ads

Isnin, 11 Mac 2013

12 di tanjung sepat - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

12 di tanjung sepat - Google Blog Search


Diksi Dari Hati: "I Need A Break"..@ Apa Ada <b>di</b> Morib??

Posted: 11 Mar 2013 04:22 AM PDT




" I need a break!!"...statement berbaur tension tu rupanya buat cik suami faham......tak plan pun.....Sabtu lepas pack beg dan terus hala ke Morib.....kenapa Morib...?? sebab saya nak tengom laut, tapi Port Dickson saya kira crowded sangat.......dah rasa laut angin laut PD tu..jadi nak cari angin laut lain........tapi pastilah tak boleh jauh-jauh sangat sebab hanya dua hari kan. Lagipun, kami belum pernah sampai ke Morib. Padahal bukan jauh sangat pun, dari Saujana Utama hanya sejam lebih ...kalau bawa laju mesti sejam dah sampai.

Ramai bercakap tentang GoldCoast Hotel bila nak ke Morib....maaf....fullhouse yeee....jadi kami gamble masuk Impian Morib Hotel. Nama tak pernah dengar kan....tapi sekali masuk...saya jatuh cinta.....tenangnnyaaa....hotel ni.....bandingkan dengan GC Hotel yang saya nampak dah crowded dari luar......tapi Impian Morib ni setenang alam.Ada bilik dan ada chalet.Kami pilih nak tengok laut......kali ni nak duduk chalet yang menghadap laut.....harganya pun berpatutan....RM280 untuk chalet yang menghadap laut dan rm260 untuk chalet biasa. Harga bilik pula rm200++.

.................Cik kak ni posing depan chalet kami........

............................depan chalet sangat luas.....siap boleh main layang-layang walau tak der angin pun......hehhe

                    Ini balkoni chalet yang menghadap ke laut...

 ..ini pandangan dari belakang chalet....balkoni menghadap laut...cuma yang tak best sikit, pantai morib ni tak boleh mandi-manda....air lautnya berlumpur.

Check in hotel pukul 3, jadi kami round round dulu sekitar morib......terjumpa tempat yang tak terjangka....Kuan Wellness Ecopark. Kira-kira 3 km dari hotel....dan aada signboard besar tepi jalan....kena masuk ke dalam lebih kurang 800m untuk jumpa tempat. Budak-budak mesti suka....hinggakan time nak balik Kl semalam, Inas ajak singgah sekali lagi.
Simple.....but very neat and beautiful place untuk pencinta haiwan .

 Nak masuk kena bayar rm2 seorang....murah jika kita nak bandingkan bersihnya tempat ni ...tanpa bau -bauan yang tak menyenangkan. Dan untuk bagi makan ikan kap yang besar-besar dan montel di kolam, kena beli makanan ikan yang harganya rm2 sebotol....nak suap rabbit dan rusa pun kena beli sebungkus carrot  rm2. Layannn.....melayang rm14 untuk makanan semata....hehhe....nampak macam laporr benar lah rabbit dan rusa kat situ.

Yang bestnya....owner dan staff sangat mesra alam....owner yang berbangsa Cina tu syok melayan suami saya bercerita tentang ikan-ikan yang montel dalam kolam.....staff india pula astik layan anak-anak saya...dengan rabbit dan rusa...tak terasa pun duudk di situ lama-lama...
                    ada banyak parrot kat sini.....anak-anak parrot yang comel pun banyak.....inas sibuk ajar parrot bercakap.,             
                          kenyang lah ikan-ikan makan dua botol makanan sekaligus.                                boleh juga tengok pokok anggur..tapi time ni buah anggur tak keluar lagi...                                    iguana ni nampak proud sangat bila orang semua kagum amik gambar dia....kaler mengancam...!                                        rabbit dan rusa yang manja.....bila staff bunyikan loceng...mencanak jer berlari datang dapatkan makanan.Buu arnab gebus-gebus belaka.....                          kincir angin yang jadi penyambut tetamu......besarrrrr......!!!
                          di depan pintu masuk nilah tempat Photo Corner...di belakang tu sebenarnya 
tempat pembiakan burung layang-layang. Kuan Wellness ni sebenarnya mengusahakan sarang burung layang-layang. Kita boleh masuk tempat staff membersihkan sarang burung untuk diproses,
tapi sayangnya tak boleh nak ambil gambar.
      saya kagum....dengan bayaran yang hanya rm2...tapi kita para pengunjung dapat nikmati suasana yang sangat bersih  di sini......tengok lah tempat tinggal merak dan rumah rabbit ....bersihnya.....tak berbau....dan cukup dengan papan tanda untuk anak-anak kita baca.
  


                 ini salah satu part yang saya suka....anak lembu comel.....hahha..bukan betul- betul tau...tapi seni pertukangan kat sini pun first class.Ada aeroplane kat belakang tu....pandai lah owner ni tarik perhatian anak-anak. .

Penat jalan-jalan di sini....kami check in hotel.....aktiviti kat hotel apa lagi kalau tak terjun pool kan....dua tigam jam mandi kira standard lah....kita mak mak ni jadi tukang jaga beg.....hehhe...saya amik peluang habiskan bacaan novel Danielle Steel. Adoi....lapang nya kepala kan.....tambah lapang bila tengok orang-orang tersayang happy tak ingat dunia. 

Sebelah malam....kami dinner di Pantai Morib. Meriah sekali....teruja sampai saya tak ingat nak snap gambar ikan bakar yang sedap. Macam-macam ada......dan sekali lagi saya berani katakan food court Pantai Morib sangat bersih dan makanan cepat sampai. Boleh makan sate....ikan bakar....sate ikan...chicken wings...burger bakar.....stall mamak pun ada....tapi maaf yer...perut lapar, mood nak amik gambar tak mai-mai....hehhehe....

Cerita hari nak balik pulak..ek....

Kali ni kami malas nak cari lunch kat luar...makan cafe hotel jer....boleh la tahan food....tapi sedap lagi di food court semalam. Ingat nak balik terus...tapi teringat Tanjung Sepat. Saya ada baca di google...ada Ladang Cendawan....ada Lover s Bridge.....mana lah nak cari kan? redah sajaaaa......kira-kira 15 km sampailah kami ke Tanjung Sepat.
.... Pekan Cina rupanya.....perkampungan nelayan.....dan jumpa Vita Agrotech Ladang Cendawan.....( cari juga sampai jumpa ni sebb saya ni hantu cendawan......hehhehe )

Saya sarankan kita bawaklah anak-anak ke sini....tak besar tempat ni ..kecik jer, cuma kawasan masyarakat Cina....jangan cuak kalau masuk....jangan takut lah....kita kan nak timba pengalaman.....di depannya akan tertulis GANOFARM HOMESTAY...di situlah adanya Ladang Cendawan. 

   Anak-anak mana pernah tengok real life cendawan di tanam....bukan budak jer, saya pun sama. Inas terkejut tengok cendawan keluar dari botol....hehhehehe....macam macam jenis pulak tu....ada hitam, ada putih....ada keras ..ada lembut.....

Banyak info yang kita dapat termasuklah kebaikan bila kita makan cendawan ni.....

Boleh shopping gak tau.....sah-sah lah.....harganya jauh lagi murah dari kita beli di tesco.......petik jer terus boleh beli kan...segar bugar cendawan di sini. 

Dan banyak jugak produk berasaskan cendawan ada di jual....hehhe..ingatkan nak shopping ikan segar, rupanya datang sini shopping cendawan.








Lepas shopping cendawan....cheewahhh...shopping....macam beli banyak pun....cukup-cukup makan kami empat beranak jer lah kan....hehhe....
....ada lagi tempat best.....tapi kena masuk ke sebuah restoran cina....untuk sampai ke sini.....redah saja......bukan senang nak dapat tempat-tempat indah saujana mata memandang...walau pun rumah di Saujana Utama.....hehhehe

Taaa daaaa......tengok cik kak Inas ni dok posing....


 
                                pandangan bila air surut....kami naik jambatan....hmm..jambatan ke ni????dan boleh jalan hingga ke hujung di mata tempat orang makan-makan. Tapi waktu malam jer, geng Chinese berkumpul...siang hari lengang lah tempat ni...Inas dok syiokkkk tengok anak -anak ketam penuh di bawah......

Habis posing...kami jalan-jalan nak cari jugak ikan segar....masuk lagi perkampungan Cina...macam market kecil lah...ada jual buah , jual sayur....kemudian saya nampak satu tempat ni....orang berpayung jalan masuk....teruja lagi sekali ajak suami berhenti...

Nama jambatan ni Lover s Bridge...entah ler kanapa namanya macam tu....mungkin sebab ada restoran Lovers Bridge di pintu masuk tadi....panjang ooo....kira-kira 2OO meter panjangnya.....dan dari paras air agak setinggi 2.5 meter.....tapi sekarang time air surut....jadi kita boleh tengok banyak ikan belacak dan anak ketam jalan-jalan makan angin dengan comelnya.....ish...first time la tengok semua ni.
  Rupanya, di sinilah tempat nelayan berlabuh...hehhe....izaz cakap parking perahu dan boat. Nun jauh di sana...semua bot nelayan...
...........Peluang besar ni bagi anak-anak tengok bot nelayan....

              asyik masyuk tengok ikan belacak....sesekali ada burung bangau nak ngappp ikan....mana anak-anak kita nak dapat pengalaman macam ni kan....berpeluh berpanas pun sanggup sedangkan rata-rata orang yang jalan di sini bawa payung dan pakai topi....kami saja buat gagah ....hehhehe, bila naik keta nak balik....satu kereta berbau peluh....dan hero dan heroin saya......layan tido sepanjang jalan hingga sampai rumah....!!!

sekian lah citer I need A Break hehhehe....Need a Break lah sangat kan....tapi terasa leganya bila jauh dari Kuala Lumpur ni. Saya kira, Morib ni biasa-biasa saja...tapi sangat aman damai rupanya.....kira belum tercemar....cuma pantainya tak boleh nak mandi-manda. Yang lain-lain tu ..sangat sesuai untuk kita-kita yang nak cari kedamaian....nak anak-anak rasa kehidupan kampung.....nak nikmati udara yang belum tercemar...

Jom lah....bila-bila ke Morib yer...!

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG SELANGOR

Copyright 2010 All Rights Reserved