ads

Jumaat, 11 Januari 2013

12 di hulu selangor - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

12 di hulu selangor - Google Blog Search


BBQ <b>Di</b> Sungai Inki, Kalumpang <b>Hulu Selangor</b> | Tinta Wan Anie ©

Posted: 13 Dec 2012 12:26 AM PST

Status rakan-rakan blog dan fb berkisar tentang percutian keluarga, maklum sahaja cuti sekolah, bercuti dan berjalan-jalan itu menjadi agenda wajib. Ibu sekeluarga bercuti juga Ahad baru ni, kami ke Sungai Inki yang terletak di Kampung Pasir Putih, Kalumpang di daerah Hulu Selangor. Tidak jauh pun dari rumah kami ni :) dalam 30 minit perjalanan sudah sampai.

Perancangan asal hendak berehat di Janda Baik, namun hasrat tidak kesampaian chalet semua penuh (yang ibu call) jadi malam itu ibu google, dan akhirnya keputusan untuk ke Sungai Inki yang belum pernah kami jejaki. Persiapan dibuat sehari sebelum, ibu beli kepak ayam dan perap untuk acara BBQ, sudah lama tidak berkelah begini, ibu teruja! Kepak ayam perap dengan lada hitam, lada sulah, sedikit garam, bawang, halia, serai dan tepung magik.


Jam 7 pagi kami sudah turun, singgah isi minyak dan beli kuih untuk alas perut sementara acara makan-makan di sungai nanti. Alhamdulillah perjalanan pagi itu sungguh lancar, dan tenang. Cuaca cerah memang seolah merestui perjalanan kami untuk bergembira dan menikmati keindahan alam semulajadi.

Sungai Inki tidak jauh dari Bandar Tanjung Malim, bagi kalian yang datang dari lebuhraya PLUS, boleh exit di Tanjung Malim dan tuju ke Kuala Kubu Bharu. Lepas UPSI perhatikan signboard Kalumpang Resort sebelah kiri jalan, masuk simpang kiri. Dalam tu ada petunjuk jalan, ikut sahaja signboard ke Kalumpang Resort, sampai di Kalumpang jangan masuk situ :) terus ke depan sedikit ada kawasan sungai perkelahan sebelah kanan, itulah dia Sungai Inki.

Suasana sungai jam 8 pagi ;)
Nampak air macam cetek kan? tepi tu je yang cetek, ke tengah sedikit agak dalam adalah paras pinggang ke dada, sesuai untuk dewasa yang kepingin nak berenang dalam sungai.
Kami mencari port yang sesuai, oh ya datang ke sini mesti awal nanti parking penuh, kena jalan jauh....
Port kami dengan bag comel anak-anak :)

Anak-anak awal lagi sudah masuk air, air di tepian sahaja, ibu tidak benarkan anak-anak main di bahagian tengah, arus air agak deras pagi tu, di tengahnya disediakan tali.

Bila anak-anak sudah masuk air, ibu dan abah tidak sabar-sabar nak bakar kepak ayam. Skill menghidupkan unggun api masih ada, mujur ada pengalaman masuk hutan zaman remaja dulu-dulu kan? Ok lah mari lihat chicken wing dan sosej panggang ini :)


Seronok sangat anak-anak, kami sudah lama tidak bawa mereka bermain air sungai... anak mana yang tidak sukakan air? Dari jam 8 pagi sampai jam 1 tengahari pun masih tak mahu balik, walaupun sudah menggigil.

Agenda main air dan makan sahaja..... bihun goreng yang ibu masak pagi tadi nampaknya kurang diminati, maklumlah ada kepak dan sosej kan?

Jam 1.30 kami paksa juga anak-anak naik dan kami bergerak pulang, singgah di Masjid berdekatan jalan besar untuk solat zohor dan ibu tukar pakaian di sana. Hujan turun dalam perjalanan kami pulang ke rumah, aktiviti memancing terpaksa dibatalkan.

Banyak lokasi perkelahan yang menarik di Hulu Selangor ini, ibu teringin juga hendak pergi ke Santuary Kelah di Sungai Chiling, jika diizinkan Allah kami akan sampai nanti.

Mana destinasi cuti-cuti Malaysia ibu-ibu dan keluarga cuti sekolah ini? Mari kongsi dengan ibu, boleh kami rancang percutian yang lebih menarik di lain masa.

Sampai di rumah, kami beli rambutan 4 kilo RM10, sekali hadap je, kami semua memang sukakan buah rambutan. Petang itu, habis jua bihun goreng ibu dimakan anak-anak :) Alhamdulillah tiada yang membazir.

P/s: Ibu menang 2 hadiah, 1 dari blog ElissMie dapat FM dan 1 lagi dapat Buku Ustaz Azhar Idrus, nanti ibu kongsikan di entry yang lain......

Gambar Ceramah Merdeka Rakyat <b>Di Hulu Selangor</b> Malam Tali <b>...</b>

Posted: 28 Oct 2012 10:13 AM PDT

Dibawah ini adalah 2 keping gambar yang "tukanglawan" jumpa difacebook .

Lihat sendiri sambutan orang ramai yang hadir ke ceramah perdana siri jelajah merdeka rakyat di Batang kali, hulu Selangor malam tadi.

Apakah kerusi DUN yang disandang P. Kalamanathan dari MIC itu akan jatuh semula ke Pakatan Rakyat?

Hulu Selangor seluas negeri melaka ini pernah jatuh ketangan Pakatan Rakyat bila Datuk Dr Zainal Abidin Ahmad menang bertanding di kubu kuat MIC itu dalam pilihan raya umum Malaysia 2008 ( Baca Biodata disini ).

Jika begini lah sambutannya, Hulu Selangor sekali lagi akan betukar tangan, itupun jika tiada permainan kotor dibuat semasa PRU nanti.


Ehh korang, Jom join Forum AIC kat sini.. ada live chat, games, boleh lihat gambar aktiviti, kenal kawan-kawan baru, wah seronok tau. klik sini ok.... 
 
AWAS# Sebarang komen yang anda tulis dibawah memungkinkan penulis blog ini dipenjara kerana tidak menasihati anda supaya jangan mengeluarkan sebarang komen, walau bagaimana pun, mengikut konsep hak asasi manusia yang diguna pakai, manusia itu mempunyai hak dan kebebasan untuk bersuara dan menyatakan pendapat, sebarang komen dari anda dialu-alukan oleh penulis blog. Jom Follow Twitter "tukanglawan" dan dan like Facebook Page dibawah Untuk berita terkini, Jom Tonton Koleksi video ceramah disini, atau berhibur dengan TV Online disini

Gangguan Bekalan Air <b>Di Hulu Selangor</b> | MyNewsHub

Posted: 14 Nov 2012 12:42 AM PST


KUALA LUMPUR – Beberapa kawasan di Hulu Selangor akan mengalami gangguan bekalan air sementara bermula 21 hingga 22 November ini.

Penolong Pengurus Besar Jabatan Komunikasi Korporat dan Hal Ehwal Awam Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (Syabas), Priscilla Alfred berkata, gangguan bekalan itu berikutan kerja-kerja yang dijalankan oleh kontraktor Syabas.

"Kerja-kerja itu melibatkan pengalihan paip Syabas bagi menaik taraf Jalan Rawang-Tasek Puteri oleh pihak Jabatan Kerja Raya. Gangguan bekalan air bersih dijangka bermula pada 21 November ini bermula pukul 6 petang hingga 6 pagi keesokan harinya," katanya melalui satu kenyataan media hari ini.

Priscilla berkata, kawasan dijangka terjejas adalah kawasan industri Sungai Dua Batu 19 ¼, Taman Pelangi, Taman Velox dan Sungai Bakau, Country Homes dan Desa Mas, Kota Emerald East dan West serta Taman Teknologi Industri dan Batu Arang.

Menurutnya, sebanyak 13,055 akaun pengguna dijangka terlibat dengan gangguan bekalan air bersih berkenaan.

Justeru, katanya, pengguna terlibat dinasihati menyimpan bekalan air secukupnya serta menggunakan air secara berhemah sepanjang tempoh tersebut.

Tambahnya, sebarang pertanyaan boleh menghubungi Pusat Perkhidmatan Pelanggan (PUSPEL) menerusi talian bebas tol 1-800-88-5252. – mynewshub.my

Iklan Teks:

Artikel Berkaitan:

PERINGATAN: Mynewshub tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG SELANGOR

Copyright 2010 All Rights Reserved