komponen dalam Pakatan Rakyat jelas mempunyai motif politik yang berbeza. DAP memperjuangkan agenda Malaysian Malaysia dan berusaha untuk menjatuhkan kuasa majoriti orang-orang Melayu. PKR jelas hanya mahu menjadikan Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri manakala PAS masih bermimpi di siang hari dengan agenda HUDUD yang telah diganti dengan Negara Kebajikan"
Apabila di tanya soalan apa yang akan berlaku jika beliau menang sebagai ADUN Sg Pelek maka Tuan Manap menjawab sebagai pemegang amanah beliau akan memulangkan amanah kepada yang memberikan amanah tersebut kepadanya. Insya Allah. 

DIALOG RAKYAT: Kaji semula penutupan JPN, imigresen <b>Sg Pelek</b>

Posted: 05 Aug 2013 01:00 AM PDT

 
SEPANG: Ahli Parlimen Sepang Hanipa Maidin menuntut kerajaan mengkaji semula penutupan Jabatan Imigresen dan Jabatan Pendaftaran Negara Cawangan Sungai Pelek, di sini sejak 1 Ogos lalu.

Menurutnya, tindakan penutupan itu telah menimbulkan kesusahan kepada penduduk untuk berurusan dalam perkara-perkara berkaitan seperti pembuatan atau pembaharuan passport, pendaftaran sijil kelahiran, sijil kematian, pendaftaran kad pengenalan dan sebagainya

"Saya difahamkan penutupan kedua-dua pejabat Kerajaan itu dilakukan kerana isu penamatan sewaan. Saya difahamkan kedua-dua jabatan tersebut tidak dapat menyambung perjanjian pelanjutan penyewaan ruang pejabat kedua-dua jabatan berkenaan kerana tiada penyelesaian dapat dicapai berhubung perjanjian baru yang disediakan oleh jabatan-jabatan tersebut dan pihak Tuan Tanah.

"Saya berpendapat adalah tidak munasabah kedua-dua jabatan tersebut tidak dapat menyelesaikan masalah teknikal dan remeh tersebut hingga mengakibatkan penutupan kedua-dua pejabat berkenaan yang sekaligus mendatangkan kesusahan yang amat besar kepada para penduduk. Penutupan ini adalah bertentangan dengan janji Barisan Nasional kononnya rakyat didahulukan.," katanya dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily.

Sehubungan itu, beliau memohon pihak kerajaan mengkaji semula keputusan penutupan kedua-dua jabatan tersebut dan seterusnya membuka semula kedua-dua jabatan tersebut di lokasi yang sama bagi memudahkan para penduduk menjalankan urusan dengan kedua-dua jabatan sepertimana sebelumnya

"Sekiranya permintaan aduan penduduk tidak didengar pihak saya akan membawa perkara ini ke Parlimen dalam sidang Parimen pada bulan September ini", katanya.

kayak fishing bebolos <b>di</b> muara <b>sungai</b> sepang kecil - aku suka <b>...</b>

Posted: 30 Oct 2013 04:09 AM PDT

  Sebenarnya, aku memang boring selepas kelas. Tak tahu nak buat apa pada waktu petang. Ingat nak pergi mancing kat jeti tapi rasa macam tak best pulak. Nak pergi berkayak sambil memancing kat tengah sikit tak ada pula orang nak teman. Bukan takut tetapi tak syok juga kalau orang kata kita ni melampau. Demi keselamatan, aku cancel kayak fishing kat tengah. Fikir punya fikir akhirnya keluar juga buah akal fikiran yang bernas.
Aku bercadang nak pergi kayak fishing di muara sungai sepang kecil. Lubuk memancing pun tak jauh dari pantai dan ada ramai orang. Jarak lubuk mancing tu antara 100 hingga 200 meter sahaja dari pantai selain airnya cetek sahaja. 
Dengan menggunakan joran ringan dan mata apolo sahaja kerana malas nak buat perambut, aku terus bergerak ke pantai Bagan Lalang lalu singgah di kedai Pancing Ah Tong di pekan Sungai Pelek nak beli umpan pumpun.
Sesampai aku di pantai, air masih baru pasang. Waktu yang sesuai bebolos meragut umpan. Aku kayuh kayak tak jauh pun, dalam 100 meter dari pantai aku labuhkan sauh dan juga mata joran. Oleh kerana aku masih belum tahu port bebolos yang sebenar, aku asyik jumpa port buntal sahaja. Berpuluh2 ekor buntal aku naikan. Ada ketika., kesemua enam-enam mata apolo aku putus dikerjakan buntal sekali gus. Naik angin aku dengan ikan buntal ni, walaubagaimanapun ikan buntal yang aku pancing tu aku amalkan CNR 'catch and release' biar orang lain pula yang kena.. hehehe. 
Aku beralih memancing ke kawasan beting dan terus dapat ragutan bebolos. Baru aku tahu, rupanya bebolos duk lepak mencari makanan di kawasan beting yang cetek sahaja di manaair paras lutut sahaja. Maka apalagi, operasi aku pun bermula. Selepas seekor, seekor bebolos aku naikan. Ada yang kecil dan ada yang besar. Semuanya aku bedal masuk dalam jaring. Sambil bebolos meragut umpan ada juga ikan lain yang berselang seli dengan bebolos meragut umpan aku seperti gegerut, tetanda, belukang dan semilang.
Sambil duduk memancing tu, aku ada juga usha2 kawasan muara yang kecil dan cetek tu. Memang ada riak air menunjukan ada ikan yang lebih besar sedang mengejar anak2 ikan. Ada sekali tu, batu ladung aku jatuh berhampiran ikan besar menyebabkan ikan tu terkejut lalu mengambur dalam air. Tetapi tak pasti pula ikan apa yang berlegar2 di kawasan muara tu. Mungkin siakap, mungkin senangin atau mungkin baracuda. Kalau nak tahu juga aku kena test mancing ikan besar pula la kat sini.
 

BLOG SELANGOR

Copyright 2010 All Rights Reserved