ads

Ahad, 17 Februari 2013

12 di kuala selangor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di kuala selangor - Google Blog Search


Mama to Eryna: Makan <b>di</b> Muara Jeram <b>kuala selangor</b>

Posted: 03 Feb 2013 08:27 PM PST


1 Feb ari tu aku cuti.of cos la,opis kat key ell katakan.tapi,kat umah ni senyap sunyi sebab laki p koje.fadan muka,sapa suh keja kat cyber.dah lah jauh, tak best pulak tu.haha.
Jiran tetangga pun sunyi je.yelah ,memasing kena keja ye dak.aku mmg takdak apa plan .keta plak asben pinjam keta dia yang tak best tu mmg aku tak gheti bwk.jadik, duk diam2 sudah layan eryna.
But,biasa lah mana leh duk diam.tetiba besfren ku bbm..ting tong..dia akan dtg pick up,lepak makan pastu lepak umah dia.kang malam laki ai dtg amik.

Oh yes,rumah dia tu rumah parents dia lar.sebab aku kan dah biasa since uni time melepak di umah dia.jadi ,dah kahwin ada anak pun masih belum malu.wahaha..lunch kat tropicana pekena korean food pastu lepak ja kat umah dia.ada sorang lagi member join.dia keja kat petronas klcc ,so,harus lah cuti dan meronggeng kiah.sebab pics semua kat kamera ,jadik ,tiada la bukti pada hari kejadian.

Saturday pulak.kemas2 umah sket.layan eryna,pastu nak kuar makan.sebabnya kat fridge belum beli stok makanan.sardin pun dah licin bedal.ada pisang mak bagi ritu.tu pun nak buat coq pisang ,tepung habis jugak.acaner tuh.
Lalu, kami keluar tanpa arah tuju.ingat nak belanja besday boy belated tu chillis.tapi dia plak bagi cadangan nak p Jeram makan ikan terbakor.amboi.kita on aje.suka ni nak makan seafood.



Since awal lagi ,jadi kita makan light2 dulu.pusing belah Giza tu payah sangat nak dapat parking.last2 sampai ke belah TTDI.asal nya nak p cari akubekam tu.skali full takleh buat appointment.so,pusing2 jumpa kopitiam cap bumiputera ni.
Aku makan mee hong kong ( rupa mcm mee megi je ) ,asben makan kuey toew.minum plak air kopi kaw.air sedap.tak pekat,tak manis.boleh la p lepak minum kopi situ pasni.

Pastu,terus p Jusco bukit tinggi.motip ? sebab ada hari apa ntah ,kami nak p sana sampai ke sudah tak jumpa.GPS plak tak bawak.last2 p Jusco Bukit Raja.sengal betui.so,kali ni sampai jugak.rushing jgk time ni sebab kalut nak p makan nun.masa tu dah kui 4 lebey dah.takut org penuh la katakan.

Aku skang ni semua tempat kat mall dah tak penting.yang penting baby room best.so far yang best adalah setia city mall.mmg best,siap ada air panas senang kasik eryna mandi terus.aku nye style, baju siap complete sampai time tidoq eventho tempat nak p tu sekangkang kera dari rumah.
Mana tau in case nak singgah memana, so leh mandikan sekali ,balik umah senang.baby pun selesa.

Gedebak gedebuk,tgk2 dah kui 530 pm.beli barang2 eryna je la.pastu laju2 kuaq.sekali GPS plak buat hal.cam blur.aku pun kol muara jeram tu, budak tu kata boss tak kasik reserve dah.masa aku kol awal tu,depa tak pick up.so,alang2 kat sana,tekad la nak p jugak.tak kira ..tak kira...

Pastu,pusing pusing..last2 masuk la hala ke sana.lama jugak la dari bukit tinggi tu.mau sejam jugak.kol 745 pm baru sampai..tau la kan,dah la weekend ,pastu malam.orang kita ni kan time ni lah nak makan ramai2.as expected ,full.mujur jugak,sampai2 dah ada parking.rezeki jugak.cik eryna dah siap membuta.ni kan time tidoq dia.



Masuk dlm tu,wah..mmg besar la tempat dia.macam hall kot.dia separate ke 3 tempat.besar camtu pun full.toilet bersih.surau pun ok.aku sempat jenguk sebab tgh "bercuti" kan.
Kena tunggu dalam 15 mins la jugak nak dpt tempat.mostly meja yang untuk 10 orang lebih dah fully booked.kami yang small family ni senang sket, bukak meja seketui..selesai.

Kat tengah2 tu ada stall jual eskrem goreng.sebab aku tgh batuk ,so dilupakan.dah mcm food court rupenya kan..siap ada playground lagi.meja we olls kat tepi play ground tu ler.siap ada org jual2 barang menan lagi.mmg bagus merabakkan duit poket mak bapak ye.abis, mak apak sedap makan,budak2 sila ke play ground.laku betul gerai2 jual menan tu.

Meja2 yang kosong tu dah fully booked.masa aku nak balik,mai la family yang dah booked tu.tgh2 malam baru nak makan..tak lapaq ke depa nih..agak nya orang dekat kot.aku yang jauh ni haruslah mai awal makan.




Aku order jenahak bakar ,spicy crab, udang butter,sotong goreng tepung & tomyam sayur.amboi.makan 2 orang mcm tak makan sebulan.ada bela jin dalam perut ke apa ni..licin ok..licin...
Semua best .cuma spicy crab tu, patut nya nak yang tak berkuah..laki den p amik yang ada kuah.huwaa..tapi sedap jugak..lagi best dari muara tanjung harapan tu.
udang butter tu 6 ekoq ,4 ekoq aku bedal..sedap sedap..sotong goreng tepung 4 ekoq licin..tinggai janggut takmo.high cholestrol la kunun.ikan tu manis nya..hai..sedap nih..tomyam sayur lak tak kedeks langsung,siap dia letak jugak ayam ,udang kecik & sotong.mmg terbaik sangat nih...sambal pun dah siap ada.kan senang.mcm kat muara tu,sambal kena mintak.pastu ,sos nk cicah ngan sotong tak dak..apa la..tak best langsung.

Total damage dengan nasi putih 3 pinggan ,air fresh orange & asam boi = RM 85.
sangat murah dan berbaloi dari muara tanjung harapan palsu tuh.

Muara jeram ni sangat recommended.dah le bersih ,cepat plak tu.staff dia dedikasi sket.hiks hiks.semua makanan sedap.best lah pendek kata.nak nak kalu orang belanja..lagiiiii shedappppp....-____________-

12 di bukit lanjan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di bukit lanjan - Google Blog Search


SEKOLAH KEBANGSAAN <b>BUKIT LANJAN</b> (ASLI): PROGRAM <b>...</b>

Posted: 17 Feb 2013 12:35 AM PST

Pada 4 Februari 2013 yang lalu seramai 56 guru pelatih tahun akhir program kembar TEFL IPGM Kampus Ilmu Khas dan University Queensland Australia beserta dengan 2 orang pensyarah telah mengadakan lawatan sambil belajar ke SK Bukit Lanjan. Tujuan utama lawatan ini adalah untuk melihat kaedah pengajaran dan pembelajaran Bahasa Inggeris kepada murid Orang Asli di samping mencuba kaedah permainan yang sesuai untuk matapelajaran Bahasa Inggeris. Adalah diharapkan hubungan baik yang terjalin antara pihak sekolah dan IPGMKIK sejak dari tahun lepas akan berterusan di tahun-tahun mendatang. Berikut adalah rakaman peristiwa yang mendatangkan faedah kepada kedua-dua belah pihak.





12 di batang kali - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di batang kali - Google Blog Search


Aedi Rizwan: Pendaftaran BR1M 2.0 <b>di</b> Econsave <b>Batang Kali</b> <b>...</b>

Posted: 17 Feb 2013 05:08 PM PST

Aedi Rizwan: Pendaftaran BR1M 2.0 di Econsave Batang Kali Anjuran Bersama Majlis Belia Hulu Selangor dan Belia Bestari

12 di padang jawa - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di padang jawa - Google Blog Search


Lagi Tentang Nama <b>Padang Jawa di</b> 1890 Serta Gambar Padang <b>...</b>

Posted: 11 Feb 2013 09:21 AM PST

Tok Ketua @ Tok Lurah @ Tok Sidang kat kampungku  serta Panglima dan Hulubalang dikampungku sila lah tengok, baca, kalau boleh buatlah analisa.                                                                                                              

 Sumber photo :- delcampe co.uk dan twentieth century impression Of British Malaya. ebook Universiti Cornell UK
Kalau Bandar Klang sebegini Tok Ketua dikampungku fikir Padang Jawa dah wujud ke atau lebih baik dan cantik lagi serta ramai penduduknya macam sekarang? 
 "Menurut Muhammad Ibrahim Munshi pada tahun 1872; Rumah di Kelang lebih kurang 400 buah dengan penduduknya 3,000 orang iaitu orang Melayu, Arab, Inggeris, Cina, India Islam, Hindu, Benggali dll. Di bandar Kelang ada deretan rumah2 kedai Cina dan Melayu, simpang, surau, pejabat, penjara, balai polis, rumah sakit semuanya rumah atap dan selebihnya hutan. Ada jalan2 iaitu China Street (di hujungnya ada stesen dan jambatan) King street, Beach Street, Market Street, Wharf Street, Chulia Street, Hospital Street dan Mosque Street dengan lebihkurang 90 buah kereta lembu. Keperluan makanan adalah dari Melaka."
Adakah disebut Orang Jawa ? Tok Ketua kat kampungku kenalah sebut / tulis bila wong jawa tengah tu datang!!!!!
Kata Tok Ketua dikampungku dalam laman jajahannya beliau berkata kampungku lebih kurang sama umurnya 130 tahun jika dibandingkan dengan wujudnya Bandar Diraja Klang. Orang Jawa Semarang itu menebas, membersihkan segala hutan-hutan dan semak samun kerana apa? (wak jawa itu kerja makan gaji / kontrak!!!! bukan teroka hutan untuk buat kampung.) (Akan diterangkan pada posting akan datang "coming soon"). Pembekal maklumat kepada Tok Ketua kat kampungku tak cerita pasal kerja cari makan kerana informer itu tak tahu siapa majikan wak jawa tersebut. Dasar pihak penjajah British pun tak mahu orang melayu pandai dan tahu banyak perkara, kalau boleh jangan ambil tahu apa yang British buat. Mereka lebih suka dan senang melihat orang melayu duduk dikedai kopi berlagak tukang karut penglipur lara bercerita tanpa ada pautan rujukkan serta bertelagah sesama melayu asalkan jangan libatkan kepentingan British.  Tok Ketua dikampungku pula tokok dan tambah lagi cerita, kononnya dari kamus tafsiran jawa "Padang" bererti  membersih atau menerangkan kawasan dan telah dilakukan oleh seorang "Jawa". Informer pun tak bagi tahu pasal orang India ada bekerja dengan British. Sebab itu Tok Ketua kat kampungku tak buka kamus India cari tafsiran "Padang" dan "Jawa" Buka kamus jawa kononnya nak bagi faham pada semua orang dan maka oleh kerana itu,  kampung ini telah diberi nama Padang Jawa. 
Ketua Kampung dan pemimpin Kampung Padang Jawa dulu dulu pun keturunan orang jawa tapi tak macam Tok Ketua kat kampungku yang ni, konon buka kamus jawa nak tunjuk apa kata kamus . Pemimpin dulu malu nak kata kampung diterokai orang jawa kerana fakta sebenarnya kampung dibuka oleh orang orang melayu yang masih ada baka dan salasilah keturunan serta harta yang diterokainya. Bagaimana pula dengan orang jawa semarang itu tak dengar ada baka pun. Bagaimana keadaan tempat yang ditebas, dibersihkan segala hutan-hutan dan semak samun oleh orang itu diserahkan pada siapa ? Konon cerita kuburnya di hujung kampung nama tempat itu dulu kata orang Pasir Panjang. Itu pun tak pasti kubur yang bernisan 5 kaki panjang dikatakan kubur orang jawa tengah Semarang  kerana tak ada siapa boleh mengesahkan kebenarannya melainkan cakap orang itu atau cakap orang ini tapi tak tahu siapa dia orang itu yang bercakap atau orang ini yang cakap. Kamus Inggeris kata "Hearsay". Nak tahu maknanya "cakap cakap orang". Kalau dalam mahkamah tak boleh pakai.         
Tapi informer, Tok Ketua kat kampungku dan wong jawa tengah yang bekerja itu tak tahu kebijaksanaan pihak penjajah British telah daftarkan Padang Jawa Rubber Company Limited di London dan sahamnya diapungkan di pasaran saham. Adakah orang jawa tengah itu yang nasihatkan British guna nama Padang Jawa? Tak masuk akalkan!!!!. Tahun berapa didaftarkan, Siapa pemiliknya, kat mana estate tu dan maklumat lebih lanjut Tok Ketua kat kampungku kena lah buat lah homework sikit dalam dapat merekodkan sejarah kampung Padang Jawa sebagai ingatan dan panduan kepada  generasi seterusnya. (petikan ayat Tok Ketua kat kampungku dilaman jajahannya) Sebagai "clue" cari diakhbar ini.
  • Singapore Free Press and Mercantile Advertiser (1835–1869, 1884–1942)
  • Straits Times (1845–2010)
Apa sebabnya rumah orang melayu (bukan orang jawa) dibina ditebing Sg Klang? Jawapannya dekat dengan sumber air, pengangkutan, sumber rezeki dan tiada jalan highway pada masa itu.Ketika itu hanyalah Sungai Klang menjadi laluan pengangkutan dari satu tempat ketempat lain. Nak jalan kaki boleh kalau pandai rentas hutan belentara.

Wahai Tok Ketua kampungku !!!!! Agak agak wong Jawa Tengah dari Semarang itu macam ini ke? Gambar diatas itu nampak handsome orang Melayu dulu ada keris pulak. Tengok gaya macam handal persilatannya, gagah berani dan kekuatannya sukar ditandingi, tenaganya yang  luar biasa boleh bertarung 30 hari 30 malam dengan musuhnya tanpa berhenti rehat, tak makan, tak minum, tak tidur, tak kencing / berak dan tak sembahyang. Lebih hebat lagi boleh tarik dan turunkan kapal terbang yang sedang terbang.
Kalau orang jawa tak lah macam itu handsomenya, kerisnya dibelakang pula. Tok Ketua kat kampungku berkata dilaman jajahannya bahawa ada seorang jawa tengah yang datang ke kampungku seorang pendekar yang terkenal dengan ilmu persilatan, gagah berani dan kekuatannya amat sukar ditandingi, mempunyai tenaga yang amat  luar biasa dan pernah bertarung dengan musuhnya dikawasan stesen keretapi selama tujuh hari tujuh malam tanpa berhenti rehat dan mampu menarik dan memberhentikan keretapi yang sedang bergerak.(ha ha ha taklah hebat sangat cerita karut tu. Hebat lagi cerita karut marut gua dipara atas) 
Gambar dibawah ini pula fesyen sopan dan seksi anak gadis melayu dulu dulu. Ada ke macam orang jawa? Mungkin wong jawa tengah itu nak ngorat gadis kampung agaknya. 
Nak Tanya Tok Ketua kat kampungku  ketika wong jawa tengah itu datang ke Padang Jawa naik apa?
Adakah naik sampan menyusuri Sg Klang atau naik kereta api Selangor  State Railway atau keretapi Federated Malay States Railways (FMSR) atau Kereta Api Tanah Melayu (KTM sekarang ni KTMB) atau ikut Federal Highway atau lain lain highway?

Nak tanya lagi, Ada kah orang tinggal kat Batu Gajah ?. Hebat orang Padang Jawa ni. Yang ini dah tentu bukan dari kamus jawa. Definasi yang Tok Ketua kat kampungku huraikan dalam laman jajahannya mengenai Batu Gajah seperti berikut "  Berasal  dari satu kawasan yang mana mengikut cerita dongeng, seekor gajah cuba berenang untuk melintas Sungai Klang. Tetapi di tengah-tengah telah dihalang oleh sejenis mahluk yang dipanggil Sang Kelembai. Sumpahannya itu menyebabkan gajah tersebut  menjadi batu dan terletak betul-betul di tengah sungai. Pada suatu masa dahulu, apabila air sungai surut, batu tersebut akan kelihatan dan menjadi kawasan pusaran air."


Apa pula penjajah British Tulis Pada Buku "Twentieth Century Impression Of British Malaya".?
 Sumber gambar dan tulisan :- Twentieth Century Impression Of British Malaya. ebook Universiti Cornell UK

Sebelum tengok gambar dibawah dan apa kata dalam buku penjajah,nak tanya Tok Ketua kat kampungku. Adakah ini tempat ( gambar dibawah) yang ditebas, dibersihkan segala hutan-hutan dan semak samun oleh wong jowo dari jawa tengah? Kalau bukan kat mana? Kenalah sebut kat Kulon ke, kat Padang Lalang ke,kat Sungai Rasau ke,kat setesen kereta api ke,atau kat Wetan ke. Tak mungkin kawasan Kampung Berangan dan Teluk Benta kerana kawasan wong melayu.Hebat juga Tok Ketua kat kampungku tulis :-  Kampung ini terbahagi kepada beberapa bahagian iaitu, terdiri daripada Padang Jawa, Padang Lalang, Sungai Rasau, Kg. Berangan, Teluk Benta dan Batu Gajah.

Boleh besarkan gambar dibawah ini.
The 0wners og this estate are the New Padang Jawa Rubber Company LTD. Their property comprises a total area of 839 acres of which 585 are planted with 88640 Para rubber trees. It is situated in Klang district of Selangor, about two miles distant from Padang Jawa station and four miles by main trunk road from Klang and contiguous to the Sungei Renggam estate. It has a railway frontage of a mile and three quarters. The land is underlating and in places rather hilly. On the higher levels the soil is very porous and consist of a mixture of yellow loam and sand of great depth, while the soil on the lower land is a stiff clay. The rubber trees are remarkable for their growth many measuring seven and the half inches in diameter ( taken 3 feet from the ground) when one year old. The general agents for the company Mr E.B.Prior, of Golden Hope Estate Klang, the visiting agent, and Mr K Pfenningwerth is the manger.
Mr. K Pfenningwerth,manager of the Padang Jawa Estate, Padang Jawa Selangor,came out to the Straits in 1890 to take up a position as assistant on acoffee estate in Johore. After spending two years there he accepted an appointment in Pahang under Pahang Corporation Ltd, which whom he stayed for closed on five years and then took atrip to Ceylon. It was two years before Mr Pfenningwerth  returned to the Straits. After acting as an assistant on an estate he obtained a post on the railway. Subsequently he turned to planting again and was placed in charge of the Padang Jawa Estate. 

12 di kapar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di kapar - Google Blog Search


<b><b>KAPAR</b></b>: Perempuan - masjid at-taqwa bukit <b>kapar</b>

Posted: 06 Feb 2013 06:10 AM PST


 

Ini contoh dan pelajaran bagi siapapun yang menentang dan membenci syariat Islam dan seluruh
perintah-perintah Allah SWT. Sekumpulan wanita di India melakukan aksi protes dengan mencoba
membakar jilbab yang sengaja mereka bawa. Namun, apa yang terjadi, Allah SWT., mengadzab wanita ini dan membakarnya di dunia. Api membakar tubuh wanita tersebut. Allahu Akbar!

Dalam sebuah tayangan video yan telah tersebar luas di Youtube, yang diposting oleh Moslim Mowahed, terlihat sekelompok perempuan India melakukan aksi protes terhadap jilbab atau hijab, pakaian yang diwajibkan oleh Allah SWT., kepada Muslimah (wanita Muslim). Perempuan- perempuan India ini, mengenakan pakaian tradisional India (Sari) terlihat di atas tandon (tempat penampungan) air yang cukup tinggi dan mulai berteriak-teriak memprotes hijab atau jilbab. Tak lama kemudian, nampak seorang dari mereka, dibantu rekannya, langsung meletakkan jilbab hitam yang sudah dipersiapkan, menyiramkan bensis, dan lalu membakarnya. Apa yang terjadi, si perempuan itu yang ternyata langsung membara. Api menjilat seluruh tubuhnya. Si wanita ini
pun langsung turun dengan kobaran api yang sudah menyelimuti seluruh tubuhnya. 
Laa haula wa laa quwwatailla billah. 

Sementara satu wanita lain pun terbakar dengan api yang menyala-nyala dan masih berada di atas tandon.Teriak dan jerit histeris bersahutan keluar dari para peserta aksi yang sebagian besar wanita  India dan ada juga pria dengan memakai pakaian khas agama sikh. Menurut informasi yang ada di video di Youtube yang diposting pada hari Ahad, (03/02/2013) ini, si wanita tadi adalah seorang guru dari Punjab yang akhirnya tewas mengenaskan dalam insiden konyol tersebut. Sekali lagi, tayangan video ini adalah sebuah contoh dan pelajaran bagi siapapun yang menghina, menentang, dan memerangi syariat Allah SWT.,termasuk hijab atau jilbab, maka AllahSWT., pasti akan mengadzabnya, di dunia, apalagi di akhirat nantinya. Allahuakkbar

12 di klang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di klang - Google Blog Search


Mekanik Kejam DERA ANAK TIRI <b>Di Klang</b>, Selangor | Que Achmad <b>...</b>

Posted: 12 Dec 2012 03:40 PM PST


RENTETAN gambar menunjukkan seorang lelaki begitu rakus mendera seorang kanak-kanak dengan mengangkat badan mangsa, menendang, memukul dengan senduk dan memaksanya berlutut dengan mengangkat tangan di sebuah rumah di Klang.

KLANG – Perbuatan kebinatangan seorang mekanik yang mendera anak tiri lelakinya berusia tiga tahun tanpa belas kasihan memakan diri apabila dia diberkas selepas aksi kejamnya itu dirakam menggunakan kamera telefon bimbit sebelum dimuat naik di laman sosial Facebook.
Suspek berusia 32 tahun tersebut diberkas pada pukul 8 malam kelmarin di rumahnya di Taman Mas, Kapar di sini iaitu tempat di mana kejadian dera itu berlaku. Dia diberkas apabila polis menerima laporan jirannya sejam selepas dia melihat rakaman tersebut.
baca lagi dan tonton VIDEO Penderaan, Klik TAJUK ENTRI ni

Difahamkan, ketika serbuan, suspek berada di dalam rumah itu bersama mangsa tetapi isterinya telah melarikan diri.
Timbalan Ketua Polis Daerah Klang Utara, Supritendan Jani Ahmad berkata, kanak-kanak tersebut dihantar ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah di sini dan pemeriksaan menemui kesan kecederaan dan calar di badan serta kepalanya. Katanya, polis percaya mangsa telah didera oleh bapa tirinya sejak dua bulan lalu.

12 di tanjung sepat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di tanjung sepat - Google Blog Search


Catching lalas, picking mushrooms, having awesome coffee and <b>...</b>

Posted: 14 Jul 2011 12:09 AM PDT

petronas roadtrip logo Catching lalas, picking mushrooms, having awesome coffee and more in Tanjung Sepat   Travel Safe & Save with PETRONAS PRIMAX 95 XTRA Episode 2 Photo

In this week's episode of Travel Safe & Save with PETRONAS PRIMAX 95 XTRA, we check out a few interesting destinations around the Selangor area. Should be very suitable for a quick day trip this weekend? icon smile Catching lalas, picking mushrooms, having awesome coffee and more in Tanjung Sepat   Travel Safe & Save with PETRONAS PRIMAX 95 XTRA Episode 2 Photo

dsc 0771b e1310641460374 500x266 Catching lalas, picking mushrooms, having awesome coffee and more in Tanjung Sepat   Travel Safe & Save with PETRONAS PRIMAX 95 XTRA Episode 2 Photo

We drove the Hyundai Tucson on this road trip – check out our test drive review of the Tucson for more information on Hyundai's compact SUV.

[zenphotopress number=999 album=2395]

Ever wonder how those juicy mushrooms that you love eating are grown? Harvinder tries his hand at mushroom picking at the Ganofarm mushroom farm in Tanjung Sepat.

Ganofarm Sdn Bhd (Mushroom farm)
Plot 51, Jalan Sungai Belankan
Tanjung Rhu, 43950 Sungai Pelek, Selangor
Tel: +603-31975600
Fax: +603-31975717


View Larger Map

We also try out our hand at catching lalas (the seafood kind) at the Tanjung Sepat Beach. It's not as easy as it sounds, so after watching this you'll probably savour every lala on your plate during your next meal! icon smile Catching lalas, picking mushrooms, having awesome coffee and more in Tanjung Sepat   Travel Safe & Save with PETRONAS PRIMAX 95 XTRA Episode 2 Photo

Tanjung Sepat Beach
Jalan Laut Membiru,
42800 Tanjung Sepat, Selangor


View Larger Map

Did you know there's a lover's bridge in Tanjung Sepat? If you're on a short getaway with your partner this might be a romantic place to drop by. Tanjung Sepat is also famous for its coffee shops!

Tanjung Sepat Lover's Bridge
Jalan Tepi Laut,
Tanjung Sepat, Selangor

Tanjung Sepat Town
Tanjung Sepat, Selangor


View Larger Map

Finally, you can have dinner in Bagan Lalang.

Bagan Lalang Beach
Sungai Pelek, Selangor


View Larger Map

12 di sungai burong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sungai burong - Google Blog Search


12 sekolah <b>di Sungai Burung</b> guna e-tutor, ADaP

Posted: 25 Feb 2011 08:54 AM PST

12 sekolah di Sungai Burung guna e-tutor, ADaP


Shamsudin Lias menunjukkan sisipan Akhbar Dalam Pembelajaran yang akan digunakan oleh murid di 12 sekolah di Sungai Burung, Tanjong Karang, semalam.


SHAH ALAM 23 Feb. - Pakej pembelajaran keluaran Kumpulan Utusan akan dijadikan model untuk meningkatkan prestasi pelajar dalam peperiksaan terutama di kalangan murid-murid luar bandar.

Ahli Dewan Undangan Negeri Kawasan Sungai Burung, Datuk Shamsudin Lias berkata, penggunaan e-tutor serta Akhbar Dalam Pembelajaran (ADaP) diyakini mampu mencapai keseimbangan pendidikan melalui pendekatan pembelajaran terkini di samping bertindak membentuk minda para pelajar.

Katanya, pembelajaran dalam talian dan ADaP merupakan cara berkesan melonjakkan pencapaian pelajar kerana ia menyediakan pengetahuan tambahan kepada mereka.

Katanya, melalui cara ini, kualiti serta peratusan kecemerlangan pendidikan akan mudah dipantau di samping mendorong mereka berjaya dalam kehidupan dan masa depan.

"Saya tidak mahu pelajar luar bandar tertinggal dalam aspek pembelajaran kerana pengetahuan yang tinggi dapat melahirkan anak bangsa yang profesional seperti menjadi seorang doktor, jurutera, arkitek, peguam dan sebagainya," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Shamsudin akan menaja e-tutor kepada tiga sekolah menengah dan ADaP kepada sembilan sekolah rendah dalam DUN Sungai Burung, Tanjong Karang yang dijangka memberi manfaat kepada 480 orang pelajar.

Menurutnya, dengan pembelajaran secara dalam talian dan ADaP, ia akan menimbul minat lebih mendalam di kalangan pelajar untuk belajar bersungguh-sungguh.

Beliau yakin, dengan cara itu juga, jumlah pelajar cemerlang bagi tiga peperiksaan akan meningkat berbanding sebelumnya.

"Saya berharap dengan pemberian 60 ID e-tutor dan naskhah ADaP ini sekurang-kurangnya 15 peratus daripada setiap sekolah dalam DUN ini mampu melahirkan pelajar cemerlang.

"Saya juga yakin sekurang-kurangnya 480 pelajar yang menghadapi peperiksaan UPSR, PMR dan SPM tahun ini akan mencatat keputusan lebih baik kerana mereka akan berkongsi pendekatan pembelajaran terbaik," katanya.

Di samping itu, beliau bersama pihak Persatuan Ibu Bapa dan Guru sekolah juga bercadang untuk menganjurkan program motivasi pelajar.

12 di sabak bernam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sabak bernam - Google Blog Search


Rawatan <b>Di</b> Seri Manjung & <b>Sabak Bernam</b>. - Pusat Rawatan Islam <b>...</b>

Posted: 03 Jan 2013 07:37 PM PST

Assalamualaikum wbt.
Alhamdulillah dan syukur yang tidak terhingga kepada Allah swt kerana dengan limpah kurnia dan rahmat-Nya hingga ke saat ini masih lagi diberi peluang untuk meneruskan kehidupan di alam dunia ini. Selawat dan Salam buat Rasul Junjungan, Nabi Muhammad saw, ahli keluarga baginda dan seluruh para sahabat dan ummat Islam.
Alhamdulillah, pusat Rawatan Islam At-Tobibi akan mengadakan sesi rawatan di Manjung, Perak & Sabak Bernam Selangor seperti mana berikut:

Tarikh  : 05 Januari 2013 (Sabtu)
Tempat : Pusat Rawatan Islam At-Tobibi Seri Manjung Perak.
Masa   : 9.30 pm - 5.00 pm

Tarikh  : 06 Januari 2013 (Ahad)
Tempat : Pusat Rawatan Islam At-Tobibi Sabak Bernam, Selangor.
               (No. 48, Lorong C, JLN Menteri, Taman Sabak, 45200 Sabak Bernam)
Masa   : 9.30 pm - 5.00 pm
Bagi mereka yang ingin mendapatkan rawatan pada tarikh dan masa berkenaan, sila hubungi Ustaz Shamsuri Safie (013-9609268) atau Ustaz Rozlan Daud (019-4601205) atau Mohd Zainul Arifin (013-9433372) untuk membuat tempahan rawatan. Rawatan adalah terhad kepada 50 orang pesakit untuk setiap sesi rawatan sahaja.



*sebarang perubahan berkenaan dengan tarikh dan masa rawatan akan dimaklumkan dari semasa ke semasa.

Aziz Bari Bertanding <b>Di Sabak Bernam</b> Atas Tiket <b>...</b> - Kelab Greenboc

Posted: 01 Nov 2012 05:01 AM PDT

PKR yakin dapat merampas semula kerusi Parlimen Sabak Bernam pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) selepas mengumumkan calon baru bagi kerusi tersebut iaitu bekas pensyarah di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Dr Abdul Aziz Bari.

Difahamkan, sebelum ini, Ketua PKR Cabang Sabak Bernam, Dr Badrolamin Baharon dicalonkan bertanding bagi kerusi itu.

Abdul Aziz berkata, pemilihannya sebagai calon bagi kerusi berkenaan adalah atas arahan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Katanya, beliau yakin dapat merampas semula kerusi Parlimen Sabak Bernam memandangkan terdapat beberapa penambahbaikan dilakukan Kerajaan Negeri sebelum ini.

Pada 2008, kerusi Sabak Bernama dimenangi oleh calon BN dari Umno, Abd Rahman Bakri, yang menewaskan Badrolamin.

"Kerajaan Negeri telah melaksanakan beberapa penambahbaikan dalam memastikan hak rakyat tidak diabaikan dan ini adalah kekuatan kita bagi merampas kembali kerusi Parlimen di sini," katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Beliau berkata, dia tidak berasa tergugat dengan kekuatan dimiliki Umno memandangkan pihaknya mempunyai kekuatan tersendiri bagi menawan kerusi di Parlimen Sabak Bernam.

"Saya yakin ini adalah masa tepat bagi kami merampas kerusi di Parlimen ini memandangkan sokongan rakyat juga dilihat semakin kuat terhadap PKR," katanya.

Abdul Aziz berkata, menerusi ceramah-ceramah yang dijalankan di sekitar daerah ini, jelas menunjukkan rakyat semakin matang dalam memilih pemimpin bersih serta mahukan pucuk pimpinan amanah.

Beliau berkata, ia dapat dibuktikan dengan sesi ceramah yang diadakan di Bagan Terap di mana rakyat sudah bijak dalam menilai sesebuah parti politik dengan turut sama turun padang memberi sokongan ketika program dijalankan.

"Bagan Terap merupakan kawasan hitam satu masa dulu memandangkan PKR pernah kalah teruk pada 2008, namun menerusi beberapa ceramah yang dijalankan kini, jelas menunjukkan penglibatan daripada ramai penduduk yang turut turun bagi memberi sokongan," katanya.

Menurutnya, disebabkan faktor itu, Umno semakin takut menghadapi PRU13 memandangkan sokongan dilihat semakin tipis.

Katanya, kajian dijalankannya sejak 2004 jelas menunjukkan kadar peningkatan sokongan rakyat terhadap parti itu semakin meningkat memandangkan pucuk pimpinan yang dianggap telus dalam membantu mendapatkan hak rakyat.

"Saya yakin PKR akan menang berdasarkan kajian yang saya jalankan menunjukkan pertambahan sokongan bagi parti ini," katanya.

Menurutnya, pada PRU13 nanti PKR mungkin akan kalah dalam beberapa kerusi namun peratusan undian penduduk dijangka akan meningkat sebanyak lima peratus bagi setiap peti undi.

Katanya, pada PRU lalu, kebanyakan disuarakan PKR dilihat retorik namun kini parti berkenaan dapat membuktikan ia menjadi realiti di samping membuka mata rakyat.

"Ini merupakan salah satu kekuatan kita dalam memastikan kerusi Parlimen berkenaan dapat dirampas," katanya.

Dalam pada itu Abdul Aziz berkata, sebelum ini, beliau turut menerima pelawaan daripada Pas dan DAP yang memintanya untuk bertanding di beberapa kawasan lain.

Katanya, bagaimanapun pelawaan tersebut ditolaknya kerana mahu memberi perkhidmatan terbaik di kampung halamannya.

"Saya berasal dari sini dan saya mahukan perubahan terhadap pucuk pimpinan di samping memberi perkhidmatan adil kepada penduduk setempat," katanya.

Beliau berharap rakyat dapat memberi peluang kepada PKR membuktikan kemampuan mereka dalam menguruskan daerah tersebut.

Sementara itu, Badrolamin enggan memberi sebarang komen berhubung perkara tersebut.

 

BLOG SELANGOR

Copyright 2010 All Rights Reserved