ads

Rabu, 19 Mac 2014

12 di kuala kubu - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

12 di kuala kubu - Google Blog Search


VISIBLE VOICE: Skodeng burung <b>di Kuala Kubu</b> Bharu

Posted: 16 Mar 2014 05:05 PM PDT

Bila sebut "skodeng" je, macam nakal la pulok. Ok, tukar sikit, "Tengok burung". Macam pelik je bunyi, wakaka. Ok, senang-senang kita guna "bird watching" la eh. Sebenarnya nak cerita pengalaman pertama kali join aktiviti bird watching bersama Sahabat Media di bawah kelolaan Majlis Daerah Hulu Selangor. 
Tahu tak apa tu aktiviti "bird watching" atau "birding"? Jangan salah faham dengan aktiviti melawat taman-taman burung atau zoo tu pulak. Itu namanya tengok-tengok burung dalam sangkar. Tapi, aktiviti bird watching atau birding ni lain dan lebih mencabar sebab perlu berjalan, teropong dan kenalpasti spesies burung yang dilihat. Nak tahu cerita lebih lanjut sepanjang program 2 hari 1 malam di Kuala Kubu Bharu, boleh layan gambar-gambar menarik kat bawah. Enjoy the photos :)
Selepas checked-in di Rumah Rehat Kuala Kubu Bharu, solat dan makan tengah hari, kami diberi sedikit taklimat pasal aktiviti bird watching. Kemudian, dibekalkan dengan peralatan asas untuk aktiviti bird watching iaitu buku rujukan (gambar dan nama-nama spesies burung) dan binokular (teropong).
Destinasi pertama yang dituju adalah di kawasan sekolah. Kat sini, banyak pokok-pokok rimbun. Banyak juga kelibat burung yang berkicau dan terbang ke sana ke mari. Maka, bermulalah aktiviti bird watching kami. Nampak je burung, ambik teropong terus skodeng. Tengok burung warna apa, then belek buku tengok nama apa. Yang mana ada kamera DSLR yang lensa panjang-panjang tuh, terus snap untuk dijadikan koleksi peribadi. Macam tu lah sedikit-sebanyak aktiviti bird watching.
Untuk orang yang takde kamera power, tak boleh nak zoom burung, hah kita snap je gambar-gambar orang yang duk kusyuk buat aktiviti birding nih. Semangat masing-masing, tekun mendengar cerita pasal burung.
Memandangkan waktu Asar dah berkumandang, kami singgah di Masjid Al-Hidayah, Ampang Pecah, Kuala Kubu Bharu untuk solat sebelum meneruskan aktiviti bird watching ke lokasi seterusnya.

Sekadar nak berkongsi info. Masjid ni merupakan masjid lama dan terletak di tengah hutan di Ampang Pecah. Masjid ni ada sejarahnya tersendiri dan telah dibina sejak tahun 1926. Lepas bah besar di Kuala Kubu, masjid ini satu-satunya binaan yang masih dikekalkan di lokasi sama sampai ke hari ini.
Menurut cerita penduduk di Kuala Kubu Bharu, Ampang Pecah ni diambil nama daripada peristiwa empangan pecah yang telah mengakibatkan banjir besar. Kalau cerita pasal peristiwa banjir besar ni, ramai yang kaitkan dengan mitos buaya putih. Betul atau tidak, tak tahulah. Namapun mitos.
 Taman Millenium (Millenium Park)

Lokasi seterusnya untuk aktiviti bird watching adalah di Taman Millenium. Dulunya merupakan kawasan lombong, sekarang dah ditambak dan dijadikan taman rekreasi. Katanya, kat sini banyak spesies burung yang berkeliaran tak kira samada di kawasan tasik mahupun di kawasan hutan.

Inilah dia pengangkutan utama yang digunakan untuk membawa kami ke hulu ke hilir sepanjang 2 hari 1 malam. Bas mini Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS).

Perancang Bandar, Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS)
Inilah susasana bird watching tempoh hari. Tengok Puan Azlina kusyuk dengan kameranya. Kat belakang sana pulak Dikbee duk kusyuk belek-belek buku sambil dengar penerangan daripada salah seorang pakar birding Hulu Selangor. 
Sepetang mendaki bukit dan meredah hutan untuk skodeng burung. Keadaan yang jerebu sedikit-sebanyak menggangu aktiviti bird watching kali ni. Tengok kiri dan kanan jalan, ada pokok-pokok yang terbakar akibat cuaca terlalu panas dan hutan terbakar.

Selesai aktiviti bird watching untuk hari pertama, kami minum petang di tepi Tasik Millenium Park. Memang nyaman lepak-lepak kat sini. Tengok orang duk jogging dan beriadah. 

Hari dah lewat senja, matahari pun dah nak terbenam. Ayuh, kita balik dulu dan sambung untuk hari ke-2. Mungkin di waktu pagi, lebih banyak burung-burung yang ada.
Taman Millenium (Millenium Park)
Aktiviti bird watching untuk hari ke-2 diteruskan lagi di Millenium Park. Seawal pagi lagi kami dah terpacak kat situ. Dapat lah tengok matahari terbit (sunrise) dan snap gambar-gambar yang menarik.

Macam biasa, di kala orang duk skodeng dan snap gambar burung, aku hanya mampu skodeng guna teropong. Nak snap gambar dengan IPad memang tak lepas lah sebab tak boleh nak zoom. Snap gambar orang dan panorama je lah keje. Layan, zaaas!


Kanan kiri hutan yang terbakar dek kemarau yang berpanjangan. Gelagat ArtandSoul dan Puan Azlina dengan lensa masing-masing siap-siaga untuk tembak burung.


Inilah laluan yang kami lalui untuk sampai ke puncak bukit. Sebelah kanan nampak Sungai Hulu Selangor dan sebelah kiri nampak Tasik Taman Millenium.

Nampak burung, buka buku dan cek spesies mana.Paling respek, semua birding guide yang bawa kami semua ni dengar burung berkicau, tengok kelibat burung terbang dah tahu nama dan siap dapat bagitau bulan berapa burung-burung ni migrate ke kawasan ni. I can say, they are the expert!

Bukan duk teropong kapal terbang macam tok bomoh 1 Malaysia tu. Ni gaya time duk teropong burung dalam hutan. Zoom in zoom out sampai naik juling mata-mata nak skodeng burung punya pasal. Apapun, layan sebab tak pernah buat aktivit-aktiviti macam ni.

Antara spesies burung yang ada di sekitar Kuala Kubu Bharu, Hulu Selangor adalah seperti berikut:

  1. Black Crowned Night Heron.
  2. Black Naped Oriole.
  3. Common Iora.
  4. Common Chiffchaff
  5. Common Myna.
  6. Asian Glossy Starling.
  7. Blue Tailed Bee eater
  8. Black Headed Bulbul.
  9. Stripe Throated Bulbul.
  10. Yellow-browed Bulbul.
  11. Yellow Vented Bulbul.
  12. Barn Swallow.
  13. Oriental Magpie Robin (Murai).
  14. Paddyfield Pipit.
  15. Cattle Egret.
  16. Pink-Necked Green Pigeon.
Kalau rasa berminat nak kenal dan tahu keistimewaan Kuala Kubu Bharu, boleh hubungi Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) atau terjah je kat sini: www.mdhs.gov.my atau di talian 03-60641331 untuk maklumat lanjut. Bulan April nanti ada bird watching race. Kalau nak join jangan lupa daftar dan check with Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) selaku penganjur. Adios amigos!

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG SELANGOR

Copyright 2010 All Rights Reserved