ads

Khamis, 25 Oktober 2012

12 di rawang - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

12 di rawang - Google Blog Search


kenape dengan <b>Rawang</b>....??? - aKu buKan biDadaRi - Yes

Posted: 24 Oct 2012 08:24 PM PDT

akhir bulan ni...genap ngam2 2 tahun kami jadi warge rawang...
dah 2 tahun rupernyer...
cepat sangat mase berlalu rasenyer...[eerr..skema..??]

tak sangka aku jadi warge rawang dah....!!
dan sikit jer mase lagi...aku akan jadi penduduk tetap rawang..!!!

tak pernah terpikir...
dulu2 pon...aku biasa duduk sendiri mase bujang..
tapi paling2 jauh pon dari umah family aku kat shah alam tu..
aku duduk umah sewa kat Kl..-mase belajar dan bekerja-
walau shah alam-kl tu pon bukan jauh mane..
tapi aku memang dah biasa macam ni..-bajet macam dewasa sangat mase tu nak hidup sendiri..
hah..hamek ko...betape pancaroba nya hidup berdikari..
tapi alhamdulillah..macamane aku keluar dari umah family aku..
macam tu lah aku kembali..aku tetap anak mak ayah aku sepertimane yang derang dah beri didikan sempurna...
tak de istilah 'budaye terkejut' tuk aku...

berbalik cerite pasal pindah kat rawang nih..

memang ramai yang tanyer...kenape Rawang..??

aku :: kenape pulak dengan Rawang...?? teruk sangat ker...??

even mase ayah aku dapat tau yang kiteorang akan berpindah di Rawang nih...
ayah aku siap soh aku [dan kami] pikir betul2...

lagi sekali..kenape dengan rawang...?? aku bukan pindah kat sabah serawak... aku pindah rawang jer yang hanyer 45 minit dari shah alam..dan setengah jam dari KL...

tu belum lagi aku ceriter reaksi abah mertua aku yang sampai sekarang tanyer "kenape tak beli rumah kat kota kemuning tu jer" walaupon umah kiteorang kat rawang tu dah siap pon...!!

haaiihh lah abah....rumah kat kota kemuning or shah alam area yang selalu kiteorang pekenan mesti cecah lebih setengah juta..heheheh...
eeerrr..kalau abah nak tolong bayarkan...kami berbesar hati menerimanye...[ngeeeee...]

begitu lah....

sampaikan jiran2...kawan2..pon nak gak jadikan isu pindah kat rawang ni macam besau sangat..

biler jawap jer Rawang.. mesti timbul reaksi pelik atau sikit jelik...

aku ni yang pelik hoiii....!!

aku bukan kate aku duduk kat kampung orang asli...
atau kate pindah kat kawasan umah indon atau bangla...
aku duduk rawang jer weeiihh....

mungkin sesetengah orang pikir...
-dah senang2 hidup duduk kat bandar...kat area shah alam..tetibe nak pindah tempat ceruk macam tu-

hakikatnyer...-tak ar ceruk pon aku duduk...
aku duduk kat kawasan Country homes... taman saujana rawang-kawasan baru...
kawansan perumahan terancang...
[sekarang dah ade Aeon yang hanye 5-10 minit dari umah aku..ade daiso yang besh..ngeh ngen ngeh]
kawasan umah aku tu pon tak jauh dari highway...-mudah nak pergi mane2-
dan kiteorang..teruatamanye aku...tak pernah bermasalah pon nak kemana saje yang aku nak..
kalau ko cakap jauh dari Kl..yang ko dok hebah bandar hebat tu...
setakat setengah jam or lebih kurang jer pon dari umah aku nih..
dan lagi aku nak tanyer ko..[untuk orang yang tak kerje kat KL tu]
hari2 ker ko nak gi Kl tuh weeeiihh...??
aku yang pernah dok kl bertahun2 sebelum kawen..
tak de rase langsung pon nak terus hidup kat sane..

pernah jugak aku tanye pada orang yang bertanye aku -pernah gi ker rawang tu..??-
haaa...kalau jawapannyer tak pernah...jadi yang ko cakap banyak tu kenape...adeeyyhhh....

ok..mungkin jugak persepsi lame...
rawang kawasan terpencil...
kalau yer pon..ape salah nyer kan...
kawasan terpencil bukan tak de kemudahan....
bukan tak de kedai..bukan tak de market...bukan susah ko nak carik klinik...bukan susah nak pergi hospital...
segalenyer ada...[okeh mungkin tak semua]
mungkin ar tak sehebat kat bandar2 lain...
tapi masih tak teruk sangat pon seperti ape yang orang lain pikir......

ibaratnyer bagi aku :: aku tak perlu pon pindah tinggal kat kelantan pon kalau kate aku nak shopping kat pasir panjang tu...dari mane2 tempat pon...kalau rase nak gi jalan..aku redah jer..
sediakan jer lah kereta dan duit nyer kannnnn......
merate ko akan sampai...

macam tu gak ar kalau kate nak shopping kat shah alam...or kl yang urban sangat tu ko kate...
dari mane2 pon..ley jer sampai...
bukan kene naik tongkang pon kan......

dimane ade kemahuan...kat situ pasti ade jalan..muwahahaha...

hakikatnyer...aku masih belum punyer sebarang masalah tuk tinggal kat sini..di rawang
kalau tetibe aku ade duit terlebih nak gi shopping kat langkawi tu..[tetibe tu jarang2 ar berlaku]
tak payah kate aku tinggal kat kedah or penang...orang dari sabah serawak pon ley sampai..
inikan pulak yang setakat dari semenanjung.....

tak de ape yang nak dirunsingkan...tak de ape yang ko nak hebohkan sangat...

rawang jer pon..bukan africa.................

tapi kenape rawang..?? -haaaa....aku tau soklan masih tak terjawap

kalau ade yang ikut kesah aku dari awal2 sebelum kawen...
mesti tau kan..yang awal2 kawen kiteorang pernah menyewa satu apartment kat border shah alam-klang..
umah tu besar..cantik dan sangat2 selesa...
tapi kiteorang duduk situ tak sampai 3 bulan kot..[tak hengat]
sebab..?? umah tu kene pecah dan laptop aku hilang..!! marah hokeh sampai sekarang tak habes..
sebab pikirkan keselematan...[mase tu laki aku selalu gi out stesen...jadi aku akan selalu kene tinggal sendiri]
laki aku ajak pindah...dalam bulan tu jugak..!!!
ko bayang kan...selepas kes pecah umah..aku tak dibenarkan balik umah sendiri kalau die tak de..
maknenyer aku tak ley duduk umah sorang...
ko tak tau ker laki aku tu memang over protective dari dulu sampai saat nih...
jadi sementara nak dapat umah tu...biler laki aku gi site atau outstesen..
aku kene duduk umah family aku...
susah hokeh walaupon umah tu ngan umah family aku hanyer 10-15 minit jer...
mase tu kan baru kawen..jadi rase tak besh ar masih balik tido umah family kan...
so..aku tekad tuk carik umah cepat...
sebab dah merase duduk umah tinggi2...dan rase sikit susah..
jadi kami decide tuk carik umah teres...
ko tau lah kan..kalau dicarik memang tak jumpe...
pulak tu carik kat area shah alam..umah sewa teres kemain mahal..
paling murah masae tu jumpe umah teres 2 tingkat 800 hengget...[okeh..tu yang kami pekenan]
membazir..!!! duduk nyer 2 orang jer... bayar mahal2 bukan umah sendiri pon...
so decide tuk keluar dari kawasan shah alam...
carik kat sungai buloh...damansara...[dekat ngan opis laki aku] dan banyak lagi..tapi tak jumper..

nak dipendekkan cerite...dah jodoh kami dengan nadia [tuan rumah aku nih]-aku nak cerite nanti ngan korang
dapt umah kat rawang...
sebab kawasan baru...jadi memang kawasan yang cantik dan bersih..
umah pon masih nampak baru...
terus suker..!! sewa pulak berpatutan...

jadi lah kami warge rawang mulai saat tu..

beberapi kali laki aku tanyer...-betul2 ker aku ok duduk rawang mase tuh??-

aku memang orang yang berani buat keputusan dan berani amik sebarang risiko...

sebab ape2pon..aku lebih suker amik dari sudut positif walau pon ade jugak negative nye dari ape jer yang berlaku termasuk keputusan nih -berpindah ke rawang-
aku yakin dengan percaturan Allah...
Allah yang dorong kami ke sini...
Allah yang memberi kami jalan hingga kami akhirnyer berada di sini...
jadi aku yakin dengan segale hikmah di sebalik keputusan nih...
aku tersangat yakin dengan ape yang Allah dah tentukan untuk kami..
di setiap langkah...aku sentiasa bersangka baik dengan Allah..
walaupon kekadang orang rase keputusan tu macam tak meyakinkan..
dan kekadang...aku jugak melalui kesulitan..
tapi aku tetap yakin dengan NYA...[semoga Allah akan sentiasa menetapkan hati aku pada NYA sampai biler2]

betul...berpindah ke rawang..
tak ar segalenyer memudahkan aku...

rawang ni dengan opis laki aku hanye amik mase kurang setengah jam..dekat..
tapi dengan opis aku yang kat shah alam mase tu...haaaiihh....susah nak pikir mase tu..
tapi aku tak risau..sebab ade highway direct...
cume bayar tol jer..mase tu gaji kat tempat lame agak tinggi..jadi tu bukan isu...
cume yang menjadi susah nyer untuk aku...adalah meredah jammed setiap hari..!!! penat nyer buat aku stress...
jadi amik keputusan tuk tukar tempat kerje yang lagi dekat..-di area damansara- walau pon dengan offer gaji yang kurang dari sebelum nyer..
tak per...aku kan yakin ngan rezki dari Nya...

dan lepas tu..sekali lagi ujian..biler aku keguguran anak pertama selepas kawen..!!
sikit ralat di hati...
tapi aku redho....
aku pasti Allah sedang merencana yang terbaik tuk aku dan kami...

tu yang ko mungkin nampak dari sudut negative..
tapi kesan baik yang mungkin orang tak tau adalah lebih banyak..!!!
salah satu nyer...kami dapat memiliki rumah sendiri ni lah...

dan lepas tu...aku bersyukur...
sebab rezki kami sentiasa dimurah dan dipermudahkan...
[bagi aku..rezki yang melimpah bukan sebab duit yang banyak...tapi adalah berkat nyer duit tu sebagai sumber rezki  tu sendiri]

eeerrrr...menjawap soklan tak...??
kalau tak panjang menjela....bukan aku lah namenyer yang menulis...ngeeeee
ko bace...??
tak ape kalau ko tak bace pon....aku sekadar berkongsi ape yang aku [dan kami] lalui.....
kalau bukan tuk orang lain pon...
aku mahu simpan sebagai kenangan sendiri....

p/s :: tapi masih tetap bercite2 besar tuk beli umah kat shah alam jugak..insyaallah..semoge di murahkan lagi rezki kami dan dipermudahkan segala....aminnnnn....[nak jugak ko dekat ngan family ko kannnnnnnnn]

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG SELANGOR

Copyright 2010 All Rights Reserved