ads

Sabtu, 29 September 2012

12 di ampang - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

12 di ampang - Google Blog Search


Sally&#39;s Thoughts: Check up Week 28 <b>di Ampang</b> Puteri...

Posted: 15 Sep 2012 06:50 PM PDT

Hi... pagi ni Sally nak post pasal check up pregnant kat Ampang Puteri.. Maybe bleh dijadikan panduan bagi ibu-ibu yang masih mencari hospital mana yang best untuk check up... Best tak best tu susah nak diceritakan kat sini.. so far, Sally experienced kat Pusat Perubatan Naluri, Wangsa Maju dengan Doctor Kay (Kamariah).. Sally dah pernah bagi review pasal Dr. Kay ni... so, u ols bleh ler semak2 kat tag "Expecting Mother" tu ok...
Mmm... hari ni memang focus nak citer pasal Ampang Puteri.. so u ols boleh ler buat comparison dengan hospital lain... Review ni mmg jujur ikhlas dari hati Sally.. tanpa sogokan ataupun hasutan daripada sesiapa.. hehheee...
Actually, masa pregnant Adelina dulu pun memang Sally check up kat Ampang Puteri. Cuma dis time pada awal pregnancy, Sally lebih selesa di Klinik Fazilah pada 4 bulan pertama coz dekat dengan rumah di Pinggiran Batu Caves. Dr Fazilah tu pun best.. we ols dah macam kawan dah... lepas check up tu siap bleh citer2 pasal travel lagi.. pasal shoppping lagi... mmg sempoi Dr tu... tapi bila dah pindah Ampang, Sally mmg nak terus ke Ampang Puteri coz jauh ler plak nak ke Klinik Fazilah kan... pastu mmg nak booking tempat bersalin sekali.. Niat mmg nak bersalin kat Ampang Puteri... dekat dengan rumah... Tapi memandangkan Dr Fauziah.. my favourite doctor dan juga merangkap previos doctor masa Adelina dulu + review yg bagus pasal doctor ni... Dr Fauziah bercuti lama ke Gaza.. Sally cuba-cuba untuk ke Pusat Perubatan Naluri which is review pasal Dr Kay pun tak kurang hebatnya... 2 kali Sally sempat ke Naluri. Dr Kay memang best... tapi layanan from staff dan accommodation kat sana rasa macam tak mencukupi jer... harga lebih kurang jer dengan Ampang Puteri. Staff dia tak berapa friendly.. Bilik2 pun agak terpesorok.. Macam lemas pun ada.. Waktu menunggu juga agak lama.. So, Sally decide.. akan kembali ke Dr Fauziah jugak..
So, semalam Sally dah pun dapat appoinment untuk ke Ampang Puteri. U ols yang nak buat appoinment, kena ler call at least 2 minggu sebelum. Diaorg tak terima walk in... then kalau lambat.. mmg penuh. So, malas nak ambik cuti or MC (MC ni dia akan bagi kalau kita dtg hari bekerja.. tak yah mintak pun dia bagi.. hehehe)... Memandangkan tahun ni byk dah Sally MC dan cuti pun tinggal 8 hari jer lagi.. So, Sally buat appoinment hari Sabtu.. iaitu semalam... huhuuu... lupa lak nak tanya masa buat appoinment hari tu.. staff Dr Fauziah tu pun lupa bgtau yang hari Sabtu Dr Fauziah xder.. Dr ganti jer ada hari tu... lupa lak nama dia.. tapi peramah jugak.. check pun details jer.. tapi rasa macam tak puas hati plak klu tak jumpa Dr Fauziah... Staff tu siap minta maaf lagi dengan Sally coz tak bgtau... 2 org staff Dr Fauziah tu memang Sally cukup kenal.. tak bertukar lagi diaorg.. sejak 4 tahun lalu.. staff yang sama jugak... Keadaan klinik Dr Fauziah dah berubah.. dah renovate sket.. Bilik dia kat Level 3, No 3.
Masa Sally buat appoinment tu, Sally nak yang paling awal.. kononnya nak jadi patient yang pertama.. So, dia bagi Sally 8.30am. Pukul 8.15 lagi Sally dah sampai... yerla.. 5 minit jer dr rumah.. Dah sampai sana.. dah ada patient lain yang lebih awal... Kat sini.. sistem dia.. wpun dia dah letak appoinment u pukul 8.30.. tapi saper dtg awal lagi.. dia bg dulu jugak... huhuu... tu yang tak best tu... So, Sally dah dpt yang ke 6.. Kata staff tu, hari Sabtu jer macam tu... kalau hari bekerja... check up dgn Dr Fauziah.. diaorg akan ikut betul2 time appointment tu... yer ke tak.. kita tunggu next check up macam mana.. tapi klu masa Adelina dulu.. sama gak waktu menunggu nyer.. huhuuu
Klinik dia memang selesa jauh ler kalau nak compare dengan government.. Mmg macam bersantai kat umah jer.. dengan sofa empuk.. air cond dan bau pun wangi jer.. tak der ler bau ubat cam gomen tu kan.. ada bunga2 bagai... tu ler faktor2 membezakan private dan gomen hospital. Sambil tunggu tu layan cerita kat Astro... Tetiba ada gak rasa sebak bila yg dtg bercouple ler kan.. husband mesti teman punyer... Hanya Sally jer dtg sorang... sedih tu ada.. yerlaa.. tgh pregnant ni.. sensitive ler jugak.. nak wat macam mana.. hubby busy... Sally kena faham.. dulu masa dia tak busy sgt.. masa pregnant Adelina.. dia mesti ada setiap kali check up... mmm.. masa pergi Naluri hari tu pun dia teman jugak... cuma dis time jer dia outstation lama sket.. so.. Sally kesorangan ler jumpa doctor... sedih tau... Pesanan untuk para hubby kat luar tu.. klu ada kelapangan dan mmg xder aper nak buat... try ler untuk teman ur wife pergi check up masa pregnant.. Tak susah pun.. bawa ke sana.. dan sama-sama menunggu jer... saat paling best klu bleh tgk baby together2 masa doctor scan tu... bahagia sangat.. tapi klu dah busy dan mmg tak ada berdekatan.. tak bleh nak elak dah.. nak wat macam mana... mcm keadaan Sally sekarang...
Brapa lama Sally kena tunggu?? So, kalau dah no 6 tu.. huhuuu.. almost 2 1/2 hours Sally tunggu baru smpi turn ok.. Doktor dtg pun dah pukul 9.30am.. which is dah 1 jam we ols tunggu.. huhuu.. so, sorang dlm 15 - 20 minit... pukul 10.35 cam tu... sampai turn Sally... Dr akan tanya sejarah previous pregnant kita... Sally lak.. careless betul ler.. kad dan record check up kat Dr Fazilah tu dah missed place.. time sibuk pindah2 rumah tu.. puas cari.. tapi tak jumpa... huhuu... maybe Sally patut contact Klinik Fazilah balik untuk dptkan laporan check darah hari tu.. klu tak.. nak kena ambik lagi skali.. Sally ada baca gak review pasal ambik darah ni from blogger lain.. so far, ambik draah ni memang sakit ok.. lepa sambik darah tu mmg tempat dia injection tu akan jadi bengkak dan biru.. Dulu masa kat Ampang Puteri pun sama.. kat Dr Fazilah pun sama gak.. so.. rasa agak ngeri klu nak kena ambik darah lagi skali... So, next check up Sally akan pastikan untuk membawa salinan report darah Sally... huhuuu..
Lepas check tekanan darah, berat ibu (62kg untuk 7 bulan pregnant... huhuuu), dengupan jantung ibu, check mata, mulut... doctor pun nak scan ler.. cam biasa.. aper yg Sally suka kat Ampang Puteri ni.. setiap kali check up mesti 3D and 4D scan.. lebih details.. kita pun nampak jelas muka baby dan seluruh badan dia... Dah besar anak mama.. active lagi.. siap tendang2 masa doctor scan tu.. Doctor pun ckp.. active nyer baby.. lelaki kut... meh doctor tgk sex dia.. skali scan.. pompuan daaa... hahahaha.... dah 3 doctor ckp Girl.... Girl pun Girl ler... 2 princess... Ma Tok.. nak rantai dan gelang emas okay.... hehehee
Lepas dah scan tu, Sally diminta ke Unit Kecemasan untuk ambik injection Kacing Gigi. Sebelum tu Sally kena serahkan slip ubat kat farmasi dulu coz kut lama lak menunggu.. Staff tu jugak sertakan pas parking.. murah sket ler untuk patient.. RM1.50 untuk 1 jam. Pastu set next appointment ikut kesesuaian masa kita.. then... Sally turun ke level G, pergi hantar slip ubat dan menapak ke Unit Kecemasan... Terasa gak.. asal ler kita perlu ke bahagian berasingan macam ni kan.. private patut semua kat satu tempat jer.. ubat pun, patut dia dah list tu.. staff dia ler g ambik... pastu bg kat kita.. kita just tunggu kat Klinik doctor tu jer.. kan..kan..??? huhuuuu...
Nasib baik kat unit kecemasan tu, 10 minit dah settle... Nurse tu cukup teliti dna peramah sgt. Sally tak pasti apa u ols rasa lepas ambik injection Kacing Gigi ni macam mana.. Tapi dr semlm sampai pagi ni.. Sally memang rasa lenguh sebelah tangan belah kiri.. tmpt yang dia inject tu ler... Tapi, di bhgian yg di'inject' tu.. tak plak bengkak ke aper.. biasa jer...  huhuu..
So, lepas dah settle injection, Sally ke farmasi plak untuk ambil ubat. Tengok, giliran tak sampai lagi.. Duduk lagi menunggu.. dalam 15 minit ler jugak... baru smpi turn ambik ubat... Lagi satu best nyer... Sally memang suka ubat2 kat private especially Ampang Puteri ni.. Ubat dia mmg berkualiti... Kali ni Sally diberi Calsium, Vitamin NeuroGainPB dan juga Folic Asid... tadaaaa....
So.. brapa kos yang dikenakan oleh APSH???
Consultation + Scan = RM80
Injection Kacing Gigi = RM60
Vitamin & Calcium = RM120
So.. u ols decide ler sendiri mahal ker tak.. but, Sally berpuas hati dengan cara doctor check, staff dia, ubat yang dibekalkan dan environment.. Bab masa menunggu jer yang fail sket... 
Kat sini gak.. Sally nak share kebaikan vitamin NeuroGainPBbagi saper2 yang baru dengar.. coz Sally pun baru jer tahu.. hehhe... dulu masa Adelina pun ada ambik.. tapi main ambik jer.. tak tau plak kelebihannya.. coz doctor bagi.. makan jer laaa.. Sally ni jenis disiplin makan ubat.. setiap bekalan mesti dihabiskan punyer..
Sally baca f/back dr ramai ibu2 yang amik Neurogain nie puji kebaikan yang bagus tue pertumbuhan n perkembangan otak baby.. Baby yang akan lahir akan aktif..alert..bijak dan mudah belajar...doct pun msyorkan amik Neurogain nieh bagi2 ibu preggy...Sbb ia mgandungi minyak ikan yang banyak omega-3..
Who needs NeuroGain® PB ?
  •     Pregnant and Breast-feeding women
  •     Pregnant women with a history of low birth weight babies, pre-term births
  •     Frequent, multiple pregnancies
  •     Pregnant women allergic to fish and eggs
  •     Poor, unbalanced maternal diet

When is the best time to take NeuroGain® PB ?
At meal time for better absorption and compliance. When eating, the fats in the meal will improve the absorption of Neurogain® PB essential fatty acids like DHA in the body.

Is it safe to use NeuroGain® PB ?
Yes, NeuroGain® PB Vegicaps® mengandungi DHA yang tinggi, EPA yang rendah dan OA untuk membantu ibu mengandung dan menyusu untuk memenuhi keperluan asid lemak perlu.

Kaedah makan: 1 biji sehari selepas makan. Satu bekas tu ada 30 biji, so, leh tahan sebulan.
Harga dia: Ada yang beli kat Guardian RM53, PMC RM48.00... Watson RM68.. macam2 harga.. u ols usha2 ler erk... Sally pun tak tau harga dia brapa sebotol coz kat APSH dia dah lump sum total ubat brapa.. lupa lak nak tanya...
Bentuk dia mcm fish oil tu... softgel capsule...

Ok guys.... nnt Sally updat elagi pasal pregnant2 ni erk... semoga membantu u ols mencari hospital terbaik untuk check up dan vitamin yang sesuai untuk u ols...

0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG SELANGOR

Copyright 2010 All Rights Reserved