ads

Ahad, 24 Mac 2013

12 di selayang - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

12 di selayang - Google Blog Search


Mummy-Loves-You: Tadika & Taska <b>di Selayang</b>

Posted: 05 Mar 2013 08:01 PM PST

aku ni mmg jenis suke fikir bende seploh tahun akan datang.. so since raisha baby lg aku da mule mencari dan menilai bila mase yang sesuai utk die pegi sekolah..
penat gak la goggle bace forum sane sini sampai aku migrain muntah2 hahaa over! tp mmg betul bila baca mcm kat forum aku rase cuak dan risau.. takut tak bokleh bagi yg terbaik utk die..takut tersalah pilih..takut die tak suke..

pada aku tak salah nak survey sekolah utk anak awal2 sbb kite boleh budget & simpan duit sikit.. sekolah skrg ni nak pakai duit bukan sikit woii kadang2 tu lebih dari gaji aku sebulan..


mule2 sekali aku survey SmartReaders.. branch paling dekat ngn ofis aku ade kat Hartamas.. kalau da name Hartamas aku nak tanye harga pun tak berani.. confirm meninggal!
tapi aku tau kat Selayang ade banyak branch..
nk pegi tanye satu2 takde mase so aku email la SmartReaderKids HQ
mase tu raisha belum 2 tahun lagi..dalam satu malaysia ni ade dua je centre yang terima budak umur 3 tahun.. iaitu di Klang dan Selayang! haa cantik sgt la tu kan..
mmg dekat sgt ngn umah aku..
bila aku call die ckp boleh terima raisha tp utk weekend class sahaja 2hours every class fee RM 80 per month.. ok la tak mahal sangat tapi aku rase itu belum campur bende2 lain lagi.. mau makan beribu agaknye.. sepatutnya kene hantar raisha trial class dulu class start 10am hari sabtu .. malas plak rase nak siap2kan die sbb hari sabtu adalah hari untuk aku bergolek2 atas katil smpai tengahari.. hahaa

kebetulan pulak tuan rumah aku sendiri dah bukak branch CIC kat Selayang Pandang... skrg ni Islamic School da jadi trend kan..lagipun mmg CIC ni antara yang terbaik la..
aku survey2 harga hurmmm agak costly sikit.. luar kemampuan eden ni haa..
register RM 580 kalau tak silap.. sampai pukul 12pm RM 250-280 kalau tak silap gak la.. pukul 2pm RM 400 dan sampai fullday sampai pukul 6pm RM550.. aku kalau boleh nak hantar fullday kalau tidak pun atleast sampai pukul dua.. so mmg babai CIC :(

Brainy Bunch pun ade kat Selayang.. tapi bila check website die mahal.. lagi mahal dari CIC
maybe sebab status International kot sbb tu mahal..

survey2 lagi bump la kat website.. The Little Caliphs


yang ni best sikit sebab ade branch baru bukak kat area Selayang Mall.. Taman Paragon.. harga pun ok tp tadika tu tak boleh nak terima raisha sbb raisha kecik lagi baru umur dua tahun..
yang ni mmg KIV la..
ingat tahun depan mmg nak hantar raisha kat situ.. fullday dalam rm370++..
nak tau harga lebih lanjut email sendiri khalifahikhlas@gmail.com untuk branch Selayang Paragon sahaja ye ibu-ibu..

Selayang ni mmg untung merata-rata tadika untuk budak-budak ade.. dekat-dekat plak tu kat umah aku.. KRISTA ade.. in fact PASTI  sebelah umah aku je hahaa ... raisha lari 5 langkah je da sampai! tapi tula aku kalau boleh nak hantar die fullday atau pukul dua.. PASTI sampai pukul 11 pagi je.. lagipun raisha kecik sgt diorg tak boleh terima..

Tadika Kemas pun ade belakang umah aku je.. yang ni lagi la 5-6 tahun baru boleh masuk..
lagipun mase aku survey2 aku pernah terbaca kat blog mane ntah cakap tadika kemas untuk ibubapa yang kurang berkemampuan shj.. yuran murah sbb ade subsidi kerajaan..
bukanlah maksud aku nak merendah2 kan tadika kemas tp kesian la kat mak bapak yang anak die boleh sekolah kat tadika kemas kang aku hantar raisha kang penuh anak2 diorg da tak boleh masuk..
macam BR1M la kalau kau da tau ko tak layak tp kau apply gak.. tup2 ko dapat.. sedangkan ade orang yg lagi susah dari kau apply tak dapat.. kire macam kau da caras orang yang selayaknye dapat la.. tak baik mcm tu menganiaya orang namenye.. eh melalut mane ni hehee

ok tapikan sebenarnye papa raisha nak anak die masuk sekolah cina.. dan anak die pun mmg da start kat sekolah tu.. hahaa penat je aku survey selame ni T_T .. nanti aku cite macam mane raisha boleh masuk sekolah cina tu ok papai!

thank you so much for reading this entry.. have a good day mothers!

Colours of Journey : Malam Minggu <b>di</b> Hot Spring <b>Selayang</b>

Posted: 17 Feb 2013 07:22 PM PST

Bie, jom gi hot spring kat Selayang.. kisahnya mulut ni saja je mengeluarkan ayat gitu.. memandangkan tak ada apa2 aktiviti untuk minggu lepas. Aleh2 Nizam pun kata on, ok lah tu ;)
Pukul 10pm baru keluar dari rumah... saja keluar lambat2 tak rushing pun sebab tempat tu makin malam, makin ramai orang datang.. mungkin dorang nak sejok kan badan kot tengah2 malam lepak situ berendam air panas.
Kali ni anak2 aku tak teruja sangat untuk mandi kolam hahhaha... kenapa??? AIR PANAS UOLLS!! cuba ko suruh dia gi terjun kat swimming pool/ sungai/ laut... harussssssssss tanpa kau suruh, tetiba ko dah nampak dia tengah berkubang dalam air.. hurmmm fening akak..
Malam tu agak ramai juga orang yang datang.. mungkin sebab malam minggu.  Mula2 dah berniat nak berbasah2an lah kat situ, siap bawa baju spare, towel, baldi bagai hahaha *mcm nk gi berkelah kt tepi pantai pulek* eh! ada je orang datang bawa tikar aku tengok.. cuma bantal ngan tilam je dorang tak bawak.. (lupa agaknya) :D
Akhirnya  main celup2 kaki je.. malas nak berbasah2an sebab ramai sangat orang time tu.. geli pulak aku nak mandi.. Mak aku main celup2 kaki juga, tapi celup2 dari dalam baldi yang kitorang bawak dari rumah sambil duduk kat tembok. 
Bila dah abes celup2 kaki, aku duduk je sambil perhatikan orang ramai yang ada kat situ, macam2 gelagat orang.. ada yang datang macam nak gi lepak kat town, ada yang macam nak gi merempit, ada yang macam nak gi disko, ada yang pakai baju kurung (mungkin baru balik dari kenduri kot, terus singgah situ), hishh mcm2 lah.. budak2 kecik pun steady je berkubang kat air panas tu.. caya lah dik! :)
Baju Khairine dah basah.. susah plak nak snap gambar air panas kat kolam tu, sebab ramai sangat orang yang melepek kat tepi2 kolam tu lagi pun gelap.. kemain berasap2 air dalam kolam tu.. aku rasa kalau aku dok dalam kolam tu, kompom masak daging aku ni, pecah segala lemak2 tepu yang hado dalam badan ni :D
Kemain laki den menggosok daki di kaki kahkahkah
 Bie.. I nak tuju lagu untuk you ni... terima lah.. lagu dari kumpulan Spider.. GOSOK
3,4!! .. Gosok, jangan tak gosok, gosok sampai tertanggal semua karattttt
hahhahahahhaha.. sekian terima kasih, diharap you terhibur :p
Kat situ ada kedai2 makan kalau lapar lepas berkubang kat air panas tu bleh lah gi singgah makan & toilet awam pun ada, senang untuk nak tukar pakaian lepas dah berbasah2an
** PERHATIAN!!! memandangkan kawasan tu agak gelap, maka berhati2 lah yer kerana terdapat spender2 bertaburan dijalan raya... hahahaha.. haritu ada beberapa helai spender yang aku spot tercicir kat jln..kahkahkah.. so berhati2 lah apabila berjalan disana yer.. kot2 anda terpijak spender basah.. :D
Ok dah abes celup2 kaki, terasa lapar pulak, lepak makan & minum kat kedai yang ada kat situ.. Nizam makan nasi lemak sotong, mak makan nasi lemak biasa, Khairine makan nasi putih + tomyam, aku cuma teh tarik sajo.. tak mo makan heavy (dalam pada tu aku sodok sikit makanan dari Nizam & Khairine punya makanan hehehe). nasi lemak kukus & tomyam dia bley tahan gak sedap.. Sampai je rumah dah pukul 1am. ZZZzzzzZZZ
Hari Ahad lepak rumah je, malam plak Khairine & Danish sibuk nak makan tutti frutti.. Ok jom lah kita pegi. Korang pun dah sedap cuti seminggu balik kampung & dok rumah, sebelum masuk skolah layan je lah apa tekak dorang nak makan.. 

Jom Makan <b>di</b> JM Beriani House @<b>Selayang</b>

Posted: 16 Feb 2013 06:13 PM PST

Jom makan-makan nasi beriani. Kali ini saya makan kat JM Beriani House yang bertempat di sebelah Selayang Mall, Selayang.
Ni le menunya, sorry tak berapa clear. Anyway satu pinggan nasi beriani lebih kurang RM14.
Ni le nasi beriani. Ianya didatangkan dengan kuah dan acar.
Nasinya agak panjang dan lembut. Of course rempahnya sedap.
Actually saya order dua pinggan. Satu nasi beriani ayam merah dan satu lagi nasi beriani ayam goreng berempah. Tapi yang sampainya yang di atas. Hantam ajalah. Ianya nasi beriani kari ayam. Sedap juga nasi ni dengan karinya yang pekat dan ayamnya yang lembut. Secara keseluruhan saya bagi rating 7.4 out of 10.
Yang ni pula ayam goreng berempah. Tak begitu garing dan banyak isi dan tak berapa rasa rempahnya. Tapi keadaanya memang masih panas. Oleh itu saya bagi rating 7.1 out of 10. 
Nasi beriani kat sini memang diaorang tak bagi papadom so kena order berasingan. Satu pinggan tu RM1. Secara keseluruhan makan kat JM Beriani House ni bolehlah tahan dengan rasanya tapi saya lebih prefer nasi beriani Insaf kat area Sogo.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG SELANGOR

Copyright 2010 All Rights Reserved