ads

Selasa, 19 Februari 2013

12 di tanjung sepat - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

12 di tanjung sepat - Google Blog Search


Meniti Hari...: Pengalaman menjadi cikgu <b>di Tanjung Sepat</b>, Kuala <b>...</b>

Posted: 08 Jul 2009 11:55 PM PDT

ni entry yg aku hutang.. :D
last weekend aku g carik duit lbh kat Hulu Langat.. kat Banting.. g jd cikgu.. g main cikgu2 ngan warga emas ekekeke.. pengalaman yg menarik n manis.. nak berulang jauh.. so wat decision tdo je umah kak fieda.. dia org banting so dr umah dia ke tmpt ngaja dlm 25 minit mcm tu je.. kalo dr shah alam dkt sejam lbh, nanti nak kena gerak awl2 lak ari ahad tu.. penat kn.. ari sabtu pagi mmg dr umah.. tumpg kete kak fieda.. hubby hanta.. so hubby tgl umah sesorg la.. sian dia boring..

mcm ane leh terjebak jd cikgu ni?? mcm ni kisahnye... pihak SUK Selangor de buat program FESSTIS singkatan dari Festival Sains, Teknologi & Inovasi Negeri Selangor 2009. Tujuaannye nak bg pendedahan kepada penduduk selangor ttg IT.. so mcm2 la prgram dorg buat.. so salah satu program nye adalah mengajar penduduk2 selangor terutamanya Ketua Kampung, JKK, pastu wakil2 masjid n mcm2 la.. so kebanyakan nye org2 berumur.. dorg bg e-mail sape nak volunteer.. so aku pon dlu kn hubby keje x tentu masa weeknd xde umah so aku decide ngan beberapa geng kat opis leh la join.. skali dia pgl lmbt daaaa... hubby pon dh brenti keje lama n masuk gov so dia cuti sabtu ahad hihihi.. tp dh register kn.. g je ar.. memula mcm berat gak ati.. tp bila dh g ase seronok :D

setiap kawasan di tempatkan 2 org tenaga pengajar... aku n kak fieda kena kat Hulu Langat.. jauh tu.. de geng2 lain dpt kat selayang n merata la.. sib bek kak fieda mmg org banting so sng la carik tmpt..

Masa masuk je kawasan Kg. Tanjung Sepat tu kan.. ase blk kg.. byk sgt kelapa n kelapa sawit pastu parit.. best tau.. :D kg. aku kat melaka pon dh x rupa kg.. pastu umah kak fieda pon mmg kg btol la.. dpn umah de pokok rambutan.. leh petik je bila nak mkn.. best2 pastu bilik air kat lua.. ekeke.. sronok.. tp mcm bese la mak buyung kn ske je nak g toilet byk2 kali.. bile time mlm aku dh riso.. alamak mcm ane ni mlm2 nak g toilet huhuhu.. mmg btol.. mlm tu sejuk.. aku pk byk kali nak g toilet, tp sbb dh x tahan redah je.. sib bek umah dia mmg pasang lmpu tgh umah.. trang skit... aku trun tangga raba2 ekekke klaka je bila ingt blk :D nak kejut kak fieda segan.. x nak kaco dia..

Mengaja org2 berumur ni kena saba.. sbb budak2 mmg ske IT ni.. org tua lain dia cepat buhsan hehehe.. so kena pandai tackle.. aja ape?? SUK dh sediakan silibus so kitrg ikut je.. aku aja pasal e-mail n blog.. kebetulan aku mmg kaki blog kn ekekeke.. so sng la.. kak fieda lak aja seme online servis yg de kat web SUK Selangor.. tp yg aku nmpk selama 2 hari kelas.. dorg ske bab e-mail n blog.. siap de yg nak buat jual kerepek online ekekek klaka tau pakcik2 n makcik2 ni.. sebaya mak aku ni de yg dkt umo atok ku.. dia ketua kg.. hehehe..

ade yg x bape mahir pgg mouse so kena la slow2 aja.. pastu x leh direct nanti dorg buhsan.. pastu kena la aja selit2 yg lain skit mcm.. aja nak baca online paper.. pastu carik resepi.. so dorg ase la terhibur kn xde la buhsan.. ari 1st group lain.. 2nd day group lain.. silibus sama.. yg aku xleh lupa.. de cikgu yg dh nak pencen la.. dia memula buhsan sgt tau.. bila aja blog dia ase seronok.. ayat dia "terima kasih cikgu... sbb dh buka minda saya.. saya ase seronok sgt IT ni.. sblm ni gelap je pemandangan pasal komputer.. pasni leh la saya curahkan isi ati n guna blog ni bila buhsan dh pencen nanti" bestkn.. bila kita aja org, pastu dorg gunakann hargai.. :D pastu de yg lepas klas kobar2.. siap seme nak aja anak2 buah kat kg n soh buat klas lagi.. aku ckp, kitrg ni hanya fasililator je.. nak klas lagi kena tanye SUK hehehe lg best masa aja buat e-mail pastu leh lak dorg balas-balas e-mail ajak lepak kedai kopi padahal sebelah-sebelah muahahaha klaka tau pakcik2 ni.. umo de yg 60 lbh..








haa.. ni la jln masuk dewan tu.. dlm kg kn... kalo x tau mmg sesat.. line tepon pon x bape nak clear.. ni baru cabaran :D
ni sijil nye.. pengajaran kami di iktiraf tau...
Pihak SUK de sediakan borang penilaian la.. utk peserta jwb.. kebanyakkannye bg markah terbaik utk fasilitator ekekeke bangga.. :D ase ilang penat ngaja.. moga ilmu kitrg curahkan ni di gunakan n d praktikkan.. bukn sngkn jd cikgu.. baru tau hihihi
Hari Ahad,lepas asar trus blk umah.. kak fieda hanta kat umah mak pastu hubby jemput.. bila smp umah ase mcm wah!!! sgt hepi sbbye.. lantai umah dh bersih.. hubby mop 1 umah pastu dedua toilet dh cuci sgt bersih.. tq sayang.. dia buhsan kat umah pastu kemas umah dh licin.. ngan ayat dia ' tgk la lantai dh mcm cermin' ekekeke yela last week blk ganu ngan g klas antenatal.. mgu ni lak ngaja x sempat nak mop umah.. kemas2 mcm tu je.. sib bek dpt suami yg rajin (tp tu pon dh pesan.. ingtkn x buat sbb dia kata x nak la sbb umah seme bersih lagi...dia buat suprise la tu..) pasni leh la g lagi sbb nanti de org kemaskn umah :D

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG SELANGOR

Copyright 2010 All Rights Reserved